Babyzen Yoyo 0+

av Anna
Recension av Babyzen Yoyo 0+

Minirecension av Babyzen YOYO 0+

Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar, inköpspris för YOYO 0+ ligger på 4295 kr.
Försäljning: Det finns för närvarande ingen 0+ på andrahandsmarknaden.
Typ av vagn: Sulky, resevagn.

Min första recension av Babyzen Yoyo publicerades på bloggen i december 2012. Nu har årsmodell 2014 nått butikerna och den stora nyheten, som jag skrivit om tidigare här på bloggen, är förstås att Yoyo nu kommer med liggdel. Vagnen är alltså uppdelad i två versioner: 0+ för bebisen som behöver ligga plant vänd mot den som kör vagnen, samt 6+ för det sittande barnet som kan vara vänd utåt mot världen.

Det går inte att göra om sin gamla Yoyo till 0+, utan det krävs det nya chassit för att liggdelsklädseln ska kunna fästas på vagnen. Yoyo 6+ har samma pris som tidigare – 3495 kronor, och vid köp av vagnen plockar man själv ihop de delar man behöver – chassi, sitt- eller liggdelsbas samt toppklädsel för sitt- eller liggdel.

Babyzen Yoyo 0+ har en mysig, liten sovyta för bebisen

Mysig, liten sovyta för den lilla bebisen

Yoyo 0+ har inget sittläge utan det är endast plant liggläge som gäller. Med vagnen ingår regnskydd och ett liggdelslock. Suffletten är ställbar i tre lägen och den lossas och fästs med tryckknappar. Längst till vänster ovan är den helt nedfälld och längst till höger fullt utfälld. Jag skulle inte riktigt våga köra vagnen med en bebis i när suffletten är helt nere. Kanske är det mest psykologiskt men det känns så oskyddat för hans huvud, ifall jag skulle råka gå in i något eller någon råka gå in  mig.

Fullt uppfälld skärmar suffletten av omvärlden bra men står solen högt så är det en mycket begränsad skugga över barnets ansikte. På årsmodell -14 av sittdelen finns numera en solkeps och jag önskar innerligt att Babyzen adderar en sådan även på liggdelen, för efter en dryg månads körning är en sådan det enda jag saknar hos vagnen.

Så lite blir Babyzen Yoyo 0+ när vagnen fälls ihop

Yoyo 0+ blir mycket liten ihopfälld

Yoyo är lika liten ihopfälld som den alltid har varit, och kan även med liggdelen på tas som handbagage. Även ihopfällningsmekanismen är densamma – vik ned handtaget, lossa spärren under vagnen och fäll ihop. Jag rekommenderar att man fäster liggdelslocket ordentligt innan ihopfällning, annars finns det risk att det fladdrar ut och då blir vagnen förstås inte riktigt lika kompakt. På bilden ovan till höger syns förvaringsfickan som är lokaliserad på undersidan av fotändan av liggdelen. Perfekt storlek att förvara regnskyddet i.

Hjulen har fått en ny typ av gummi som klarar grus och småsten mycket bättre än de gamla, se närbild nedan. När vagnen demonstreras i butik så trycks en kulspetspenna hårt in i däcket men trots detta våld så uppstår inget hål. Eftersom att samtliga promenadevägar i vårt bostadsområde varit nedgrusade sedan vintern så har jag testat vagnen mot detta påstående, och förutom lite damm så ser hjulen verkligen riktigt fina ut. Trots att jag vet hur mycket stenar jag har kört över syns inga spår av det.

Liggdelen har en fempunktssele och en löstagbar liten huvudkudde i fleece, samma färg och material som insidan av liggdelslocket. Jag måste säga att jag uppfattar liggdelen som väldigt bekväm, trodde kanske att min bebis skulle känna sig låst när han var fastspänd i sele och med huvudet på en kudde, men det har snarare varit precis tvärtom – han har stortrivts. Dock är han en ryggsovare även i vanliga fall, så jag har inte behövt fundera över hur jag skulle lösa det om han varit mag- eller sidosovare.

Babyzen Yoyo 0+ har ett mysigt liggdelslock och en mjuk liten kudde

Mysigt liggdelslock och mjuk liten kudde

Liggdelslocket sitter fast runt liggdelens botten med dragkedja. Det går att ta av helt och det går även att vika ned översta delen och fästa den så med hjälp av två knappar på vardera sida av locket. Liggdelslocket är fodrat med fleece och känns absolut mest lämpligt vid kallare temperaturer, vid 10+ höll det värmen fint när bebis hade på sig ett lager vanliga kläder och en onepiece utanpå. Vill man ha det helt uppvikt och fastsatt maximalt med dragkedjan så går liggdelslocket till nästippen på en drygt 60 centimeter lång bebis.

Varukorgen på Yoyo är av samma storlek som tidigare, klart godkänd men inget med storhandlar på ICA med. På bilden längst ned till höger i collaget ovan så har jag med lätthet fått plats med bärselen, en barnvagnsleksak och en miniskötväska (okej, liten plastpåse) packad med två blöjor och ett paket våtservetter. Det nödvändiga, helt enkelt.

Babyzen Yoyo 0+ är en mycket smidig liggvagn att ha i bilen

Otroligt smidig liggvagn att ha i bilen

Babyzen Yoyo 0+ är antagligen den enda liggvagnen som det skulle rymmas tio stycken av samtidigt i bagageluckan på vår bil! För oss har den varit perfekt att ta med när vi även ska fylla bilen med en massa annat – matkassar eller stora paket med möbler från IKEA. En annan lösning på det problemet är nog ofta att ha barnet i babyskyddet med adaptrar på ett mindre barnvagnchassi, men ska man vara borta hemifrån längre så är det ju bättre för barnets rygg att kunna ligga helt utsträckt.

Körkänslan i Yoyo 0+ är förstås väldigt lik den i i vanliga Yoyo, men tyngdpunkten är förstås annorlunda placerad med ett liggande barn i vagnen och jag tycker att det gör vagnen mer stabil och ännu mer lättkörd. Något både jag och bebisen verkligen uppskattar är hur nära vi kommer varandra när han ligger i 0+, vi kan utan problem se varandra i ögonen och jag tror det har bidragit till att detta är en av få vagnar han legat i, i vaket tillstånd, utan att vara missnöjd. Liggdelen är rymlig och lär för de allra flesta fungera minst de utlovade första sex månaderna. Min bebis är 3,5 månad nu och stor för sin ålder men han har mycket utrymme kvar för att växa på, främst nere i fotändan.

Sammanfattningsvis så kommer 0+ känns väldigt bekant för den som redan kört Yoyo. Smidigheten och körkänslan finns kvar även med liggdel på chassit. Det finns ett minus med vagnen, och det är att jag verkligen saknar ett fjärde läge på suffletten. Ska man på solsemester så kommer man inte känna att suffletten som den är ger ett tillräckligt bra skydd. Det finns ett särskilt parasoll för vagnen som man kan komplettera med, själv har jag använt en solkeps sydd av Mamma på vift – finns flera olika varianter på sådana och alla hakas fast på vagnens sufflett med ringar. Med denna solskärm på så blir skyddet för sol och vind helt perfekt, för det kan fortfarande komma in luft i liggdelen men oavsett solens position på himlen så är bebisens ansikte i skugga.

Mitt omdöme av Babyzen Yoyo 0+

Mitt omdöme av Babyzen Yoyo 0+

För mig personligen skulle det inte fungera att ha Yoyo 0+ som enda vagn. Jag behöver mer packutrymme och en vagn som klarar lite terräng och funkar för snabba långpromenader. Men som resevagn och extravagn för ett spädbarn så är den något alldeles extra. Visserligen är prislappen rätt mycket saftigare än för övriga resevagnar, men det finns mig veterligen inte särskilt många alternativ om man vill ha sin bebis mot sig med plant liggläge och ändå ha en vagn som blir så liten ihopfälld att den kan tas med överallt. För den som reser mycket eller kanske bor lantligt och har en rejäl vagn för det, men ofta åker bil med begränsat bagageutrymme, så är ju Yoyo precis vad man söker efter.  Och när man inte behöver den så kan man lägga in den i garderoben och nästan glömma att den finns där. Så även om vagnen är dyr för sin genre så är min upplevelse att Yoyo 0+ att man får mycket för pengarna.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Babyzen Yoyo+ 0+ hos: Babyland
Se pris för Babyzen Yoyo+ 0+ hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Jenny/ Ekomamma i stan 13 maj, 2014 - 11:50

Nu är jag visserligen inte sugen på en Yoyo 0+ (däremot en Yoyo 6+ kan vara mycket möjligt att den snart kommer att flytta in hos Ekomammafamiljen :-)), men jag undrar ändå en sak som jag inte har förstått: En Yoyo 6+ kan inte konverteras till en Yoyo 0+ och sättas på liggdel, så mycket har jag fattat, men när bebisen har vuxit ur sin liggdel, går det då att sätta en sittdel på Yoyo 0+ eller är alternativet då att sälja den och köpa en Yoyo 6+?

Tycker för övrigt det är synd att det inte finns något sittläge på Yoyo 0+, är en stort fan av att ha barnet vänt mot mig. (Vi hade storasyster vänd mot oss ända tills hon slutade åka vagn.)

Reply
Anna 13 maj, 2014 - 13:04

Hej Jenny!
Det är faktiskt lite rörigt men såhär ligger det till:
Den gamla modellen av Yoyo kan inte göras om till en 0+. Den nya modellen av Yoyo har en del förändringar på chassit, vilket gör att du kan ha den antingen som en 0+ eller som en 6+, både sittdel och liggdel kan alltså fästas på chassit. Så köper du en ny Yoyo i butik idag och vill ha den som en 6+, så köper du chassi, sittdelsbas och sittdelstoptyg. Men skulle ni sen ändå vilja ha den till en bebis så kan du till samma chassi bara köpa till liggdelsbas och topptyg.

Ja det är lite synd, hade man kunnat höja ryggen till ett sittläge hade den ju varit helt enastående!
/Anna

Reply
Jenny/ Ekomamma i stan 13 maj, 2014 - 20:09

Tack för snabbt svar, det var ju inte så konstigt ändå!

Reply
Emelie 23 september, 2014 - 09:36

Hej Anna!
Hur stort barn får plats i liggdelen? Kommer få bebis i februari och kommer kanske mest använda vagnen på sommaren, men några resor blir det under våren. Ligglängden undrar jag alltså över? Bebis kommer ju vara som längst på sommaren och då använder man ju inte locket så fötterna ät ju fria. Kan man ha en liten extra kudde så han kommer upp lite när han blir lite större istället för att byta till sittdelen? Har en donkey duo, och en yoyo till storasyster, och hade varit fint med en till lillebror när man är två vuxna på resande fot;)

Reply
Anna 27 september, 2014 - 20:18

Hej Emelie! Tyvärr har jag inte, eller inte som jag kan hitta just nu iaf, något mått för ligglängd men min son är 70 cm nu och kan fortfarande ligga i den. Dock skulle han nog bli ganska sur om jag försökte köra runt med honom så. Han är snart 8 månader gammal, och är född i februari så enligt den ”logiken”, haha, så borde din bebis också rymmas i 0+ nästa sommar om hen inte blir väldigt lång för sin ålder förstås!

Nja, det ingår ju en liten kudde men en större för att få sittläge kan nog bli svårt iom selen. Kanske om ni har en lös sele till vagnen förstås?
/Anna

Reply
Karin 17 oktober, 2014 - 19:56

Vet du om det finns fler barnvagnar som blir så små att de rymms som handbagage? Och vad är det för fantastiska blommiga tapeter?

Reply
Anna 19 oktober, 2014 - 18:24

Hej Karin! Nej mig veterligen är Yoyon den enda som kan tas med som handbagage i ett stycke.
Tack! Tapeten heter Amelie och kommer från Sandberg Tapeter.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar