Stokke Crusi

av Anna

SC_1Recension av Stokke Crusi
Inköp: 
Denna vagn är ett recensionsexemplar, inköpspriset för Stokke Crusi med sittdel och liggdel ligger på omkring 12000 kr.
Försäljning: 
Det finns för närvarande ingen Stokke Crusi till salu på andrahandsmarknaden.
Typ av vagn: 
Duovagn med separat liggdel och ergonomisk sittdel.

Vad gäller barnvagnar så är nog Stokke för många mest kända för sin vagnsmodell Xplory, som verkligen har en siluett som skiljer sig från mängden. Crusi är mer klassisk i just det avseendet men delar en del andra egenskaper med sin kusin. Faktum är att Stokkes vagnar även delar riktiga delar – Crusi kan göras om till syskonvagn och den sittdelen är samma som används på Stokke Scoot. Den här recensionen fokuserar dock på Stokke Crusi som singelvagn, och detta härligt färgglada exemplar har främst körts med bebisen på tre månader som passagerare i både sitt- och liggdelen.

SC_liggdel_1

Jag minns fortfarande första gången jag såg Crusis liggdel live, på en barnvagnsmässa för ett par år sedan. Den är rätt iögonfallande i sin storlek och utformning och gjorde verkligen intryck på mig. Liggdelens väggar är tjocka och mjuka, och madrassen är välstoppad och väldigt mjuk den också. Trots att liggdelen är så ombonad så är det återstående liggdelsutrymmet ändå väl tilltaget och de flesta barn kommer utan problem kunna få plats i liggdelen ända tills de når maxvikten om 9 kg. Att köra vagnen med liggdelen på kändes först nästan överväldigande, det kändes som att mitt synfält reducerades men det visade sig vara något ögat snabbt vande sig vid och i slutändan uppskattade jag både liggdelen storlek och att den var högt placerad. Det gjorde att mitt barn kunde sova i sin favoritposition – med armarna rakt utsträckta – samtidigt som jag hade god insyn och lätt för ögonkontakt. En liten detalj med liggdelen, som jag ändå uppskattade mycket, är att det mitt i sufflettens ytterbåge, den innan solkepsen, finns en liten ögla. Perfekt att fästa en rolig barnvagnsleksak i och till skillnad från när man fäster en leksak med en ring så finns det ingen risk att den glider eller lossnar när den hängs på det här viset. Dessutom gick det alldeles utmärkt att fälla in och ut solkepsen med leksaken hängandes i öglan.

SC_liggdel_2

1: Liggdelen har ett smart liggdelslock som kan öppnas upp med dragkedjor i sidorna, så att man kan lyfta i och ur barnet utan att ta av hela.
2: Liggdelslockets fästs riktigt ordentligt med gummiöglor som hakas på en metallkrok. Praktiskt och dessutom helt ljudlöst att lossa, till skillnad från kardborrfästen som alltid gör ett visst ljud när det öppnas upp.
3: Öppnar man upp dragkedjorna i liggdelens kanter så finns där bärhandtag att vika fram.
4: Välventilerad botten under liggdelens madrass, för god luftcirkulation så att liggdelen kan hålla sig sval även varma sommardagar.
5 & : Idiotsäker fästning av liggdelen, enligt samma princip som de flesta babyskydd. När pricken är grön så är liggdelen ordentligt iklickad på chassit, när den är röd så sitter den inte fast. Liggdelen lossas med en intryckbar spärr på varje sida.

SC_varukorg

Oavsett om man har liggdel eller sittdel på chassit så är varukorgen stor och lätt att komma åt, att ställa in en hel fullpackad matkasse görs enkelt utan bök. Den bakre ändan av varukorgen är uppvikbara och har en åtdragbar stropp, så om man fyller den med lätta men stora saker, t.ex. filtar eller kläder, så går det att dra åt kanten så att inget trillar ur. Enligt Stokkes hemsida så ska maxvikten för varukorgen vara 15 kg, det är ovanligt mycket ifall det stämmer, men den känns ganska stark trots att den består av textil. På exempelbilden ovan har jag packat varukogen med en normalstor skötväska, en bärsele och två jackor men har mycket utrymme kvar, framför allt på höjden.

Bildraden längst ned i collaget nedan visar utsidan liggdelens kortända. Den lilla tryckknappen man kan fästa liggdelslocket i är riktigt smart, även om man tar av hela så finns det ingen risk att den råkar hamnar på den skitiga marken utan man kan riva undan locket i all hast tryggt förvissad om att den hänger kvar från sin knapp. De små förvaringsfickorna är i lagom storlek för att förvara mobil, nycklar och dylika viktigheter i.

SC_mixed

Sittdelen till Stokke Crusi är rätt speciell. Som bilderna nedan visar så funkar den att använda med både ett tre månader gammalt barn och med ett tre år gammalt barn. Maxvikten för sittdelen är standard, alltså 15 kg, och min treåring väger numera lite mer än så. Men utrymmesmässigt sitter hon hur bra som helst, inte tight på bredden och med luft kvar mellan huvudet och suffletten. I hennes ålder och storlek är det rätt ovanligt med en sittdel där hon inte ens behöver sitta med knäna uppdragna. Avståndet mellan henne och bygeln är också stort. Det här känns som en sittdel som verkligen skulle göra sig väl för den som har barn som inte är så gamla och där orken är liten, men som rent fysiskt är stora för sin ålder.

Som bilden tydligen visar skulle bebisen nästan få plats på liggdelens längd två gånger om. I sittdelen ligger han uppkrupen i den skålade delen av sitsen, och vi använde endast liggläget när han låg i vagnen. Det finns ett särskilt spädbarnsinlägg för sittdelen som gör sitsen bättre anpassad för en bebis men på den här bilden så används inte det och det funkade bra ändå.

SC_storlek

Det ställbara fotstödet är helt klart en aspekt av vagnen som bidrar till att sittdelen känns så rymlig. Bilderna nummer 4 till6 i collaget nedan visar fotstödet tre olika lägen. Även det kortaste läget har som ett hål mitt i sig, vilket är typiskt för Stokkes vagnar. Maximalt utdraget så kommer fotstödet på ett bra avstånd från sittdelen. Skulle man av någon anledning inte vilja använda det alls så går det också att ta loss helt. Bild 3 i collaget visar själva reglaget för fotstödet, en spärr som hålls inne och sedan drar man utåt eller trycker inåt tills fotstödet klickar i önskat läge.

SC_details_1

Bild 1 i collaget ovan är en närbild på handtaget, där det finns ett fäste för Stokkes egna mugghållare. Bild 2 visar hur sittdelens sufflett har en vädringsficka som kan öppnas upp för bättre luftinsläpp när det är kvavt väder. Sittdelen är enkel att klicka av och på chassit, bild 1 nedan visar både den vita spärren som ska hållas inne – det finns förstås en likadan på andra sidan – och den pedagogiska lilla markering som visar grönt när sittdelen sitter fast som den ska, och rött när den inte gör det. Framåtvänd har sittdelen två olika lägen, viloläge (bild 2) och helt upprätt sittläge (bild 3). Bygeln är, som det syns på bild 4, avtagbar i båda ändar. Det är en riktigt en swing away men inte heller en vanlig fast bygel. Den är böjbar, så den går inte att få undan helt från sittdelen utan att tas loss i båda ändar, men kan man hålla den ur vägen trots att den sitter fast i sittdelen på ett ställe. Bild 5 visar sittdelen rakt framifrån, med fempunktselen vars axelfästen kan regleras i höjd. På den här bilden kan nog sittdelen se rätt trång och grund ut men som sagt, en stor treåring rymdes ju fint så det är en synvilla vill jag påstå, orsakad av att också sittdelen har bra med stoppning. Bild 6 visar slutligen sittdelen med spädbarnsinlägget i.

SC_sittdel_2

Sittdelens olika lägen regleras med hjälp av en liten knapp som hålls in. Bakåtvänd har sittdelen förutom sitt-, och viloläge också ett liggläge. Det är inte helt plant men lutningen är väldigt liten och liggläget är precis lagom för en förkyld bebis som gärna får ha huvudet lite i högläge. Bildraden under visar sufflettens alla olika lägen. Solskärmen på både ligg- och sittdelen kan antingen vikas in eller också tas loss helt med en dragkedja. Suffletten har flera olika lägen och fullt utfälld ger den ett bra solskydd framför allt i sitt- och viloläget, i liggläget hade man kunnat önska att solskärmen varit lite annorlunda vinklad för att solstrålarna ska missa det kortare barnet som har huvudet lägre placerat i sittdelen.

SC_sittdel_1

Något jag gillar med Stokke Crusi är som sagt höjden, även sittdelen är högt placerad och även om det innebär att även större barn måste lyftas i och ur vagnen, barn ska aldrig klättra i själva på grund av tipprisken, så tycker jag att det är enklare att kommunicera när man kommer närmre varandra. Vagnens handtag går att få relativt högt men har tyvärr bara två olika lägen, som bild 1 och 2 nedan visar, och dessa lägen är rätt snarlika i höjd. Det högsta passade mig bäst, jag är 170 cm lång, och jag kunde gå med vagnen så utan att sparka i men har man väldigt långa ben kanske men vill ha möjlighet till mer steglängd än så. Det är nästan lite märkligt att handtaget bara har två lägen när så många andra detaljer hos vagnen är mycket mer användvarvänliga med flera olika val – sittläge på sittdelen, sufflettpositioner osv. Bild 3 visar en av två spärrar på chassit som ska hållas inne för att det ska kunna fällas ihop.

SC_details_2

Hjulen på Stokke Crusi är punkteringsfria i plast, framhjulen är svängbara men går att låsa. Hjulen är tyvärr ihop med brist på fjädring Crusis svaga punkt. Det finns mycket lite studs i hjulen och vagnen känns stum på grov grusväg eller annat ojämnt underlag. På asfalt och plattlagd trottoar, eller inomhus i köpcentrum och butiker, så rullar Crusi fram både tyst och smidigt men vagnen lämpar sig i mitt tycke dåligt för terräng och blir då något skakig och hoppig. Bromsen på bild 6 är orange, Stokkes kommunikationsfärg och den är både lätt att låsa och lossa.

SC_ihopfalld

Stokke Crusi fälls i två delar – chassit för sig och sitt- eller liggdelen för sig. Att fälla chassit är väldigt enkelt, handtaget trycks in maximalt, spärrarna trycks in och sedan viks chassit på mitten. Det finns ingen spärr som håller det ihopfällt. Chassit är väldigt lätt men blir rätt långt. Liggdelen är som sagt stor och att stapla den på chassit är inte helt smidigt. Ihop med sittdelen så är det desto enklare att få vagnen till ett kompakt paket.

Det finns mycket att gilla hos Stokke Crusi, många detaljer som känns bra uttänka och faktiskt är funktionella på riktigt snarare än att bara se snygg ut, men även en del saker som fungerar mindre bra. Liggdelen är både mysig och genomtänkt, med sin storlek kan den kombineras med både mjuklift eller åkpåse om man skulle vilja. Även sittdelen är riktigt rymlig och bekväm för både väldigt små och stora barn och varukorgen är stor och tålig. Som stadsvagn och för shopping funkar Crusi väldigt väl men den är inte lika väl anpassad för skogspromenader. För att fungera bättre i terräng hade jag antingen önskat mer fjädring i chassit eller en annan typ av hjul. Helst både och, om man får drömma! Bor man däremot inne i stan och kör mest på plant underlag så känns Crusi som en vagn som kan vara intressant att spana in. Har man dessutom stora, eller kanske framför allt långa barn, så är Crusi en vagn som går att använda länge med både liggdel och sittdel.

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Emelie 22 maj, 2014 - 19:55

Hur lång är den? Min hiss är väldigt liten, brio go går in med handtaget nere och donkey går in i mono med handtaget längst in.

Reply
Anna 22 maj, 2014 - 23:11

Här är måtten från Stokkes hemsida:

”Chassis with seat dimension (length x height x width) in cm/in: 96x128x63/37.8×50.4×24.8
Chassis with carry cot dimension (length x height x width) in cm/in: 96x127x63/37.8x50x24.8”
/Anna

Reply
Linda 31 maj, 2014 - 11:40

Hej!
Jag mailade ju Stokke tidigare angående vikten på varukorgen, det här fick jag till svar:
”Maximun storage load 15 kg” är maxvikten på sitsen som du kan fästa på CRUSI Chassi.
Shoppingkorgen under har maxvikt 5 kg.
Last för tilbehör är det du hänger på handtaget, maximum 2 kg.

Lite annat svar än vad jag fick på NK i Stockholm, hon hade nog inte 100% koll då hon sa att varukorgen klarade 2kg och att man inte fick hänga något på handtaget.

5kg på varukorgen kanske man klarar sig mig? Det är ju tyvärr långt från 15kg vilket hade varit super men iallafall bra bättre än 2kg 🙂
Vi velar mellan Stokke Crusi och Bugaboo Buffalo.
Vad skulle du säga är största skillnaden mellan dom två och jämförelse på hjulen?
Jag tycker stokken är så himla fin, men jag gissar att bugaboon vinner på hjulen.
Är det olika typer av hjul eller samma?
Tacktack för svar!

Reply
Anna 31 maj, 2014 - 19:29

Hej Linda, ja det låter ju mer logiskt. Max 5 kg i varukorgen är ju standard, Buffalo tar iofs 10 kg. De är två väldigt olika vagnar, Buffalo är mycket mer terräng och Crusi är inte terräng alls, om du frågar mig. Och ja, Buffalon har absolut bättre hjul. De är skumfyllda och punkteringsfria medan Crusi, tyvärr, har plasthjul.
/Anna

Reply
En första titt på Stokke Trailz 1 september, 2014 - 10:12

[…] våras testkörde vi Stokke Crusi och det jag var minst positivt inställd till hos den vagnen var just chassiegenskaperna. […]

Reply
Stokke Trailz 24 september, 2014 - 10:22

[…] har tidigare här på bloggen publicerat en recension av Stokke Crusi, vagnen som är Trailz föregångare och rent utseendemässigt väldigt snarlik. Det här blir en […]

Reply

Lämna en kommentar