Intervju med Bugaboos marknadschef

av Anna

På plats på Bugaboos huvudkontor i Amsterdam den 10 maj så fick jag sist ut av alla fick sitta ned en stund med Madeleen Klaasen som är marknadschef för Bugaboo. Med tanke på att Bugaboo börjar närma sig en miljon sålda vagnar – år 2009 sålde de sin 500 000e barnvagn och försäljningssuccén har knappast avtagit sedan dess – är det kanske lätt att inbilla sig att marknadschefen mest kan luta sig tillbaka. Så ser inte Madeleen på det. För många jag träffade i Amsterdam verkar Bugaboo vara mer utav en livsstil än bara ett varumärke och även om Madeleen skrattade åt att jag ägt nio buggor så verkade hon vara ett lika entusiastiskt fan av produkten som jag är. Vi var även rörande överens om det ultimata i kombinationen Donkey och Bee+, en för terräng och en för shopping i city – vad behöver man egentligen för barnvagn utöver det? Tja, frågar man mig så kan man aldrig få föra många, frågor man Madleen så ter det sig förstås givet att även en Cameleon har sitt eget, unika användningsområde.

Bugaboos marknadschef säger att hon vill att deras förhållande till kunderna ska kännetecknas av ”laugh and trust”. Bugaboo arbetar medvetet med miljöfrågor och har som målsättnings att minska slöseriet av både energi och material, vilket delvis är en fråga som avdelningen för produkdesignen har på sin agenda. Hon ser det även som en slags miljömedvetenhet att deras vagnar är konstruerade i många små delar så att en vagn som går sönder inte behöver kasseras i sin helhet utan istället kan den felande biten bytas ut och vagnen rulla vidare i ytterligare några år. Bugaboos vagnar tillverkas i Kina och initialt hyrde man in sig i existerande fabriker. Tyvärr förekom det då att det i tillverkningsprocessen av ekonomiska skäl fuskades med vissa ämnen så att plastdelarna på vagnarna inte upprätthöll rätt säkerhetsstandard. När detta kom upp i ljuset vidtog Bugaboo två åtgärder. För det första sökte man upp alla som köpt en vagn med fel plastmix och bytte ut delarna mot sådana som innehöll rätt material. För det andra grundade Bugaboo en egen fabrik i Kina och det är där som alla deras vagnar nu tillverkas. Företaget har full insyn i fabrikationsprocessen och kan säkerställa att det kunderna utlovas också är det de får. Madeleen nämnde även hur man bland annat tack vare att en person i Bugaboos ledning var gift med en Amnesty-anställd var väldigt måna om att värna om att de mänskliga rättigheter alltid efterlevs när Bugaboo är inblandade.

I Holland har Bugaboo en egen webshop där man kan beställa både hela vagnar och tillbehör men också reservdelar, och få det hemskickat direkt till dörren. Jag frågade om inte Sverige, som är en av Bugaboos bästa marknader, också kunde få tillgång till en sådan service? Med tanke på att det som det är nu, är upp till kunderna själva att försöka jaga rätt på accessoarer som eftersöks eller reservdelar som behövs hos många olika återförsäljare. Och det lät inte som en omöjlighet enligt Madeleen, som själv tycker att Bugaboo ska göra allt de kan för att premiera företagets lojala kunder. Slutligen frågade jag Madeleen om det var någon särskilt aspekt av företaget Bugaboo som hon ville framhäva. Med ett strålande ansikte berättade hon om hur bra det kändes när hon nyligen fått höra att Bugaboo, i och med deras Bugaboo RED-projekt, har bidragit till att över 100 000 bebisar fötts fria från HIV trots att deras mammor bär på viruset.

Lite bildbevis på att jag faktiskt var på plats, om nu någon skulle misstro det så ser ni här att jag och min kamera fastnade på bild när Bugaboos egen eventfotograf dokumenterade. Och så mina två egna närbilder på det jag refererar till som urbuggen, det vill säga Max Barenbrugs examensprojekt. Handtaget går att svänga över och hjulen kan också paras ihop för det som Bugaboo kallar beach mode, men som funkar lika bra i snö. Vagnen var alltså tänkt att används vid promenader i grövre terräng och skulle säljas i butiker som inriktade sig mot bergsklättring. Succén dröjde dock tills man modifierade vagnen och började inrikta sig även på föräldrar som bor inne i stan.
/Anna

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Moa Erngren 30 maj, 2018 - 02:53

Hej! Kan man ha samma sittdelsram till bugaboo Cameleon och bugaboo cam+?

För har en trasig vagn o behöver byta sittdelsramen till min bugaboo Cameleon.

För den vagnen jag köpte gick sönder efter två timmar med att kört dig så nån lurade mig och jag fick en sönder vagn.

Mvh Moa

Reply
Anna 1 juni, 2018 - 08:28

Hej Moa,
ja äldsta Cameleon och Cameleon+ har samma konstruktion på ramen så det funkar!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar