Bee Classic vs Bee +

av Anna

Funderar du på att köpa en begagnad Bugaboo Bee? Det gör signaturen kakan och hon undrar därför över skillnaderna mellan den gamla modellen och nya modellen av Bee, också kända som Bee Classic och Bee +, samt över vad man ska tänka på om man ska köpa vagnen begagnad. Bee är Bugaboos motsvarighet till en sulky och den enda Bugaboovagnen som inte har en ergonomisk sits. Bee lanserades hösten 2007 och våren 2010 släpptes den nya modellen, Bee +. Jag har själv ägt en Bee Classic tidigare och äger nu en Bee + som inom kort kommer att recenseras här på bloggen.

Som ni ser på bilden ovan finns det två uppenbara skillnader mellan Classic och Plus; designen på hjulen och formen på suffletten. Medan Classic har heltäckta hjul och lång sufflett som fästs med åtta knappar så har Plus hjul med ekrar och en kortare sufflett som fästs med sex knappar. Är jag själv osäker på vilken modell jag har att göra med så är det alltid hjulen jag utgår från.

Här är bägge modellerna sedda från sidan. Det finns några mindre skillnader på chassi och handtag. Sittdelen (den under rumpan alltså) går att dra ut/förlänga på både Classic och Plus. Bägge har tre lägen för ryggstödet: liggläge, viloläge och fullt sittläge. Varukorgen är i princip densamma på bägge modellerna, vilket betyder att jag inte kan hitta någon skillnad. Classic har ett bärhandtag vid bromsen som Plus saknar, antagligen eftersom att det bärhandtaget var en relativt överflödig funktion. Det går utmärkt att bära en ihopfälld Bee i handtaget. Classic har även ”vingar” på sittdelen som gör den mer ombonad. Bee Plus saknar helt dessa vingar, vilket dock medför att Plus har en något bredare sits än Classic.


Tittar man på ryggen på vagnarna så ser man att det är rätt stor skillnad. På Classic justerar man selens höjd manuellt genom att placera fästena i de hål man vill ha dem. På Plus så finns det ett svart handtag ovanför det vita handtag man fäller sittdelen med, och drar man det uppåt så förlängs hela stolsryggen. Selen följer då med stolsryggen upp och på så sätt görs det utrymme för ett större barn att sitta i Bee +. Bägge vagnar har dock samma maxvikt, vilket är 17 kg.

En Bee+ kostar 5900 kronor att köpa ny, en Bee Classic kostade först 4300 kronor men priset höjdes stegvis. När jag köpte min i maj/juni 2009 så kostade den cirka 5000 kronor att köpa ny. Nu tillverkas den alltså inte längre. Vill man köpa en Bugaboo Bee begagnad ska man ta reda på först vilken modell det är, därefter hur gammal den är. Skick går före ålder rent generellt, men en Bee Classic från 2008 som ser fräsch ut har ändå drygt 3 år på nacken och det bör även märkas på priset. Märk väl att jag nu skriver om den vanliga versionerna, av Bee+ finns även vissa limited utgåvor som givetvis ligger högre i pris.

Bägge modeller har en del kända fel. Gamla Bee Classic hade mycket problem med glidande handtag, därav räfflorna på handtaget på Bee+. Classic hade även stora problem med bromsar som inte tog, vilket åtgärdades med en slags kloss som fästes på bromsen. Undersök således noga bromsen på den Classic du är intresserad av. Som alltid ska man kolla upp- och ihopfällning samt se på hjulens skick, kolla efter rost och dylikt. Det förekommer även att Classic-vagnar på grund av felhantering har fått plastdelar på sitsen avbrutna, så lyft på sittdelen och undersök att allt ser helt ut. Som alltid med pris får man själv avgöra vad man tycker är skäligt att betala. Mitt tipps är att ha koll på andrahandsmarknaden ett tag för att få ett hum om vad som är rimligt och vad som är möjligt.

Bee+ har tyvärr problem den också, men inte med bromsen utan med framhjulen. På Bugaboos hemsida kan du läsa mer om det. Kortfattat har det varit problem både med hjul som låst sig och hjul som vobblar. Bugaboo har gjort om hjulen men som jag har förstått det så finns det en möjlighet hos alla vagnar att de är drabbade av vobblande framhjul. Det finns ringar man kan fästa på framhjulen men tyvärr hjälper inte alltid detta. Det är dock enkelt att upptäcka om en Bee+ vobblar, jag fick själv tipset från en kunnig tjej och sprider det gärna vidare: Gå med vagnen i rask takt utan något barn eller annan tyngd i och notera noga framhjulen beter sig. Jag har själv testkört en vagn med vobblande hjul och det gick inte att ignorera. Hela vagnen skakade och framhjulen hoppade. De garantier som finns för Bugaboos vagnar är bundna till den förste ägaren så du som köpt en Bee i andra hand kan inte reklamera den, om inte den förste ägaren kan bistå förstås. Att köpa en vagn som sedan inte alls är trevlig att köra är förstås inte roligt alls. Eftersom att Bee+ är en förbättrad och/eller (det där med förbättrad är ju en fråga om smak och tycke, jag föredrar Plus framför Classic men det finns de som inte gör det) förändrad version av Bee Classic, samt dessutom nyare, så ligger den givetvis högre i pris vid andrahandsförsäljning. Men har man god tajming så går det alltid att göra fynd.

Mikaela lägger i en kommentar till sådant jag glömde att ta upp i texten:
”Det är mycket lättare att vända sitsen på en Plus än på en Classic då suffletten sitter fast i sitsen på Plus men i chassit på Classic. Min plus vänder jag nog nån gång i veckan beroende på vem som ska sitta i den men Classic gjorde jag det bara ett par gånger då det var klart pilligare.

Plastbiten som går sönder i sitsen på Classic syns inte när man tittar på den utan man får trycka fast sitsen i piggarna på sidorna som den ska sitta fast i. Sen lyfter man sitsen försiktigt, om den går att lyfta utan att den lossnar från piggarna är den trasig. Märks mest när sitsen är utdragen och det finns ett fäste per sida så man får lyfta i en sida i taget.”

Stort tack till Leonell Bäck för hjälpen med bilder på Bee Classic!

/Anna

Du kanske också gillar

14 kommentarer

Mikaela Lee 10 december, 2011 - 10:47

Bra recension! Lägger till lite.

Det är mycket lättare att vända sitsen på en Plus än på en Classic då suffletten sitter fast i sitsen på Plus men i chassit på Classic. Min plus vänder jag nog nån gång i veckan beroende på vem som ska sitta i den men Classic gjorde jag det bara ett par gånger då det var klart pilligare.

Plastbiten som går sönder i sitsen på Classic syns inte när man tittar på den utan man får trycka fast sitsen i piggarna på sidorna som den ska sitta fast i. Sen lyfter man sitsen försiktigt, om den går att lyfta utan att den lossnar från piggarna är den trasig. Märks mest när sitsen är utdragen och det finns ett fäste per sida så man får lyfta i en sida i taget.

Reply
alltombarnvagnar 10 december, 2011 - 16:59

Mikaela: Tack snälla du, det där visste jag ju men hade helt glömt bort! Man ska inte skriva barnvagnsrecensioner efter 22:00! 😉 Ska genast lägga till det i texten.

Reply
Mikaela Lee 10 december, 2011 - 21:24

Vassego! Blir lätt så. 🙂

Reply
Maria 11 december, 2011 - 06:36

Undrar lite vad som blir problem med vobblande hjul. Har en bee+ ( begagnad nyköpt i somras kontant så jag antar att jag kan använda kvittot)

Hjulen släpper underlaget o snurrar lite när jag går fort med tom vagn, är det vad som menas med vobblar?
Påverkar det säkerheten? Vad kan bli problemet?

Tack för bra blogg 🙂

Reply
alltombarnvagnar 11 december, 2011 - 10:35

Googlade och fann denna video, precis sådär har det sett ut när jag kört en vagn med vobblande hjul:
http://www.youtube.com/watch?v=ZESHilpRjUQ

Jag tror inte att det påverkar säkerhet, men det påverkar ju körkänslan och bekvämligheten. Jag vill inte köra en vagn som skakar och vibrerar, och det kan inte var så skönt för barnet heller. En vagn jag hade vars framhjul vobblade (det är inte så vanligt som det kanske låter nu) kunde börja skaka så mycket att de ställde sig i tvärläge och då stannade ju vagnen med ett ryck. Det var inte så kul!

Om du har möjlighet, vilket det låter som, så skulle jag ta vagnen till butik och åtminstone be att få ringar att sätta på, i de flesta fall ska ju vobblandet upphöra då. Även om du inte stör dig på det så drar det definitivt ner andrahandsvärdet på vagnen! Och tack! 🙂
/Anna

Reply
Lisa 17 december, 2011 - 22:15

Hej. Var får man tag på ringarna du pratar om? Min vagns hjul vobblar…

Reply
alltombarnvagnar 18 december, 2011 - 11:01

Hej Lisa, du ska kunna få tag i de ringarna kostnadsfritt från vilken Bugaboo-återförsäljare som helst. Kontakta i första hand butiken du köpte vagnen i, men är den begagnad är det bara att gå till den närmsta och be om dem!
/Anna

Reply
Pernille Kristensen 1 maj, 2012 - 14:11

Hej hej

Jeg har prøvet at forstå dette indlæg, men kan ikke helt finde ud af om I anbefaler denne bee+ eller I ikke giller den? Jeg vil selv købe en, men ikke hvis den er et dårlig køb..

Kh Pernille, Danmark

Reply
alltombarnvagnar 1 maj, 2012 - 19:26

Hej Pernille!
Jag tycker att Bugaboo Bee är en jättebra vagn och om valet står mellan en Bee Classic eller en Bee Plus så skulle jag rekommendera Plus. Den är lite smidigare att använda, men kostar förstås mer än en Classic!
/Anna

Reply
Tamara 19 januari, 2013 - 14:02

Hej har en liten fråga?
Kan man andvända suffletten på bee+ på en bee classic ?? V

Med vänlig hälsning,
Tamara

Reply
alltombarnvagnar 19 januari, 2013 - 17:51

Hej Tamara, nej det kan du tyvärr inte göra. Det är väldigt olika i form och konstruktion.
/Anna

Reply
Barnvagnar! | Ekomamma i stan 21 januari, 2013 - 15:57

[…] iväg med ett barn var eller om E kanske hänger någon dag med mormor. De vi har valt just nu är Bugaboo Bee som enkelvagn och Phil & Teds Promenade som syskonvagn. Egentligen ville jag himla gärna köpa […]

Reply
Bugaboo Bee3 – ryktet var sant! 4 juli, 2014 - 21:35

[…] Ett nytt Bee har anlänt till Bugaboo-familjen! Bee3 är en uppdatering av Bee+ (som i sin tur var en uppdatering av Bee Classic) och precis som Cameleon3 var väldigt snarlik sin föregångare så är Bee3 vid första anblicken […]

Reply
Malin 23 april, 2015 - 18:42

Hej. Vart kan man få tag i ett sufflett fäste till en classic?
Mvh Malin

Reply

Lämna en kommentar