Barnvagnen – en dödsfälla?

av Anna

filtvagnBilden ovan togs den sjunde juni 2009, fem år sedan alltså och jag hade då varit mamma i prick tre månader och en dag. Vagnen på bilden är en Brio Sing 2009, min första vagn och jag gillade den. Men på sommaren så hade den, trots solkepsen, en lite väl kort sufflett. Lätt fixat, tänkte jag, och hängde en gallerfilt över vagnen och klämde fast filten med en barnvagnsring.

Att jag grävt så här djupt i bildarkivet beror på en artikel som just nu cirkulerar och som det länkas till nästan en gång i timmen i min grupp Barnvagnar! på Facebbok. Artikeln finns på Expressens hemsida och har rubriken ”Din barnvagn kan bli en dödsfälla – i solen”. I diskussionstrådarna som följer delas utrymmet mellan oroliga föräldrar som undrar om deras solskydd är okej eller dödsfarligt med andra som med rätt hårda ord fördömer all slags övertäckning. Men låt oss analysera den här artikeln lite mer noga:

Tidningen har testat hur varmt det blir i vagnen när den står i solen, temperaturen på platsen i solen är 31 grader. Vagnen uppnår efter en timme under dessa förhållanden en temperatur på 41 grader. Det är absolut för varmt för ett barn, inget snack om den saken. Det står dock ingenstans vilken vagn som använts eller hur den täckts över – med filt, i så fall vilken typ av filt? Och fanns det annan ventilation i suffletten? Riskerna för barnet är enligt experten som tillfrågats dessutom, vad gäller dödsfälleaspekten, mest aktuella för små bebisar, i synnerhet prematurer och barn med infektioner eller andra riskfaktorer. Andra barn tror han kommer reagera med att skrika och bli röda.

Jag påstår på inget sätt att det inte finns massa risker med att ha sitt barn i en vagn varm, men jag ogillar skrämseltaktiken i den här typen av artikel.  Jag tvivlar på att särskilt många föräldrar skulle lägga sitt barn i en vagn parkerad i gassande solsken i en timme, med en tjock filt – typ fleecefilt – tätt packad runt suffletten så att ingen luft kommer in. Och detta utan att en enda gång under den här tidsperioden titta till sitt barn. Experten, som är barnläkare, avslutar dessutom med följande uttalande:

”– Lägger du en tunn filt som solskydd, med luft mellan luftvägarna på bebisen och filten, så kan man inte säga att det är någon risk.”

Min tolkning av artikeln är denna: en tunn filt för att skydda mot solsken, vilket man faktiskt också bör, är helt okej. Lämna aldrig vagnen stående i solsken. Titta till ditt barn ofta och se till att hen inte blir för varm. Viktigt att luft kan cirkulera inne i vagnen. Men framför allt: lita på ditt eget omdöme och låt inte rubriker om dödsfällor skrämma dig. Att som jag har gjort på bilden ovan, löst hänga en gallerfilt (med massa små hål i sig, därav namnet) för att skärma av barnet från solsken och att ha insyn till barnet så man kan bedöma hur det mår är inte farligt och så länge man är uppmärksam så finns det ingen risk att ens barnvagn plötsligt förvandlas till en dödsfälla. Rulla lugnt i solskenet!

 

Du kanske också gillar

24 kommentarer

Hanna 11 juni, 2014 - 10:29

Bra skrivet! Äntligen någon som skriver ett inlägg i frågan med lite perspektiv och sunt förnuft. Har tänkt samna sak varenda eviga gång jag läser den här typen av artikel/inlägg.

Reply
Anna 11 juni, 2014 - 15:32

Tack!
/Anna

Reply
Carina 11 juni, 2014 - 10:56

Skönt att det finns folk som litar på sin egen instinkt och tar ansvar för den. Trist att man ska bli ifrågasatt bara…
Jag fick mitt första barn 1996 och på den tiden var sufletterna inte så bra/utvecklade att de täckte hela öppningen som de gör på många vagnar idag och istället för att låta barnet få solen rakt i ögonen eller att jag behövde dra vagnen baklänges på mina promenader så löste jag det elegant med att hänga en filt framför. Givetvis såg jag till att det fanns gott om ventilation runt om och kollade till bebisen med jämna mellanrum. Likadant gjorde jag 2003 med barn nr 2 och båda barnen lever och mår bra idag.
Nu är jag inne på barn nr 3 och idag har jag en så fantastiskt bra vagn med STOR suflett att jag inte behöver skugga bebisen med en filt. Men om jag hade behövt hade jag gjort det igen.
Är mäkta trött på hysterin runt dessa ”filthängarmammor”. Tack för varningarna men vi har vetat om riskerna i många år och hanterat det bra ändå.

Reply
Anna 11 juni, 2014 - 15:33

Jo det är så jag tänker, jag vet ytterst få föräldrar som inte vill sina barns bästa och som klarar sig fint utan att andra – i synnerhet inte kvällstidningar med krigsrubriker – berättar för dem hur de ska vara och göra. Världen är ju inte svart/vit trots allt.
/Anna

Reply
Lotta 11 juni, 2014 - 12:25

Fast artiklarna är bra för dem föräldrar som inte tänker sig för, hade en i min närhet som brukade hänga sin jacka över hela öppningen på vagnen, fram tills jag sa att hur kommer luften in så hade hon inte ens öppna stora vädrings fickan.
en annan hade på regnskyddet och en tjock feecefilt över hela öppningen, jag gick fram och förklarade konsekvenserna för kvinnan..
Nr 2, varför använda filt och täcka så, jag brukade ha en över suffletten och låta andra delen gå över handtaget, när jag glömt mitt parasoll. Värmen är skadlig och kan göra att barnen slutar andas pga de tror att den är tillbaka i magen.
prova sitta i en varm bil med rutan öppen, det kommer in för lite luft för att kyla ner och göra en bra luftcirkulation

Reply
Anna 11 juni, 2014 - 15:36

Jag tror det är ganska få som vänder sig till Expressen för råd kring föräldraskapet samtidigt som jag tror att de allra flesta är fullt förmögna att på egen hand uppmärksamma om de gjort något som deras barn verkar fara illa av. Det är väl toppen att kunna ge tips och råd om man kan, precis som du skriver att du gjort, men att skriva rubriker om dödsfällor för att sedan avsluta samma artikel med att en barnläkare konstaterar att inga risker finns om man använder sitt förnuft, det är ju bara sensationalisera – tycker jag.
/Anna

Reply
Sandra 11 juni, 2014 - 14:54

Jag håller inte med. Det blir fort och lätt väldigt varmt i en liggdel, vilket man kanske inte alltid förstår. Det krävs ingen idiot för det.
En varm och dåsig bebis är heller inte bra på att säga ifrån, i motsats till om det blir för kallt.
Luften ska kunna cirkulera ja, men det anser jag inte att den gör om man hänger över en filt. Sedan tror inte jag att tjockleken på filten påverkar jättemycket.

Reply
Anna 11 juni, 2014 - 15:37

Jag utgår från artiklen jag kommenterade och tänker man så som jag formulerat mina egna tankar längst ned i detta blogginlägg så förstår jag inte riktigt vad du inte håller med om. Som jag svarat på andra kommentarer – jag tror på de allra flesta föräldrars egen förmåga att bedöma hur deras barn mår. Och det fåtal som inte klarar detta behöver annan hjälp än en Expressen-artikel.
/Anna

Reply
Erina 11 juni, 2014 - 18:58

Fast jag tror det är bra att uppmärksamma detta, för det finns många som kanske aldrig ens tänkt tanken på att det kan bli jättevarmt eller att luften inte kan cirkulera ordentligt och då handlar det sällan om att föräldrarna vill sina barn nåt illa. Självklart vill de flesta föräldrar sina barn det bästa, men alla kan ju inte veta om och tänka på allt eller hur? Självklart tror jag man kan hänga en filt över vagnen, MEN det kan vara bra att veta om riskerna med det och vad man bör se upp med och hålla utkik efter? Jag tycker det är jättebra att de artiklarna cirkulerar runt bland grupperna för uppenbarligen finns de som inte tänker på sånt när det fortfarande lämnas små barn i varma bilar.

Reply
Anna 11 juni, 2014 - 22:13

Jag känner nog ändå att kvällstidningsartiklar är fel informationskanal. Det blir så onyanserat, dödsfälla är ett väldigt starkt ord. Ser i så fall hellre att BVC kan uppmärksamma föräldrar på att de i sin tur ska vara uppmärksamma på barnet i vagnen sommartid och se till att barnet är svalt och att luft kan cirkulera.
/Anna

Reply
Kristin 11 juni, 2014 - 20:50

Ja vi med sunt förnuft lägger nog inte så stor vikt vid de artiklarna men de är nog inte bara av ondo! Många läser dem och kan upplysa de som inte gör det eller de som inte har sunt förnuft, för hur många gånger vi än läser om barn instängda i varma bilar så dör fortfarande barn i varma bilar! Man lämnar alltså sina barn i bilen och går! Det finns de som skyddar sina vagnar från att bli solblekta med regnskydd, eller tror att de skyddar barnet från sol med regnskyddet! Så jo det behövs nog lite skrämselpropaganda lite då och då! 🙂

Reply
Anna 11 juni, 2014 - 22:11

Jag förstår hur du tänker! Men skrämselproganda är sällan effektivt om man ska se till forskning och statistik, målgruppen blundar oftast för sånt. Och de som lämnar barn i en bil och går är förhoppningsvis en försvinnande liten andel av landet alla föräldrar och tyvärr kommer det alltid finnas rötägg – även bland de som har barn. Och når vi verkligen dem via den här typen av artiklar i Expressen eller skrämmer vi upp helt andra föräldrar?
/Anna

Reply
Sanna 11 juni, 2014 - 21:05

Jag tycker det är jättebra att tidningar skriver om detta. När jag fick mitt första barn 2011 kunde jag absolut ingenting om hur man tar hand om barn. Allt lär man sig självklart och det är inte så svårt som man tror. Men när man är nybliven förälder är det mycket att tänka på. Man kanske inte vet om hur varmt det kan bli i en barnvagn om ingen berättat det för en, man tänker kanske bara på att barnet ska skuggas. Så självklart stänger man inte in sitt barn med flit i värmen, det kanske bara är så att man inte tänkt så långt. Därför tycker jag att det är bra att dom nämner ordet ”dödsfälla” för annars kanske man inte tar sig tid att läsa det. För det KAN ju faktiskt vara en dödsfälla om man gör fel.

Reply
Anna 11 juni, 2014 - 22:09

Jag förstår hur du tänker, men tycker att om den här typen av information ska ut så ska den förmedlas via BVC, så att man kan ta upp det till diskussion, få svar på frågor och ha en dialog om saken. Snarare än att skrämma upp personer med den där typen av rubriker.
/Anna

Reply
Sara 11 juni, 2014 - 22:27

Fast även om endast suffletten är uppe utan filt över kan det bli jätte varmt så att barnet dryper av svett. Detta trots allt bra ventilering. Kanske man även ska tänka på hur mycket barnet ligger i vagne över huvudtaget varma dagar.

Reply
Lisbeth Pipping 11 juni, 2014 - 23:02

Hej!
Jag är inte säker på att alla föräldrar vet vad värmen gör med deras barn! Vi läser varje dag om att barn INTE ska lämnas i bilen. Men ändå händer det om och om igen och barn dör i värmen. I tisdags var jag och handlade på ett helt vanligt köpcentra i en helt vanlig stad. När jag kom på den stekheta parkeringspalsen så såg jag en bil mitt i solen. I bilen satt ett barn på skulle jag gissa 1 1/2 år och en på max fyra. Jag sa till inne i köpcentrat, de ropade efter förädlarna….när jag är påväg ut igen från köpcentrat ca 10 minuter senare hittar jag ännu en bil med barn i….. Så för mig är det bättre att man informerar för mycket! För uppenbarligen förstår inte alla vuxna vad värmen gör med små barn.

Reply
Therese 11 juni, 2014 - 23:54

Du har tyvärr lite fel. Gallerfilt tillåter inte luften att cirkulera och du behöver ha så luft kommer in på sidorna. Det är ju inte heller enbart värmen utan syret som försämrats och koldioxid som inte kommer ut. Och ett sovande barn som blir medtagen av dålig luft och värme kommer inte meddela mamma detta genom skrik. Att skriva att det är skrämseltaktik är inte något jag skulle kalla det. Inte ens en tun sjal tilllåter luften att cirkulera. Testa att lägga dessa ovanför ditt ansikte så kommer du förstå vad du merar.

Reply
Isabelle 12 juni, 2014 - 08:18

Jag köper aldrig Expressen och det är sällan jag läser deras artiklar eftersom jag inte tycker om den här typen av journalistik. Samtidigt tycker jag att det är mycket viktigt att informera föräldrar om olika risker. I det här fallet tycker jag artikeln har ett bra budskap. Jag har ofta sett barnvagnar täckta med yllefiltar och regnskydd eller barn med ytterkläder inomhus. Jag minns att jag undrade varför föräldrarna hängde filt över vagnen. Vad hade jag missat. Skulle man göra det? Och jag har själv haft ett illaluktande, plastigt, tättslutande regnskydd som jag inte skulle använda idag men som följde med den första vagnen och som jag använde i början. Säkert giftigt? Jag fick ingen information om säkerhet i vagn av mitt BVC. Vi pratade om barnsäkerhet hemma men inte i detalj. Tiden räckte tyvärr inte till. Jag hade en svart vagn. Det kanske inte är farligt i Sverige, men jag har tänkt i efterhand att det ju är smartare med en lite ljusare färg som inte blir riktigt lika varm i solen. Upplevde min vagn som jättevarm heta sommardagar och barnet som svettigt. Som semestervagn köpte vi därför en ljus vagn med stor suflett och luftnät som var betydligt svalare för barnet. Det är inte lätt när man är ny som förälder och det är en enorm mängd med information. Självklart vore det bättre om informationen presenterades mindre uppjagande men samtidigt är det bra att tidningar skriver om barnsäkerhet! Vi kan ju inte förbjuda en viss typ av journalistik?

Reply
Anonym 12 juni, 2014 - 17:21

”Jag tvivlar på att särskilt många föräldrar skulle lägga sitt barn i en vagn parkerad i gassande solsken i en timme, med en tjock filt – typ fleecefilt – tätt packad runt suffletten så att ingen luft kommer in.”

Jodå, fler än du tror. Vi fick se tre vagnar här i Kroatien täckta med filtar runt om så att vi bad dom släppa in luft. Idioterna: ”Aha, ahh okeeeej?!?! eehhh ahhh jag är för puckad för att fatta”

Reply
Rebecka 14 juni, 2014 - 06:51

Varför täcka över alls? Har inte gjort det med nåt av mina barn o de har sovit gott båda två. Promenerar jag vänder jag vagnen så att solen inte lyser på barnet.

Reply
Malin 3 juli, 2014 - 13:30

Jag håller med dig. Det är helt överdrivet som tidningarna ska skrämma upp föräldrar, och hur andra mammor utser sig själva till förstå-sig-påare. Det är väldigt få barn som dör av överupphettning i en barnvagn, enligt SCB inga alls de senaste sju åren (dödsorsaksregistret). Det verkar alltså som om folk redan använder sitt sunda förnuft! Fler barn dör av att föräldrarna tar in grillen i vardagsrummet eller något liknande. Det är förstås jättefarligt att lämna sitt barn i en varm bil, då ska man ringa polisen.

Reply
Anna 4 juli, 2014 - 15:33

Tack för din kommentar, vi verkar ha samma inställning i frågan!
/Anna

Reply
Ida 15 maj, 2018 - 19:01

Jag tycker faktiskt att det är bra att det går ut. Visst, den ”rätta” vägen kanske vore via BVC men jag tror faktiskt att man når fler den här vägen. Jämför set med alla artiklar som publiceras den här tiden om att lämna hundar i bilen och riskerna med detta. Tycker att det är SJÄLVKLART att man inte gör det och att alla borde förstå det. Tyvärr gör inte alla det utan var och varannan gång jag är på en större parkering ser jag en hund som flåsar inne i en bil.

Reply
Bea 16 maj, 2018 - 14:10

Jag använde också just gallerfillt till min Hauck shopper slx, men täckte aldrig hela öppningen.
Funkade prima när vi hamnade mitt i ett sommar regn också 😀

Nu har jag dock en Graco Evo och den skyddar bra som den är 🙂

Reply

Lämna en kommentar