Phil & Teds Vibe 2

av Anna

Phil & Teds Vibe 2
Inköp:
Mars 2011, kostade då ny i butik drygt 9000 kronor.
Försäljning:
Augusti 2011 för 5500 kronor.
Typ av vagn:
Syskonvagn i inline-format, som P&T valt att kalla det.

Alla grannarna på vår gård körde P&T. Så när jag sålt vår UJ Duo så föll jag raskt för grupptrycket och beställde en till oss också. Först for vi till butik här i stan och provkörde olika modeller, men vi föll bägge två snabbt för Viben. Dess enda minus var ett ganska stort sådan – väldigt trögkörd och svår att svänga. Jag hade läst in mig rätt duktigt och förstått att just framgaffeln var en detalj (av många) som bytts ut när version två, alltså Vibe 2, släpptes. Så vi tog en chansing och beställde vagnen från babyjungle.nl eftersom att den var 2500 kronor billigare att importera från Tyskland än att köpa i Sverige.

Varför föredrog vi just Vibe? Det är den dittills bredaste av P&T-vagnarna, nu har det kommit ett par stycken (Hammerhead och Verve) med två framhjul så det är möjligt att de är bredare. Men det gör vagnen lite mer stabil trots att den är trehjulig, sätena blir lite rymligare i och med att de är bredare. Dessutom har Vibens syskonsäte ett godkänt viloläge samt en egen sufflett till. Syskonsätet kan också fästas i två olika höjdlägen när man har det framtill, vilket gör att inte bara en minibebis får plats där under. Och, icke att förneka, den är snygg!

Phil & Teds har en massa olika modeller som alla bygger på samma inline-system. Vagnen kan användas både som singel- och som syskonvagn. Tittar man på bilden ovan så ser man högst upp till vänster hur vagnen ser ut när den används av två barn som kan sitta. Syskonsätet är rekommenderat från 6 månader men det har ett viloläge ungefär motsvarande viloläget i ett babyskydd så det är vanligt förekommande att man sätter lillasyskonet där tidigare än så. På bilden i mitten är huvudsitsen i fullt liggläge och syskonsätet är fäst där fram istället för där bak. I huvudsitsen placerar man en mjuklift med bebisen i och liggläget är förstås helt plant men går även att ställa in så att det får lite lutning. På sommaren när det blir för varmt med mjuklift funkar det även fint att lägga en vanlig liten madrass däri, jag lånade den från vår Brio Go.

När man fäller ihop en Vibe så blir den lika stor som en Brio Go. Och den tar två barn! Även utfälld har den ungefär samma mått som en vanlig duovagn i modell större. Det är rätt fantastiskt hur lite plats den tar upp. Den har lufthjul och är väldigt lättkörd och lättstyrd nu med den nya framgaffeln. Att köra Vibe med en hand är däremot lite mindre smidigt, och eftersom att man som småbarnsförälder ofta gör flera saker samtidigt så är det lite besvärligt med barnvagnar som kräver två händer på styret. Precis som jag upplever alla trehjuliga vagnar så tenderar den dock att dra åt ena eller andra hållet om marken inte är helt plan. Framhjulet går givetvis att låsa men då blir vagnen helt plötsligt väldigt klumpig, så det rekommenderar jag inte. Den funkar riktigt bra även i snö, men det gör nästan alla vagnar som har lite större lufthjul.

Jaha, så här hyllar jag en vagn som jag bara använde i lite mindre än tre månader? Vagnen har sina nackdelar. En sak jag var skeptisk till var att ha bebisen därnere, jag trodde att vi skulle ha svårt att få ögonkontakt men det får jag faktiskt helt ta tillbaka. Även om Majken fick se mig upp och ner så var hon ju ändå närmre mig än hon var i den vanliga liggvagnen. Så det funkade fint när hon var liten och sov, men när hon blivit större och började vilja vara vaken i vagnen så avskydde hon att ligga där och inte se något. Vi bytte tidigt till sittdel på Brion men det kändes inte alls kul att sätta Majken framåtvänd och bortvänd från mig. Dessutom blev kommunikationen med Sigge väldigt svår, det kändes som att han hamnade väldigt långt bort, han också. Det slutade med att Viben blev stående i barnvagnsförrådet medan Sigge åkte ståbräda och Majken satt i Gos sittdel vänd mot mig.

Bild 1:Som sagt, vagnen tål snö! Baktill ligger Majken och sover, helt vindskyddad bakom först det medföljande vind&regnskydd (backflap pvc) som man fäster i suffletten samt i kanterna runt om. Över har jag hängt mitt barnvagnsdraperi för att få det mörkare.Bild 2:Sommartid använde jag bara barnvagnsdraperiet som solskydd, men det finns även ett uv&insektsnät (backflap mesh) med samma form som vind&regnskyddet som man kan fästa därbak. Går att köpa för 150 kronor i P&Ts egen webshop.Bild 3:

Sigge där fram i syskonsätet och under min hand skymtar ni lilla Majsans huvud där hon ligger och sover. Det finns särskilda P&T-mjukliftar men det är slöseri med pengar att köpa en sådan ny om ni frågar mig. Vi hade en gammal, märkelös som passade lika bra den. När det var kallt bäddade jag med en fleecefilt både över och under henne.Bild 4:

Utrymmet där bebis sover. En anledning till att använda mjuklift är att det är relativt bökigt att få in en bebis där. Med en mjuklift kan man bädda in ordentligt på soffan och sen bara skjuta in hela mjukliften och genast gå ut genom dörren. Smidigt!Bild 5:

Barnvagnsdraperiet täckte precis för öppningen. Anledningen till att plasten ser ut att hänga nedanför är att jag inte har huvudsitsen i helt nedfällt läge utan Majken fick ligga med huvudet lite upp. Perfekt att den möjligheten finns när man har en bebis som är konstant förkyld de första månaderna i livet.Som singelvagn är Viben i mitt tycke mer svårkörd än som syskonvagn, antagligen för att tyngdpunkten förflyttas beroende på hur man använder den. Förutom det är den väldigt bekväm och Sigge kunde sova i den helt plant och fullt utsträckt! Suffletten på huvudsitsen går att fälla helt fram, den är alltså rörlig, så man kan parera solen enkelt om den kommer rakt framifrån. Det tillhörande regnskyddet är (i vanlig ordning) helt värdelöst, tyvärr. Jag lyckades tränga in vagnen i mitt vanliga regnskydd från Tullsa men det blev ju inte perfekt passform direkt. Jag gillade vår Vibe men den funkade ändå inte för oss. Kanske skulle jag få revidera min åsikt om Viben om jag hade en nu när barnen blivit mycket större.

/Anna

Du kanske också gillar

6 kommentarer

joakim 8 augusti, 2012 - 07:26

Hej, Jag undrar om du hjälpa mig med ett tips var jag kan finna däck till min vibe. Det behöver inte vara original då de ändå är tillverkade i kina. De två bak hjulen är helt slut. tack på förhand, Joakim

Reply
alltombarnvagnar 8 augusti, 2012 - 14:21

Hej Joakim! Jag känner flera som helt enkelt tagit med sig sin P&T till närmsta cykelaffär och fått hjälp med att hitta däck i rätt storlek och passform där!
/Anna

Reply
Alex 18 juni, 2013 - 13:41

Phil & Ted Vibe 2 är faktiskt en riktig bra barnvagn, vi har nu haft den 2 år. Som du säger: det är svårt att svänga med den, jag får faktiskt lyfta framhjulet för att kunna svänga, som kan vara lite krångligt när man har flera saker att tänka på samtidigt när man är på väg med sina 2 barn. Annars är den hur bra som helst

Reply
Afarin 12 juni, 2021 - 22:02

Kan man ha en ståbräda på den vagnen

Reply
Anna 14 juni, 2021 - 14:28

Hej!
Det borde gå att ha en ståbräda på Vibe V2, jag tror att Bumprider skulle passa bäst men jag har inte testat själv.
/Anna

Reply
Kjell Norberg 10 oktober, 2022 - 10:20

Däcken i den dimension som PHIL & TEDS har är mycket svåra att få tag på i Sverige. Deras dimension på 300-55 saluförs ej i Sverige! Här använder vi dimension 12½x 2 eller liknande beroende på vilken bredd man vill ha på däcken. Då är fälgen i diameter 203 mm och PHIL & TEDS är 225 mm men yttre måtten är ganska så lika. ( 305 mm mot 300 mm för PHIL & TEDS Man kan undra varför man använder denna dimension?
Hälsn. Kjell

Reply

Lämna en kommentar