Sälja barnvagn på Blocket

av Anna

Det här är del 1 i en serie av 2 inlägg om att sälja och köpa barnvagnar på Blocket.

Jag kommer aldrig frivilligt erkänna hur många timmar per vecka som jag ägnar åt att surfa på Blocket. Allt jag kan säga att det är tillräckligt många för att jag ska ha samlat på mig en hel del erfarenhet om hur en bra respektive dålig barnvagnsannons ser ut. Jag har själv haft tio barnvagnar i min ägo sen jag blev mamma våren 2009, så jag har köpt och sålt min egen beskärda del också. Eftersom att jag ofta ser vagnar förbli osålda eller gå för ett underpris enbart på grund av en dåligt utformad annons bestämde jag mig för att skriva ihop en liten guide:

Märke och modell
Det här är svårt att tro, men jag har flertalet gånger sett annonser då vagnen på bilden är av ett annat märke än vad som anges i texten. Så till att börja med ska du ta reda på vad din vagn är av för märke och vilken modell det är. Just detta är även, ihop med årsmodellen, en mycket lämplig rubrik.
Exempel: ”Bugaboo Cameleon -07.

Ålder och årsmodell
Som köpare är man ofta intresserad av hur gammal vagnen är och även av vilken årsmodell den är. Dessa två saker ska inte blandas ihop. De flesta barnvagnsmärken har redan börjat sälja årsmodell 2012 fast det bara är november 2011. Både funktioner och utseende kan skilja från en årsmodell till en annan. Är vagnen uttagen senare så skriver man förstås det, det händer ju att butiker rear ut exemplar säsongen efter.
Exempel: Urban Jungle -07 uttagen sommaren 2008.

Skick
Som jag ser det är det alltid bäst att vara ärlig från start. Skriv sanningsenligt vilket skick vagnen är i. Och då menar jag inte normalt slitage; att chassit blivit lite repigt, klädseln tappat lite i lyster i färgne eller att hjulen är nötta är inget jag tycker att man behöver skriva omgående om. Är vagnen använd får man räkna med det. Har något däremot gått sönder eller om klädseln är rejält solblekt eller har gått upp i en söm så är det en bra sak att nämna direkt i annonstexten. På så sätt får köparen själv bedöma om han eller hon fortfarande är intresserad.
Exempel: Vår Brio Go är i fint skick men ett litet hål har nötts upp i varukorgen och gummit på handtaget har spruckit lite i ena kanten.

Tillbehör
Ofta är det ju inte bara vagnen man vill sälja utan kanske även de tillbehör man köpt till vid sidan av. Att de tillbehör som automatiskt kommer med vagnen ingår vid en försäljning brukar många utgå från men det kan ändå vara bra att specificera om exempelvis regnskydd medföljer. Att sälja en vagn med tillbehör kan göra vagnen attraktiv, men många tillbehör som drar upp priset är faktiskt inte till din fördel. Alla har kanske inte samma smak som du och att inte sälja tillbehören separat brukar generellt inte löna sig. Jag kan förstå önskan om att ”bli av med allt” på en och samma gång, men 9 gånger av 10 tjänar man dessutom ekonomiskt på att sälja tillbehören styckvis. Min rekommendation är att skriva ut priser för allt separat men att även sätta ett paketpris för den som vill köpa allt på en gång. Paketpriset får gärna innebära en liten vinst för köpare, och då menar jag med mer än 100 kronor.
Exempel: Phil & Teds Sport – 3000 kronor. Mjuklift – 300 kronor. Två stycken sidoväskor – 500 kronor. Åkpåse – 500 kronor. Paketpris vid snabb och smidig affär: 4000 kronor.

Pris
Att prissätta en vagn är inte så lätt om man inte har koll på hur begagnatmarknaden ser ut. De fyra punkterna ovan är vad du har att utgå i från. Börja med att söka på Blocket och se vad andra tar för samma slags vagn som du vill sälja. Jämför ålder, årsmodell och skick med din egen vagn så ser du vad som verkar vara rimligt. Personligen sätter jag alltid ut alla mina vagnar med en prutmån. På så sätt får jag (oftast) ut det jag vill ha samtidigt som köparen blir nöjd med att ha fått ner priset en smula. Jag varnar dock för att sätta ett överpris på vagnen. Ligger du mycket högre i pris än vad andra med samma vagn gör så kommer många troligen bli avskräckta och inte höra av sig. Rimligt är bäst.

Kontaktuppgifter
Här är smaken som baken. En del blir hellre kontaktade via mail, andra via sms och en del tycker bara att det är seriöst om man kan ringa upp och prata direkt. Välj det sätt som du föredrar men se till att du är tillgänglig på den mailen eller det telefonnumret. Det är alltid lika frustrerande att hitta en vagn du sökt efter och sen inte få tag på säljaren. Personligen drar jag öronen åt mig lite när det inte finns något namn i annonsen utan bara står t.ex. ”Barnvagnar” som signatur, men det är kanske mest en känsla hos mig.
Exempel: Maila eller smsa helst! /Anna 070-1234567.

Bild
Bilden utgör 90% av din annons. Så är det bara. Kan jag inte se den sak du vill sälja till mig är det inte särskilt sannolikt att jag kommer vilja köpa den. Givetvis blir barnvagnar sålda även fast bilden mest är ett stort sudd, men det är bara till din fördel om du lägger ned lite tid på fotograferandet. Ta korten i dagsljus och backa några steg så hela vagnen kommer med i bild. Säljer du en vagn med flera användningsområden rekommenderar jag att fotografera den med exempelvis både sitt- och liggdelen på. Ta gärna en ny bild på vagnen så köparen får se hur den ser ut idag, och inte hur den såg ut för ett halvår sedan innan en lång och blaskig vintersäsong. Och undvik absolut bilder på vagnen när ditt barn sitter i den! Köparen är intresserad av vagnen och vill se den i sin helhet, dessutom undviker man ju helst att tänka på att andra ungar en ens egen har kladdat ner under åkturerna.

Här ovan ser ni bilderna jag tog när jag skulle sälja min P&T Vibe 2 på Blocket. Inga barn, bra ljussättning, vagnens många användningsmöjligheter visas och tillbehören som inkluderas finns med på bild. Som ni ser är vagnen ordentligt tvättad och till och med hjulen har jag skurat av. Nu var visserligen vagnen i så gott som nyskick när jag sålde den men mitt mål är alltid att alla vagnar jag säljer ska se så nya ut som möjligt. Själv drar jag mig helt klart mer för att lägga åtskilliga tusenlappar på en smutsig vagn med grus i varukorgen och långa hårstrån som sitter fast i hjulen.

Tvätt
På många vagnar kan man ta av textilierna och köra i tvättmaskin, annars kommer man väldigt långt med en yttvätt medelst tvättsvamp, ljummet vatten och grönsåpa. Dammsug av hela vagnen och är man lika petig som jag kan man gärna gå över den med tops så kommer man åt att rengöra även i det minsta vinklarna. Jag brukar ofta hälla vatten över däcken innan jag fotar vagnen. Alla vet att barnvagnen har körts utomhus men rena däck utstrålar ändå något annat än däck med lera och löv på.

Lycka till med försäljningen och du, när vagnen är såld – ta bort annonsen från Blocket så slipper du väcka onödigt hopp hos de som söker!
/Anna

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Emmie 30 november, 2011 - 08:49

Vilken bra sida! 🙂 Här kommer det nog att läsas mycket eftersom jag för fullt letar bästa alternativet av syskonvagn…

Vill ni ha ett ”real case” att blogga om får ni gärna höra av er så ska jag knåpa ihop en ”önskelista” av vad jag vill ha ut av min framtida syskonvagn, och så kan ni komma med era tips och ideér?

Reply
alltombarnvagnar 30 november, 2011 - 08:51

Det får du absolut göra! Antingen i en kommentar eller maila till oss på alltombarnvagnar@yahoo.com så hjälper vi gärna till!
/Anna

Reply
Ninna 30 november, 2011 - 16:04

Tipsa även om att tillverkarens officiella bilder är en sak man helst inte vill se, man vill ju se hur deras vagn ser ut, tillverkarns bilder sr man ju på deras hemsida =)

Reply
alltombarnvagnar 30 november, 2011 - 18:15

Helt rätt, Ninna! Officiella bilder är lika illa som ingen bild alls, just därför försökte jag verkligen betona att det är en nytagen bild på just vagnen som ska säljas som är det som gäller om man vill göra en bra Blocket-annons! /Anna

Reply
Hiba 11 januari, 2016 - 12:31

Hej,
Jag tänkte sälja min Teutonia spirit s3 som jag köpte i februari 2015 från babyproffsen. Jag hade tänkt att sälja den för 3500 till 4000 kr då jag köpte den för 5000kr. Är detta rimligt tycker du, barnvagnen har förvarats inomhus och är i bra skick. Jag säljer både liggdelen och sittdelen tillsammsn

Reply
Anna 14 januari, 2016 - 14:18

Hej Hilba,
svårt att säga. Man kan tycka att en så pass ny vagn borde vara värd en hel del men just Teutonia har de senaste åren fått ett försämrat andrahandsvärde så jag är lite osäker. Men alltid bättre att börja lite högre och sen ha prutmån och möjlighet att sänka, än tvärtom!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar