Du frågar, vi svarar: Hitta rätt syskonvagn?

av Anna

Emmie skickade oss ett mail där hon ber om hjälp med att hitta den rätta syskonvagnen för dem. Den typen av frågor är ofta förekommande i min kära barnvagnsgrupp på Facebook, för att hitta en bra syskonvagn är faktiskt snäppet svårare än att hitta en vanlig singelbarnvagn.

Emmie kommer ha 18 månader mellan barnen. Familjen bor på landet samt har stuga i norra Sverige, så vagnen måste klara av både terräng och snö. Den ska även rymmas i en normalstor kombi och gå att tråckla in på pendeltåget. Emmie skriver att hon gillar ”vanliga vagnar” à la Emmaljunga men kan även tänka sig en trehjuling. Hon vill köpa vagnen begagnad och den ska kosta max 4000 kronor.

Det är mycket att tänka på i valet av syskonvagn. Grovt uppdelat kan man säga att barnen får sitta antingen på bredden, som i Urban Jungle Duo, eller på längden och höjden, som i Phil & Teds vagnar eller som med iCandy Peach Blossom och liknande modeller. Vilket man föredrar är helt klart en smaksak, men man ska också fundera över var man behöver kunna ta sig fram med vagnen så att den inte är för bred eller för lång för att rymmas genom dörr, i en hiss eller i ett bagageutrymme.

Vad gäller syskonvagnar på bredden så skulle jag aldrig rekommendera någon att köpa en som är bredare än 75 cm. UJ Duo är 74 cm, Bugaboo Donkey likaså. Babytravels syskonvagn Dublin är 75 cm och ligger precis på gränsen men klarar sig. Teutonias Team Cosmo och Emmaljungas Twin Nitro är är bägge 79 cm breda och det ger dig inga glada blickar i folkmassor och i kollektivtrafiken. Brio har sin Double Wave som är 78 cm bred. Faktum är att jag och min Donkey har problem att komma igenom smalare gångar i vissa mindre mataffärer och klädbutiker. Det är inte så kul. Men under 75 cm, det så kallade Stockholmsmåttet, så tar man sig i alla fall in genom de allra flesta dörröppningar (kanske inte i riktigt gamla hus med pardörrar där bara en dörr är öppen) och genom tunnelbanespärrar och upp på bussar.

Syskonvagnar på höjden/längden finns i två olika tappningar kan man säga. Den första är Phil & Teds inlinesystem där huvudsitsen fälls till fullt liggläge och sen fäster man en syskonsits över. Då har man spädbarnet i mjuklift under och det äldre barnet i syskonsits över. När det yngre barnet vill börja sitta så byter man plats och har det äldre syskonet i huvudsitsen och det yngre i sitsen som fästs bakom huvudsitsen. Det man ska vara noga med att kolla i val av P&T-modell är att alla vagnar inte har en syskonsits som går att fälla till viloläge. Och notera ordet viloläge, det är absolut inget liggläge vi talar om utan maximalt samma lutning som i ett babyskydd. Det kan dock räcka fullt tillräckligt, min 2-åring sov i Vibes syskonsits och det gick bra. Vad gäller vagnens stabilitet så är det framför allt en annan körteknik med en trehjuling, i synnerhet när den är tungt lastad. Mina egna erfarenhet lärde mig snabbt att alltid komma i rak vinkel när jag skulle upp eller ned för en kant med vagnen. Kommer man snett ökar tipprisken. I övrigt är en trehjuling lika stabil som andra vagnar, dock avråder P&T från att köra vagnen med enbart ett barn i syskonsitsen bak då det förändrar balansen.

Den andra varianten är den med individuella säten, som iCandy Peach Blossom, City Select eller Britax B-dual. Jag har själv aldrig testat den typen av vagnen men Lovisa har ju skrivit om iCandyn här på bloggen. Det man ska tänka på med de är att även om tillverkarna vill få de till att vagnen går att ha i ett oändligt antal kombination så är det inte alla positioner som faktiskt funkar så bra med barn i vagnen. Med Phil & Teds vagnar saknas (hittills) möjligheten att ha barnen mot sig men med de som nämns ovan kan man ha sätena både framåt och bakåt.

En syskonsits till en Emmaljunga frågar Emmie också om och det är inget jag skulle tipsa om. På Emmaljungas egen informationssida om syskonsitsen skriver de uttryckligen att sitsen är liten och inte så bekväm, samt att man med den på vagnen får ett helt protokoll av säkerhetsföreskrifter att följa. De ska enbart användas vid korta ärenden utläser jag det som, och ska man bara gå en kort sträcka så tycker jag att en ståbräda absolut är att föredra. Till Bugaboos äldre modeller av ståbrädor finns till och med en pall att köpa till!

Mitt svar till dig, Emmie är att jag skulle rekommendera en Urban Jungle Duo. Det finns gott av dem på begagnatmarknaden och de går att hitta i alla prisklasser. Från 500 kronor till 8000 kronor. Att hitta en under 4000 kr bör alltså inte bli särskilt svårt. UJ Duo har fyra lufthjul, de två fram är svängbara. Det gör att den är både smidig och funkar bra i terräng. Den är 74 cm bred och kommer således rymmas på pendeln. Det den möjligtvis faller på är storleken ihopfälld. Den går in i WV Passat och Volvo V70 (vad jag har hört och läst) men gick inte in i vår Opel Astra kombi om vi inte fällde ena baksätet. Det hänger alltså vad ni har för bil. Alternativ två så skulle jag tipsa om en Phil & Teds vagn, och kanske framför allt om Sporten. Den tillverkas inte längre men det finns gott om fräscha exemplar på Blocket och den går definitivt in i bagageutrymmet. Sporten är bra därför att den har viloläge på syskonsitsen. Det har även Viben medan Explorern inte har det. Både Vibe och Explorer finns i fyrhjuligt utförande (Verve och Hammerhead) men de är dyrare och svåra att hitta begagnade. Ingen av vagnarna erbjuder möjligheten att ha barnet mot sig, men när det yngre syskonet vill börja sitta så kan man ju varva syskonvagnen med en vanlig singelvagn med ståbräda till. Hoppas du blev nöjd med svaret!
/Anna

Om du också behöver hjälp att hitta rätt barnvagn för dig, eller har någon annan fråga som rör barnvagnar – maila oss gärna på alltombarnvagnar@yahoo.com!

Du kanske också gillar

5 kommentarer

nina 5 december, 2011 - 21:54

WOW vilken blogg. Jag behöver verkligen barnvagnsexperter.
Jag är totalt förälskad i Stokke xplory vagnen. Den är ju norsk, super känd i usa men fortfarande ganska okänd i sverige tyärr.

Kan ni inte skriva lite om denna vagn?
Frågor jag har (som är väldigt svårt att få svar på, inte ens babyproffsen kan ge mig svar) är:

Stokke har ju lanserat en bilbarnstol tillsammans med besafe. Den heter besafe izi sleep by stokke. Besafe izi sleep fanns ju sen innan, frågan är då, finns det någon skillnad förutom sulfetterna?
By stokke stolarna har samma färger som vagnarna.
Anledningen till att jag undrar detta är för att vagnen är rätt så dyr, men bilbarnstolen är också dyr. Bilbarnstolen ska bara kunna klickas på chassit, men frågan är så, kan man klicka på den ”vanliga” besafe izi sleepen också?
Babyproffsen skulle kolla upp detta och återkomma men jag har fortfarande inte hört något.
Det är ganska stor skillnad på priset lixom.

Hoppas ni kan skriva lite om denna otroligt ful snygga måste ha vagnen!

Reply
alltombarnvagnar 5 december, 2011 - 22:15

Tack för berömmet, Nina!

Jag kan tyvärr ingenting om Stokken och så vitt jag vet har Lovisa inte heller ägt en. Jag ska se om jag kan hitta några svar på dina frågor, men om jag vore du skulle jag kontakta Stokke-direkt. Då får du troligtvis ett snabbt svar och med all säkerhet ett korrekt svar! http://www.stokke.com/no-se/support/contact-customer-service.aspx

Får vi möjlighet kommer vi absolut skriva mer om Stokken, och om du köper en får du gärna göra ett gästinlägg här på bloggen!
/Anna

Reply
Elin 5 december, 2011 - 22:36

Men det går visst att ha barnen bakåtvända i Babyjogger City select och i liggdelen på britax b-dual.

Reply
alltombarnvagnar 6 december, 2011 - 08:05

Oj bra att du såg det! Jag har inte korrläst tillräckligt noga, den där meningen skulle egentligen handla om bara P&Ts vagnar. Tackar!

Reply
sofie/diktera 9 november, 2015 - 22:04

kan du skriva om olika sulkys typ bozz easy beemo. ja sådana som har tittlucka i suffletten och regelbart handdtag eller låga handtag
skulle oxå vilja veta om man kan ha crago fusio bakåtvänd och fälla den så.

ja vagnar som är lätta att resa med men som man kan ha mindre barn i
olika sulkys som går vända ect

Reply

Lämna en kommentar