Barnvagn på utflykt – funkar det?

av Anna

utflykt-med-barnvagn

Sommaren är officiellt här! Solen skiner förhoppningsvis och om inte semestern börjat än så är det väl i alla fall snart dags. Därmed är det också dags för en massa roliga utflykter med familjen. Och frågor som årligen dyker upp är olika uflyktsmåls barnvagnskompatibilitet. Därför har jag gjort en liten sammanställning över populära ställen att besöka med sina barn och hur väl, eller inte väl, det fungerar att ta med sig barnvagnen dit. Jag har utgått ifrån mina egna erfarenheter och de platser jag själv nyligen besökt med barnvagn har jag lagt till en personlig rekommendation för. Beskrivningarna av övriga utflyktsmål utgörs av uppgifter jag samlat ihop från snälla medlemmar från hela landet i min grupp Barnvagnar! på Facebook.

Barnvagn på Skansen?
Barnvagnsvänligt?
Ja. Typ av barnvagn? Allt funkar.
Var tillåts vagn inte? Inne på Lillskansen. Möjlighet att hyra? Ja.

Skansen är mycket barnvagnsvänligt. I princip alla vägar är asfalterade och även om det finns en del backar så är det inget som kräver någon särskild typ av vagn. Det går att hyra barnvagn på plats, enklare sulkys eller paraplyvagnar – inte alltid med sufflett. Jag har haft såväl små smidiga vagnar som stora syskonvagnar med mig och aldrig känt mig i vagen. Även i linbanan går det in en barnvagn. På Lillskansen är vagnar inte tillåtna utan får parkeras utanför. Jag rekommenderar att man tar med sig ett bra vajerlås och låser fast sin vagn ordentligt.
Min rekommendation: Min bästa typ av vagn på Skansen en sommardag har ett bra solskydd och en stor varukorg, så man får plats med en härlig picknick och en mjuk filt.

Barnvagn på Junibacken?
Barnvagnsvänligt?
Nej. Typ av barnvagn? –
Var tillåts vagn inte? Överallt. Möjlighet att hyra? Det går att låna bärsele.

På Junibacken är det totalförbud mot vagnar och när man väl kommit in förstår man varför. Det är en begränsad yta man har att röra sig på och skulle även vagnar tillåtas skulle det inte bli ett roligt besök för någon. Barnvagnsparkering finns utanför, delvis under tak. Stölder av vagnar har skett vid flera tillfällen och man har inte uppsikt över vagnen medan man är inne på Junibacken. Ett bra lås och att man tar med sig allt löst in (skötväska, filtar etc) är en skarp rekommendation. Bärselar kan lånas och det finns värdeskåp att låsa in sina saker i.
Min rekommendation: Ta med regnskydd, det är inte alltid vagnen kan stå under tak!

Barnvagn på Aquaria?
Barnvagnsvänligt?
Nej. Typ av barnvagn?
Var tillåts vagn inte? Överallt. Möjlighet att hyra? Nej.

Aquaria tillåter inga vagnar inne. Men deras barnvagnsparkering är inomhus. Den utgörs av ett mindre rum med hyllor. Marknivån blir snabbt full, då är det skönt att ha en vagn som är lätt och enkel att fälla ihop, så man inte har några problem med att lägga upp den på hyllan. Även här är det smart att låsa ihop vagnen.
Min rekommendation: Ta med egen bärsele eller sjal för den minsta. Men ytorna är begränsade så de flesta barn som kan gå orkar ta sig runt för egen maskin.

Barnvagn på Gröna Lund?
Barnvagnsvänligt?
Helt okej. Typ av barnvagn? Ju smidigare, desto bättre.
Var tillåts vagn inte? -. Möjlighet att hyra? Nej.

Gröna Lund är ganska litet och på sommaren väldigt trångt eftersom att det är oerhört populärt, både för familjer att åka dit och för ungdomar att hänga där. All mark inne på Gröna Lund är asfalterad och de flesta restauranger på marknivå är rymliga nog för att en barnvagn ska kunna tas med in. Jag har besökt Grönan både med singelvagn och med dubbelvagn. Men syskonvagn känner man sig en aning ivägen, och det kan ibland vara svårt att bana väg genom folkmassorna. När man ska förflytta sig mellan Gröna Lunds två områden är det mycket enklare att gå ut med barnvagnen och in igen genom den andra entrén, att dra eller bära den över den Spanska trappan.
Min rekommendation: Ta helst med en smidig singelvagn. Begränsat med parkeringsmöjligheter där vagnen kan låsas fast.

Barnvagn på Kolmården?
Barnvagnsvänligt?
Ja. Typ av barnvagn? Allt funkar men jag rekommenderar stora hjul.
Var tillåts vagn inte? Linbanan, Delfinshowen och delar av nya Bamses värld. Möjlighet att hyra? Ja det går att hyra en skrinda. Jag tycker inte de är likvärdiga en vagn men funkar för packning.

Kolmården är i princip helt asfalterat, så här funkar alla vagnar. Sträckorna är dock långa och backarna är branta, efter en heldags barnvagnskörande här så är man trött i hela kroppen. Det går att köra parpalyvagnar eller andra vagnar med mindre hjul här men jag rekommenderar att ta med något mer rejält om man har möjligheten. Har man flera barn är flera vagnar eller syskonvagn smart, det är många barn som tappar energi efter många timmars lek och skoj. Det går att hyra skrindor och visst kan ett barn sitta i en sådan i nödfall men de funkar inte som substitut för en vagn. Dock effektivt för at slippa bära packning. På de ställen där barnvagn inte får tas med finns barnvagnsparkering. Ta med ett vajerlås så du kan låsa fast din vagn, gärna ett långt vajerlås. Dels så du kan låsa fast alla delar på vagnen om den kan plockas isär i delar, dels för att det inte finns bra fästpunkter vid barnvagnsparkeringarna utan man får dra låset runt en träbalk.
Min rekommendation: Lämna inte vagnen hemma och ha gärna sittplats eller ståbräda för alla barn du tar med dig som du vet kan få trötta ben efter en lång dags promenerande.

Barnvagn på Liseberg?
Barnvagnsvänligt?
Ja. Typ av barnvagn? Ska du in på småbarnsdelen, välj något smidigt.
Var tillåts vagn inte? -. Möjlighet att hyra? Ja det går att hyra enklare sulkys, både med och utan sufflett.

Liseberg är barnvagnsvänligt med vägar där även syskonvagnar ryms, och nyligen har en ny väg upp på berget färdigställts vilket gör vagnframkomligheten ännu bättre. Det kan bli trångt för vagnar inne på Lisebergs småbarnsdel och även i de mindre butikerna kan det vara svårt med tillgängligheten, i synnerhet om man har en bred syskonvagn med sig. Men i stort sett kommer man fram över allt och barnvagn rekommenderas för den som har små barn som behöver ta igen sig lite mellan karusellåkandet.

Barnvagn på Universeum?
Barnvagnsvänligt?
Nja. Typ av barnvagn? En du kan fälla ihop och orkar bära i trappor.
Var tillåts vagn inte? Inne i regnskogen. Möjlighet att hyra? Ja det går att låna bärsele.

Universum är inte ett paradis för barnvagnsköraren. Många utrymmen är åt det trängre hållet, gångarna är osmidiga och det är mycket trappor. För den som tar med sig barnvagn blir det därmed mycket köande till hissarna. Vill man göra sitt besök smidigare är det smart att ta med sig en barnvagn som kan fällas ihop och som man orkar bära upp för trapporna. Detta funkar förstås bara om man har ett barn som kan hoppa ur vagnen ibland, eller är två vuxna som kan hjälpas åt att bära både barn och vagn. I regnskogen tillåts inte vagnar men det finns anvisad plats att parkera vagnen på då. Ta med lås till vagnen om du ska parkera den på barnvagnsparkeringen vid receptionen, enligt uppgift ska det dock även vara möjligt att låna ett lås på plats.

Barnvagn på Astrid Lindgrens Värld?
Barnvagnsvänligt?
Ja. Typ av barnvagn? Allt som klarar lite grus funkar.
Var tillåts vagn inte? Vid föreställningarna. Möjlighet att hyra? Ja det går att hyra skrinda.

Astrid Lindgrens Värld (ALV) är till största delen mycket barnvagnsvänligt, oavsett vilken typ av vagn du har. Det kan ibland finns lite rötter och ojämnheter på gångvägarna men de flesta barnvagnshjul tar sig fram bra ändå. Där de olika föreställningarna och teatrarna hålls kan man inte ta med sig vagnen, men då finns ytor där vagnen kan parkeras. Vill man låsa fast sin vagn är det ett långt lås, någon typ av vajerlås, som gäller då träbjälkarna vagnarna parkeras vid är grova. Det finns inget tak som skydd, så se till att ha med regnskydd för vagnen om vädret inte är bra.

Barnvagn på Furuvik?
Barnvagnsvänligt?
Ja. Typ av barnvagn? De flesta vagnar funkar bra, breda vägar.
Var tillåts vagn inte? I åkattraktioner givetvis, och inte i tropikhuset. Möjlighet att hyra? Ja det går att hyra skrinda.

Furvik upplevs som väldigt barnvagnsvänligt. Där finns breda, asfalterade eller grusade gångvägar som gör det möjligt att ta med sig allt ifrån en stor syskonvagn till en liten paraplyvagn – även om hjul som klarar lite rötter och sten är bekvämast att köra. Vill man kunna ta sig in även vid sköldpaddorna och de små aporna krävs det en lite mindre vagn. Vagnen kan givetvis inte tas med vid åkturer, som exemplevis flodfärden, utan får då parkeras utanför. Det är ont om platser där vagnen kan låsas fast i något annat än sig själv dock. I tropikhuset får vagn inte tas med, anvisas barnvagnsparkering finns utanför men har inget tak och inte heller där finns något bra att låsa fast vagnen i. Skrindor finns att hyra, men de har endast två hjul och lutar när man parkerar dem. De lämpar sig bättre för packning än för varn.

Barnvagn på High Chaparral?
Barnvagnsvänligt?
Ja. Typ av barnvagn? De flesta typer av vagn går bra, dock mycket sandigt underlag.
Var tillåts vagn inte? Vid showerna och på tågfärden. Möjlighet att hyra? Ja det går att hyra skrinda.

High Chaparral är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer och har lyckats bra med att göra området barnvagnsvänligt. En del hus är äldre med små rum och höga trösklar, där är det enklast att låta vagnen stanna utanför. Vid showerna måste man parkera vagnen och barnvagnen får inte heller tas med på tågfärden, vid diligensen och ponnyridningen. Vid guldvaskningen kan mindre vagnar gå att få med. Det finns skrindor att hyra även även här gör de sig bäst för packning eller som tillfälliga viloplatser.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar