Cameleon 3

av Anna

Se där, nu är det officiellt! Bakom det vita draperiet i Amsterdam för en knapp månad sedan fick jag alltså äran att vara en av de första utanför Bugaboo att inte bara se utan också känna på och provköra Bugaboos uppdatering av deras hitintills mest populära vagn.Säg hej till nya Cameleon 3!

Jag måste erkänna att när skynket drogs undan spred sig först en lätt förvirrad känsla genom min kropp. För vagnen jag såg var vid första anblick identiskt med alla Cameleons jag redan sett och ägt. Men när Bugaboos grundare Max Barenbrug tog ner Cameleon 3 från dess lilla podium och ställde den bredvid vad vi väl nu får kalla för gamla Cameleon, så blev de subtila skillnaderna plötsligt fullt synliga. För det första är det en helt annan ytfinish på Cam 3. Alla små detaljer har fått en snyggare, mer uppdaterad design. Looken liknar nu Donkeyns design mer än vad den gjorde på gamla Cameleon. Cameleon 3 är inte en helt ny vagn, utan en uppdatering där gamla Cameleons svagare punkter har förbättrats eller snyggats till. Bugaboo har i viss mån lyssnat på konsumenternas önskemål om en Cam mer lik Donkeyn. Här följer en lista på alla nytt som kommer med Cameleon 3 samt min åsikt om dem:

Hjulinfästning
Att ta loss bak- och framhjulen blir både enklare och ser snyggare ut på Cam 3. I enlighet med Bugaboos princip om att allt vitt på deras vagnar har en funktion lossnar du nu även hjulen genom att trycka in vita knappar antingen bredvid bakhjulen eller ovan framhjulen. Till skillnad från på gamla Cameleon så betyder detta att ingen plupp sticker upp på framhjulen. Som alla Bugaboo-kännare förstår så innebär detta även att de gamla vinterhjulen inte kommer att fungera på Cameleon 3. Tyvärr blir inte heller de nya vinter/terränghjulen snurrbara, utan de är fasta precis som de som finns att köpa idag. Den nya hjulen innebär även att det är en mer innesluten fästning på bakhjulen, mindre risk för rost och skador! Det gillar vi!

Broms och handtag
Bromsen tar nu i ETT klick, istället för tre. Har du fällt upp bromsen så är vagnen låst, till skillnad från på gamla Cam då du behövde fälla upp bromsen i tre steg för att den skulle vara helt spänd. Handtaget är nu, precis som på Donkeyn och Bee+, ställbart men i fasta nivåer eftersom att det är hack på undersidan. Hejdåååå glidchassin, vi ses aldrig mer!

Chassi
På gamla Cameleon låstes chassis när du fäste ramen på vagnen. På Cameleon 3 är chassit låst så fort du fällt upp det och… du behöver inte trycka in några knappar eller spärrar för att fälla upp vagnen! Ta tag i handtaget, lyft upp vagnen med ett knyck och voilà – chassit är utfällt och låst i den positionen! Det här är en funktion som jag verkligen uppskattar hos Cameleon 3, vagnen känns bra mycket mer användarvänlig med de här chassiförbättringarna. Sen ska vi inte dra mina erfarenheter för långt, jag provkörde och kände på vagnen i en knapp timme men jag tycker faktiskt att dessa förändringar gör att chassit känns något mer stabilt, något mindre rörligt. Fortfarande är det så att Cameleons fjädring sitter i det rörliga chassit, det vill säga att exempelvis handtaget kan ruckas på, men jag tyckte den känslan var något mindre på Cam 3 än på gamla Cameleon. En fördel, om man frågar mig.

Sittdel
Cameleon 3 kommer komma i fyra basfärger: svart (hurra!), brun, mörkgrå och sand. Sittdelen på Cameleon 3 har samma sele som på Donkeyn, den kommer alltså att vara reglerbar i höjd vid axelfästena. Färgerna på topset kommer alltså att utökas med nya, efterlängtade Petrol.

Liggdel
Även liggdelen på gamla Cameleon går att få helt platt men nu är det ännu enklare. Istället för lösa pinnar som ger liggdelen stadga i huvud- och fotändan, men som är extremt enkla att tappa bort, har Bugaboo nu löst det på ett nytt sätt. På insidan av liggdelen finns insydda pinnar som fästs i liggdelens botten med kardborre. När du vill ha liggdelen helt flat så lossar du pinnarna från bottenplattan och med en enkel handtryckning blir liggdelen inte mycket högre än själva ramen. Smidigare för dig som ofta reser och behöver packa din Cameleon kompakt.

Varukorgen
Jag har aldrig dolt min tveksamhet inför Cameleons varukorg men nu gör Bugaboo det svårt för mig att kritisera Cam 3 på den punkten. Den nya varkorgen är större och har en annan lutning på dess sidor, den blir alltså betydligt lättare att komma åt även om den fortfarande inte kommer vara direkt superenkelt tillgänglig när liggdelen är på. Men en klart förbättring är det verkligen och en eloge till Bugaboo som utvecklar sin idéer från bra till bättre.

Pris och tillbehör
I Holland kommer Cameleon 3 att kosta 30 euro mer än den gamla versionen kostade. I Sverige kostar en Cam just nu 10 250 kronor att köpa, gissningvis blir priset på Cam 3 någonstans omkring 10 500 kronor. De gamla solsuffletten i canvas med ”nätfönster” på sidorna kommer att fasas ut och ersätta med en solsufflett av samma princip som till Bee+  och Donkey, alltså helt i silvrigt UV-material. Eftersom att mina öron har en nästintill övernaturlig förmåga att uppfatta barnvagnsnyheter kan jag lite diffust meddela att även andra accessoarer kommer att uppdateras efter den nya designen på Cameleon 3. Men det får jag nog vänta till i höst att berätta mer om… Som jag tidigare nämnt, gamla hjul  – både fram och bak – kommer inte att vara kompatibla med Cameleon 3.

I Bugaboos fabrik i Kina har man redan avslutat produktionen att Cameleon till förmån för nya Cam 3. Jag frågade Bugaboo hur det blir med reservdelar, och de kommer att finns tillgängliga i 3 år. Har du nyligen köpt en Cam och planerar att använda den länge framöver så kan det under de närmsta åren vara en god idé att investera i ett par extra framhjul. Sammanfattningsvis tycker jag, som gillar men inte tokälskar Cameleon, att förbättringarna gör Cam 3 till en klart intressantare vagn. Jag hade kunnat önska en annan fällning på sittdelen, à la Donkey, men de nyheter som finns på vagnen är helt klart sådant som gav utrymme för utveckling. Till Bugaboos egen fördel har man även eliminerat många sådana svaghet som var upphov till reklamationer, så förhoppningsvis blir Cameleon 3 ännu mer problemfri än dess föregångare.

Det var allt om nya Cameleon 3. Tyvärr fick jag själv inte vare sig fota eller filma vagnen men har ni frågor om den så ställ dem, jag svarar så gott jag kan!
/Anna

Tillägg:
– Vagnen kommer finnas i butik från 1 september.
– Om man detaljstuderar bilderna ser det ut som att det är en helt ny sorts bygel, tack till Anna Hansson för den iakttagelsen. När jag såg vagnen live i Amsterdam så är jag helt säker på att det var den gamla sortens bygel. Den på bilden ser ut att vara i annat material och även svängbar. Som jag ser det finns det två möjligheter: det kommer att komma en ny bygel men det är inte offentligt än (fast den finns med på de offentliga pressbilderna…) eller så har man bara testat en ny sorts bygel, märkte att det inte funkade på Cameleon och la ned de planerna (men glömde bort att ta nya pressbilder). Jag ska försöka få fram mer information om detta!

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Linn 1 juni, 2012 - 11:39

Suverän beskrivning, tack!

Reply
alltombarnvagnar 2 juni, 2012 - 12:11

Kul att du gillade den! 🙂
/Anna

Reply
Jessica 2 juni, 2012 - 11:39

Underbaring, du är så duktig på att skriva på ett bra sätt 🙂
Har en fråga till dig, kan jag låna din text till vår shop ”skriver såklart att det är du som gjort texten och länkar till dig och bloggen <3
PUSS

Reply
alltombarnvagnar 2 juni, 2012 - 12:11

Åh tack! Ja absolut, låna på, så länge du länkar är det helt okej med mig! 🙂
/Anna

Reply
Jenny 23 juni, 2012 - 10:39

Hej

Vet du om den gamla ramen kommer gå att klicka fast och använda på nya chassit? 🙂

Vore ju toppen om man har samlat på sig en del delar och vill ”bygga” en ny-gammal vagn!

Reply
alltombarnvagnar 23 juni, 2012 - 20:43

Hej Jenny!
Jag är faktiskt inte säker på om den gamla ramen kommer att fungera på Cameleon 3. Vissa delar vet jag inte kommer göra det, andra delar kommer göra det. Men ramen har jag inte hört något om.
/Anna

Reply
Jenny 25 juni, 2012 - 14:03

Jag tog tag i det och mailade Bugaboo Sverige via Facebook, de svarade såhär:
”Den ”gamla” ramen från bugaboo Cameleon+ kommer att passa Bugaboo Cameleon3, även sufflettbågarna och fästet. Men hjulen är anpassade för Cameleon3.”

Så nu vet vi det. 🙂

Reply
alltombarnvagnar 26 juni, 2012 - 10:30

Toppen Jenny! Och tack, vad snällt av dig att dela med dig av informationen! 🙂
/Anna

Reply
Evelina 25 augusti, 2012 - 13:07

Ja verkligen kul att läsa!

Håller med dig Jenny om man kan försöka Bygga en ny-gammal vagn av den man har..till något bättre 🙂 Vore ju toppen!

Har bara en undran Ann angående nya bygeln- om jag förstår rätt så kommer inte den fungera på gamla ramen? då det blir nya fästen?

Så vill man förnya sin cam med:

cam3:s chassi + hjul
ny ram + ny bygel= kan man då köra med sina gamla bas tyg suflett bågar och topset ?

Mvh Evelina

Reply
alltombarnvagnar 26 augusti, 2012 - 08:46

Hej Evelina!
Ja, som jag har förstått det ska det gå att göra så. Men det känns som att ett helt säkert svar får vi först när vagnen släppts!
/Anna

Reply
maria 30 april, 2013 - 13:35

Hej! Jag står i valet och kvalet av barnvagnsköp, och det verkar just nu stå mellan en camelon 3 eler en Emmaljunga citycross. Det är första barnet och jag har ingen barnvagnserfarenhet, så jag tänkte höra om du kunde hjälpa med några tips. 🙂 Det jag mest undrar över är hur cameleon är att köra på lite ojämnare underlag, tillexempel kullersten, cykelbanor med ”packat grus”, promenadvägar osv? (Underlag som inte är platta trottoarer eller shoppingcentrum helt enkelt!)

Jag förstår ju att fyra fasta hjul går bätre i terräng, men jag tycker samtidigt det vore väldigt smidigt med två svängbara, så därför undrar jag hur mycket ”svårkört” det blir? Hoppas du förstår ungefär hur jag menar. 🙂

Hälsningar,
Maria

Reply
alltombarnvagnar 2 maj, 2013 - 21:37

Hej Maria!
Wow, du väljer mellan två ytterligheter minsann! Jag har aldrig ens provkört en EL City Cross, inte ens varit sugen för fyra fasta hjul är inget för mig. Så den vagnen kan jag inte bistå med information om. Men Cameleon är helt okej även på lite ojämnt underlag, lite stötig eftersom att den är uppbyggd på ett annat sätt men just det är inget något jag stör mig på. Sen kan du ju köpa till vinterhjulen om du vill? Men jag skulle nog snarare råda dig till en Buffalo eller en Donkey, de är mer lika EL CC men ändå roligare och mer lättkörd, gissar jag.
/Anna

Reply
Charlotta 15 maj, 2013 - 11:40

Hej Anna!

Vet du om Cameleon 3:s topset passar till Cameleon 2? Tack på förhand!

Mvh
Charlotta

Reply
alltombarnvagnar 16 maj, 2013 - 15:11

Hej!
Ja, det gör de!
/Anna

Reply
Bugaboo Buffalos varukorg på Cameleon 9 oktober, 2013 - 13:55

[…] tillfällen rör Bugaboo Cameleons varukorg. Visserligen förbättrades designen avsevärt när Cameleon3 släpptes men det finns fortfarande många som inte gillar själva modellen. En kreativ […]

Reply
Allt om Bugaboo Cameleon 6 november, 2013 - 09:10

[…] som ni med fördel kan läsa mer om i två tidigare inlägg om Cam3 här på bloggen – om vagnen och om […]

Reply

Lämna en kommentar