Allt om organizers till barnvagnen!

av Anna

Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Organizers från Tinkafu, Skip Hop, Bugaboo och Elodie Details

Vad är en organizer för barnvagnen egentligen? Svaret kommer nog variera lite beroende på vem man frågar. För en del är en organizer istället för en skötväska. För andra är den istället för en handväska. För ytterligare andra så är organizern inte en ersättare av något annat utan ytterligare ett smart barnvagnstillbehör man inte vill klara sig utan. Oavsett hur den ska användas så är en organizer en slags väska som ska fästas på barnvagnens handtag. Väskans huvudsakliga syfte är att ge den som kör barnvagnen snabb tillgång till allt som finns i organizern. För många ska den också dubbeljobba som mugghållare. Därför är det populärt om organizern har ett (eller två) dedikerade flaskfack.

Får man hänga en väska på handtaget?

De flesta barnvagnar är inte godkända för att hänga en vanlig skötväska på handtaget. Men generellt brukar det vara okej att hänga 2 kg på vagnens handtag (det gäller t.ex. Bugaboos och Emmaljungas barnvagnar). Och det är ungefär den belastning som är lämplig för en organizer. Många barnvagnstillverkare har sin egen organizer men det finns också flera universella modeller. Jag har tidigare testat både Kronans och Baby Joggers organizers. För denna jämförelse av olika organizers så hade jag modeller från Tinkafu, Skip Hop, Elodie Details och Bugaboo hemma.

Recension av Skip Hop Organizer

Recension av Skip Hop Organizer

Skip Hops klassiska Organizer har funnits tillgänglig länge och säljs i flera olika färger och mönster. Det är en enkel modell med ett stort, öppet fack. Inuti organizern finns ett flaskfack i vardera kortsida. Skip Hop Organizer hängs upp på vagnen med remmar med kardborre som träs runt om handtaget. Det gör det lite mer komplicerat att ta loss den igen. Detta är inte en modell för den som vill använda organizern som skötväska och ofta kunna haka på och av den från vagnen.

Modellen har inget lock så den går inte att stänga igen alls. Den har som en liten portmonnä som sitter fast på organizerns framsida med en dragkedja. Väldigt smart om man enkelt vill kunna få med sig värdesaker, typ  busskort och VISA-kort tänker jag då. En hel plånbok ryms inte. På baksidan av denna miniväska finns en liten rem med en knapp, så man kan hänga fast portmonnän på en annan väska eller i en byxhälla.

Recension av Skip Hop Chelsea Organizer

Recension av Skip Hop Chelsea Organizer

Skip Hops populära organizer släpptes i våras i en ny version – Skip Hop Chelsea Organizer. Den är väldigt snarlik den ursprungliga men med annan design och med ett inbyggt lock. Locket fästs upp med kardborre och täcker mitten av organizern. Det är så att man ska kunna hålla stängt för småsaker i mitten men ändå kunna använda de två flaskfacken på sidorna. Chelsea Organizer har precis samma upphängning på handtaget och samma lilla, avtagbara portmonnä på framsidan.

Recension av Skip Hop Chelsea Organizer

Skillnader och likheter mellan Skip Hops olika modeller av organizers

Jag har varit mer än nöjd med Skip Hops organizer. Personligen föredrar jag Chelsea-varianten, då den vanliga är gjort i ett lite mer poröst tyg medan Chelsea är i ett glansigt tyg. Jag tycker den gör organizern lite enklare att hålla ren. Jag har inte använt funktionen att ta av miniväskan med dragkedjan från organizern. Min plånbok är för stor för att rymmas och mobilen vill jag ändå ha mer lättåtkomlig. Men själva organizern funkar ypperligt. Kardborrfästena för att hänga upp den på handtaget är smarta eftersom att de kan dras åt så att väskan inte glider nedåt. Bredden är lagom för alla singelvagnar jag har testat modellen på. Flaskfacken är tillräckligt djupa för att fungera både för min dotters lilla drickmugg och för min stora vattenflaska. Flaskfacken är också rymliga nog för att man bara ska kunna sätta i flaskan utan att behöva träffa exakt rätt.

Jag har fått ned precis allt jag behöver för en powerwalk i Skip Hops organizer: två vattenflaskor, min plånbok, mobiltelefonen, fodral med mina solglasögon och en förpackning våtservetter. Modellen får också plus för att den hänger väldigt stadigt på vagnen. I och med att spännena kan tightas till runt handtaget så blir det inte en massa gung i organizern. Skip Hop Organizer och Skip Hop Chelsea Organizer är inte de största modellerna och därmed heller inte de rymligaste men jag tycker om att denna organizer är nätt, har lättanvända flaskfack och att den sitter väldigt snyggt på barnvagnen.


Se pris för Skip Hops Organizers hos:Babyland

Recension av Bugaboo Organizer

Recension av Bugaboo Organizer

Bugaboo släppte sin första Bugaboo Organizer år 2011. Den modellen kom endast i en färgställning men hade den smarta funktionen att den med två medföljande krokar också kunde hänga på baksidan av ryggstödet på Bugaboos alla sittdelar. Den gamla modellen har nu utgått och ersatts av denna nya version – som 2018 fanns tillgänglig i färgerna Blue Melange och Grey Melange. År 2019 släpptes en helsvart version av Bugaboo Organizer. Bugaboo har verkligen proppat sin organizer full med funktioner. Den hängs upp på handtaget med kardborrefästen, och när den inte sitter på vagnen så funkar samma handtag som bärrem att ta organizern över axeln med när man ska gå iväg från barnvagnen.

Två lösa krokar med kardborrfästen medföljer också organizern. Dessa kan man fästa runt ramen på sittdelen på sina Bugaboo-vagn (men de funkar också på en del andra sittdelar). Sedan hakar man fast organizern på baksidan av ryggstödet med de små öglor som finns på baksidan. Förutom att fästas på handtaget eller bakom sittdelen kan man även använda Bugaboos organizer på liggdelens kortända, fäst runt ramen, eller fäst runt bygeln på sittdelen. Eftersom att denna modell inte hängs upp tvärs över handtaget så fungerar den lika bra på syskonvagnar som på singelvagnar. Inget handtag är för brett för Bugaboos Organizer, inte heller Donkeyns.

Bugaboo Organizer på Cameleon, Donkey, Fox

Olika sätt att fästa Bugaboo Organizer på vagnen

På bilden överst till vänster i collaget ovan så ser man de små remmarna med öglor som ska fästas i krokarna man knäpper fast runt sittdelsramen. På bilden direkt under visar jag hur detta ser ut. Men då har jag fäst kroken runt handtaget för att det ska synas bättre på bild hur konstruktionen fungerar. Det är lite fascinerande hur många fack Bugaboo har lyckats klämma in på sin Organizer. På baksidan finns ett fack med dragkedja, samt en öppning som stängs igen med tryckknapp. På framsidan finns två separata förvaringsfickor som båda stängs med dragkedja. Huvudfacket har en dragkedja som löper längs med hela organizern. Inuti finns ett isolerat flaskfack, en förvaringsficka med en liten kardborrestängning i mitten och ett större, dragkedjeförsett fack.

Eftersom att Bugaboos organizer går att organisera så väldigt väl så har det faktiskt fungerat riktigt bra att använda den som ersättning för en skötväska. Den är inget för en storpackare förstås. Men på en barnvagnsmässa i Tyskland förra hösten använda jag den istället för skötväska till min då sju månader gamla bebis och det funkade riktigt bra. Jag fick i både ombyten, blöjor, matgrejer, våtservetter samt en och annan leksak. Flaskfacket är ganska tight och känns bättre lämpat för ett barns nappflaska eller drickmugg än för min egen vattenflaska. Bugaboo har ju dessutom redan en mugghållare i sitt sortiment och ser säkert inte organizern som en ersättare för den.

Något knepigt att få igen rundad dragkedja

Den enda detalj jag inte riktigt kommer överens med är dragkedjan till huvudfacket. Eftersom att den löper runtom organizern så är den krökt i sidorna. Det gör att organizern blir svår att stänga med en hand när väskan är fullpackad. Jag irriterade mig ofta på den detaljen under mässan. Att jag behövde använda en hand för att trycka ihop organizern medan jag med den andra drog igen dragkedjan. I alla andra avseenden har jag varit väldigt nöjd med Bugaboos organizer. För den som vill ha något enkelt att slänga ned mobil, nycklar och vattenflaska i när man ska ta en promenad när bebisen ska sova så är denna modell helt klart overkill. Men tänker man sig snarare en enklare form av skötväska så är Bugaboos organizer väl värd sitt pris.


Se pris för Bugaboo Organizer hos: Bugaboo

Recension av Elodie Details Organizer

Recension av Elodie Details Organizer

Elodie Details Organizer är en intressant modell som utseendemässigt skiljer sig en del från andra organizers. Designen är lite mer stilren och organizern är väldigt avskalad. Precis som Elodie Details skötväskor så har också organizern separata krokar som fästs runt barnvagnens handtag med kardborre. Det gör att organizern är väldigt enkel att haka av och på vagnen. Den kan därmed lätt tas med in till ett skötrum eller in på restaurangen utan någon ansträngning kring att lossa den från handtaget. Det här är en lösning jag verkligen gillar. En potentiell nackdel med upphängningen är dock att organizern hänger längre ned från handtag och därför ibland sätts i pendling när man går.

Elodie Details har tänkt på en hel del smarta detaljer för att maximera hur deras organizer kan användas. På sidan av väskan finns en kortare bärrem, så man kan bära EDs organizer runt handleden. När man öppnar upp den så finns en smart ögla på insidan av locket. Med den så kan skötväskan hängas upp på en krok på väggen. Lite grann på samma sätt som man kan göra med vissa necessärer. Denna organizer är väldigt rymlig i modellen, med mindre fack på utsidan och tre större på insidan – varav ett är ett dedikerat flaskfack. I denna väska kan man lätt packa ned ombyte, blöjor och våtservetter för en utflykt med barnvagnen.

Elodie Details Organizer på barnvagnen

Djup och rymlig organizer med något tight flaskfack

Bilderna togs under en vanlig powerwalk när min ettåring ska sova middag efter lunchen. För en mindre packning som den jag hade med mig då – vattenflaska, våtservetter, mobiltelefon, plånbok – så känns Elodie Details organizer ödsligt stor och tom. Men potentialen för att packa stort finns där. Hela organizern är lika djup som min vattenflaska och jag gillar verkligen att möjligheten finns att packa den rejält full. Fick jag ändra något med Elodie Details Organizer så skulle jag göra flaskfacket bara lite, lite rymligare. Min vattenflaska rymdes precis men jag behövde använde båda händerna för att få ned den i flaskfacket så att den skulle kunna stå stadigt, upprätt. EDs Organizer sitter väldigt bra på alla vagnar. Eftersom att krokarna är separata och kan vridas runt sin egen axel så fungerar också denna organizer väl på syskonvagnar med bredare handtag.


Se pris för Elodie Details Organizer hos: Babyland

Recension av Tinkafu Tinkabag Organizer

Recension av Tinkafu Tinkabag Organizer

Det norska märket Tinkafu har med sin Tinkabag tagit fram en organizer som i sin enkelhet är riktigt genial. Utbudet av färger enormt, vilket gör att alla kan hitta en Tinkabag som matchar den egna barnvagnen. Organizern har separata barnvagnskrokar. Det är väldigt populärt hos dem som ofta vill kunna ta av och på organizern från vagnen. Det går dessutom att köpa till en längre bärrem för att ta sin Tinkabag över axeln som en väska. Även bärremmen finns i många olika färger och mönster.

Tinkabag är okomplicerad i sin konstruktion. Den har ett stort fack och i kortsidorna finns två flaskfack. På utsidan finns ett fack försett med dragkedja och hela organizern kan även den stängas igen med dragkedja. Dessa egenskaper gör att Tinkabag bockar av alla funktioner som väldigt många efterlyser hos en bra organizer: finns i många färger, separata krokar, kan stängas igen helt, bra flaskfack.

Tinkafu Organizer på barnvagnen

Storleksmässigt är Tinkafu Tinkabag lagom rymlig för att man ska kunna packa i ett ombyte, några blöjor och ett paket våtservetter.  Den sitter stabilt på handtaget och kan även hängas mitt på handtaget på bredare vagnar, såsom syskonvagn vagnar på bredden. Jag gillar att man kan stänga igen organizern helt. Det gör att ingen obehörig kan se om det ligger en telefon eller något annat värdefullt däri. Det är samtidigt ett plus att man kan få plats med en flaska även när organizern är igenstängd. Krokarna är enkla att fästa runt handtaget och jag tycker det är snyggt att även de finns i lite olika färger. Tinkafu har ett brett utbud av olika barnvagnstillbehör. Jag har dock endast erfarenhet av organizern men den är jag väldigt nöjd just för att den så snyggt bockar av alla de viktigaste organizerfunktionerna.


Se pris för Tinkafu Tinkabag Organizer hos: Jollyroom

Vilken organizer är bäst?

Det beror helt på hur man vill använda sin organizer. Är den främst tänkt som en extra liten väska att ha det nödvändigaste i, så det finns nära till hands när man går runt med barnvagnen, så tycker jag att de mindre modellerna från Skip Hop och Tinkafu är toppen. Sen går det att packa mer i dem man har man tänkt sig att organizern ska vara som en liten skötväska, då skulle jag välja en lite större modeller med fler fack så man kan fördela sin packning bättre. Och då är modeller som Elodie Details och Bugaboos Organizers att föredra.

Vad ska man tänka på om man vill ha en organizer på en syskonvagn?

Att inte välja en modell som spänns rakt över handtaget på vagnen, för då är så gott som alla organizers för korta för att räcka till. Väljer man istället en organizer som hängs runt handtaget, som Bugaboos Organizer, så spelar det ingen roll hur brett handtaget är. Annars kan man få till ett helt okej resultat med de organizers som har separata krokar. Då kan man fästa dessa var man vill på handtaget och låt organizern hänga rakt ned från dem.

Finns det organizers med kylfack?

Jag känner inte till någon organizer för handtaget som har kylfack, annat än att vissa modeller har isolerad flaskfack. Vill man få med sig en hel matsäck är är en vanlig kylväska i mjuk, lite mindre modell att föredra och sedan får man packa in den i varukorgen. Baby Jogger har en speciellt kylväska för barnvagnar som fäst med kardborre, kanske kan den fungera även på ett handtag men den är främst konstruerad för att fästas nedtill på chassit – speciellt om väskan är tänkt att kunna packas tung med dryck.

Men vilken är min favorit då?

Egentligen beror ju det också på hur jag ska använda organizern. Men den här våren har jag främst kört barnvagn på helgerna, och då har det blivit en till två timmar långa promenader mitt på dagen när min ettåring ska sova. Jag har inte behövt ha med mycket packning. Jag vill bara ha någon någonstans där jag kan lägga min plånbok och mina solglasögon, med ett bra fack för både min och dotterns vattenflaskor. Den organizer jag personligen använt mest är Skip Hop Chelsea Organizer. Kanske delvis för att den i sitt helsvarta utförande passat de vagnar jag kör just nu så himla bra.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Unni 17 juni, 2020 - 13:51

Här sitter jag och försöker hitta en bra organizer till min Britax Go Big och så finns duHelt otroligt bra att någon redan gjort grovjobbet. Inser att jag vill ha en med mer packutrymmet. Har en Skip Hop just nu (utan lock) som passar utmärkt på min Mountain Buggy Mini men som blir alldeles för spänd och dinglar på Go Big. Tror egentligen att Elodie Details är bäst för mig men vill inte ha svart. Har du provat britax egna som många rekommenderat mig? Tycker den är ful. Annars är den säkert braLutar åt bugaboo just nu…
Tack för bra recension!

Reply
Anna 22 juni, 2020 - 10:31

Hej Unni, vad glad jag blev – tack! Jag har testat Britax organizer, och även låtit min syster använda den på just en Go Big och hon var väldigt nöjd. Du kan läsa om den här: https://ombarnvagnar.com/2019/07/allt-om-organizers-del-2/
/Anna

Reply
Josefine 3 december, 2020 - 04:55

Superintressant. Letar organizer till min bugaboo donkey vagn. Hade dock inte velat ha deras egna modell då den är lite overkill. Vet du någon som du skulle kunna rekommendera som passar en donkey?

Reply
Anna 3 december, 2020 - 09:49

Hej!
De flesta funkar på Donkeyns handtag ändå, vill du ha en enklare modell så tycker jag att Tinkafus är väldigt praktiskt, men även Skip Hops har funkat bra – Chelsea-varianten är den jag föredrar då!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar