
Recension av Britax Rio
Pris: Ordinarie pris för Britax Rio med sittdel är 4495 kr Style-versionen, medan Lux-versionen kostar 4995 kr. Liggdelen kostar 2495 kr för Style och 2995 kr för Lux. Denna vagn är ett recensionsex från Britax
Tillbehör: Adaptrar för babyskydd, bygel samt mugghållare medföljer vid köp. Andra tillbehör, såsom regnskydd och insektsnät, köps separat.
Typ av vagn: Vändbar sittvagn, duovagn.
Det händer något spännande med Britax sortiment av barnvagnar just nu. När märket för omkring tio år sedan köpte upp Brio, och två barnvagnsutbud slogs ihop till ett gemensamt, var vagnskatalogen både välfylld och brokig. Sedan dess har Britax främst skalat ned. Go Next och Go Big försvann, till bland annat min stora sorg. Därefter kom och gick vagnar som Britax Holiday, B-Motion 3 Plus och B-Motion 4 Plus. Framför allt är det Britax flaggskeppsmodell Smile som uppdaterats regelbundet under de senaste åren.
Britax satsar på flera nya modeller under 2025 och Rio är först ut
Men nu händer det lite mer, det blev tydligt när Britax presenterade sina nyheter för 2025. Och först ut, och kanske också mest intressant av det nya, är Britax Rio. En väldigt glad och lite överraskande nyhet, tycker jag. Det här är nämligen första gången mig veterligen som Britax har en liten vändbar sittvagn i sitt sortiment. Självklart har man haft duovagn med vändbar sittdel. Men inte tidigare den här typen av sittvagn som storlekmässigt landar mellan duovagn och resevagn. Som fälls i ett stycke med sittdelen, oavsett hur den är vänd, och blir kompakt men ändå har storvagnsfunktioner såsom ställbart handtag och bra liggläge.
Den senaste åren har allt fler märken lanserat vagnar inom det segmentet, och jag tycker att det är helt rätt tajming för Britax att släppa Rio. Särskilt som man valt att lägga sig en bra bit lägre i prislapp än vad några av de mest populära vagnarna i kategorin kostar. Med Britax Rio får man riktigt mycket funktion och användningstid för pengarna.
Britax Rio i siffror
I vanlig ordning är detta mina egna mått, mätta med mitt eget måttband. Räkna därför med en felmarginal på en eller ett par centimeter. Rio är 55 cm bred enligt officiell information jag fått från Britax. Jag fick dock vagnen till att vara 1-2 cm bredare än, alltså 56 eller kanske 57 cm när jag mäter över bakhjulen. Jag har även hört att Rio ska ha samma bredd som Smile – vilket ju är 57 cm. Men jag litar inte 100% på exaktheten i min mätförmåga. Så låt oss nöja oss med att vagnen är mellan 55 och 57 cm bred.
Rio har ett teleskophandtag som kan höjas mellan 6 olika lägen. Som lägst är övre kanten av handtaget 99 cm från golvet, som högst 114,5 cm över golvet. Vagnens maxvikt är 22 kg i sittdelen, och 9 kg i liggdelen. Britax Rio väger 7 kg med sittdel och 10 kg med liggdel.
Hissmått är vad jag kallar hur liten vagnen kan bli när barnet är kvar i vagnen och alltså utan att den fälls ihop. Rios hissmått är en längd på 84 cm när sittdelen är framåtvänd, ryggstödet i sittläge och fotstödet maximalt nedfällt. Viker man istället upp fotstödet, vilket går om man har en bebis i vagnen, så blir den cirka 82-83 cm lång. Med sittdelen bakåtvänd i sittläge är det samma mått. Fäller man ned ryggstödet när sittdelen är bakåtvänd så är Rio 97 cm lång med fotstödet i vågrätt läge. Fäller man upp fotstödet blir vagnen något kortare, cirka 92 cm lång.
Mått på Britax Rio ihopfälld
Mått | |
Endast chassit | 57 x 78 x 26 cm |
Med sittdelen löst placerad på chassit | 57 x 91 x 36 cm |
Hopfälld med framåtvänd sittdel | 57 x 78 x 37 cm |
Hopfälld med bakåtvänd sittdel | 57 x 78 x 48 cm |
Mått på Rios liggdel
Britax Rio har en ganska rymlig liggdel för att vara en så pass nätt vagn. Ligglängden är 77 cm, med en bredd mitt på liggdelen om 33 cm. Liggdelen är 19 cm djup, mätt från madrassen till liggdelens kant. Vill man hänga något i suffletten så är det 30 cm från kant till kant på solkepsen.
Mått på Rios sittdel
Britax Rio har ett ryggstöd som jag får till 52 cm högt, enligt Britax är det 50 cm högt men jag tyckte det fanns mer utrymme än så faktiskt. Ryggstödet är 34 cm brett mätt mitt på. Själva sittytan är 25 cm bred om man mäter mellan sömmarna i klädseln, men 35 cm bred om man mäter mellan kanterna på den hårda sittstommen under klädseln. Sittytan är 25 cm djup. Fotstödet är 20 cm långt och 27 cm brett på mitten. Mätt från sittytan upp till undre kanten av bygeln är det 21,5 cm. Och från ryggstödet till bygelns insida är det 27 cm.
Fäller man ned Rios ryggstöd till liggläge och vinklar fotstödet horisontellt så får vagnen en totalt ligglängd om 94 cm. (Intressant nog fick jag ligglängden i Britax Smile 5Z till 93 cm lång, så Rio är i det avseendet rymligare trots att den är mycket mindre hopfälld.) Utrymmet mellan sittytan och insidan av den utfällda suffletten är 50 cm högt. Och sitsen är faktiskt placerad också just 50 cm upp från marken. Måttet tvärs över suffletten är 28 cm mätt mellan kepskanterna, och 34 cm och man mäter mellan bågarna.
Skillnaden mellan Rio Style och Rio Lux

Britax Rio släpps i två olika versioner – Rio Style och Rio Lux. Style är den något enklare och därmed billigare varianten. Vid releasen handlar det om en prisskillnad på omkring 500 kr för sittvagnen, och en snarlik prisskillnad även på liggdelen. Utöver att Rio Style och Rio Lux finns tillgängliga i olika utbud av färger, så finns det också vissa funktionella skillnader:
- Rio Lux har en längre solkeps, vilket ger bättre skugga över barnet, främst märkbart när sittdelen är i liggläge
- Lux har även en mer påkostad klädsel, i ett lite lyxigare material
- Vid köp av Rio Lux medföljer en vadderad, urtagbar sittdyna till sittdelen som ger Rio en mer ombonad känsla
- Till skillnad från Rio Style har Rio Lux en reflexrand på sidan av varukorgen, som även har ett förstärkt på nedre halvan
Jag har känt på både Rio Style och Rio Lux hos Britax. Men vagnen jag testat är en Rio Lux, och de flesta av bilderna i denna recension är alltså på en Britax Rio Lux. Jag kommer dock skriva om vagnen som Britax Rio enbart, då de allra flesta funktioner är identiska oavsett vilken version man väljer.
Rio har en liggdel med snygga detaljer och mysig känsla

Min känsla är att Britax Rio kommer bli mest populär som sittvagn. Men att det finns en liggdel till är förstås bara positivt. Särskilt som den säljs både i separat och i paket med sittvagnen, så man själv kan välja vilken konfiguration man vill ha. Rios liggdel är i alla avseenden precis lika mysig och lika funktionell som liggdelen tillhörande en fullstor barnvagn. Enligt mina egna mått är den nästan precis lika stor som liggdelen tillhörande Britax Smile 5Z.
När man köper Rios liggdel så medföljer adaptrar man fäster på chassit, så man därefter kan klicka fast liggdelen. Tyvärr hade jag inte tillgång till dessa adaptrar när jag skulle fotografera, så alla bilder på liggdelen är när den står separat på golvet. Liggdelen har väldigt fin passform på klädseln. Jag gillar verkligen hur liggdelslocket är utformat, att det har som en liten kant som snyggt döljer dragkedjan. Kanten är samtidigt mjuk, så det är väldigt enkelt att komma åt dragkedjan för att öppna upp locket. Det går även att ta av helt, då drar man bara blixtlåsen åt samma sida och hakar av locket från liggdelen.
På insidan har Rios liggdel ett mjuk foder, och madrassen känns också mysig och skönt vadderad. När suffletten är utfälld så kan man även vinkla ut en liten solkeps. Suffletten är inte förlängningsbar, men jag tycker den ger rätt bra skugga ändå. I sufflettbågen finns ett inbyggt bärhandtag. Och precis som de allra flesta liggdelar kan även Rios liggdel fällas ihop, genom att man lyfter på madrassen och drar metallbågarna ur uppfällt läge.
Generöst med vädring i liggdelens huvudända

Stora ventilationsöppningar i liggdelen börjar bli standard numera, och Britax har sett till att Rio är riktigt luftig. Dels finns en stor vädringslucka i suffletten. Den öppnas upp med blixtlås och viks uppåt. Vill man ha ännu mer vädring, kan man även öppna upp klädseln i liggdelens huvudända. Även den öppnas med dragkedja från utsidan. På insidan tar man loss främre delen av fodret, som sitter fast med blixtlås och kardborre. En fördel med att kunna öppna upp i huvudändan, och inte bara i suffletten är att man på så sätt kan få till en bra luftcirkulation i liggdelen utan att sol skiner in på barnet. Har man vädringsluckan i suffletten stängd så är det skuggigt och svalt i liggdelen.
Britax Rio har en vanlig sittdel med delbar sele

Britax Rio har en vanlig, alltså ej ergonomisk sittdel. På den övre bilden till vänster har jag fotat sittdelen utan den sittdyna som medföljer om man köper Rio Lux. Sittdelen är rymlig i ryggstödet och selen kan steglöst justeras så att axelfästena hamnar i rätt höjd.
Britax har en smidig sele där remmarna enkelt tas isär, vilket gör det lätt att sätta i vilken åkpåse eller sittdyna som helst i Rios sittdel. Midjeremmen trycks genom fästet på axelremmen, och sedan klickas de hopparade remmarna in i spännet. Selremmarna kan förlängas och dras åt, och axelremmarna har rejäla, mjuka vadderingar, oavsett om man valt Style eller Lux.
Så vänder man på Rios sittdel

För att lossa på och vända en sittdel ska man ofta trycka in en spärr eller hålla in ett par knappar. På Rio är det väldigt smidigt att göra. Det enda som behövs är att man vinklar ryggstödet så att den vita linjen på sittdelsramen möter den vita linjen på fästet på chassit. När de är i linje med varandra lyfter man bara sittdelen rakt upp med samma hand som man håller in spärren för att vinkla ryggstödet i läge. Britax är inte först med den här lösningen, men de gör den väl. Och jag personligen uppskattar att det bara krävs en hand för att ändra håll på sittdelen.
Ryggstöd som kan fällas ned till liggläge

Rios ryggstöd kan justeras mellan tre olika lägen. För att ändra vinkeln så lyfter man upp spärren på ryggstödets baksida. Sittläget är något tillbakalutet, det ser mer lutat ut än det är på bilden ovan men det är inte ett helt upprätt ryggstöd. Viloläge är ett bra mellanläge, och liggläget är så gott som helt plant. Rio skulle alltså kunna använda som barnvagn från födseln, med en mjuklift i sittdelen.
Ställbart fotstöd som justeras med två händer

Rios fotstöd kan också justeras. För att ändra vinkel behöver man använda båda händerna, för att samtidigt trycka in de runda knapparna där fotstödet fäster mot sittdelen. Fotstödets vågräta läge är perfekt när barnet ska sova, och har man ett litet barn eller en mjuklift i sittdelen så kan man dessutom vika upp fotstödet till ett litet uppfällt läge. Det kan även vinklas nedåt i två lägen, men går inte att vika in helt under sittdelen. Det är lite ovanligt, att åtminstone kunna ha fotstödet i ett lodrätt läge är det normala. Samtidigt går fotstödet att vika ned tillräckligt för att ett äldre barn med längre ben ska kunna använda stången framtill på chassit som ett fotstöd. Frågan är dock om det är tänkt för det? Med tanke på att den stången är trädd genom varukorgens textilier.
Förlängningsbar sufflett med generöst med ventilation

Britax Rio har en förläningsbar sufflett med solkeps. Bilderna föreställer en Rio Lux, solkepsen på Rio Style är som sagt synbart kortare. Suffletten förlängs i vanlig ordning genom att man öppnar upp blixtlåset som löper tvärsöver. Den förlängda delen utgörs av meshtyg på sidorna och heltäckande tyg på mitten. Meshpartierna har inga luckor man kan täcka för dem med, så i förlängt läge kommer det vara relativt ljust under Rios sufflett. Här hade jag önskat luckor, så det går att få det helt mörkt när barnet ska sova om man har en bebis som lätt störs av ljus och rörelse utanför vagnen.
Suffletten har även en vanlig titt- och vädringslucka, som kan användas oavsett om suffletten är i kort eller förlängt läge. Har man sittdelen vänd framåt kan man använda tittluckan för att se in till barnen, men den kan även öppnas upp helt och användas som ytterligare vädringslucka.
När suffletten är förlängd och solkepsen utfälld så tycker jag att Rio Lux har har en godkänt bra skuggning över barnet. Suffletten hade gärna kunnat vara ännu längre, men detta ger ändå fin skugga över barnets axlar och uppåt, vilket är det viktigaste. Men jag önskar som sagt att det gått att täcka för vädringsluckor i förlängningen. Stör man sig mycket på dem kan man dock göra som jag gjort med andra vagnar som haft samma problem, och hänga en tunn filt just över främre delen av suffletten, så vädringsluckorna täcks för.
Avtagbar och svängbar bygel

Rio har en avtagbar bygel som klickas fast i sittdelens sidor. Den kan öppnas upp på båda sidorna och svängas ur vägen, så barnet smidigt kan sättas i och tas upp ur sittdelen.
Justerbart teleskophandtag som passar både långa och korta föräldrar

Teleskophandtaget har en imponerande stor höjdskillnad mellan sitt lägst och sitt högsta läge. Enligt Britax kan Rios handtag justeras från 98 cm till 110 cm. Jag fick det till 99-114,5 cm, men jag mäter från golv till handtagets högsta punkt vilket kan förklara måttskillnaderna. I vilket fall som helst har Rio ett handtag som gör den här vagnen lämplig både för korta och för långa föräldrar. Och det handlar inte bara om höjden, utan även om vinkeln. Handtaget kommer tillräckligt långt från vagnen för att även längre ben ska kunna gå normalt bakom Britax Rio. Jag har inte testat Rio med ståbräda, men min gissning är att också det skulle funka rätt bra. Särskilt om sittdelen är framåtvänd dock, med tanke på att fotstödet inte kan vinklas ned helt.
Handtaget kan regleras mellan sex bestämda höjder, och som man ser när man tittar på undersidan av handtaget så låser det sig stadigt i varje läge. Det finns alltså ingen risk för glidchassi.
Hjul med fjädring och lättåtkomlig fotbroms

Britax Rio har fyra punkteringsfria hjul, alla tillverkade av PU vilket är ett tåligt material som inte ska äta grus. Jag såg inte heller några tecken på att stenar kan fastna i hjulen efter att ha kört vagnen både på grusväg och på grusad asfalt. Hjulen är avtagbara och alla hjul har fjädring, även om den främst är synlig på framhjulen. Fjädring märks främst av i att vagnen inte känns stötig, men jag skulle inte påstå att Rio har något större gung. Men körkänslan är ändå relativt mjuk och följsam.
Framhjulen är även låsbara, för lite bättre framkomlighet på ojämnt underlag. Britax Rio är dock absolut inte en terrängvagn. Den funkade okej på en enklare grusväg, och det går att korsa en gräsmatta. Men Rio är en stadsvagn, avsedd för asfalt och andra släta underlag såsom trottoarer och butiksgolv.
Mitt på den bakre stången, som löper mellan bakhjulen, sitter fotbromsen. Den är den typ av broms som kallas flip flop-friendly. Det vill säga, man trycker alltid nedåt, och behöver aldrig pressa uppåt med fotens ovansida. För att lägga i bromsen pressar man nedåt bakåt. Och för att börja gå med vagnen igen trycker man nedåt framåt på fotbromsen.
Lättåtkomlig varukorg som rymmer en hel middagshandling

Rio har en varukorg som är riktigt rymlig. De höga sidorna gör att man kan bygga upp med packning på höjden. I den här varukorgen får man in både en skötväska och en bärsele, eller ett rejält lass med varma tröjor eller annan packning. Varukorgen är godkänd för en belastning om 5 kg, vilket varken är mycket eller lite. Så länge man inte ska handla flera liter mjölk så går det bra att få in en hel middagshandling i varukorgen. Packade föremål kommer man enklast åt om man står framför vagnen, men är sittdelen framåtvänd så är det även bra åtkomst till varukorgen bakifrån.
Så fäller man ihop Britax Rio

Britax Rio kan fällas ihop med sittdelen på, oavsett åt vilket håll den är vänd. Som bilderna ovan visar, och mina mått nedan bekräftar, så blir Rio något mer kompakt när den fälls med framåtvänd sittdel än med bakåtvänd. Det handlar om en decimeters skillnad på höjden, och min upplevelse är att vagnen går att trycka ihop lite mer. Den kan nog klämmas in i ett något smalare utrymme, men om den bara fälls och läggs på marken så får den ungefär måtten jag anger här:
Mått på Britax Rio ihopfälld | |
Endast chassit | 57 x 78 x 26 cm |
Med sittdelen löst placerad på chassit | 57 x 91 x 36 cm |
Hopfälld med framåtvänd sittdel | 57 x 78 x 37 cm |
Hopfälld med bakåtvänd sittdel | 57 x 78 x 48 cm |
För att fälla ihop Britax Rio behöver man först justera ryggstödet så att det hamnar i samma vinkel som handtaget. Har man sittdelen bakåtvänd ska ryggstödet alltså fällas framåt en bit, ned mot sittytan, tills det hamnar i samma läge som vagnens handtag. Man kommer då åt hopfällningsspärren under sittdelen genom att stå framför vagnen.
Är sittdelen framåtvänd så ska ryggstödet istället vinklas bakåt en aning, och fotstödet fällas upp mot ryggstödet. Då kommer man åt hopfällningsspärren under sittytan, så att Rio kan fällas ihop.
Enhandsfällning och automatisk hoplåsning av chassit

Spärren för att fälla ihop Britax Rio är mycket lätthanterad. Hela fällningen kan göras med en hand, och det här är en fällning som inte kräver att man är särskilt stark i fingrar och händer. Under sittdelens finns ett handtag med en knapp. Knappen är är märkt med siffran 1, och handtaget märkt med siffran 2. Först trycker man alltså in knappen, vilket kan göras med tummen. Sedan greppar man i handtaget och vrider det uppåt. Vagnen fälls då ihop medan man håller den i bärhandtaget. Väl hopfälld är Rio självstående, och enkel att förvara i ett hörn av hallen.
Fällningen är väldigt pedagogisk och gör Rio enkel att fälla även för den som inte har tidigare erfarenhet av vagnen. Det enda man behöver ha förkunskap om är hur sittdelens ryggstöd ska vara vinklat. Men det går ju att komma ifrån genom att genom att bara lossa sittdelen från chassit. Väl hopfälld låser sig Rio med ett fäste på sidan av chassit. På så sätt kan man lyfta in vagnen i bilen utan att den råkar börja fälla ut sig. Jag märker dock att framhjulen ibland fastnar mot chassit, som bilden nederst till höger ovan visar. Det gör att uppfällningen stannar till på vägen, så man måste trycka loss framhjulet för att chassit ska kunna vecklas ut fullständigt och klicka i uppfält läge. Andra gånger fastnar inte framhjulen, så det hänger helt på i vilken position de är.
Rio kommer med tillhörande babyskyddsadaptrar

Babyskyddsadaptrar medföljer när man köper Britax Rio som sittvagn. Adaptrarna har Maxi Cosi-fäsen, vilket är de fästen som de allra flesta babyskyddstillverkare använder sig av. Numera även Britax. Köper man ett nytt babyskydd från Britax, Maxi Cosi, BeSafe, Axkid, Nuna, Joie, eller Cybex så har de alla Maxi Cosi-fästen, och kommer i de allra flesta fall vara kompatibla med dessa adaptrar.
Fäller man ihop bara Rios chassi så blir det väldigt kompakt och platt, vilket gör att Rio är en utmärkt bilvagn från födseln. Antingen med eller utan liggdel. Liggdelen kan inte sitta kvar på chassit när det fälls, men vagnen blir inte alltför skrymmande om den staplas ovanpå det hopfällda chassit.
Bra rull och körkänsla i lättstyrda Rio

Britax Rio har ett bra rull. Vagnen känns riktigt smidig att promenera med, den kan enkelt styras och svängas med en hand. Jag tycker långa kliv och gillar höga handtag. Men inte ens jag vill ha Rios handtag i högsta läge, så det finns absolut utrymme för långa föräldrar att gå bekvämt med vagnen. Mina fötter kommer inte nära att kicka i vagnen baktill. Rio funkar för långpromenader så länge man går på asfalt. Inne i trånga butiker känns vagnen väldigt smidig att manövrera. Tack vare den enkla hopfällningen hade jag gärna haft Rio som kompletterande bilvagn när mina barn var små, och antagligen även använt den som vändbar resevagn.
Mitt omdöme av Britax Rio
Jag tycker också att Britax har riktigt bra tajming med Rio. Många vändbara sittvagnar börjar klättra uppåt i pris, och kostar ibland inte långt från vad en fullstor duovagn kostar. Visserligen har Rio en del aspekter som kan förbättras, och kanske inte känns helt lyxiga. Jag tänker exempelvis på mugghållaren, som lossnar väldigt lätt från sitt fäste och enkelt kommer i kläm och blir böjd om vagnen fälls ihop lite mindre försiktigt. Den lite korta suffletten och att vädringsluckorna i förlängningen inte kan täckas för känns inte heller helt premium. Men det ska tilläggas att jag känner till betydligt dyrare vagnar som också har korta suffletter, med snarlik design. Vad gäller valet mellan Style och Lux, så är Style absolut bra. Men för några hundralappar till får man ändå en lite längre sufflett och en medföljande dyna. Så har man råd skulle jag rekommendera att man väljer Rio Lux ändå.
Stor potential att bli väldigt populär som vändbar sittvagn
Med tanke på Rios prisnivå får man ändå väldigt mycket funktion och en riktigt fin körkänsla för pengarna. Ställbart handtag, medföljande babyskyddsadaptrar (vilket är ovanligt), bra liggläge, förlängningsbar sufflett, medföljande bygel, rymlig varukorg. Listan kan göras lång. Så jag tror att Britax Rio kommer tilltala många familjer. Och jag är glad att det finns en ny modell av liten, vändbar sittvagn som inte kostar skjortan. Som dessutom kommer från en stor, trygg tillverkare som i och med Smile redan har erfarenhet av att erbjuda ett lite mer prisvärt alternativ till de allra mest påkostade barnvagnarna. Britax Rio är efterlängtad. Om den presterar lika bra över tid som den gjorde under perioden jag testade den, så tror jag att Rio kan bli riktigt populär.
Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.
Se pris för Britax Rio hos: Baby V