Gästblogg: Basson Duo

av AnnaRecension av Basson Duo, syskonvagn med indidviduellt vändbara sitsar

Jag hade den nya modellen från 2011, som  är smalare än den äldre modellen som är 79 cm bred. För att kosta 3500 kr så var Basson Duon helt okej. Mellanskillnaden till Bugaboo Donkeyn jag har nu, som jag köpte för 14800, är ganska stor. Men jag gillade Basson Duon; smal och smidig, kort framåt, så man inte kör på några hälar och bra med vändbara sittdelar. Super med extra sufflett vid regn och sol, det finns typ 20 cm invikt under suffletten som man fäller fram. Jättestor varukorg (större än åsnans). Och på sommaren så fällde jag upp sidotyget och hade bara nätet runt barnen så luft strömmade igenom trots helt nerfälld sufflett! Bra handtag också.

Dock tyckte jag att framhjulen var för små, lite rädd att vintern skulle bli samma som förra året med 30 cm snö i centrum (Malmö). Vagnen i sig kändes lite ranglig, och så var hjulen rejält slitna efter bara 4 mån (så länge som jag hade den) och en massa småsten satt fast i de punkteringsfria däcken. En annan sak som jag inte gillade var att remmen som sitter mellan benen, inte kommer fram bakifrån utan var fäst framför barnen. Så de svankar rejält och det kändes inte ok så jag sydde helt enkelt fast remmen lite längre bak, in under rumpan. Då satt de perfekt!

En negatv sak är att sitsen har som ett nät över tyget, och där fastnar allt! Svårt att få bort även med dammsugare. Och sen var ryggstödet lite b, gick inte att få upp i fullt sittläge så barnen blev lite tokiga på att halvligga. Så man får trycka på rätt ordentligt för att fästa ryggen så högt man bara kan knuffa fram den, och sen dra åt de värdelösa remmarna så de sitter kvar. Min vilda tjej kunde dock spjärna emot med fötterna (typ ställde sig) så ryggen fälldes ner och det blev liggläge igen. Hon är dock ett muskelpaket! 🙂 Dessutom måste man vara två för att fälla ihop den, två knappar ska tryckas uppåt på utsidan av handtaget samt en spak som ska dras uppåt på mittstången, helt omöjligt om man som jag bara har två armar…

Sååå, helt ok vagn! Inte i klass med åsnan men helt ärligt är åsnan inte värd så mycket mer pengar, förutom att barnen sitter som klistrad i selen! Min ena flicka kunde nästla sig ur Bassons sele trots att den var spänd, hon har inte en chans i åsnan! 🙂
/Ida Forsmark

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Jenny 11 december, 2011 - 10:45

Vill bara tillägga: Man behöver verkligen inte vara två för att fälla ihop vagnen. Det går alldeles utmärkt att göra det själv. Första gången jag gjorde det var det mörkt ute och jag tyckte det var lätt som en plätt. Ryggstödet är lite B och jag hade lite problem med det första tiden men nu sitter barnen jättebra i den (1 och 2 år).

Tycker recensionen är bra men aningen negativ. För priset är det en jättebra vagn! & har man inte möjlighet eller helt enkelt inte tycker att det är värt att lägga 10000 mer på en åsna så kan man leva med lite skavanker. Sen så beror det ju på lite hur man använder vagnen. Kanske inte bästa vagnen för den som promenerar jättemycket men en perfekt stadsvagn är det. Jättesmidig att åka buss med. Den tar mindre plats på bussen än min kombivagn.

Reply
alltombarnvagnar 11 december, 2011 - 16:16

Du tycker du ju ungefär lika som skribenten, så faktiskt betonar i slutet att det är en helt okej vagn och att det är knappt att Donkeyn är värd 10000 kronor mer!
/Anna

Reply
Philippa - Mamma till Therese och Ellinor 4 mars, 2012 - 20:06

Vagnen går ypperligt att fälla själv, har gjort det nästan dagligen i 9 månader. Spärren i mitten dras upp tills den låser på plats sedan drar man upp de på sidan och trycker ner handtaget samtidigt
http://phlippans.blogg.se/category/basson-duo-twin.html har recenserat vagnen vid 3 olika tillfällen, när den var ny, när jag hade haft den 2 månader och nu i vinter, 8 månader efter att vi började använda den

Reply
alltombarnvagnar 4 mars, 2012 - 20:09

Jättekul och bra med fler åsikter!
/Anna

Reply
Emily 4 juni, 2012 - 20:23

Vart kostar den 3500:-? Möjlighet att maila mig svaret? // Emily

Reply
alltombarnvagnar 4 juni, 2012 - 20:28

Emily, jag kan tyvärr inte svara på det då det här är ett gästbloggsinlägg!
/Anna

Reply
Anette 24 januari, 2013 - 01:03

Hej!

Har en basson duo sedan juni 2012 och är supernöjd med vagnen! Men nu funderar jag på att uppdatera vagnen lite till sommaren och köpa till lufthjulen (jaa de mjuka punkteringsfria hjulen blir galet slitna av allt vasst grus). Någon som har provat lufthjulen? Åkkomforten för barnen borde ju bli lite bättre med dom eller?!

För övrigt så tycker jag det är en mkt prisvärd syskonvagn, lätt att fälla ihop och packa in i bilen. Jag upplever att den är mycket smidigare och framför allt lättare än vår första vagn (brio happy). På bussen fäller jag bara upp handtaget mot barnen och vagnen tar mindre plats än många singelvagnar! Får ofta förvånade kommentarer från främmande hur lätt och smidig den verkar trots sin bredd.

Det enda negativa jag kan komma på än så länge är att den kanske känns lite ranglig men har kommit fram till att det nog beror på att chassit ju är ”öppet” upptill för att sittdelarna ska kunna vara vändbara individuellt. Det känns som en petitess i sammanhanget då det för mig var väldigt viktigt att kunna ha båda barnen vända mot mig. (Kan vara en fördel också då man kan ”vagga” ganska bra när vagnen står still…)

Har inte haft några problem med krånglande broms som jag hört andra påpeka (pinnbroms som fungerar dåligt om det kommer in grus i hålen i hjulnavet) och inte heller med ryggstöd som inte sitter uppe (min äldsta är ganska vild o sitter inte direkt still alltid). Äldsta har dessutom kommit på att man kan ”stå-åka” om man ställer sig på bakaxeln. Jag har ju oftast sittdelarna vända mot mig och då fäller jag bara ned fotstödet helt så går det att stå. Så vi övar lite tills vi köper en riktig ståbräda till singelvagnen.

De genomskinliga plastregnskydden som skulle vara till vagnen är lite sisådär, tips på bättre mottages tacksamt! Har använt brio regnskyddet till liggdelen och det funkade ok men räckte inte riktigt till för sittdelen tyvärr pga den höga sufletten.

Tack för bra blogg! Hade mycket nytta av den (och Philippans blogg) inför köpet av syskonvagn.

//Anette

Reply
Maria 14 februari, 2013 - 11:42

Vi köpte vår Basson Duo hösten 2011 och är mycket nöjda med den! Efter att ha provat en rad olika vagnar till vår dotter (född 2009) visste vi nu vad vi ville ha och gjorde en ganska noggrann undersökning av marknadens syskonvagnar. För mig var det viktigt att det gick att vända de olika delarna oberoende av varandra och det är få vagnar som erbjuder denna möjlighet. Storasyster har kunnat välja åt vilket håll hon vill åka medan lillebror åkte vänd mot mig fram tills för ett tag sedan då han fyllde ett år. Dessutom är det bra att kunna placera sittdelarna som man vill beroende på väder och vind.

Plus:
– PRISET! (ca 4000 kr)
– lätt att lyfta
– lätt att fälla ihop (man behöver inte alls ha mer än två händer…)
– sitsarna kan vändas oberoende av varandra
– stor varukorg
– utfällbart sol- och vindskydd (måste vara marknadens bästa!)
– lätt att manövrera
– tar sig fram relativt bra i skog och mark
– justerbart handtag
– går in överallt (även om man ibland inte tror det!)
– tar relativt liten plats i bilen
– universalregnskydd passar bra på korgarna
– fullt liggläge
– justerbart fotstöd

Minus
– inte så lätt att torka av korgarna
– efter 1½ år har varukorgen slitits på flera ställen och måste bytas
– efter 1½ år är framhjulsfästens rostiga
– våra barn är väldigt lugna och har inte behövt selen men den verkar inte optimal…
– remmen som fäster mellan bygeln och sitsen är med kardborrband och håller inte alltid
– lite primitiv ställning av ryggläge men man vänjer sig och jag tycker inte att det är något problem med att växla mellan fullt liggläge, rakt sittande och allt däremellan

Reply

Lämna en kommentar