Babyzen YOYO

av Anna
Recension av Babyzen Yoyo

Recension av Babyzen YOYO

Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar, inköpspris för YOYO ligger på 3495 kr.
Försäljning: Vagnen är ny på marknaden, har sett ett enstaka exemplar säljas för omkring 3000 kr.
Typ av vagn: Sulky, resevagn.

Att tala är silver, att tiga är guld – ett gammalt talesätt som hör hemma bättre i vissa sammanhang än i andra. För Babyzens senaste vagn, den unika lilla YOYOn, tycker jag att det passar ypperligt. Vagnen talar nämligen för sig själv i både körkänsla, format och användningsområde! Detta har dock inte hindrat mig från att disskera den in i minsta detalj för att på bästa sätt kunna beskriva den för den som inte redan vet vad YOYOn är och kan göra.

Så liten blir Babyzen Yoyo när vagnen fälls ihop

Så liten blir Yoyo ihopfälld

Det är framför allt storleken som utmärker YOYOn. Ihopfälld är vagnen så liten att den är godkänd att ta med som handbagage. Den är i särklass minst av alla vagnar jag ägt eller ens sett. Överst till vänster ser ni YOYOn jämte en Brio Go ihopfälld. Visserligen är Go en helt annan typ av vagnen, men storleksskillnaden illustreras rätt väl med tanke på att Brio Go är känd för att vara rätt kompakt ihopfälld. Bilden bredvid visar YOYOn liggandes ovanpå Nuna Pepp, den ditintills minsta vagnen i mitt hem.

På bilden med bakluckan så ligger YOYOn ovanpå kartongen den kom i, bredvid Brio Go. När bakluckan är helt tom och vi hivar in YOYOn där bak så ser det nästan komiskt ut hur lite plats den tar upp. När man köper en Babyzen YOYO så kommer det med en svart förvaringsbag, bärremmen sitter permanent på vagnen. Colaflaskan är av storleken 1,5 liter och finns med som referens för att YOYOns lilla omfång ska framgå tydligt.

Så fäller man ihop Babyzen Yoyo

Så fäller man ihop Babyzen Yoyo

Ihopfällning av Babyzen YOYO sker i tre steg – fäll bak suffletten, fäll ned handtaget och därefter trycker man in en liten röd knapp under sittdelen samt drar i en spärr och så har man gått från sittvagn som rymmer en treåring till ett litet paket som kan hängas på axeln. Jag tycker att ihopfällning är väldigt enkel att förstå och snabb att genomföra, i och med att vagnen är så lätt med sina ynka 5,8 kg i vikt så kan hela ihopfällningen göras i luften och man behöver aldrig lägga vagnen på ett smutsigt eller blött underlag.

Det finns en video där Babyzens VD fäller upp och ihop vagnen på under 7 sekunder… Jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte testat att ta tid på mig själv. Men jag kan väl nöja mig med att konstatera att det då blev väldigt tydligt att tillverkarens VD har några år av träning i försprång. Sen upplever jag att framhjulen ibland tvärställer sig så att uppfällning fastnar mitt i. Men det är ju enkelt justerat genom att vrida på hjulen så att uppfällningen kan slutföras och säkert också något som kan ha med min teknik att göra. I vilket fall som helst gick det snabbt att konstatera att YOYO är en vagn som löjligt snabbt blir löjligt liten – måtten för vagnen ihopfälld är blott 52 x 44 x 18 cm!

Körkänslan i Babyzen Yoyo

Men att en vagn är liten ihopfälld är inte så väsentligt om den inte också funkar att använda utfälld och med barn i. Jag tycker överlag att körkänslan i YOYOn är väldigt god, jag har testat den både i grus och i vinterväglag. Vagnen är utrustad med en särskild antiswivelteknik i framhjulen som ska förhindra att dessa börjar vobbla på ojämnt underlag utan istället trycks uppåt in i chassit så att de i princip låser sig själva. Och därmed håller kursen bättre. Exakt hur detta fungerar kan jag inte ge en bättre förklaring än såhär på, men jag tycker att det märks av i praktiken då jag aldrig sett hjulen ens tendera till att börja vobbla, något som annars är ett relativt vanligt problem för swivelhjul.

Jag tycker att körkänslan i YOYOn är bra. Det går inte att jämföra den riktigt med en större vagn men det är helt klart den absolut trevligaste resevagnen jag någonsin rullat fram, både jag med mina 170 cm och min drygt en decimeter längre man upplever att vi har gott om benutrymme när vi går med vagnen. På videon ovan är det minusgrader och mer isigt än snöigt på marken, i djupare snö blir det förstås lite mer motstånd för YOYOns små hjul.

Så ryms barn i Babyzen Yoyo

Så ryms en tvååring i Babyzen Yoyo

På bilden syns min dotter som snart fyller 2 år, väger strax under 15 kg och är drygt 90 cm lång. Maxbelastning på YOYOn är för övrigt just 15 kg men vagnen känns i mitt tyckte väldigt tåligt och gedigen och jag gissar att den orkar mer än så. YOYOn är ganska kort i ryggen men jag tycker att det märks av mer i sittläget än i liggläget. Min dotter sitter väldigt bra i vagnen, på bredden är sittdelen ganska generös och även med full vintermundering var det inga problem för henne att rymmas eller för selen att knäppas. Viloläget är som ni ser på bilderna ovan ganska bra för att vara en liten resevagn, det är i falla fall fullt tillräckligt för mina barn.

Jag vet att många undrar över stabiliteten i vagnen. I min ägo har den tippat en gång och det var när min son i smyg klättrade upp på den då vagnen stod parkerad i en backe med svag lutning. När han också lutade sig så välte vagnen åt sidan. Det är inget jag klandrar vagnen för och på plant underlag har jag inte sett några tendenser men jag vill ändå poängtera att en såhär pass smal vagn – kom ihåg, endast 44 cm bred, aldrig kan vara stabil på samma sätt som en större vagn. Även vagnens låga vikt påverkar ju stabiliteten. Jag känner ingen oro för att vagnen ska välta när jag använder den, men jag är extra noggrann med att barnen inte får klättra på den och skulle inte hänga en skötväska på handtaget och lämna vagnen så med barnet liggandes i.

Frågar man min dotter själv vad hon gillar med vagnen så tror jag att hon skulle framhäva att hon enkelt kan ta sig i och ur själv och att hon tycker om det upprätta sittläget. Hon ser ut bra och har bra stöd för benen i och med fotstödet som är i helt rätt höjd för henne. I liggläget lyftar hon själv upp benen och vilar dem mot sittytan så i alla fall för henne har det inte var något problem att hitta en skön sovposition i vagnen. Med sittdelen i viloläget och suffletten utfälld blir det dessutom helt lagom avskärmat från världen för hennes smak.

Så väl ryms stora barn i Babyzen Yoyo

Så ryms stora barn i Babyzen Yoyo

Min äldsta är drygt 3,5 år gammal, väger också strax under 15 kg och är omkring 100-105 cm lång. Största delen av hans huvud är klart över ryggstödet men nacken kan han luta och när jag frågade honom hur det kändes så verkade han inte tycka att det var något problem alls. Han satt skönt. I liggläget så fick hela hans huvud stöd av sufflettens bakstycke ändå så när det är som viktigast med support för nacke och huvud så är det korta ryggstödet inget problem. För benen har han väldigt gott om utrymme och det känns som att han skulle kunna växa och ändå rymmas i vagnen. En sak jag verkligen gillar med YOYOn är suffletten. Den är både hög och ganska djup, vinkeln den får i utfällt läge gör också att den skärmar av solen effektivt. Speciellt när barnet ligger ned i vagnen.

Gott om smarta detaljer hos Babyzen Yoyo

Olika smarta detaljer på Babyzen YOYO

1: Tittlucka i suffletten! Uppskattat av både den som kör vagnen och den som åker däri.
2: Regnskyddet är i klarplast och täcker inte hela vagnen. Det har två snoddar som spänns runt sufflettfästena och sedan sätter man fast regnskyddet med kardborrband nedtill runt chassit. Enkelt att ta av, ganska snyggt och tar lite plats men suffletten är helt oskyddad och det är inte det smidigaste att trä på snabbt om regnet överraskar en ute på promenad.
3: Fempunktssele som är enkel att justera i längd och den går att dra ut väldigt långt.
4: Handtaget är fast både i höjd och vinkel. Det är ganska högt, men det går ju även bra att hålla lite på sidan av handtaget om man föredrar att hålla armarna lite lägre.

Genomtänkta knappar och funktioner hos Babyzen Yoyo

Genomtänkta knappar och funktioner hos Yoyo

Längst upp till höger syns den spärr och knappt som är lokaliserad på undersidan av sittdelen. För att fälla vagnen ska man först ha fällt ned handtaget, sedan trycker man in knappen och drar handtaget mot sig. Därefter så lyfter man upp vagnen i metallstången, själva mittnavet på chassit, och vagnen går från utfälld till ihopfälld. På nästa bild syns framhjul och fotstöd lite bättre. Den tredje bilden visar bärremmen och hur otroligt enkelt det är att förvara YOYOn. Inte nog med att den blir så himla liten, den går till och med att hänga upp på en krok eller handtag och stjäl därmed ännu mindre utrymme som ju många ofta redan har ont av. Den fjärde bilden visar lite hur sittdelen är uppbyggd. Suffletten är fäst med kardborre mot baksidan av sittdelen, det svarta är själva sittdelen och sedan den blåa dynan. Självklart går det därmed också att enkelt byta färg på sin YOYO och jag har till och med sett några helt fantastiskt bilder på YOYOs med hemsydda suffletter och dynor!

En sak jag inte är överdrivit förtjust i är att när barnet sitter fastspänt med selen och föräldern vill att barnet ska sova så är det enkelt för barnet att häva sig upp till sittande position igen eftersom att ryggstödet liksom följer med. Det finns ingen tyngd som håller det nere. Ryggstödet regleras steglöst med en rem som lossas eller spänns åt, så i liggläget är det alltså fullt möjligt för barnet att dra upp i samband med att barnet sätter sig, men så fort barnet lutar sig så hamnar det ju i liggläget igen. En liten detalj men ändå värd att nämna.

Bild fem visar varukorgen. Den är inte särskilt stor men inte heller pytteliten, den rymmer en mindre skötväska i organizer-stil utan problem. Varukorgen är dessutom lättillgänglig från alla håll. Den sista och sjätte bilden zoomar in på den röda knappen, det finns en på varje sida och det är genom att trycka in dessa som man sedan kan vika handtag och sufflett bakåt och nedåt.

Mitt omdöme av Babyzen Yoyo

Mitt omdöme av Babyzen Yoyo

Om jag ska sammanfatta mitt intryck av och mina åsikter om Babyzen YOYO så vill jag dela upp det i två. För det handlar dels om storleken, dels om resten. Och vad gäller storleken så infriade YOYOn alla förväntningar jag hade på den. Den blir så liten att jag har svårt att ta in att det faktiskt är en fullt funktionell barnvagn som faller ihop som ett korthus när jag fäller den. Att vagnen är nätt i storlek även uppfälld är också det ett plus, det är inga problem alls att ta sig fram i trängseln i kollektivtrafiken eller inne i affärer och samma gäller ju förstås även för tågstationer och flygplatser. Vad gäller resten så skulle man ju kunna tro att vagnen bestod av idel kompromisser för att storleken ska hålla sig inom måtten för vad som accepteras som handbagage på flygplanet, för jag vet att det är vad som var utgångspunkten när YOYOn konstruerades. Och visst, den är bara framåtvänd och det är inte fullt liggläge och handtaget är fast – men faktum är att den är likvärdig en vanlig sittvagn i körkänsla och den har ju faktiskt ett helt okej viloläge, för sin storlek en rymlig varukorg och barnen sitter bra i vagnen.

Skulle jag söka efter en resevagn skulle jag inte överväga någon annan vagn efter att ha testat YOYOn. Söker man en extravagn som är enkel att förvara i bilen så uppfyller YOYOn med lätthet även det syftet. Jag skulle nog inte vilja ha YOYOn som enda vagn, speciellt inte just nu när det är djup snö där jag bor, men som extra vagn som komplement till en större vagn som funkar för terräng så är det här ett väldigt bra alternativ så länge man har barn som man känner sig bekväm med att vända framåt.

Babyzen YOYO finns just nu tillgänglig hos utvalda återförsäljare i begränsat urval men kommer att lanseras fullskaligt i februari, mars nästa år. Då kommer vagnen även att finns med svart chassi, riktigt snyggt lär det bli!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla senaste versionen av Babyzen Yoyo hos: Babyland
Handla senaste versionen av Babyzen Yoyo hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

19 kommentarer

Elin- Barnvagnsblogg 19 december, 2012 - 18:06

Intressant recension! Har den inte fempunktsbälte?

Reply
alltombarnvagnar 19 december, 2012 - 18:37

Tack och ja självklart är det en fempunktssele. Tack för att du påpekade felet, jag är så stressad just nu (ägnade precis fem timmar, på riktigt, åt att leta efter min mobil och sen hittade jag den i min necessär…) att jag skriver tvärtemot vad jag tänker. Ska genast ändra det!
/Anna

Reply
Pernilla 18 februari, 2013 - 18:04

Vad skulle du rek som en extra vagn (bla till resor & ha i bilen) Bugaboo Bee eller Yoyo?

Reply
alltombarnvagnar 18 februari, 2013 - 19:55

Hej Pernilla, vilken svår fråga! Det beror helt på vilken av följande två saker som kändes viktigast – att vagnen blir så liten som möjligt ihopfälld eller att den är vändbar?
/Anna

Reply
Jenny 12 april, 2013 - 10:23

Hej!
Har precis köpt en YOYO. Undrar om du vet om det finns bättre hjul att köpa till?
Mvh Jenny!

Reply
alltombarnvagnar 12 april, 2013 - 14:11

Hej Jenny,
det tror jag tyvärr inte att det finns då hjulen inte är avtagbara!
/Anna

Reply
Margareta 11 maj, 2013 - 12:25

Hej,

Tack för en toppen recension (som alltid).
En fråga, du nämner i texten att du sett bilder på hemsydda sufletter ocv dynor till yoyo. Var?

Mvh Margareta

Reply
alltombarnvagnar 12 maj, 2013 - 18:09

Hej Margareta! Det har jag sett dels på deras egen Facebook-sida, dels i Barnvagnar!-gruppen på Facebook.
/Anna

Reply
Margareta 20 maj, 2013 - 17:37

Tack! Ska söka 🙂

Reply
Resa med barnvagn – Babyzen Yoyo och Baby Jogger City Mini! 29 juli, 2013 - 07:48

[…] Yoyon har jag ju erfarenhet av sedan tidigare, men då i vardagsanvändning och även om jag alltid har gillat vagnen väldigt mycket så inser jag nu att den verkligen kommer till sin rätta när man är på språng och behöver en mycket kompakt vagn som kan fällas upp och ihop stup i kvarten utan att suga musten ur en. Dessutom var det, för oss, helt ovärderligt att ha en vagn tillgänglig under våra relativt långa mellanlandningar. Att Babyzen Yoyo fick följa med berodde således mest av allt på att jag behövde en vagn som kunde fungera att ta med på planet. Och det var faktiskt inget problem, jag hade den i dess förvaringsväska och den gick utan problem in i förvaringsutrymmet över sätena på de större planen och när vi en sträcka åkte ett mindre plan så hade jag den under stolen framför mig. (Vi flög Lufthansa alla sträckor.) Vagnen tog lika mycket plats som sportbagen mannen som satt i raden bredvid mig hade med sig som handbagage. Jag hade dock i förväg fått tips om att packa ihop vagnen utom synhåll från incheckningsdisken. På Arlanda i Sverige var det inget problem ändå men i Tyskland var det mer tveksamma till att vagnen verkligen kunde bli så liten som jag påstod, och insisterade på att få gate checka den. Men eftersom att jag är rädd om vagnen så lyckades jag till slut visa att den inte var större än att ett vanlig handbagage. De gånger då vagnen fälldes ihop och lades i väskan innan vi gick genom gaten var det aldrig någon i personalen som ens höjde på ögonbrynen, inte heller i säkerhetskontrollen. Och vilken lättnad efter en utdragen landning att genast kunna hiva ned 2-åringen i en vagn med viloläge och slänga åt henne en sjal som filt, hon slocknade direkt och vi andra kunde i lugn och ro hinna med det vi måste! […]

Reply
Hannah 4 augusti, 2013 - 20:12

Fantastisk recension!

Måste bara höra med dig vad du tror om viloläget till en sexmånaders bebis. Har svårt att se på bilderna hur djupt det går.

Mvh Hannah

Reply
Nyhet från Babyzen – bakåtvänd Yoyo? 19 september, 2013 - 17:44

[…] barnvagnstillverkaren bakom den lilla vagnen Yoyo som gjorde stor succé, har ett tag tisslat och tasslat kring deras senaste nyhet och idag, mitt i […]

Reply
En första titt på Yoyo 0+! 31 mars, 2014 - 09:21

[…] hej till Yoyo 0+! Jag har skrivit om Babyzen Yoyo tidigare och även beskrivit den ingående i en recension. Yoyo finns nu alltså både som framåtvänd sittvagn – 6+ – och som bakåtvänd […]

Reply
Babyzen Yoyo 0+ 13 maj, 2014 - 09:15

[…] första recension av Babyzen Yoyo publicerades på bloggen i december 2012. Nu har årsmodell 2014 nått butikerna och den stora […]

Reply
Mountain Buggy Nano 22 januari, 2015 - 10:29

[…] inne i flygplanskabin. Nanon skulle helt enkelt, som jag förstod det, vara en konkurrent till Babyzen Yoyo. 55 x 40 x 23 cm, det är en av de vanligaste angivelserna för maximalt mått på handbagage på […]

Reply
Min topp 5! 20 april, 2015 - 09:28

[…] Det finns alltid bubblare på en topplista, jag tillhör ju Voxpop-generationen! Babyzen Yoyo är en sådan vagn, så fort jag tänker tanken på att flyga med barnen nästa gång så är det […]

Reply
Resa lätt med två barn | Ekomamma i stan 14 september, 2015 - 14:50

[…] vi hade med oss på resan var en Babyzen Yoyo. Det är en himla bra resevagn som går att ta som handbagage på många flygbolag, vilket vi […]

Reply
Babyzen Yoyo+ – allt om skillnaderna mellan gamla och nya Yoyo! 24 februari, 2016 - 09:51

[…] det uppklarat, så är vagnen sig förstås till utseendet väldigt lik original Babyzen Yoyo, som jag skrev en recension av för drygt 3 år sedan. Jag har också skrivit om att använda […]

Reply
Babyzen Yoyo+ 0+ med liggdel och babyskydd 19 april, 2017 - 09:15

[…] här är en vagn jag först fick lägga tassarna på när första Babyzen Yoyo lanserades i Sverige hösten 2012. Senare skrev jag om Babyzen Yoyo som resevagn och våren 2014 […]

Reply

Lämna en kommentar