Kronan presenterar nyheterna för år 2014!

av Anna

Många är ni, vi, som väntat på den här dagen och nu äntligen kan jag dela med mig av allt jag fått veta om Kronans nyheter för våren 2014. Kortfattat handlar det om en helt ny Kronan syskonvagn, en rejäl uppdatering av Kronans populära sulky och en omtyckt färg som nu tas in i bassortimentet! Alla bilder i inlägget går att klicka upp för att få riktigt stora, för alla barnvagnsnördar där ute som vill detaljstudera.

kronan_syskonvagn

Kronan syskonvagn!
Först ut med den vagn jag i min nyårskrönika utsåg till mest efterlängtade: Kronans syskonvagn! Syskonvagnen kommer inledningsvis komma i ett i mitt tycke snygg och stilrent all lack utförande – både svart chassi och klädslar, med reflexband längs med suffletternas kanter. Vagnen är 74 cm bred på dess bredaste punkt och klarar alltså Stockholmsmåttet, stort hurra för det och något som absolut kommer göra den mycket konkurrenskraftig. Kronan syskonvagn har två stycken individuellt vändbara sittdelar. Sittdelarna är enligt uppgift 25 cm breda inuti och liggdelen har ett bäddmått om 74 x 26 cm, den är 18 cm djup. Kronan Syskonvagn har lufthjul både fram och bak, de baktill är 12 tum och de främre 10 tum. Framhjulen är svängbara och kan låsas i ett fast läge. Mått för hela vagnen ihopfälld, med sittdelarna på, är L 83 x B 75 x H 37. Vagnen med chassi och hjul väger 11,8 kg, sittdelen väger 3,1 kg och liggdelen 3,5 kg. Kronans syskonvagn har precis som Kronans vanliga duovagnar ett ergonomisk handtag med knäled, dock med en lite annan sluttning på hörnen av handtaget jämfört med Duo S – väldigt skönt att hålla i kan jag intyga. Vagnen kostar 8900 kr med två sittdelar, liggdel köps till separat för 1995 kronor. Liggdelen är enligt vanlig standard godkänd för upp till 9 kg, sittdelarna är godkända för 15 kg vardera.

Varukorgen är stor och lika lättåtkomlig som på andra Kronan-vagnar, i och med det nedfällbara bakstycket. Sittdelarna är steglöst fällbara och har ett bra liggläge. Något jag tror verkligen kommer uppskattas väldigt mycket är att sittdelarna tack vare deras vikled kan fällas upp ett extra snäpp, till ett upprätt sittläge. Vanligtvis har steglös ryggjustering nackdelen att sittläget inte blir helt rakt utan alltid sluttar lätt balåt. Men på Kronans syskonvagn så kan alltså hela sittdelen vikas till ett snäpp och man får ett i princip helt upprätt sittläge. Vikleden är även den som används för att fälla ihop sittdelarna inför fällning av själva vagnen, vilket alltså kan göras med sittdelarna på. Fotstöden på sittdelarna är ställbara även de. För att fälla vagnen i sin helhet så ställs sittdelarna in i rätt läge och sen är mekanismen för själva ihopfällning bekanta från tidigare Kronan-vagnar. En nyhet är dock att själva fästningen av sitt- och liggdel på chassit har fått en ny konstruktion. För att spara plats på bredden så knäpps sittdelen inte på plats på syskonvagnen, utan den klickas i ett fäste och för att lossas trycker man bara in ett handtag. Otroligt enkelt och smidigt, något jag gärna ser att Kronan i framtiden implementerar även på de andra duovagnarna, just för att det känns väldigt användarvänligt.

Vad tror jag om den här syskonvagnen då? Utan att ha gjort mer än provkört den så tror jag att den kommer slå många andra syskonvagnar på fingrarna. För mig personligen är en syskonvagn inte aktuell om den inte är maximalt 75 cm bred, gärna smalare, har individuellt vändbara sittdelar och svängbara hjul framtill. Kronan prickar in allt det, toppar med lufthjul, en snygg siluett och smarta funktioner. Jag vet att många önskar syskonvagnar med dessa egenskaper OCH lite högre maxvikt på sittdelarna, jag förstår er! Standard är ju fortfarande 15 kg, sen är Kronans vagnar kända för att våra tåliga men rekommendationerna är ju avsedda att följas. Både Brio och Emmaljunga känner sig antagligen lite svettiga av Kronans syskonvagn, hoppas de ser det som en utmaning att bredda utbudet av denna typ av vagnar ännu mer för oss barnvagnsnördar och konsumenter i allmänhet. Jag har stora förhoppningar om att kunna bjuda er på en fullskalig utvärdering av syskonvagnen längre fram i vår och det ska bli riktigt spännande! Kronan syskonvagn finns tillgänglig från 31 mars.

 

kronan_sulky_text

Uppdatering av Kronan Sulky!
Jag får då och då frågan om varför det finns så få, eller ibland inga alls, Kronan Sulky ute till andrahandsförsäljning på Blocket. Är det inte en bra vagn? Är det inte så många som har en? Sanningen är att när de kommer ut så säljs dem direkt, andrahandsvärdet är högt och vagnen har ett mycket gott rykte. Jag har inte kört en själv än men kan absolut förstå deras tjusningskraft. Nu har Kronan tagit allt det bra med Kronan Sulky och gjort vagnen snäppet bättre. Först och främst är den numera P-märkt och godkänd för en maxvikt om 20 kg. Vagnen har fått nya hjul i plast, dock fortfarande luftdäck, som även gör vagnen smalare – den går från 57 cm i bredd till 53 cm i bredd. Suffletten är numera av samma typ som på övriga vagnar, inklusive nya syskonvagnen, med vädringslucka och solkeps. Insektsnätet kommer nu sitta mer integrerat på insidan av suffletten och vagnen kommer ha ett ergonomiskt, ställbart handtag från och med nu. Känns som en fin start för många härliga långpromenader!  Sulkyn får även fempunktssele som i de andra vagnarna och skoskyddet går att ta av för tvätt. Kronan sulky kommer även fortsättningsvis säljas för 2995 kronor, priset stannar på samma nivå i och med att förvaringsväskan inte längre ingår i köpet utan kan inhandlas separat för 799 kr. Sulky kommer finnas i svart, grå, grön och röd och finns tillgänglig från sista mars.

kronan_bla_text

Min favoritfärg i hela världen – blå!
När jag hörde att Kronan skulle uppdatera sitt utbud av klädslar för barnvagn med en till färg så höll jag tummarna så hört för en fin blå nyans, och min önskan gick i uppfyllelse. Förutom syskonvagnen, som inledningsvis endast säljs helsvart, så kommer alla vagnar – inklusive nya sulkyn – gå att köpa med blå klädseln från och med 28e april. Blå har tidigare funnits som säsongsfärg med begränsad upplaga, men är nu alltså här för att stanna. Bra färgval, Kronan!

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Karin 30 januari, 2014 - 20:11

Hej! Är intresserad av måttet på sittdelarna på kronans syskon vagnen, är dom större än Donkey? Med vänlig hälsning, Karin

Reply
Anna 30 januari, 2014 - 20:21

Hej, Kronans egna mått på sittdelen är att den är 25 cm bred, 91 cm lång och har ett sittdjup på 21 cm!
/Anna

Reply
Derya 30 januari, 2014 - 22:13

Hej Anna! Tack för mycket bra info om uppdateringarna med Kronan vagnarna. Speciellt Syskonvagnen som kommer definitivt bli en storsäljare, inte minst för priset! Om man ska jämföra kronans syskonvagn i jämförelse med donkey är väl nackdelen (som jag förstått då) är att den är fast som syskonvagn och kan inte användas som mono/singelvagn.

Reply
Anna 31 januari, 2014 - 12:47

Hej!
Ja det har du ju helt rätt i, på den punkten är Donkeyn fortfarande unik. Självklart kan man köra runt på Kronans syskonvagn med ”bara” ett barn i man vill man ha möjligheten att få en smalare vagn efter att ha lämnat av det äldre syskonet på förskolan, då är det ju Donkeyn som man är ute efter.
/Anna

Reply
Linda 31 januari, 2014 - 16:34

Hej och tack för fin info! Jag funderar över två saker som du kanske har koll på. Den ena gäller adapter till babyskydd och den andra om liggdelen till syskonvagnen har duons funktion att det går att fälla upp ryggstödet i liggdelen till ett litet sittläge. Det var något som gjorde att jag använde kronanvagnen mer än buggan när min förstfödde var mini.

Reply
Anna 31 januari, 2014 - 16:45

Hej Linda! I nuläget finns inga adaptrar för babyskydd till vagnen, och liggdelen har heller inte någon uppfällbar platta i sig.
/Anna

Reply
Charlotte 31 januari, 2014 - 20:10

Hej! superbra info om syskonvagnen. Men hur lång är sittdelarna i syskonvagnen? Jag vill gärna veta ryggmåttet. Jag antar att 91 cm är från fotstöden upp till huvuddelen? / Charlotte

Reply
Anna 1 februari, 2014 - 11:53

Hej Charlotte, tyvärr tog jag inga egna mått utan har endast Kronans officiella mått och de har inte mätt ryggstödet för sig, vad jag kan se.
/Anna

Reply
jacqueline 1 februari, 2014 - 11:49

Jag undrar lite om hjulen på kronans sulkyvagnar… Finns de med svängbara hjul?

Reply
Anna 1 februari, 2014 - 11:53

Hej! Nope, än så länge är det enbart fyra fasta hjul som gäller för Kronan Sulky!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar