Gotlands Barnvagnsmuseum!

av Anna

Igår hade jag den stora äran att få besöka Gotlands Barnvagnsmuseum, innan det ens har öppnat på riktigt. Retrovagnseldsjälen Anette Fogelström ska tillsammans med sin man och sina vuxna barn jobba hårt de närmsta veckorna för att förhoppningsvis kunna inviga sitt museum den första augusti i år. Av de glimtar jag fick i år kan jag varmt rekommendera alla som gillar barnvagnar och råkar befinna sig på Gotland att ta en sväng till gården Martille i Stenkumla, strax söder om Visby. Själv träffade jag för första gången på Anette i retrovagnsgruppen på Facebook och när jag fick höra om hennes idé om ett museum på Gotland visste jag att jag bara måste få hälsa på nu när jag ändå ska tillbringa sommaren här på ön.

På övervåningen i ett av gårdshusen pågar en totalrenovering och i höga travar, från golv till tak, väntar över hundra (!) barnvagnar med skiftande födelseår från 1907 och framåt, på att få dammas av och ställas upp för allmän beskådan. Nu är visserligen mina barn just mina barn och för dem är 6-7 barnvagnar samlade i ett rum inget utöver det vanliga, men det tyckte ändå att det var roliga att titta på alla fina vagnar och andra tidsenliga tillbehör som Anette har samlat på sig. Trots att hon bara varit aktiv retrovagnssamlare i fyra, fem år så är det en imponerande mängd barnvagnar som gömmer sig på gården. Allt från syskonvagnar, till sittvagnar, till duovagnar till dockvagnar. Stora, kända märken från både Sverige och andra länder, samt något så unikt som en en barnvagn tillverkad på 1940-talet av AB Flygplan i Norrköping när de insåg att segelflygplan inte skulle bli någon försäljningssuccé under krigsåren. Men barn föds det ju alltid!

Är man inte barnvagnsfantast som får ett lätt darr på handen av att betrakta skönheter som de på bilderna här, och de är bara ett ytterst lite urval av vagnar – Anette har resurser så utställning kan förnyas årligen i ett decennium utan problem – så kommer barnvagnsmuseet ändå vara väl värt resan dit. Miljön på gården är helt fantastisk och det finns planer på en liten lekhörna för barnen samt en utservering med glass, fika och kylda drycker.

Vagnar från -30, -40, -50, -60, -70, -80 och -90 talet, jag skymtade till och med en Brio Sing från 2008 i ett av de rum där vagnarna som ännu inte fått sin plats på museet väntar tålmodigt. Vissa vagnar har använts flitigt och blivit märkta av åren, en del andra både ser och är helt oanvända ut! Mina kunskaper om retrovagnar är långt ifrån tillräckliga för att redovisa information om de som syns i collaget här ovan men frågar man Anette så minns hon inte bara märke, modell och tillverkningsår utan kan ofta också berätta en liten historia om precis den vagnen. Kanske behöver man inte ens gilla barnvagnar för att besöka Gotlands Barnvagnsmuseum, det räcker med att man gillar historia för att uppskatta möjligheten att se hur barnvagnen har utvecklats under det senaste århundradet.

Jag har bett Anette hålla mig uppdaterad om när barnvagnsmuseet har slagit upp sina portar och kommer definitivt återkomma nästa sommar (och sommaren därpå…). Alla med barn på Gotland, här är mitt senaste tips för vad ni kan ta er för den dag stranden inte lockar! Och är man barnvagnsnörd så finns tyvärr inte längre något val – boka båtbiljett direkt! Där här får ni inte missa!
/Anna

Tillägg: Är man sugen på att besöka Gotlands Barnvagnsmuseum redan i år och vill få mer info om när museet öppnar så kan man kontakta Anette på gotlandsbarnvagnsmuseum@gmail.com eller 0738366514!

 

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Anette 12 juli, 2012 - 11:26

Tack för besöket och för det fina reportaget om oss!

Reply
alltombarnvagnar 12 juli, 2012 - 13:17

Tack själv för att vi fick komma!

Reply
Jenny 12 juli, 2012 - 15:04

Underbart!!!

Reply
Emma 13 juli, 2012 - 23:45

Åh, vad sugen jag blev på att åka dit nu! Projekt ”övertala make” startar imorgon 😉

Reply

Lämna en kommentar