Bugaboo Donkey med ståbräda

av Anna

Visst är Donkeyn en underbar syskonvagn, men den är faktiskt lika toppen som singelvagn. Jag alternerar mellan de olika lägena men kände efter ett tag att jag ibland ville ha med mig bägge barnen utan att behöva ha med mig bägge sitsarna. Så i min underbara barnvagnsgrupp på FB hittade jag en begagnad ståbräda. Att tänka på är att det bara är den nyare modellen av Bugasboos ståbrädor som funkar på Donkeyn. De gamla har ett helsvart hjul, de nya har antingen ett hjul som det på bilden (samma som på Bee Classic) ovan eller också med vit sida men med ekrar (samma som på Bee+).

För att kunna fästa ståbrädan vid din Bugaboo Donkey behöver du även en adapter. Jag köpte min på Barnbutiken för 140 kronor.

Och såhär ser den ut! Den kommer med skruvar och en egen lite skruvdragare, i samma stil som IKEAS fast tyvärr inte riktigt lika användarvänlig.

Här ser ni Donkeyns underrede i mono. Det finns bara ett ställe som adaptern passar på och det är metalldelen av chassit. Har hört att det är ganska stor reprisk, men det får man väl leva med helt enkelt! Och så länge adaptern sitter på så syns de ju inte.

Bara att knipa fast runt om chassit. Dock upptäckte jag och min bror, som hjälpte mig att få adaptern på plats, rätt snabbt att det var mycket enklare att skruva dit den om man vände upp och ner på vagnen.

Fyra skruvar skulle på rätt plats. Och som ni ser så är flärpen man fäller upp för att omvandla Donkeyn från mono till duo fortfarande lättåtkomlig.

Väl på plats blev jag glatt överraskad över det faktum att ståbrädan inte är centrerad på chassit utan är lite mer åt höger, vilket lämnar utrymme för den som kör vagnen att faktiskt gå bakom istället för bredvid, vilket ju är fallet med många andra barnvagnar när de används med ståbräda. Donkeyn är alltså riktigt lättkörd ändå. Har inte testat den i duo med ståbräda än men det borde ju rimligtvis vara ännu smidigare.

Bugaboos ståbrädor kommer ju med en smart upphängningsmekanism så att man slipper ha brädan skramlandes när inget barn står på den. För det första ska man veta att den mekanismen funkar bäst (på Donkeyn likväl som på Cameleon) om sitsen är i liggläge. Är den i viloläge kan man få upp ståbrädan halvvägs och är den i sittläge kan man knappt få upp den alls. Då är det smidigare att i Donkeyns fall haka av den helt och lägga den i varukorgen istället. För det andra så är upphängningsmekanismen kanske inte riktigt tänkt för Donkeyn, då den har en bredare mittram än vad Cameleon har. Det tog ett tag innan jag hittade att ställe att fästa snöret i.

Allt som allt är jag väldigt nöjd med mitt inköp av en ståbräda till Donkeyn. Den används just nu mest vid hämtning och lämning på förskolan, vid längre utflykter föredrar jag ännu att ha vagnen i duoläge.
/Anna

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Karin 22 augusti, 2013 - 19:18

Hej Anna!

Tack för ännu en bra recension! Jag undrar var du fäste brädan på donkeyn? Jag får den inte att hållas uppe, utan den glider ner och dunkar i marken oavsett hur jag gör! Tack för svar!!

Reply
Anna 22 augusti, 2013 - 19:41

Hej Karin! Jag fäster gummisnodden runt mittstången på Donkeyn, alltså den tjocka som går rakt över varukorgen. Och sen ser jag alltid till att dra åt gummisnodden nästan på det hårdaste, då håller den sig uppe även om vi kör över gupp och i terräng! Hoppas du kan få din att hålla sig uppe lika bra!
/Anna

Reply
Amanda 5 februari, 2014 - 12:49

Hej! Tänkte beställa en ståbräda till min donkey och ha för just lämning till fsk och småutflykter, men funderar också på att beställa till en ”stol” till den. En sk ”two seat wheely board”. Har haft lite svårt att hitta info om hur väl den fungerar med donkeyn. Har du testat det eller vet om det kan va ngt bra? Med vänlig hälsning, Amanda

Reply
Anna 9 februari, 2014 - 20:12

Hej Amanda, jag har tyvärr inte testat den så jag kan inte uttala mig om den. Vet flera som haft ståbrädan Easy X Rider med sittdel till Donkeyn och verkar väldigt nöjda med det i alla fall!
/Anna

Reply
Bugaboo Komfort Ståbräda 18 mars, 2016 - 21:37

[…] Mono- och Duoläge. Den förra adaptern för Donkey och Buffalo såg lite annorlunda ut, se bild här från montering av Bugaboo ståbräda och det kändes som att ståbrädan då lite mer hakades på vagnen. Med de nya adaptern så dras […]

Reply
Cornelia 25 juli, 2021 - 07:38

Hej!
Vet du något ställe man kan köpa just det fästet på?
Jag har den ståbrädan men måste ha ett fäste som passar på bugaboo donkey.

Reply
Anna 1 augusti, 2021 - 12:20

Hej Cornelia, det här fästet har jag inte sett säljas nytt på många år nu, tyvärr. Det är endast begagnat som gäller och vad jag har hört är det rätt svårt att få tag på.
/Anna

Reply
Helen Shabo 6 maj, 2023 - 20:49

Har du kanske koll på vart jag kan få tag på den adaptern?

Reply
Anna 7 maj, 2023 - 14:37

Hej, den har inte sålts ny på många år, så det är tyvärr bara begagnat som gäller. Jag skulle testa Tradera, FB Marketplace och kanske även kolla i Bugaboo Köp & Sälj-gruppe på Facebook.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar