Universal fotsack till barnvagn

av Anna

footsack_1

För ett par månader sedan fick jag ett mail från en tjej vid namn Jezzica Clevenpalm, där hon berättade om en smart produkt för barnvagnar som hon framställt och tillverkar på beställning för sitt märke Skapa Form och Design. Till många vagnar, exempelvis från Brio och Emmaljunga, så finns en tillhörande fotsack – men för de flesta vagnar finns inget sådant tillbehör och då var hennes tanke att erbjuda en universal fotsack som kan anpassas för att sitta bra på de flesta barnvagnsmodeller. Självklart tackade jag ja till erbjudandet om att i ett samarbete om få testa en!

För mig personligen har fotsack varit en lite främmande sak. Sommartid har jag kört på filtar, jag älskar filtar, och vintertid har en åkpåse varit det givna alternativet. När det regnat har jag använt regnskyddet. Jag har inte riktigt fått in fotsacken i min egen tillbehörsekvation samtidigt som jag uppfattat att många andra tycker att det är en väldigt smart grej att ha. Min snart 3-åring har fått vara testpilot och hon har gett två tummar upp för sitt egna lilla barnvagnstäcke. Själv har jag också insett att en fotsack har sina praktiska funktioner, framför allt som vindskydd och en viss isolering – för dagar med dåligt väder men då åkpåse känns överflödigt och en regnskydd bara dumt. Det är barnet i vagnen och inte själva vagnen som behöver skyddas från blåst. Ett mindre barn hade jag kanske bäddat in lite mer, kanske med en tunnare åkpåse. Men med ett barn som sover i vagnen ibland och ska upp och röja i lekparken i nästa stund vill jag inte lika gärna stoppa i och ur en åkpåse som snabbt blir sandig och smutsig. Fotsacken har för oss fått sitta stadigt på vagnen vi har till och från förskolan, perfekt med lite extra mysfaktor för barnet som är trött efter en dag full med bus och lek.

footsack_3

Utsidan är vind- och vattenavisande medan insidan är fodrad med fleece. Fotsacken har även ett reflexband för att synas bättre i mörkret – sen höst och tidig vår är väl fotsackens främsta säsong tänker jag! Den övre kanten är tjockt vadderade och mjuk men samtidigt lite styvare, vilket gör den perfekt för att vika över bygeln och gör att kanten håller sig upp om man vill vika ut den när barnet sover, för ett högre skydd. På bilden högst upp i inlägget ser man att fotsacken då täcker ändå upp till hakan på ett en meter långt barn. Det mönstrade bomullstyget är främst en estetisk aspekt men är man typen som gillar att matcha tillbehör med vagn så kan man ju verkligen gå loss i färgval på den punkten.

Fotsacken fästs i vagnen med resårband ihopsydda på mitten, enkelt att anpassa efter storleken på vagnen och utformningen av chassit. Det krävs ingen instruktionsbok för att förstår hur man ska gå till väga och jag har testat fotsacken på fyra olika vagnar, varav tre syns nedan, och den har suttit bra på alla vagnar jag använt den med hittills – oavsett om det är en enklare resevagn eller en fullstor duovagn. På bild 4 nedan syns fotsackens längd när suffletten på vagnen, en Cameleon3, är nedfälld. Just den vagnen har ingen bygel på sittdelen på bilderna men fotsacken funkar ändå, även om jag tror att den håller sig bäst uppe på en vagn som har bygel eller bricka. På Bugaboos vagnar fäster jag fotsacken i ramen, på Joie Mirus så fäster jag den dels i chassit, dels fästet mellan arm- och fotstöd på vagnen. Saknar man en fotsacks funktion vid användning av en vagn som inte har en sådan som originaltillbehör, eller vill ha en som funkar på alla vagnar man har, så tycker jag ett en universal fotsack är en god idé. Efter att ha fått chansen att testa en själv så förstår jag andras förtjusning mycket bättre och är själv rätt glad i denna fina fotsack med rävar på!

footsack_2

 

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Linda 4 november, 2013 - 10:52

Guud så smart. Precis som du använder jag också åkpåse, filt & regnskydd till min vagn. Denna är ju helt perfekt att kunna ha tillhands de dagar varken åkpåse eller regnskydd är lämpligt ute. Vart hittar man denna ? Vad kostar den ? Finns det olika mönster på tyget att välja på ? 🙂

Reply
Anna 4 november, 2013 - 10:54

Hej! Ja men visst kan en fotsack vara himla smart, tror att många – precis som jag – inte riktigt fått upp ögonen för hur den används men när man väl hittat ett användningsområde så! Det finns länkar i inlägget, fast jag inser att de inte syns så väl så jag ska fetmarkera dem så hittar du dem bättre. På hennes hemsida finns info om kostnad och ja, tyget får man välja själv. Jag älskar rävar, som du kanske ser! 😉
/Anna

Reply
pauliina 4 november, 2013 - 11:18

Jag tycker också att det är praktikst med en universal footsack

Reply
Linda 26 november, 2013 - 19:03

Det finns redan en liknande produkt på marknaden som heter cab-on. Samma funktioner ungefär som ovan, man knäpper fast den och den ska funka till de flesta vagnar. Finns en variant som bara är fleece och en som är fleece och vatten/vind skydd i ett. Säljs bland annat på babyland. Har inte provat den så vet inte hur bra den funkar dock.

Reply
Gittan 30 november, 2013 - 20:23

Smart lösning! Har saknat ett liknande överdrag till de vagnar som inte har ett vind/regnskydd liknande Brio och Emmaljunga. Om det bara regnar lite eller blötsnöar är detta ett bra komplement. Ett vanligt plastregnskydd isolerar in barnet och den här fotsacken håller även filten på plats. Till skillnad från det överdrag som heter cab-on har denna en lite stelare vadderad överkant som går att fälla upp som vindskydd eller insiktsskydd. Att den gick att beställa i olika material samt färgkombinationer och att det går att kombinera andra roliga tillbehör är ett plus..REKOMENDERAS!

Reply

Lämna en kommentar