När är det dags för framåtvänt?

av Anna
När kan man vända sitt barn framåt i barnvagnen?

När kan man vända sitt barn framåt i barnvagnen?

Till och med inom området barnvagnar och barnvagnstillbehör finns det heta potatisar. En sådan är när man ska, kan, bör, får vända sitt barn framåt i vagnen. Det finns förstår inget rätt svar på den frågan. Men jag tänker ändå ta upp den och redogöra för hur jag upplever att diskussioner kring detta brukar se ut.

Finns det någon forskning på framåtvänd barnvagnsåkande?

För det första, vad finns det egentligen för fakta i frågan? Våren 2011 publicerades en artikel i Dagens Nyheter om frågan. Där presenterades forskningsrön som visar på att det går att märka skillnad mellan barn som åker framåt och barn som åker mot föräldern. Samma forskning presenteras även i andra artiklar. Forskning ska väl alltid respekteras. Men, forskningen på det här området är dels väldigt begränsad. Dels är det svårt att veta säkert om resultaten enbart är avhängiga det framåtvända barnvagnsåkandet. Ska man sammanfatta de fakta som finns så är det väl att det som går att läsa sig till i alla fall pekar mot att bakåtvänt åkande är att föredra.

För det andra, det är förstås inte själva riktningen på sittdelen som avgör något kring barnets hälsa och utveckling. Utan det är ju ögonkontakten och kommunikationen mellan barn och förälder. Alla som kört barn framåtvänt vet att det faktiskt går att prata med dem då också, förstås. Och hur det blir med ögonkontakten kan variera lite beroende på vagnsmodell, men helt omöjligt är det förstås. Även om förutsättningar för ögonkontakt är andra än om barnet sitter vänt bakåt.

Ska jag sammanfatta hur jag upplever att många föräldrar brukar resonera kring frågan, så handlar det dels om barnets ålder. Någon slags magisk gräns verkar gå vid ett års ålder ungefär. Men många mammor och pappor väger också in barnets mognad och förmåga att kommunicera. Därtill så har miljön som barnvagnspromenerandet ska ske i en stor inverkan. Det är vanligt att man bedömer att barnet tidigare kan åka framåtvänt ute på landet eller i skogen. Överlag anses framåtvänt åkande för små barn mer okej i miljöer som inte är lika fulla av intryck som exempelvis stadsmiljö kan vara.

Vad tycker jag om att vända barnen framåt?

Mina personliga erfarenheter är lite olika med mina två barn. Min son vände jag framåt prick en vecka efter hans första födelsedag, då vi bytte ut hans Brio Sing mot en Brio Spin. Jag minns att jag tyckte det var jobbigt att inte se honom i början, men jag vande mig och från sonens sida upplevde jag aldrig att det var något problem. Vid drygt ett och ett halvt års ålder köpte jag vår första Brio Go eftersom att vi då visste att familjen snart skulle utökas. I och med det började jag även köra med sonen mer vänd mot mig.

Och när syskonvagnen Bugaboo Donkey anlände till familjen när sonen var 2,5 år och dottern ett halvår så började han åter att åka in princip enbart vänd mot mig. Både han och jag tyckte det var roligt att kunna prata med varandra lite bättre igen. Min dotter fyller två år om några dagar och hon åker framåtvänt ibland sen hon var 1,5 år ungefär. Men mer än hälften av gångerna sitter hon fortfarande vänd mot den som kör vagnen och i synnerhet om vi ska in till stan eller om hon ska somna, för då vill jag se när sovstunden börjar och när hon vaknar igen.

Hur vet man om man kan vända sitt barn framåt i barnvagnen?

För mig känns det fortfarande nu med en 2-åring och en 4-åring bäst och roligast att ha barnen mot mig. Vi kan prata med varandra alla tre och jag kan hänga med i vad i omgivningen som de noterar både i form av roliga och läskiga saker eller händelser. Men mina barn åker även framåt ibland och det känns också bra för oss alla.

Det jag tycker är viktigt är att inte stressa fram framåtvändningen. Både barn och förälder ska få tycka att det känns okej. Sen tycker jag inte heller att man ska ha dåligt samvete om man vänder framåt tidigare än andra eller än vad man trodde att man skulle. För ingen annan än du och ditt barn vet vad som funkar bäst för er.

Samtidigt kan jag varmt rekommendera att vänta med att skaffa en enbart framåtvänd vagn. Det är skönt att kunna alternera och inte behöva bestämma definitivt att det är framåtvänt som gäller. Funder man ändå på att byta ut sin vändbara vagn mot en framåtvänd är ett tips att vända sittdelen man har framåt och köra så under en vecka eller två. Om man aldrig känt behov av att vända bakåt under den tiden så kommer det troligvis funka toppen med en vagn som enbart är framåtvänd.

Gå på magkänslan, vänd när det känns rätt!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar