Quinny Yezz

av Anna
Quinny Yezz recension

Recension av Quinny Yezz

Quinny Yezz är en liten vagn som i utseendet skiljer sig mycket från andra vagnar på marknaden. Framför allt är det lättviktschassits konstruktion som får den att sticka ut. Jag vet inte riktigt vad jag ska likna den vid, men när man väl kommit över att Yezz inte utgår ifrån den klassiska looken på en paraplyvagn så tror jag att man snabbt kan se att det faktiskt finns en del fördelar med det. Men, det finns också nackdelar och i den här minirecensionen tänkte jag inleda med dem.

Sittdelen är fast framåtvänd men också fast fixerad i en position. Ryggen går alltså inte att fälla alls. Den är dock lite bakåtlutad, så vill man ha en extravagn för ett barn att kunna vila i så funkar Yezz i det syftet. Utöver det så är suffletten rätt kort. Handtaget kan inte regleras i höjd, och vagnen har ingen varukorg.

Jag skulle inte välja Yezz som den enda vagnen att ha med mig om jag har ett barn som fortfarande är i den ålder att hen åker barnvagn regelbundet och behöver ha med sig ombyte och blöjor. Men som ett komplement för ett större barn och att ha som extravagn i bilen så är jag riktigt förtjust i Quinny Yezz.

Quinny Yezz utrymmet för barn i sittdelen

Rymlig sittdel med djup sittyta

Trots att sittdelen inte kan ställas in på något sätt, så funkar den riktigt bra för olika åldrar. Maxvikten är standard, alltså 15 kg. Min fyraåring väger några kilo mer än så, men vagnen känns väldigt stabil (och i USA är den faktiskt godkänd upp till 18 kg). Även ettåringen sitter bra i vagnen. Jag personligen vill inte vända min ettåring framåt än, så jag har bara kört vagnen med fyraåringen i. Men samtidigt så är hon betydligt bättre på att ge ett utlåtande om en vagn, än vad han som inte kan prata än är. Och hon gillade verkligen att sitta i den här vagnen.

Sittdelen är utrustad med en fempunktssele och själva sittytan känns rymlig både i bredd och djup. Quinny själva skriver att sittdelen har en hammock-upphängning och jag förstår hur de tänker, det ser avslappnat ut att sitta i Yezz. Det är gott om utrymme upp till suffletten också, barnet kan säkert vara en bit över 110 cm utan att slå i med huvudet.

Quinny Yezz ihopfällning

Snabb och kompakt ihopfällning

Att fälla ihop och upp vagnen görs både snabbt och enkelt. Men det kräver lite övning innan man får till det lika snyggt som i Quinnys instruktionsvideor. Spärren utgörs av en knapp på handtaget. När man trycker in den så börjar vagnen vikas ihop själv. När Yezz är halvvägs ihopfälld, som på den mellersta bilden, så vinklar man handtagen uppåt och framåt. Sedan trycker man bara ihop vagnen. Chassit låser sig automatiskt.

När vagnen är ihopfälld så är den självstående, och den tar upp väldigt lite plats. För jämförelsebilder med andra vagnar, se detta jämförelseinlägg med ihopfällda resevagnarOm man istället vill fälla upp vagnen så lossar man bara chassispärren och sedan vecklar man ut vagnen. Därefter sätter man foten som stöd mot den del av chassit som pekar ned mellan bakhjulen. Det kräver lite styrka för att trycka ut vagnen den sista biten. Jag rekommenderar att man har skor på sig när man gör det.

Quinny Yezz inlineshjul

Riktigt snabbrullade små hjul

Knappen på handtaget är smart och enkel att använda. Men eftersom att den sitter mitt på så är den också lite i vägen. När jag kör runt med Quinny Yezz så kommer jag hela tiden på mig själv med att öppna och stänga locket ovanför knappen med ena tummen. Samtidigt så uppskattar jag att vagnen har helt handtag, så möjligheten att köra bekvämt med en hand finns.

Yezz är även bekväm att bära med sig när vagnen fällts ihop. Längs med den del av chassit som går ned från handtaget löper en elastisk bärrem. Den gör det enkelt att ta Yezz över axeln och gå iväg. Även om vagnen saknar varukorg så finns det i alla fall en förvaringsficka på baksidan av sittdelens ryggstöd. Fickan är inget man klämmer ned en skötväska i. Men det funkar fint att lägga ned lite småsaker där – typ plånbok, mobiltelefon och en blöja eller så.

Quinny Yezz absolut starkaste sida är rullet. Vagnen har i den europeiska versionen tre små inlineshjul som ger den ett riktigt bra rull. Den är faktiskt även med maxvikt i sittdelen löjligt lättrullad och kan utan problem styras och köras med ett finger.

Smalt användningsområde men bra på det den gör

Även om användningsområdena för den här typen av vagn kan tyckas vara få så tycker jag att storleken på vagnen ihopfälld ihop med den goda körkänslan ändå gör att Quinny Yezz känns användbar att ha som shoppingvagn. Åtminstone så länge man är med på att man får bära sina kassar själv. Tillsammans med min familj funderar jag på att åka på en resa till en storstad i sommar. Då kan jag absolut tänka mig Yezz som ett alternativ att ha med till fyraåringen som kanske inte alltid orkar gå hela dagen.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Quinny Yezz hos: Babyland

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Kei 10 mars, 2015 - 15:47

Vad roligt med en recension på Yezz! Håller med dig om det du skriver. För våran nyligen fyllda 3 åring är denna vagnen helt perfekt att ha med på resan till svärföräldrarna i Italien och som enkel cityutflyktsvagn. Helt underbart att kunna bära med sig den över axeln och bara veckla ut den så att lillen får vila/åka när det behövs. Vi har haft turen att få ha med oss den i handbagaget på flyget de gångerna vi har rest (sas) så det känns extra lyxigt. Dessutom så är den överkomlig i pris! Älskar vår Yezz! 🙂

Reply
Jenny / Ekomamma i stan 13 mars, 2015 - 14:36

Intressant att läsa. En generell fråga om resevagnar: Finns det någon annan är yoyo som ska funka att ta med i handbagaget? den här såg ju rätt smidig ut men vi reser gärna lätt och tycker att det är smidigt att inte behöva checka in bagage. Är i valet och kvalet om vi ska ha med en eller två vagnar på nästa resa.

Reply
Anna 13 mars, 2015 - 16:28

Hej Jenny! 🙂
Rent krasst är svaret nej, i teorin är Yoyon den enda vagnen vars mått är inom IATAs riktlinjer för storlek på handbagage. Den som kommer närmsta är väl Mountain Buggy Nano men den är eg för stor. Den närmar sig måtten om man tar av bakhjulen, men dels är ju det mer bök med vagnen då och dels så är den ändå inte helt inom de godkända måtten. Dock har jag sett folk skriva i gruppen att de fått flyga med MB Nano som handbagage med Norwegian. Så med lite tur kan det gå, vagnen är dock mycket för stor om man ska gå på de mått Norwegian anger på sin hemsida.
Oklart om du blev klokare av mitt svar!
/Anna

Reply
Sofia 22 september, 2016 - 18:16

Hejsan
Kan man ta av klädseln på yezz? Skulle du främst rekommendera vanliga yezz eller air? Tänker att de är olika utformade vid benen. Att kanske långa ben får det bekvämast i en air?
Mvh
Sofia

Reply
Ylva 8 februari, 2018 - 22:33

Hej!

Vi har den som resevagn men är inte nöjda. Vagnen fastnar lätt med hjulen på gator med kullersten eller ojämna underlag som det ofta är när man reser utomlands. Den är instabil och vår dotter lyckades välta den bakåt trots att hon satt fastspänd. Selen har en knapp som öppnas lätt av min tvååring. Kombinationen av ett upprätt sittläge, framåtvänt barn och undermåligt spänne gör den i mitt tycke farlig. Barnet kan tex ramla handlöst ut i en gata om det vill sig illa.

På plussidan är det lilla formatet som ihopfälld, axelremmen och faktumet att den rullar extremt lätt inne i shoppinggallerior.

Mvh

Ylva

Reply

Lämna en kommentar