Gästblogg: Stokke Xplory 2010

av Anna

Bakgrund
När mitt barn var 6 månader var det dags att byta Bugaboo Cameleons liggdel till sittdel. Tyvärr satt han väldigt illa i den. Han ville sitta så upprätt som möjligt, men saknade tillräckligt stöd, varpå han ”hängde” och tuggade på bygeln under färd, vilket kändes obehagligt för mig. Han ogillade alltmer att sättas i vagnen, och såg till att glida ur den innan jag hann spänna fast honom.

Av dessa anledningar började jag titta efter bästa möjliga bakåtvända sittvagn. Jag föll för Stokke Xplory sittvagn främst för att den verkade ha ett väldigt väl utformat säte med justerbart fotstöd, samt att barnet kom närmare mig i.o.m. att sittdelens höjd kan justeras. Vagnen kostar ca 10,000 kr inkl sitt- och liggdel samt ca 9000 kr med enbart sittdel. Det finns äldre versioner av Stokke Xplory som återhittas för 2-3000 begagnade. Stokke Xplory 2010 har förbättrats avseende material och förenklats funktionsmässigt, och kan köpas för ca 5000 och uppåt begagnad beroende på skick.

Nu har jag haft denna vagn ett halvår. Det är ingen vagn för blyga personer, räkna med att folk stirrar och kommenterar. Designen är minst sagt egendomlig, hela sittdelskonstruktionen är upphängd i en pinne. Framför allt blir väldigt många tekniskt intresserade killar imponerade, och många tycker det är härligt att barnet sitter mycket högre upp och har bättre översikt över omvärlden.

Jag tycker att detta är bästa sittvagnen jag haft, ur barnets perspektiv. Han sitter som en kung i denna och protesterar aldrig. MEN den är mindre behändig för mig att köra än andra vagnar. Här är en lista med för- och nackdelar:

Fördelar
Mer skonsam för förälderns rygg då barnet har högt läge i en Stokke.
Jag upplever att barnet och jag tittar på varandra samt pratar oftare än i lägre sittvagnar
sätet går att höjdanpassa.
Funkar perfekt på restaurang, samma höjd som en matstol.
Vändbart sittdel.
Justerbart fotstöd.
Tygklädd bygel som är lätt att avlägsna (och inte sitter i tugghöjd!).
Justerbart djup i sittdelen med en medföljande babyinsats (upp till 18 mån).
Sufflett med inbyggt ventilationsnät och solskärm. Sufletten och övriga tyget är i ett vattenavvisande sporttyg som fungerar bra.
Mycket lättrullad och håller rak kurs i färd.
Smal (57 cm), i upprätt sittläge mäter den enbart 72 cm i djup. Man tar sig igenom alla utrymmen och tar lite plats på bussar. Handtaget går att vika uppåt eller nedåt och på så sätt blir den ännu mindre!
Fotbromsen tar väldigt bra, upplever vagnen som väldigt stabil i låst läge, t.o.m. på körande bussar
Går att dra upp- och nerför trappor som en ”pirra” i och med att bakhjulen enkelt kan fällas fram.
Handtaget går att vila handlederna på om man vill!
Inbyggda reflexer.
Vagnen har ett gediget och lyxigt utförande.

Nackdelar
Ej terränganpassad på grund av relativt små hjul och hög höjd. Jag upplever Stokke som stabil för sin höjd, men skulle inte vilja köra den i höga sidolutningar. Det går att sänka sitthöjden vilket gör vagnen mer stabil.
Dåliga packutrymmen. Varuväskan rymmer det nödvändigaste men inga shoppingkassar.
Man behöver Stokkes egna skötväska och accessoarer såsom mugghållare, parasoll och åkpåse om man vill nyttja vagnens alla funktioner. De är bra, åkpåsen är t.ex. mycket varm och fin, men man kan inte variera sig med andra märken/design!
Jag tycker att vagnen är mycket svårare att dra upp till bussen och över trösklar än t.ex. Bugaboo. Den är svårare att trycka ner och upp, kanske på grund av att jag föredrar att ha högsta höjd på sätet. Detta kan bidra till att jag upplever ökad tyngd då vagnen skall pressas ned
Man kan inte hänga saker från handtaget.
Har man en skötväska hängande på vagnen är den i vägen för spaken man ska trycka till med foten för att fälla ihop vagnen för att den ska dras uppför trappor.
Jag saknar att kunna ”lyfta” hela vagnen i bygeln såsom man kan göra med t.ex. Bugaboo.
Vagnen är inte särskilt smidig att transportera i bil eller med flyg. Chassit är inte litet hopfällt, och vagnen tas isär i flera delar vid transport (sitt/liggdel samt chassi).

Slutsats
Fantastiskt val för föräldern som vill ha barnet närmare sig, för långa personer som vill slippa böja sig för mycket samt för nyfikna barn som gillar att se sig omkring. Personligen har jag lite svårt att manövrera vagnen över trösklar och hinder. Skall jag gå skogspromenader väljer jag inte Stokke Xplory, men det är bästa valet för en intensiv dag på stan då lillen kan ta del av alla aktiviteter, samtidigt som han sitter så högt att han enkelt kan kommunicera med mig och hålla blickkontakt.
/S. I.

(Vill du också gästblogga? Kontakta oss på alltombarnvagnar@yahoo.com!)

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar