Joie Pact Lite

av Anna
Joie Pact Lite recension

Recension av Joie Pact Lite

Inköp: Ordinarie pris för Joie Pact Lite är cirka 1700 kr. Denna vagn är ett recensionsex från Joie.
Tillbehör: Förvaringsväska medföljer med vagnen.
Typ av vagn: Resevagn.

Utbudet av resevagnar växer sig större och större. Jag har skrivit många gånger om att den traditionella paraplyvagnen har haft sin storhetstid. Som jag ser det finns det många fördelar med detta. Men en möjlig nackdel är att paraplyvagnen varit en ofta mycket prisvärd resevagn eller sulky, och nu skuffas dessa bort till förmån för mer avancerade, och därmed också dyrare barnvagnar.

Men det finns också prisvärda vagnar även av det nya slaget. Joie Pact Lite är en enkel, liten resevagn men som trots en låg prislapp lyckas bocka av några egenskaper jag värderar högt. Till skillnad från de flesta paraplyvagnar har Pact Lite ett helt handtag och en upphöjd bakaxel – två egenskaper som gör stor skillnad för körkänslan, ut förälderns perspektiv.

Joie Pact Lite i siffror

Pact Lite är smal, och mäter endast 47 cm över bredaste punkten. Ihopfälld är Joie Pact Lite 47 x 26 x 54 cm stor. Vagnen väger 5,5 kg och har en maxvikt i sittdelen på 15 kg.

Joie Pact Lite sittdel och sele

Vanlig sittdel med ställbar sele

Pact Lite har en fast framåtvänd sittdel. Selen knäpps in i grenremmen från två håll. Selremmarna kan enkelt justeras i längd, men också i höjd. I ryggstödet finns tre olika höjdlägen, så att axelbanden hamnar rätt även när barnet växt sig längre. Sittdelen fungerar bra för en normalstor treåring. Barnet på bilden är cirka 1 meter lång och väger vagnens maxvikt – alltså 15 kg.

Sittytan är ganska djup, och man kan tro att vagnen har ett ställbart fotstöd. Så är dock inte fallet på denna modell. Men sittdjupet gör att små barn ändå sitter bra i vagnen ganska länge. Överlag finns det mycket som talar för att Pact Lite faktiskt gör sig bäst som resevagnen för de lite mindre, säg 1-2-åringar.

Joie Pact Lite liggläge ryggstöd

Steglöst ställbart ryggstöd med liggläge

Ryggstödet är steglöst ställbart och justeras med ett spänne på baksidan av sittdelen. Det är väldigt enkelt att fälla ned när barnet somnat. Med ett finger drar man i den runda spärren och så glider ryggstödet ned. När man ska trycka upp sittdelen till sittläge igen så behöver man använda båda händerna.

Liggläget är inte helt plant utan svagt sluttande. Men det är betydligt mer liggande än det man vanligtvis kallar ett viloläge. I detta avseende fungerar Joie Pact Lite även bra för lite mindre barn, som ska sova i barnvagnen.

Joie Pact Lite sufflett solskydd

Enkel sufflett med liten solskärm

Suffletten på Joie Pact Lite är egentligen inte så mycket att orda om. Det är en väldigt enkel konstruktion. Antingen fäller man ut den helt, eller så har man den infälld. Det finns en liten solkeps framtill, som varken gör till eller från. Solskyddet i vagnen är okej när barnet sitter upp, om barnet är lite längre. I liggläget så behöver man komplettera med en extra solskärm eller solgardin.

Joie Pact Lite varukorg

Lättåtkomlig och relativt rymlig varukorg

Varukorgen på Joie Pact Lite är som en liten låda med fyra kanter. Den är faktiskt mer praktiskt än jag trodde att den skulle vara. Mycket tack vare att den är så väldigt enkel att komma åt, framför allt bakifrån. Det finns också gott om höjd upp till sitsen. Det skulle alltså gå utmärkt att ställa in en hel ryggsäck eller kasse mat i varukorgen.

Joie Pact Lite hjul och bygel

Låsbara hjul och avtagbar bygel

Joice Pact Lite har, precis som förväntar, små hjul av plast (1). Framhjulen kan låtsas i ett fast läge, vilket förbättrar framkomligheten något (2). Framtill i chassit finns ett inbyggt fotstöd, för äldre barn att vila fötterna mot (3). På höger sida baktill på vagnen sitter fotbromsen (4). Att den inte är placerad på mitten bidrar positivt till vagnens körkänsla.

Med Joie Pact Lite ingår en bygel. Den kan öppnas upp i sidan men har ingen led (5). Man kan alltså böja undan den något, men inte vika bort den helt. Vill man inte använda bygeln alltså så går det förstås att lossa den i båda sidorna.

Så fälls Joie Pact Lite ihop

Enkel och kompakt hopfällning

Det är enkelt att fälla ihop Joie Pact Lite, och man gör det lätt med bara en hand. På handtaget finns en knapp och en spärr. När spärren förs åt sidan så kan man trycka in knappen helt och vika ned handtaget. Därefter ät det bara att lyfta upp Pact Lite i bärhandtaget och så har vagnen vikt ihop sig till ett kompakt litet paket.

Joie Pact Lite ihopfälld

Som gjord för resor

Den här vagnen är som gjord för resor. Den blir verkligen liten och platt ihopfälld. Och det ihop med att Joie Pact Lite bara väger 5,5 kg gör att den faktiskt är okej att bära runt på. Något som kan göras på två olika sätt. Undertill på vagnen sitter en bärrem, som hamnar precis rätt när Pact Lite fälls ihop. Remmen är vadderad på mitten, så det inte blir allt för obekvämt att ta den över axeln.

Med Joie Pact Lite medföljer också en förvaringsväska. Den är inte vadderad, men den skyddar vagnen från smuts och skräp. Väskan har en öppning som knäpps ihop genom chassit, så att det inbyggda bärhandtaget är exponerat. Det gör det enklare att lasta in vagnen i bilen, eller att ta med den ombord på tåget.

Joie Pact Lite användning och körkänsla

Joie Pact Lites körkänsla och användning i vardagen

Enklare resevagnar brukar ofta ha ungefär samma för- och nackdelar. En vanlig nackdel är att körkänslan är rätt hopplös, och att man inte sällan sparkar i vagnen så fort man tar större steg än normalt. Där överraskar Pact Lite positivt. Höjden från marken är riktigt bra och jag kan maximera mina steg utan att ens nästan sparka i varukorgen. Det finns heller inte någon större risk att man råkar lägga i bromsen medan man går, eftersom att den sitter åt sidan på chassit.

Joie Pact Lite har en maxvikt på 15 kg och att det är en rimlig gräns märker man rätt snabbt av. Kör man ett barn som väger däromkring så blir Pact Lite lite tungstyrd, det hamnar för mycket vikt på framhjulen. Rullar man vagnen med ett barn runt 10 kg så blir körkänslan bättre.

Mitt omdöme av Joie Pact Lite

Man saknar verkligen en bättre sufflett på Pact Lite. Att vagnen är så lätt att fälla ihop, faktiskt enkelt att få ned i sin väska och dessutom väger så lite gör den underbar som resevagn. Men när man reser så är slutdestinationen ofta en solig plats. Ställer man Joie Pact Lite i skuggan så kan man vara nöjd med att liggläget är så pass bra. Men vid soliga promenader saknar man ett sätt att skugga barnet. Det är dock lätt löst med en solgardin som hakas fast längst fram på suffletten.

Med tanke på vad Joie Pact Lite kostar så känns det som att man i en del avseenden får en klart bättre barnvagnsupplevelse än med andra enklare resevagnar i samma prisklass. Varukorgen, stegutrymmet och hopfällningen är tydliga plus. Lite mer stadga i chassit hade varit önskvärt, men så länge man inte maxbelastar vagnen så har Pact Lite faktiskt ett bra rull.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar