Britax B-Motion 3 Plus

av Anna

Recension av Britax B-Motion 3 Plus
Inköp: Ordinarie pris för B-Motion 3 Plus är cirka 4500 kr. Denna vagn är ett testexemplar från Britax.
Tillbehör: Babyskyddsadaptrar och fotsack medföljer, liggdel och mjuklift köps till separat.
Typ av vagn: Sittvagn, duovagn.

När B-Motion 4 uppdaterades till Britax B-Motion 4 Plus så var det många som tog emot den nyheten med stor glädje, och det är roligt att se att Britax nu väljer att på liknande sätt uppdatera B-Motion 3. Jag har aldrig kört föregångaren men vet att nya Britax B-Motion 3 Plus bland annat har fått ställbart fotstöd, ny sufflett och en del andra förbättringar av designen. Vagnen kan användas från födseln med separat liggdel eller med mjuklift i sittdelen. Maxvikten på sittdelen är 17 kg och vagnen är 58 cm bred. Den fälls ihop i ett stycke och mäter då 41 x 58 x 70 cm.

Är man intresserad av skillnaderna mellan Britax B-Motion 4 Plus och B-Motion 3 Plus, utöver mängden hjul, så är min upplevelse efter att ha kört båda vagnarna att 3 Plus är betydligt mer lättsvängd och allmänt har en bättre körkänsla än 4 Plus. Men 4 Plus har en väsentligt mycket rymligare sittdel och funkar med betydligt större och längre barn än vad 3 Plus gör. 4 Plus har ju även högre maxvikt än 3 Plus. Men 4 Plus blir också något större ihopfälld än vad 3 Plus är.

Britax B-Motion 3 Plus har en fast framåtvänd sittdel med Britax klassiska sele. Axelremmarna kan fästas på två olika höjder i ryggstödet och selremmarnas längd är lätt att justera. Selen kan delas i fem separata delar, vilket underlättar både om man vill kunna sätta i en åkpåse eller sittdyna i vagnen och om man vill kunna sättas fast sitt barn bara över höfterna. Sittdelen kännas ombonad och mysig för barnet, utan att sidokanterna är så höga att de stör sikten utåt.

Ryggstödet på B-Motion 3 Plus fälls steglöst från ett något tillbakalutat sittläge ned till ett helt plant liggläge. Tack vare det ställbara fotstödet så kan man få till en riktigt bra liggyta i vagnen, och det gör att den funkar fint även för mindre bebisar men också för magsovare och andra barn som är petiga med att vagnen ska likna den egna sängen i så stor utsträckning som möjligt.

Spärren för att reglera ryggstödet till önskad lutning är samma som på B-Motion 4 Plus. När den är låst ser den ut som till höger på de små bilderna överst till vänster i collaget ovan. När plastdelen i mitten av spärren dras nedåt så löper remmarna lösa inuti och ryggstödet sänkas ned. Detta kan göras med en hand, och spärren kan vara lite trög första gångerna men det blev smidigare för varje användning. Sen när ryggstödet ska fällas upp igen så anser jag att man behöver använda båda händerna, då drar man remmarna åt varsitt håll och så trycks ryggstödet uppåt.

När man köper Britax B-Motion 3 Plus så väljer man till ett colopack, vilket omfattar suffletten, bakstycket, överdrag till bygeln samt footsack. Färgen på vagnen jag har testat heter Blue Denim, en snyggt blåmelerad nyans. När man har fällt ned ryggstödet helt så ser man att det finns en förvaringsficka, som stängs med dragkedja, på vagnen bakstycke av suffletten. Väldigt praktisk och nära till hands för ens egna värdesaker och annan förvaring av småsaker.

B-Motion 3 Plus är som sagt inte lika rymlig i sittdelen som storasyskonet B-Motion 4 Plus. Min 1,5-åring sitter helt perfekt i vagnen medan min fyraåring ryms bra under suffletten – där finns utrymme kvar att växa – medan han har för långa ben. Han tyckte ändå om att åka i vagnen men det märktes att han hade svårt att veta vad han skulle göra av benen. För honom funkade det bäst med fotstödet nedfällt, då kunde han ha fötterna mot vagnens ram. Det ställbara fotstödet är alldeles för kort för honom. På bredden är det mycket gott om utrymme, vilket gör att en 3-åring säkerligen kan rymmas mycket väl även på vintern med overall eller nedbäddad i en åkpåse.

Suffletten är rejäl och kan ställas i flera olika lägen. Fullt utfälld ger den ett väldigt bra solskydd. Både när barnet sitter upp och ligger ned så kan hela barnets huvud, och även överkroppen, skuggas från solljus. Baktill på suffletten finns en kombinerad titt- och vädringslucka med meshnät. Här blir jag lite, lite besviken på att luckan hålls igen med kardborre. De flesta barnvagnstillverkare har gått över till magneter numera, så även Britax på en del andra modeller. Magnet är tystare att öppna och stänga, och alla som någon gång öppnat en kardborrelucka för att titta till sitt barn och därmed väckt det ur sin sömn vet hur otroligt irriterande det är.

Det ställbara fotstödet på B-Motion 3 Plus kan ställas i ett nedfällt (1) och ett vågrätt läge (2). För att vinkla fotstödet så måste man trycka in de två grå knapparna på på sidan av fotstödets leder. Varukorgen under till vagnen är riktigt rymlig, med höga sidor i meshnät. Det är enklast att komma åt varukorgen bakifrån, men när man fäller ryggstödet till liggläge så är det även smidigt att man kan lägga i och ta ur saker från sidorna (3). Man kan med lätthet packa in en större skötväska eller flera andra småkassar med picknick, en kasse mat eller annat i den här varukorgen. Vagnen funkar alltså mycket bra att ha med sig på utflykter. Bygeln som medföljer vagnen kan tas loss helt från sittdelen genom att man trycker in de stora grå spärrarna på insidan av bygeln (4). Men bygeln kan även öppnas och stängas som en vanlig swing away, vilket är smidigt om man bara vill få den ur vägen medan man spänner fast sitt barn i vagnen (5). För att svänga bygeln åt sidan så trycker man in den lilla grå spärren på undersidan av bygeln, den sitter strax efter att den textilklädda delen av slutar (6).

Vagnen är utrustad med ett knäledshandtag som inte är särskilt långt, men som i gengäld kan ställas i en uppsjö olika lägen. Det går att hitta något för alla olika länger på föräldern. Och när man vill att vagnen ska bli lite kortare – när den parkeras hemma i hallen eller när man åker buss eller spårvagn – så kan man  vinkla handtaget rakt uppåt. En nackdel med att handtaget är något kort är att vagnen då funkar mindre bra ihop med ståbräda, men också att den är något svårhävd. Man får helt enkelt inte riktigt till den hävstångseffekt man skulle önska. Det är inte så att vagnen inte går att häva över kanter, det kräver bara lite mer kraft än det gör med en vagn där handtaget kommer längre från tungdpunkten.

Ett stort plus för vagnens körkänsla är att Britax B-Motion 3 Plus har tre stora, luftfyllda hjul. Med rätt tryck i däcken får man till ett bra rull och dessutom har vagnen fjädring på alla hjul vilket också gör promenaden mjukare. Alla hjul är enkla att klicka av och på chassit. Framhjulet kan låsas i fast läge, vilket gör det enklare att ta sig fram i terräng men med en trehjuling så kan den funktionen också vara skön att använda sig av om man går där marken sluttar åt ena hållet. Med ett rörligt framhjul finns det på lutande underlag en risk för att vagnen drar åt det hållet, men låser man framhjulet så avhjälps det.

Ihopfällningen av Britax B-Motion 3 Plus är helt utan anmärkning, precis såhär smidigt ska det vara att fälla ihop sin sittvagn. På sidan av chassit finns en liten grå knapp (1). Den ska man pressa uppåt och inåt (2) så att chassit låses upp. Sedan lyfter man bara upp vagnen i remmen som finns mitt på sittytan (3) och då viker den automatiskt ihop sig till ett kompakt paket. Vinklar man handtaget rätt så är B-Motion 3 Plus självstående när den har fällts ihop (4). Chassit låser ihop sig automatiskt med en spärr, som man sedan pressar in när vagnen ska fällas upp igen (5). Ihopfälld blir B-Motion 3 Plus kompakt och är enkelt att lyfta in och packa i bilens bagageutrymme.

Jag tror jag har nämnt det förut, men jag sällar mig inte till dem som hyllar fotsackens existens. Tvärtom kan jag inte minnas senaste jag använt en fotsack till annat än att fotografera för när vagnen ska recenseras. Men om man gillar fotsack, då bör man gilla den som medföljer till Britax B-Motion 3 Plus. Den är snyggt matchad med suffletten och den har en del smarta funktioner man inte alltid ser. Den fästs upp ordentligt uppe vid suffletten och sen behöver man inte lossa den varje gång man ska sätta i eller ta ur barnet ur vagnen. Fotsacken kan nämligen öppnas upp med en dragkedja i sidan. Jag gillar också att man med en rem fäster den ordentligt runt fotstödet, det borgar för att den inte ska kunna fladdra iväg eller läcka in kall luft in i sittdelen.

Som jag inledde denna recension med att skriva, så ska man inte tro att Britax B-Motion 3 Plus har samma körkänsla som 4 Plus – för de är väldigt olika. 3 Plus är absolut inte trögstyrd, tvärtom tycker jag att den har varit lättsvängd med ett bra rull. Som alla trehjulingar får man ibland kämpa lite med att hålla kursen när trottoaren lutar utåt, men det är väldigt enkelt att låsa och låsa upp framhjulet. När min man körde vagnen så tyckte han att det var enklare att ha det låst och slippa hålla emot i handtaget, medan jag inte har något emot ett lite tightare grepp om vagnen mot att den är mer lättstyrd och snabbt kan svängas runt ett hörn. Jag hade gärna önskat en bättre hävförmåga. Nu har jag främst kör vagnen med min fyraåring i sittdelen, han väger omkring 15 kg så några kg under vagnens maxvikt. Med en 1-2 åring i vagnen som kanske bara väger 10-12 kg kommer vagnen förstås att kännas mer lätthävd. Sittkomforten för ett barn som är i rätt storlek för vagnen är riktigt bra. Sovkomforten är toppen i och med att alla barn kan hitta ett läge som passar dem och att vagnen har ställbart fotstöd är också ett plus för när man ska växla mellan att sova och sitt i vagnen. Att fälla ihop och lasta in Britax B-Motion 3 Plus i bilen är lätt som en plätt och även om man inte har en stor minibuss som vi så tror jag att man upplever att vagnen är enkel att packa in i bagageutrymmet. Den blir också mindre ihopfälld än många traditionella sulkys, men tack varje de stora lufthjulen så tar den sig fram på betydligt fler underlag än vad resevagnar och andra små vagnar gör.

Jag tycker att Britax B-Motion 3 Plus är en bra vagn och jag tycker mer om att köra den än 4 Plus men jag klickar ändå inte riktigt med modellen. Kanske för att det här känns som en vagn som i teorin är perfekt för större barn men funkar sämre just med de som närmar sig maxvikten – både i hur vagnen är att köra och i hur längre barn sitter i sittdelen. Samtidigt skulle ju en större sittdel gör att B-Motion 3 Plus måste bli större ihopfälld. Man kan inte alltid få allt i en enda vagn men jag gillar hur Britax har utvecklat sina Plus-modeller och tycker att det bådar gott att 3 Plus lyckades med mycket av det som 4 Plus inte fick in någon fullträff på.

Du kanske också gillar

1 kommentar

Karin 25 juli, 2018 - 23:35

Vi har precis bestämt oss att sälja vår ”vanliga” motion 3 till fördel för en 4 plus. Är det ett dumt val? Eller ska vi kanske satsa på en 3 plus istället? Vi har haft vår som bilvagn, men upplevt att den varit lite instabil om underlaget inte varit jämnt. Nu vill vi ha lite travel system när lillbrorsan kommer, men fortfarande bara som bilvagn. Har också spanat på smile2 med mjuklift. Då får man ju en vändbar sittdel också. Skiljer sig smile 2 och 4 plus mkt åt?

Väldigt tacksam för svar i denna oreda i huvudet…!

Reply

Lämna en kommentar