Britax B-Agile R

av Anna
Recension av Britax B-Agile R

Recension av Britax B-Agile R

Inköp: Ordinarie pris för Britax B-Agile R är cirka 3000 kr.
Tillbehör: Mugghållare, regnskydd och bygel medföljer.
Typ av vagn: Sittvagn, sulky.

Så många barnvagnstillverkare har en stark förkärlek för att döpa sina barnvagnsmodeller till extremt snarlika namn. Jag begriper det inte riktigt. Jag kan förstå att man vill visa att vissa modeller är nära besläktade, med många gemensamma funktioner. Men de så gott som identiska modellnamnen blir ändå ofta mer förvirrande än förklarande. Och Britax visar med modellen B-Agile R ett tydligt exempel på detta.

Britax B-Agile R är nämligen den lyxigare, mer påkostade – och ärligt talat aningen bättre – versionen av den på bloggen tidigare recenserade Britax B-Agile M. Jag har även ett inlägg där jag beskriver exakt vad som är skillnaden mellan Britax B-Agile M och Britax B-Agile R, för dem som är nyfiken på det.

Med min namnfrustration avklarad lovar jag att enbart fokusera på själva vagnen. B-Agile R visade sig snabbt vara en i mina ögon mycket prisvärd liten sulky, som med tanke på vad den kostar faktiskt har väldigt många och välkonstruerade funktioner.

Britax B-Agile R i siffror

Maxvikten i sittdelen på B-Agile R är 22 kg. Vagnen väger 10,5 kg och i varukorgen kan man packa 4 kg viktiga prylar. Mugghållaren, som medföljer med vagnen, kan ta 2 kg viktbelastning.

B-Agile R har ett fast handtag som mäter cirka 103 cm från marken. Vagnen är 56 cm bred över bakhjulen. När man fäller ihop Britax B-Agile R så blir den 69 x 56 x 36 cm stor.

Britax B-Agile R har en fast framåtvänd sittdel med justerbar sele

Framåtvänd sittdel med justerbar sele

B-Agile R är en sittvagn med en framåtvänd sittdel, som inte kan vändas. Sittdelen är rymlig i bredden med en klädsel som inte känns sträv, men samtidigt tål smuts och damm riktigt väl. Efter användning ut så har det varit enkelt att borsta av sitsen med handen. Kladdigare fläckar har varit enkla att torka bort med våtservett.

Selen i Britax B-Agile R kan justeras på flera olika sätt. Höjdläget vid barnets axlar är lätt att reglera, man bara drar fästet upp och ned längs med en rem som är fastsydd i ryggstödet. Selremmarna kan paras ihop, så det blir enklare att spänna ihop selen. Men man kan också ha dem separat, så att man enbart sätter fast barnet över höfterna. Selspännet är enkelt att öppna och stänga, och vadderingarna på axelremmarna kan tas loss men sitter även hyfsat väl på plats.

Så stora barn ryms i Britax B-Agile R

Så ryms stora barn i Britax B-Agile R

Maxvikten för B-Agile R är 22 kg, vilket innebär att vagnen i teorin skulle kunna ta barn i 5-6 års åldern. Min egen sexåring är lätt nog för att få åka i vagnen. Och visst kan han sitta i den, men ryggstödet är rätt rejält urvuxet på längden för ett barn på 115 cm.

Min treåring är något kortare med sina 95 cm, och hon sitter ganska perfekt i Britax B-Agile R. Även när hon har en tjock vinteroverall på, och jag har en ulldyna i vagnen, så finns det sittdjup nog för att rumpa och lår ska få ett bra stöd. När hon lutar sig tillbaka slutar ryggstödet på halva huvudet, vilket gör att hon får stöd nog för att kunna vila rygg och nacke.

Britax B-Agile R har ett fällbart ryggstöd med liggläge

Fällbart ryggstöd med bra liggläge

Ryggstödet på B-Agile R kan vinklas mellan tre olika lägen. För att ändra läge på ryggstödet så fäller man upp den svärta spärren på baksidan av sittdelen. Den är enkel att greppa och lika lätt att böja upp, så ryggstödet justeras smidigt med bara en hand.

Sittläget är en aning tillbakalutat, men inte så det har irriterat mina barn när de har suttit i vagnen. Viloläget är ett bra mellanläge och liggläget är väldigt bra, om än inte helt plant. Men det är inte många grader som återstår. Och som alltid så tyngs ryggstödet ned lite mer i verkligheten, med ett tyngre barn i vagnen, än på mina bilder där B-Agile R är tom.

Britax B-Agile R har en sufflett med bra solskydd

Förlängningsbar sufflett med bra solskydd

Suffletten på Britax B-Agile R kan ställas i flera olika lägen, vilket gör det enklare att finjustera hur mycket man vill att barnet skuggas eller skärmas av från vind och väder. Längst fram på suffletten finns en liten, utvikbar solkeps. Den hade kunnat vara lite längre, om man velat att den verkligen skulle göra skillnad.

Tvärs över suffletten löper en dragkedja. Öppnar man upp den så kan man dra ut suffletten ett extra steg. Med förlängningen utfällt får man till ett bra solskydd i B-Agile R. På sommaren, när solen står högt, kommer övre delen av barnets kropp skuggas väl. Tidigt vår, när solen står lägre, kan man eventuellt behöva komplettera med något extra solskydd när man har ryggstödet i liggläge.

Britax B-Agile R har en sufflett med tittlucka och vädring

Sufflett med inbyggd tittlucka och vädring

Suffletten har rejält med möjligheter för att släppa in luft och bättre ventilera sittdelen. När suffletten på B-Agile R är förlängd så blottas alltid två trianglar med meshnät, på sufflettens båda sidor. Uppe på suffletten finns även en större tittlucka, med ett lock som man fäster med kardborre. Viker man fram locket så kan man både se in till barnet, men öppnar också ytterligare en öppningen för att bättre låta luft cirkulera i vagnen.

Smidig swing away-bygel och ställbart fotstöd på Britax B-Agile R

Smidig, svängbar bygel och ställbart fotstöd

När man köper Britax B-Agile R så medföljer en bygel, som fungerar riktigt smidigt. Bygeln är en swing away. Det innebär att man kan öppna upp den i ena eller andra sidan och sedan helt enkelt bara svänga den åt sidan. Jag är alltid ett fan av swing away-byglar, men det är faktiskt extra mycket värt på sittvagnar för lite större barn. Detta eftersom att dessa, enligt min erfarenhet, tenderar att betydligt mer frekvent vilja hoppa i och ur vagnen.

Jag har verkligen haft glädje av hur enkelt det är att få bygeln ur vagnen så min treåring kan gå ur eller klättra upp själv i vagnen när det är dags att börja åka igen. Allt man behöver göra är att trycka in den lilla knappen, på insidan av bygelns fäste på vagnen. Givetvis går det även att ta bort bygeln helt, om man inte vill använda den alls. Då lossar man den bara i båda ändarna.

Britax B-Agile R har även ett okomplicerat, ställbart fotstöd. Fotstödet kan regleras mellan ett nedfällt läge. Barnet kan då sätta fötterna mot det fotstöd som finns inbyggt framtill på chassit. I uppfällt läge så innebär det vågräta fotstödet att ligglängden i sittdelen förlängs, vilket gör att mindre barn kan sova lite mer bekvämt eftersom att de inte behöver ha benen nedåt under tuppluren.

Britax B-Agile R kommer med medföljande mugghållare

Medföljande mugghållare och smarta detaljer

Förutom bygeln så ingår också en mugghållare när man köper Britax B-Agile R. Vagnen har ett inbyggt fäste för mugghållare på sidan av chassit. För att lossa eller sätta dit mugghållaren behöver man bara dra uppåt eller trycka nedåt, det finns ingen spärr som ska tryckas in eller så.

För att reglera fotstödet behöver man dock lossa spärrarna på dess undersida. Man kan fälla fotstödet upp, från nedfällt till vågrätt läge, utan att trycka in dem. Men när man ska vinkla ned fotstödet påB-Agile R så måste spärrarna lossas.

Handtag och bygel på Britax B-Agile R är klädda med läderimitation. En smart detalj på handtaget är den svarta plastbiten som sitter mitt på. När man fäller ihop vagnen är den självstående, och det är då plastbiten som vilar mot marken. Detta för att undvika slitage på handtaget, men också för att inte smutsa ner det i onödan givetvis.

Britax B-Agile R är utrustad med en lättåtkomlig varukorg

Lättåtkomlig varukorg och rejäl fotbroms

För att vara en relativt liten och nätt barnvagn så har Britax B-Agile R ändå en bra storlek på varukorgen. Den går i princip inte alls att komma åt framifrån. Men det gör inget, eftersom att man lätt kan packa in stora föremål bakifrån. Man kommer också åt varukorgen från sidorna. Det går att lirka in en hel matkasse under vagnen. Men när jag har handlat med B-Agile R så har jag föredragit att skippa påsen och lassa in alla matvaror en och en. Det är inte heller något problem att få in en normalstor skötväska under B-Agile R.

Vid höger bakhjul sitter fotbromsen på Britax B-Agile R. Den är svart och av plast, och en väldigt rakt på- variant av en fotbroms. Tryck neråt med foten när du ska bromsen. Pressa bromsen uppåt med tåspetsen när det är dags att börja gå igen.

Britax B-Agile R har punkterings fria hjul

Tåliga och punkteringsfria hjul

B-Agile R har fyra hjul, som är punkteringsfria och tillverkade av ett tåligt material. Jag har kört vagnen flitigt på grusväg och på asfaltsvägar med mycket småsten. Inga stenar har fastnat i däcken. De små gropar man ser på hjulen är ett mönster i hjulen, som finns där från start.

Framhjulen på Britax B-Agile R är snurrbara men kan även låsas i fast läge, vilket kan ge lite bättre styrsel i vagnen om man kör i snö eller terräng. Den här typen av mindre, punkteringsfria hjul är dock bäst för stadskörning och inget för skogspromenader och dylikt. Alla hjul på B-Agile R är väldigt enkelt att ta loss från chassit, vilket är smidigt om man vill få vagnen riktigt liten ihopfälld.

Britax B-Agile R är enkel att fälla ihop

Sulky som är mycket lätt att fälla ihop

Hela hopfällningen av Britax B-Agile R kan genomförs med en hand. Måna vagnar påstår sig ha en enhandsfällning, men i praktiken görs det enklast om man faktiskt har båda händerna tillgängliga. B-Agile R kan verkligen fällas samtidigt som man bär sitt barn på armen.

Det första man gör är att lokalisera den lilla knappen på sidan av chassit. Den ska tryckas inåt och uppåt. När man väl gjort det så återstår bara att lyfta B-Agile R i den hopfällningsrem som finns i sittytan. Den är delvis dold under klädseln, men enkel att komma åt. Lyfter man vagnen, gärna med ett litet ryck, så viker sig Britax B-Agile R på hälften och fälls snabbt ihop kompakt. En inbyggd spärr håller vagnen hoplåst när den fällts ihop. Enklast tycker jag är att bära B-Agile R i bygeln. Men använder man inte den kan man även bära vagnen i hopfällningsremmen.

Körkänslan i Britax B-Agile R

Körkänslan i Britax B-Agile R

Visserligen skrev jag bara en liten bit längre upp i denna recension att Britax B-Agile R inte är en vagn för skogspromenader. Ändå lägger jag upp en bild på B-Agile R mitt inne i Nackareservatet. Men det beror på att jag fick dra vagnen på bakhjulen bakom mig större delen av sträckan genom skogen.

Men så fort man kommer ut på en grusväg rullar B-Agile R på bra. Och i stadsmiiljö, på alla sorters stenlagda trottoarer och asfalt, så rullar den här vagnen precis som förväntat. Vill man ha en mjuk körning med gung så ska man välja en snäpper större vagn, med fjädring och gärna med lufthjul. Men som vardagsvagn, för lite enklare promenader, så tycker jag att körkänslan duger alldeles utmärkt.

B-Agile R är lätt att styra, och enkelt att svänga och manövrera med en hand. Handtaget är inte ställbart i höjd eller vinkel, men både jag på 170 cm och min man på 183 cm kan gå bekvämt bakom vagnen. Det är rätt bra höjd mellan bakhjulen, och bromsen sitter ju åt sidan. Så det finns inte så mycket som man kan råka slå in fötterna i när man promenerar med Britax B-Agile R.

Mitt omdöme av Britax B-Agile R

Överlag har jag varit väldigt nöjd med B-Agile R, och använt vagnen mer än jag trodde. Det finns något smidigt i hur enkelt allt är med den här sittvagnen. Jag gillar att den känns ganska tålig och obrydd för lite mer omild behandling. Min treåring har suttit bra i vagnen, även om hon kanske närmar sig åldern, eller framför allt längden, då ryggstödet snart blir urvuxet. Inte riktigt i sittläge, men i liggläget blir det lite ont om plats för barn av hennes storlek.

Jag gillar att B-Agile R har både förlängningsbar sufflett (med vädring och tittlucka), ställbart fotstöd, swing away-bygel och enhandsfällning. Hjulen är tåliga nog för min smak och jag får inte allt jag behöver i varukorgen. Att vagnen så lätt viks på hälften gör den mycket smidig att packa in och ut ur bilen. Men det innebär också att B-Agile R enkelt kan förvaras i en hall, eller i en garderob om den inte ska användas en längre period. Överlag tycker jag det är riktigt positivt hur mycket funktion man får för pengarna med Britax B-Agile R.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Britax B-Agile R hos: Babyland
Se pris för Britax B-Agile R hos: Baby V

Du kanske också gillar

25 kommentarer

Kristoffer 7 juni, 2020 - 06:06

Hej!
Du verkar vara super kunnig om allt med barnvagnar.
Skulle vilja ha ett litet tips.
Vi har en kille på 1år 4månader samt fått till ökning utav en liten tjej som är 1månad.
Vi kör i nuläget en bugaboo donkey 2. Vi är inne på att köpa en sulky/sittvagn till den lite större killen som jag (pappan) kan ta när vi är iväg på annat håll än tjejerna.
Då vill vi ha en bra vagn som vi har användning utav länge samt klarar köra i snö, grusvägar bland annat.
Vi har kollat på Britax B-Agile R och tycker den är super fin samt verkar fylla ”kraven” dock kanske den är lite plastig. Vi har även fått upp ögonen för Emmaljunga NXT60F, den känns lite mer rejälare än britax. Fungerar NXT60F som en sittvagn samt att vi kan ha den länge (längre än britax).
Tacksam för lite hjälp och råd!
Mvh Kristoffer

Reply
Anna 7 juni, 2020 - 20:51

Hej Kristoffer!
Förstår precis vad du är ute efter, men jag skulle nog själv aldrig tänkt på NXT60F. Den är i princip lika stor och rejäl som en Donkey Mono. Tänker att det kan bli lite kaka på kaka? Å andra sidan skriver du att du vill att den ska fixa terräng. Är det för att den är vändbar som du funderar på den? Samtidigt är ju Britax B-Agile R inte vändbar.

Vill du ha en lite mer rejäl men ändå smidig extravagn till Donkeyn så skulle jag kolla på tex BJ City Mini GT 2, Thule Spring eller kanske Mountain Buggy Urban Jungle Single! Platta när de fälls, hjul som fixar snö!
/Anna

Reply
Kristoffer 8 juni, 2020 - 05:02

Hej och tack för svar!
Har inte kollat på nxt60f mer än på nätet. Trodde den skulle vara lite mindre men smidig.
Vändbar vagn är inget måste utan den skall ta sig fram om snön är framme samt om man går på grusväg. Samt att vi kan ha vagnen från dags datum och något år framåt.
Ska kolla på dem du rekommendera se ifall det är någon som faller oss i smaken 🙂
Men då går egentligen både B-Agile R och nxt60f bort och vi ska kolla på helt annat vagn likt dom du skrev ovan?
Mvh Kristoffer

Reply
Annika 8 juli, 2020 - 07:38

Vet du om det går att ta av klädseln på r och tvätta?
Jag vill ha en vagn Somme smal för inte vara bredare än 58cm. Vill gärna ha gung. Lätt hoppfällning om det får kunna ha barnet på båda håll inget måste. Fungera på grus och asfalt gärna lite skön gung. Inte för dyr vagn.
Den skall vara lätt att fälla ihopa gärna med en hand och klara hög vikt. Vad är jag ute efter för vagn?

Reply
Annika 8 juli, 2020 - 07:46

Komplettering Min son är 11 mån. Har i dagsläget en nxt60f men vill ha en lätt vagn att ha i bilen som tar så liten plats som möjligt när vi campar osv. Vill att den skall klara grus vägar. Har en baby jogger city tour lux men känns inte så stabil och svår att köra i grus. Vi åker runt mycket på Österlen och när man gick i upp och ner förbaskat i grus var inte baby jogger bra. Min man vill inte ha baby jogger gr. Vi hade baby jogger city med tre hjul och den gillade han inte då den tendera ripa på sidan och bakåt med våra andra barn.

Reply
Anna 12 juli, 2020 - 16:06

Hej Annika,
Jag tror att klädsel är avtagbar. Manualen ska finnas online på Britax hemsida, så du kan dubbelkolla där.
Jag skulle kolla på Kronan Sulky/S om jag var du, låter som den har allt du efterfrågar! Finns dock bara begagnad numera, tyvärr.
/Anna

Reply
Ingrid 18 november, 2020 - 12:58

Jag söker ungefär samma. Mitt barn 2,5 år sover på förskolan och på promenad i vagnen. Vi använder den en del på kollektivtrafik och i skogen. Nyss gick Britax Smile II sönder i fotstödet. Hon har även nästa växt ur den. Hon sitter oftast bakåtvänd men helt ok att titta framåt. Gärna enkel att fälla också. Behöver inte bli särskilt liten. Bra stabil vagn att sova och åka i skogen i alltså!

Tänkte ev den populära Baby Jogger City Elite 2. Gamla Kronan verkar vara svår att få tag i. Vi har en Cybex Balios S men den är inte bra i terräng och hon sitter sådär i den. Glider runt.

Tack på förhand!

Reply
Maria Pettersson 8 januari, 2021 - 19:38

Hej. Det barnet du visar i grön overall är det 3 åringen som är va 95 cm? Har en gosse på 105cm som jag behöver köpa vagn till. Tacksam för svar

Reply
Anna 11 januari, 2021 - 15:37

Hej Maria, det stämmer! Barnet i grön overall är cirka 95 cm lång när bilderna togs!
/Anna

Reply
Gabriella 24 mars, 2021 - 15:32

Hej! Kan man ha ståbräda till den här vagnen?

Reply
Anna 24 mars, 2021 - 15:48

Hej Gabriella, det går absolut. Jag tror alla tre universalbrädor jag tipsar om i detta inlägg funkar på B-Agile R: https://ombarnvagnar.com/2019/04/stabrador-som-funkar-pa-alla-vagnar/
Med det inte sagt att alla sitter lika bra dock, men vilken som är bäst vet jag tyvärr inte.
/Anna

Reply
Caroline Rengren 7 april, 2021 - 14:37

Hejsan:) vet du om
Några andra lufthjul skulle kunna funka att köpa och sätta på kom britax römer b-agile m sittvagn?? 🙂 borde ju finnas samma mått på hjulen som
Andra brutal vagnar har! Tacksam för svar!

Reply
Anna 13 april, 2021 - 11:59

Hej Caroline,
nej vad jag känner till finns det inga andra hjul som passar på B-Agile tyvärr. Det finns iaf inga godkända lösningar. Men jag har inte själv testat hjul från andra Britax-modeller.
/Anna

Reply
Erika 7 maj, 2021 - 20:49

Vad är det för handtag? Teleskop eller knäled?

Reply
Anna 9 maj, 2021 - 15:57

Hej Erika!
Briax B-Agile, både R och M, har fast handtag. Så det kan varken böjas eller förlängas.
/Anna

Reply
Amanda 27 augusti, 2021 - 11:24

Hej Anna!
Vi letar efter vår första barnvagn som ska få plats i en mindre bil men ska klara grusvägar och terräng bra, gärna att den funkar hyfsat bra i snö också. Har du några tips?
Tack på förhand!

Reply
Anna 27 augusti, 2021 - 13:05

Hej Amanda!
Jag skulle kolla på en vagn med lufthjul eller skumfyllda (foam) hjul. Några förslag skulle kunna vara Emmaljunga NXT60, det blir kompakt hopfälld men tar ändå lite grusväg och snö. Cybex Talos S Lux blir kompakt hopfälld och har rätt stora foamhjul. Britax Smile III är snäppet större men har stora lufthjul och är en väldigt bra allroundavagn!
/Anna

Reply
Bea 18 december, 2022 - 15:34

Hej!

Och tack för alla recensioner om barnvagnar du gör!
Jag skulle vilja fråga om du upplevde att denna B-agile R låstes sig i framhjulen när du körde inomhus såsom mataffärer, Ikea osv?

Tacksam för svar! 🙂

Reply
Anna 21 december, 2022 - 08:37

Hej Bea!
Nej några sådana problem uppstod inte alls när jag körde B-Agile R, och inte med B-Agile M heller som jag minns det!
Så ska det inte vara.
/Anna

Reply
Bea 7 februari, 2023 - 10:45

Hej igen och så mycket för ditt svar!
Okej, nej vad bra. Och vi tyckte inte heller de ska vara så.
Vi skulle köpa en begagnad av en, men när vi sedan provade den så hände detta med hjulen o den drog åt ena hållet. Så vi kontaktade henne direkt igen, men hon påstod att de kunde vara så på blanka golv eftersom de inte är så mycket mönster i hjulen.. vi kände inte riktigt att de skulle vara så. Så som tur var tog hon tillbaka vagnen! Och nu letar vi fortfarande vagn till vår snart treåring..men vill nog ha en med ännu högre vikt nu, så håller på att gå igenom dina inlägg
/Bea

Reply
Johanna 19 juni, 2023 - 19:00

Hej! Vet inte om det fortfarande är aktuellt men vi har en Britax Agile R och är supernöjda med den som vagn nu när barnen är lite större. Smidig sula, stora hjul för att vara sulky, lätt att fälla ihop etc. Dock hade jag samma problem efter ett tag. Speciellt under hösten/vintern efter 1,5 år. Vi var på Astrid Lindgrens värld och jag blev riktigt arg på vagnen. Tvättade av den när vi kom hem och det visade sig att det var sandigt i hjulen som gjorde att den låste sig… inte fel på vagnen, bara på vårt underhåll 🙂 Nu är jag supernöjd igen!

Reply
Angelique 30 juli, 2023 - 23:03

Hej, tack för en toppenbra sida! 🙂 Vill rådfråga dig om denna vagn är okej att använda på vintern? Letar efter ngt liknande som jag kan använda året om, bor i Sthlm. Reser med tåg en del så det hade varit toppen om det var en vagn som var lätt att fälla ihop på ett smidigt sätt. Nu är min son bara 7 månader (10 kg och 74 cm lång). Hade såklart varit önskvärt om man kunde ha den vänd mot sig vid promenad men förstår att denna modell inte går att vända på sittdelen. Tacksam för råd och tips / Angelique

Reply
Anna 31 juli, 2023 - 18:16

Hej Angelique!
Jag skulle säga nja. B-Agile R kan funka om det är torr snö, om snön är hårt packad och förstås om det är plogat. Men den kommer fastna i blötare snö och om det är snövallar vid trottoarer. Vill du vara säker på att ta dig fram även om det kommer mycket snö så skulle jag välja lite mer rejäla hjul ändå.

Om du vill ha en vändbar vagn med hyfsat stora hjul så kan du kolla på Cybex Talos S Lux. Den är smidig att fälla och har foamhjul, men blir inte jätteliten ihopfälld. Du skulle även kunna kolla efter en begagnad Easywalker Mosey. Jag älskade den vagnen men den slutade tyvärr tillverkas för 4-5 år sedan. Om bara framåtvänt är okej så skulle jag tipsa dig om Kronan Sulky/S, den blir liten ihopfälld och har lufthjul, funkar väl med snö, särskilt i förhållande till sin storlek.
/Anna

Reply
Anna 3 januari, 2024 - 22:01

Hej Anna
Hur är den att köra i snön? Precis införskaffat mig den men hörde den kör dåligt i snö
Med vänliga hälsningar

Reply
Anna 4 januari, 2024 - 17:27

Hej!
Britax B-Agile R funkar tyvärr inte bra i snö alls, eller i någon form av terräng. Vid väldigt lätt snöfall rullar den förstås på men mer snö än ett tunt lager så kör hjulen fast sig och vagnen blir tungkörd.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar