Att flyga med barnvagn; Prampack och Airshells

av Lofsan

När man ska flyga med barnvagn är det att rekommendera att använda en transportväska till vagnen. Flera märken, till exempel Bugaboo, Orbit och Kronan har egna väskor till sina vagnar medan Prampack är en väska universal som passar alla singel- och syskonvagnar på marknaden. Om man har flera vagnar man flyger med vid olika tillfällen och vet man med sig att man ska flyga flera gånger med vagn och dessutom ta sig längre sträckor med bagaget är en Prampak att rekommendera eftersom den har hjul så att man kan dra väskan bakom sig. En Prampack kostar 1699:-. Om man bara ska flyga vid ett enstaka tillfälle, till exempel på en charterresa och kan packa upp vagnen snart efter landning är Airshells ett bra alternativ. Airshells är en väska som du kan hyra på de största flygplatserna i Norden. Du bokar och betalar med kort via deras hemsida där du samtidigt anger vilka flighter du ska resa med. På Arlanda hämtar du och lämnar tillbaka din väska vid effektförvaringen på plan 1, nedanför ankomsthallen. Ta rulltrappan ner vid Pressbyrån. Priset för en vecka är 149:-, om du ska ha väskan fler veckor kostar det 40:- per vecka. Jag använde mig av deras syskonvagnsvariant och blev förvånad över storleken. Till en Mountain Buggy Duet hade singelvagnvarianten räckt. Måtten på singelväskan är L105*B65*H50. Måtten på syskonvagnsvarianten är L110*B82*H60 cm. Jag bokade väskan 12 timmar före avgång och både bokning, betalning och uthämtning gick utan problem.

När man hämtar ut väskan är den paketerad så att den är smidig att bära eller stapla på bagagevagnen men jag gillade nog Prampaks ”liggunderlagsrullning” bättre. När man packar vagnen i väskan ska man ta av hjulen innan. Jag lindade in dem i påsar så att de inte skulle repa chassit eller olja ner klädseln.

Fördelar med Airshells

Billig och smidig lösning om man bara ska resa någon gång med barnvagn.

Vagnen blir skyddad under resan, även om den inte garanterat kommer fram oskadd så ligger den tryggt.

Internationell märkning på väskan gör att all flygplatspersonal förstår att det är ömtåligt innehåll.

Smidigt att slippa ta med väskan hemifrån, den hämtas och lämnas på flygplatsen.

Väger bara 5 kg tom.

Nackdelar med Airshells

Det finns inga hjul på väskan så den blir extremt otymplig att lyfta eller bära.

Det finns inga separata fack att lägga hjulen i.

En starkare färg på väskan än den svarta kanske gör att personalen blir ännu mer uppmärksam på ömtåligt innehåll.

/Lofsan

Du kanske också gillar

60 kommentarer

Bebbe.se 5 januari, 2012 - 11:41

Transportväskan är helt klart bra att ha. Airshells var ett nytt tips för mig, bra!

Reply
Matilda 25 januari, 2012 - 09:43

Hejsan!
Vi ska ut och flyga och jag hade tänkt hyra en sån väska från airshells…
Frågan är bara, vi har en BRIO Sing med hårdlift, den är ju bredare än alla andra vagnar mellan hjulen, tror ni att jag får i den tillsammans med hårdliften? Ska jag ta en väska för tvillingvagn kanske?
Tacksam för svar!
Ha det bra!

Reply
lofsan 25 januari, 2012 - 12:15

Ja, singelväskan kommer att fungera för din vagn. Du ska ta av hjulen oavsett så varken bredd eller höjd blir några problem.

Reply
Packandet börjar… « 9 mars, 2012 - 13:31

[…] Vill inte köpa en sådan för en resas skull så kom ihåg att Lofsan tipsat om detta i sin barnvagnsblogg. Trodde inte det fanns att beställa i Finland, med det fanns det! Lätt som en plätt och 25€ […]

Reply
Susanne 4 augusti, 2012 - 08:11

Hej!
Tack för alla tips!
Vi ska resa iväg till Chile med våra två barn i december och vi kommer då ha en icandy peach syskonvagn med ligg och sittdel. Frågan är nu om vi ska ha syskon eller singel. Chasit är ju precis som singelvagnen men vi har ju två delar som måste tas av när den fälls ihop. Vad tror du?

Reply
alltombarnvagnar 4 augusti, 2012 - 20:05

Det för singelvagn räcker nog, det för syskonvagn lär vara gigantiskt.
/Anna

Reply
Matilda 20 september, 2012 - 20:43

Hej
Vi ska resa till thailand och ta mer våran UJ duo med en liggdel får vagnen med liggdel plats i en tvilling väska?
//Matilda

Reply
alltombarnvagnar 20 september, 2012 - 20:57

Det tror jag absolut, en Donkey Duo (där går ju visserligen chassit att trycka ihop) lär ju få plats i en singelväska och så mycket större är inte UJ Duo ihopfälld!
/Anna

Reply
Maja 1 oktober, 2012 - 18:55

Hej hanmnade här av en sllump när jag gogglade efter transport väskor. Tror du att en Brio sitty sulky får plats i sån singelväska från airshells?
Vad mycket bra tips du har här !!
Maja

Reply
alltombarnvagnar 1 oktober, 2012 - 19:03

Hej Maja!
Ja, det ska den absolut göra! Och tack! 🙂
/Anna

Reply
sabina 1 november, 2012 - 22:55

Hej!

Ska flyga till Tyskland med en brio go med liggdel. Får den plats i en singel väska från airshells? Kan man hyra en airshell till Tyskland?

Mvh Sabina

Reply
alltombarnvagnar 2 november, 2012 - 09:48

Ja det ska den absolut göra! Men var den finns att hyra ser du nog bäst på Airshells egen hemsida!
/Anna

Reply
Bea 29 november, 2012 - 23:34

Vi ska flyga med en Teutonia Team Cosmo, och lyckades inte få ner den i Prampak. Tror du Airshells dubbelväska funkar?

Reply
alltombarnvagnar 1 december, 2012 - 22:20

Hej Bea, ja det tror jag för till och med Bugaboo Donkey duo lär ju gå in i den!
/Anna

Reply
Therese 11 december, 2012 - 10:55

Hej!

Tror du att en teutonia spirit s3 + carrycot får plats i en airshell för singelvagn?

Reply
alltombarnvagnar 12 december, 2012 - 18:59

Ja, det tror jag!
/Anna

Reply
Sandra 4 januari, 2013 - 10:44

Passar en baby jogger city mini double gt i en prampack? Med vänlig hälsning, Sandra

Reply
alltombarnvagnar 4 januari, 2013 - 19:01

Det tror jag inte ska vara något problem alls!
/Anna

Reply
Sejla 25 mars, 2013 - 17:17

Hej!

Jag ska resa utomlands med min Bugaboo Bee vagn. Vilken mått tror du att det kommer räcka för vagnen?
Tacksam för svar!

Reply
alltombarnvagnar 27 mars, 2013 - 21:53

Hej Sejla,
då räcker den minsta fint!
/Anna

Reply
Lesa 27 april, 2013 - 13:38

Hej

Jag har ringt runt Arlanda och SAS men kommer inte fram till någon där man kan fråga boka en sådan där resväska för barnvagn . Vart ska man vända sig har du. Någon ett nummer dit man ska ringa . Vad tror du . Jag har en bugaboo cemelion och vill ta med maxi cosi babyskyddet , kan det få plats i samma väska som vagnen eller ska jag ta den större väskan .
Med vänlig hälsning, Lesa

Reply
alltombarnvagnar 28 april, 2013 - 17:17

Lesa, finns inte den kontaktinfon på deras hemsida då?
http://www.airshells.se/
/Anna

Reply
Daniel 30 december, 2013 - 18:01

Hej!

Har du någon erfarenhet av att använda en PramPack tillsammans med en Urban Jungle?
Vet du om den får plats?

Med vänlig hälsning,
Daniel

Reply
Anna 1 januari, 2014 - 16:26

Hej Daniel, jag har tyvärr inte någon erfarenhet av det och inte heller någon annan som jag kan använda mig av som tillförlitlig källa, så jag vågar inte svara på det. Jag TROR att det ska funka men jag vet inte tillräckligt säkert. 🙁
/Anna

Reply
Bellis 14 februari, 2014 - 13:04

Vi har använt Airshells flera gånger och är supernöjda. Och alla frågor om barnvagn X får plats så kan man säga att Airshells väska är riktigt stor, nästan löjligt stor. Kan tänka mig att vagnar med plats för tre barn kan bli problem.
Vi har även hyrt Airshells skydd för bilstolar och de tycker jag är ännu bättre. Smidigare än barnvagns-schabraket och att man kan ha väskan som ryggsäck med bilbarnstolen i.

Reply
Jennie 26 april, 2014 - 16:31

Hej!
Jag funderar på att köpa en PramPack.
Men tror du att MB Duet och 2st BB resesängar
Får plats??
// Jennie med Twins

Reply
Anna 26 april, 2014 - 21:41

Hej,
nja, jag tror faktiskt det blir tight i ett PramPack och tror tyvärr att flygbolagen inte godkänner ersättning för skador på vagnen om man även packat annat i väskan!
/Anna

Reply
Sofia 17 juli, 2014 - 08:56

Hej!

Vill bara varna för vad som hände oss när vi skulle flyga från Las Vegas med United eller American (kommer tyvärr inte ihåg vilket det var).

Kl var ca 04.30 på morgonen och vi skulle checka in alla väskor och en vagn i Airshell och en rullstol i Airshell…rullstolen var inga problem men när det kom till vagnen började hon tjafsa om att väskan var oversize och att jag måste betala för det. Jag blev smått hysterisk/arg men hon gav sig inte och menade att vagnen fick jag ta med mig men väskan (airshellen) var alldeles för stor.
Till slut fick jag prata med en supervisor som sa att det var ok….hon ville bara se så att jag endast vagnen i väskan och att jag hade barn med mig. Varsegod sa jag…jag har 2 😉

Men det jag vill säga är att kolla även med flygbolagen…speciellt de amerikanska så att du inte behöver betala för oversize…det kan bli en dyr historia. ..och packa inte allt för mycket annat i väskan om de kikar där.

Reply
Anna 17 juli, 2014 - 09:21

Hej Sofia, och tack, vad bra att du skrev detta! Vet att många försöker packa även blöjor och annat i sin AirShell och som du säger så kan ju det bli väldigt jobbigt om man blir kollad!
/Anna

Reply
Therese 13 augusti, 2014 - 18:25

Hej,

Ska flyga med Bugaboo donkey duo/twin med sittdelar… räcker det att vi beställer en airshell för enkelvagn då eller behöver vi beställa en airshell för tvillingvagnar?

Mvh/ Therese

Reply
Anna 16 augusti, 2014 - 14:14

Hej, ja det ska funka bra! Den för tvillingvagnar är tydligen helt överflödigt gigantisk!
/Anna

Reply
Christer 25 augusti, 2014 - 18:47

Hej!

Vi ska ut och resa och funderar på att hyra Airshells men undrar om man får plats med babyskyddet oxå?
Vi har en Brio happy med liggdel och ett britax babyskydd.

Mvh
Christer

Reply
Anna 31 augusti, 2014 - 21:32

Hej,
det ska funka utrymmesmässigt men som jag har förstått det så gäller inte försäkring för väskan om man har flera föremål i den. Kolla dock upp det extra med Airshell så du vet exakt vad som händer om ni har vagn + babyskydd i väskan och något går sönder! Men ja, det ska rymmas, bara ni väljer rätt storlek. 🙂
/Anna

Reply
Evy 2 februari, 2015 - 17:11

Hej
Jag ska resa till Alicante, Spaninen i slutet på februari. Vill ha med sittvagnen för min brio go, men är så rädd att den ska skadas under resan 🙁
Min lilla son är för liten än för en paraplyvagn, vilket hade förenklat det hela 🙂
Mina frågor är ska man ta sitt och kombivagn väskan? Hur säkert är detta? Att vagn inte tar stryk så att säga. Och hur är det med betalning för iordningställande och rengöring för väskan vid inlämning? Vad ska man göra om man inte betalar för detta? Tvätta den och packa ihop den? Eller ska man våga att bara ta plast?
Mvh
Evy

Reply
Anna 5 februari, 2015 - 12:06

Hej Evy,
inte bara plast! Då finns det stor risk för att du får hämta ut en trasig vagn. När jag flög med min Go så hyrde jag en Stokke Prampack, den var toppen och min Go kom fram helt utan minsta lilla skråma. Jag skrev om det här: http://ombarnvagnar.com/2014/09/stokke-prampack/
Vad gäller AirShells så har jag nog inga bra svar på dina frågor, men maila dem om det du känner dig osäker på! Väskan ska dock vara ett väldigt bra skydd, men 100% säker kan man ju aldrig vara. Har med egna ögon sett hur min Go hanterades och det var allt annat än varsamt…
/Anna

Reply
Joakim 8 februari, 2015 - 10:50

Hej!
Om man bokar med airshell, behöver man då checka in som extra bagage? Flyger med Norwegian i sommar. Vet du/ni isf vad det kostar extra? Ska ta med vagn och ett babyskydd.
Tacksam för svar.
/Joakim

Reply
Anna 8 februari, 2015 - 20:30

Hej Joakim, det beror helt på ditt flygbolag men som jag förstått det så tillåter de flesta en ”gratis” vagn för barn under 2 år?
/Anna

Reply
Anna Carlsson 10 mars, 2015 - 15:06

Köpte en Prampack till vår barnvagn och måsta säga att jag är förvånad över att den inte skyddar bättre… Vår barnvagn gick sönder när vi flög till Mallorca, men flygbolaget ville inte betala för ny barnvagn eftersom prampack-väskan tydligen inte är godkänd av alla flygbolag… Fy vad jag ångrar köpet! Vi köpte en ny barnvagn på plats och hittade företaget airshells på nätet och hyrde en väska av dem. Vi hämtade den direkt på flygplatsen, checkade in väskan och lämnade tillbaka den på Arlanda. 179 kr, det tycker jag är prisvärt.

Det blir en sån hyrväska nästa gång också 🙂

Reply
Anna 10 mars, 2015 - 15:08

Hej, och oj vad tråkigt! Tyvärr misstänker jag att det inte spelar någon roll vilken väska man har vagnen i om vagnen behandlas riktigt vårdslöst. Jag såg hur min Go lastades om under min mellanlandning och de bokstavligt talat slängde den i marken. Den hade dock inte ens en skråma på sig när jag packade upp den, puh! Har du kollat med din reseförsäkring, ifall den täcker skadan på vagnen?
/Anna

Reply
Eleonore 12 april, 2015 - 02:09

Hej, jag kom till den här sidan av en slump när jag googlade på pram pack. Tror du att en city mini jogger får plats i en sinsingelväska från airshells?

Vill passa på att tacka dig för att du är så snäll och svarar på alla våra frågor, Guld värt!

Mvh

Eleonore

Reply
Anna 14 april, 2015 - 07:35

Hej Eleonore, ja det tror jag absolut att den gör! Den väskan är gigantiskt! Du kan får plats med två vagnar däri… 😉
Och tack!! <3
/Anna

Reply
karolin 18 maj, 2015 - 23:28

Hej ser att alla talar om airshells.. osv. Ska åka till usa nu snart tänkt ta med mig donkey duo,förstår inte de där med airshells.. vi säger jag kommer att mellanlanda ska ja gå å dra på den i varje mellanlandning eller får ja den på min slut destination vet du det? Sen om man skulle få betala extra kan man fråga va de skulle gå på innan tror du? Tack.

Reply
Anna 19 maj, 2015 - 09:17

Hej Karolin, de gånger jag flugit med barnvagn så har allt incheckat bagage ”automatiskt” överförts till nästa flyg, så du behöver inte dra runt på vagnen vid mellanlandningarna. Och vad gäller betala extra, så blir jag osäker på vad du syftar på? Extra för AirShell eller extra för att ta med en barnvagn? Har du barn med brukar barnvagn ej kosta extra att ha med som bagage.

Ja AirShells är ju väldigt rymliga, jag har inte testat själv men andra säger att en för singelvagn räcker bra för en Donkey Duo!
/Anna

Reply
karolin 18 maj, 2015 - 23:31

Förresten tror du att en singel airshell räcker för donkey duo? Tusen tack ”en förvirrande mamma”

Reply
Florence 8 juli, 2016 - 11:46

Hej
Jag råkade bara hittta denna sidan. Vet inte om den är i bruk längre men jag chansar. Jag har en Emmaljuga city cross och ska flyga till Teneriffa i Januari. Jag är rädd om vagnen och vill inte riskera att den går sönder. Tror ni att en Emmaljunga city cross (singel) får plats i dom har airshells väskorna? Den är ju ganska stor och rubust. Tacksam för svar! //Florence

Reply
Anna 10 juli, 2016 - 16:30

Hej Florence, och jodå, bloggen är aktiv än! Du kommer utan problem få plats med din City Cross i en AirShell. Dels finns väskan i flera olika storlekar, dels är storlekarna VÄLDIGT rymliga. Så absolut, inga problem!
/Anna

Reply
Emelie 25 augusti, 2016 - 10:15

Hej! Om man ska hyra en airshell för att transportera en komplett Brio Smile (chassi,liggdel/korg+sittdel+babyskydd), vilken storlek kan man tänkas behöva? Den för singel eller tvillingvagn?

Mvh/Emelie

Reply
Anna 25 augusti, 2016 - 10:27

Hej Emelie, det för singelvagn rymmer absolut vagnen med allt. Däremot är jag tveksam till om de rekommenderar att du har babyskyddet i samma väska, ju flera lösa grejer, desto större risk för skador. Ska du ändå ha med det kanske du behöver ta tvillingväskan, där blir jag lite osäker.
/Anna

Reply
Linda 10 september, 2016 - 20:31

Hej.
Vi ska snart ut och resa. Tidigare har vi haft en bugaboo bee plus i ett resefodral till den vagnen. Eftersom jag inte riktigt trivs med Bee:t undrar jag om det finns någon annan sulky som också funkar att använda samma resefodral till?

Tack på förhand!

Reply
Anna 13 september, 2016 - 23:11

Hej Linda, det är tyvärr inget jag tror att jag kan svara på på rakt arm. Bee blir ju rätt smal ihopfälld, smalare än uppfälld, och ganska fyrkantig. Många som inte gillar den gillar Cybex Balios M men jag är osäker på om du får in den i väskan, men kanske om du tar av alla hjulen först!
/Anna

Reply
Johanna 7 maj, 2017 - 20:48

Hej!

Vi ska resa med Tui (fritidsresor) och ska ha med både barnvagnen och babyskyddet. Har bokat en airshell (den minsta) till vagnen. Frågade airshell om man får plats med även babyskyddet i någon av deras väskor men de svarade att man inte får packa flera saker ihop för flygbolagen. Så jag mailade Tui men de skrev faktiskt att jodå visst är det ok att lägga vagn plus babyskyddet i samma väska! Frågan är då till er här på bloggen ; vet ni om airshell rymmer både en Bugaboo buffalo och ett babyskydd maxi cosi? Tack på förhand. Mvh Johanna

Reply
Anna 9 maj, 2017 - 22:47

Hej Johanna, menar du med den minsta då väskan för paraplyvagn? Jag har faktiskt inte stenkoll på de olika storlekarna på airshell men vet att de alla är galet rymliga. Det viktiga är väl att den som står för försäkringen om din vagn skadas under resan tycker att det är okej att du har flera olika föremål i väskan samtidigt!
/Anna

Reply
Lina 29 juli, 2017 - 09:40

Hej! Ska resa till Nice och undrar om en Emmaljunga super nitro får plats i en airshell?
Mvh Lina

Reply
Anna 29 juli, 2017 - 22:09

Hej Lina,
ja de är väldigt rymliga, det är inget problem alls.
/Anna

Reply
Vicly 30 juli, 2017 - 11:59

Hej vi ska resa till italien med våran donkey duo en sitt och en liggdel. Får den plats i en airshells som e för dubbel

Reply
Anna 31 juli, 2017 - 11:34

Hej, ja de är väldigt rymliga, det kommer inte vara ett problem.
/Anna

Reply
Linnéa 16 februari, 2019 - 17:27

Jag ska köpa en Bugaboo Donkey Duo och har blivit erbjuden att köpa en Pram Pack till. Brukar resa med Norwegian och på deras sida rekommenderas Pram pack inte Airshells. Har hört att Norwegian ersätter om man använder Pram Pack men inte Airshells om vagnen skulle skadas, stämmer det? Ska resa med Norwegian till sommaren.

Reply
Anna 17 februari, 2019 - 10:54

Hej,
jag har tyvärr inte alls koll på Norwegians regler kring detta. Enda jag vet är att jag använt PramPack med Norwegian och det var iaf inget problem alls, men så blev vagnen heller inte skadad under de resorna så jag behövde ju aldrig kontakta Norwegian ang ett sådant ärende.
/Anna

Reply
Malin 9 juli, 2019 - 14:14

Hej,
Du skriver att ni troligen hade klarat er med en airshell för singelvagn till er mountain buggy duet. Ser att bredden är precis så den passar, kommer du ihåg om väskan va något flexibel eller den va exakt 65cm på bredden?

Reply
Anna 10 juli, 2019 - 19:25

Hej Malin, AirShells har lite flex i sidorna, ja!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar