Barnvagnsspaning världen runt – Japan!

av Anna

Det här är första delen i en serie inlägg om barnvagnskulturen i andra länder. Kommande nedslag kommer att ske i New York och i Hamburg, missa inte det! Om du bor i ett annat land eller kommer att besöka ett annat land, än Sverige, och vill barnvagnsspana åt Allt om barnvagnar så är det bara att kontakta mig, mailadressen finns i högerspalten!
/Anna

Barnvagnsspaning i Japan
Japan är ett fantastiskt land på alla sätt och vis, men hur är det med deras barnvagnar? I Tokyo åkte vi mycket tåg och tunnelbana med både barn och barnvagn men insåg att vi var väldigt ensamma om det.  Tror att invånarna vill vara så lite i vägen som möjligt och använder andra transportsätt eller bär i sele istället. Dessutom är det vansinnigt mycket trappor upp och ned överallt för att komma till rätt tågspår, så man orkar helt enkelt inte bära vagnen. Det gjorde att jag valde sele främst när vi åkte runt. Vagnen följde med med ihopfälld.

Ute på gatorna i Tokyo fanns det heller inte särskilt många barnvagnar konstigt nog. De jag såg var paraplysulkys och av de Japanska märkena Aprica och Combi. Inte en enda ”vanlig” ombonad vagn såg jag. Alla vagnar var dessutom framåtvända, vilket jag har svårt för i en storstad med mycket rörelse, liv och lysande reklamskyltar. Jag själv valde att ta med Bugaboo Bee+, just för att kunna ha min ettåring mot mig, trots att jag har en Babyzen Yoyo hemma som egentligen hade passat bättre ur resesynpunkt.
Jag gissar att paraplyvagnar är så stort i Japan för att man lätt ska kunna stuva undan den när det behövs.
I städerna Kyoto, Osaka, Nara och Sendai var det också väldigt få vagnar på gatorna. De föräldrar vi såg med småbarn, bar barnet i sele. Ergo var den vanligaste selen vi såg men även märket Aprica var populär med en snarliknande sele.

På ett Ampanman-lekpalats såg jag tre vagnar, men de stod prydligt ihopfällda och olåsta mot en vägg. I Japan sker i princip inga stölder och man lämnar därför vagn och skötväska utanför, olåsta.

En dag besökte vi Tokyo Disney World.  Aha! Det var här alla vagnar i Japan hade samlats! Massor av vagnar överallt. De stod i långa prydliga rader utanför varje åkattraktion. Vid vissa åkattraktioner fanns till och med  en anställd som ställde i ordning vagnarna snyggt i rader, när någon råkat ställa sin vagn på olämpligt ställe. Samtliga lämnade vagnen med skötväskan kvar även här. Vid en stor Disneyparad satte sig familjerna längs med vägen. Istället för att ha vagnen uppfälld som jag själv hade velat ha, fällde samtliga ihop sina vagnar och placerade den på picknickfilten så att den inte var i vägen för någon.

Jag höll utkik hela tiden efter nya spånnande vagnar att eventuellt köpa med hem till Sverige men till min besvikelse var det till 99% bara paraplyvagnar. Märken som dominerar i Japan är Aprica och Combi. Vissa av enklare modell och vissa mycket praktiska och avancerade där man kan flytta, vrida och öppna upp bygeln, ställbart handtag samt med fullt liggläge. Tror även att hjulen hade metall istället för plast i hjulpinnen för att jag hörde inte en enda vagn som gnisslade. Dock fanns det inte någon vändbar. Jag frågade en tjej om hur man gör med små bebisar. Hon sa att man börjar med vagn runt 1 månads ålder och då är det framåt som gäller. Sen är det sele som används flitigast.

Under våra 10 dagar i Japan såg jag en enda Bugaboo Bee+, och den var framåtvänd. Även en Mc Laren såg jag. Europeiska och Amerikanska vagnar är mycket dyrare i Japan än deras egna märken. En Bugaboo Bee kostar ca 7500 kr och en Bugaboo Donkey mono ca 12500 kr där. En Aprica kostar ca 3000 kr.

Ett par andra vagnar lyckades jag se också, men där är jag osäker på märket. Det var lite större hjul och lite mer ombonade. Vid en utflykt blev jag stoppad av en tjej som ville veta vilket märke jag hade på vagnen. Hon tyckte att den verkade så bra och ville köpa en sådan.
I en butik lyckades jag nosa mig fram till en barnvagnshörna. Dock bestod den endast av två vagnar, en Micralite och en Airbuggy. Jag såg även en skylt med Baby R Us där jag antar att de säljer varnvagnsprylar, men fick tyvärr inte tid att gå dit. En smart och snygg detalj jag såg på en Aprica paraplyvagn var ett handtagsskydd. Ett snyggt tyg i zickzackmönster, likt Missoni, prydde de skumgummihandtag vagnen hade för att inte skava gummit. Skulle kunna sälja bra i Sverige. Tyvärr hann jag inte fota det. På Tvn såg vi en romantisk samuraifilm. Samuraien drog en trävagn/låda men sin söte son i. Handtaget och kanterna var av ihålig bambu. Vips, när fienden kom, så slet samuraien bort bamburören som innehöll vapen. Haha, så gick det tydligen till förr i barnvagnsvärden.

Summa summarum är att vagn används sparsamt i Japan, här är det sele som dominerar. De vagnar som man ser är paraplyvagnar av deras egna märken.

/Sara Zamore Asada

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar