En första titt: Joie Mirus och Brisk!

av Anna

joie_mirus_briskBakåtvända sulkys-utbudet har utökats med Joie Mirus, den svarta vagnen på bilderna ovan. Från Joie finns även den med traditionella paraplyvagnen Brisk. Mitt första intryck av vagnarna är att Brisk utan problem fyller sina funktioner – vagnen blir normallång, som alla paraplysulkys, men liten ihopfälld, sittdelen har ett ställbart ryggstöd och fotstöd, enhjuls-broms som är enkel att låsa och låsa upp samt ett vanligt, tvådelat handtag. Det jag tycker sticker ut med vagnen är att den har singelhjul framtill och dubbla hjul enbart baktill. En funktion som jag rent generellt tycker gör en vagn roligare att köra. Självklart finns det även andra paraplysulkys med den egenskapen med dubbla hjul är fortfarande standard på de flesta.

Joie Mirus är klart mer unik i sin design. Till skillnad från Njoy Bubble, som ni hittar en recension av lite längre ner på bloggen, så har Mirus en fast sittdel men ett vändbart handtag. Att vända handtaget är väldigt enkelt och smidigt så den delen av konstruktionen är smart löst. Handtaget och vagnen känns inte heller rangligt, trots att det kanske kan kännas som en risk med ett vagn uppbyggd på det här sättet. Vagnens sittdel är ganska liten, min fyraåring på knappt 110 cm och 15 kg är absolut för stor för vagnen men den skulle kunna funka i nödfall. Liggläget är mycket bra, nära på helt plant så får mindre barn så är sittdelen välutformad. Bygeln är av swing away-typen, dvs den går att öppna i ena sidan för enklare i och urtagning av barnet. Sufflette är klart godkänd, likaså är varukorgen rymlig.

Men, även om en vagn är smart på pappret så måste den gå att köra också. Jag ska givetvis utvärdera Joie Mirus ännu mer men mitt första intryck är ändå att med handtaget ställt så att barnet är vänt framåt – då är Mirus en ganska smidig liten paraplyvagn som små barn absolut kan sova gott i. Den är lätt att köra och svänga. Problemet med vagnen uppstår först när man vänder handtaget så man har barnet mot sig. Mirus hjul är nämligen fasta baktill och snurrbara – men låsbara – framtill. Med barnet mot föraren har man alltså de fasta hjulen framåt och hjulen närmast än kan man antingen låsa eller ha snurrbara. Och att ha dem snurrbara är inte ett alternativ, åtminstone inte om man har ett barn med vagnens maxvikt på 15 kg i sittdelen. Vagnen går helt enkelt inte att styra när hjulen fram är i en fast riktning och de bak hjälplöst roterar runt när jag försökt svänga vagnen runt ett hörn. Låser man bakhjulen så blir det bättre men det jag saknar med Joie Mirus är att möjligheten att själv bestämma vilket av de två hjulparen som ska vara fast och vilket som ska vara styrbart. Hade alla fyra hjul gått att snurra och låsa, så hade jag ju när jag vill köra vagnen med barnet mot mig ändå kunnat få fasta hjul baktill och snurrbara framtill. Det är något jag absolut tror hade underlättat för själva körupplevelsen och en funktionen som behöver förbättras i vagnen.

I vilket fall som helst applåderar jag amibitionen att göra en vagn som efterfrågas av många konsumenter, och förhoppningsvis så får vi se en mer lättstyrd Joie Mirus i framtiden!

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Erica 11 juli, 2013 - 21:11

Hej!
Jag är sugen på en 2me Casablanca, men hittar väldigt lite info om den. Kan du inte skriva lite om den?

Allt gott!
//Erica

Reply
Anna 16 juli, 2013 - 19:22

Hej Erica! Det skulle jag gärna göra, jag vet inte så mycket om den alls just nu men så fort jag fått en möjlighet till det så ska jag absolut skriva om den på bloggen!
/Anna

Reply
Ellen 16 juli, 2013 - 21:45

Jag har varit och tittat på vagn idag och det slutliga valet står nu mellan Brio Go och Brio Smile!
Jag är på jakt efter en smidig vagn som är rejäl, körkämslan är a och o och sedan är det ett stort plus att vagnen är snygg =)
Jag har hund så det kommer att bli minst en långpromenad om dagen, jag kör sällan i terräng utan mest asfalt och strandpromenad.
Vagnen måste klara vinterväglag eftersom mina föräldrar bor i norra Sverige och vi besöker dem flera gånger per vinter.
Hur upplever du att dessa vagnar klara vintern? Jag har hört att Go har dåligt ”fäste” i snö och att det fastnar mycket snö på hjulen, har du upplevt detta och tycker du att vinterhjul är ett måste till go:n? Jag vet att det är väldigt svårt att säga vilken vagn någon annan ska köpa men vilken vagn tycker du bäst uppfyller mina krav?
Tack för en grymt inspirerande blogg!

Reply
C 21 juli, 2013 - 16:14

Hej! Jag köpte en versa utomlands och fick hem den för lite mer än en vecka sedan. Men jag blir inte klok på hur jag fäller ihop den?! Sr sökt överallt på internet men det enda jag hittar är att ”den är så himla lätt att fälla ihop!” Så då känner man sig lagom dum. Skulle du kunna berätta hur man gör? Haha

Tack!

Reply
Anna 24 juli, 2013 - 20:05

Hej Catharina, ledsen för sent svar! Men om du mot förmodan inte har lyckats lista ut det nu så är det ganska enkelt, och nu hoppas jag att jag minns rätt: först fäller du ihop själva sittdelen (kvar på chassit) genom att använda fällmekanismen överst på baksidan av ryggstödet, sen lyfter du bara upp vagnen i ihopfällningsremmen som du ser under sittdelen/över varukorgen. Hoppas den förklaring gick att förstå?
/Anna

Reply
Joanna 22 juli, 2013 - 11:32

Hej. Vad kan man ta för ett par beg bugaboo cameleon vinterhjul i fint skick?
Är 600 för mycket?

/Joanna

Reply
Anna 24 juli, 2013 - 20:05

Hej, nej 600 kr är helt ok pris. Du kanske inte kan få det nu i juli, men absolut i november/december!
/Anna

Reply
C 25 juli, 2013 - 09:26

Tack! Visste inte att man kunde fälla den med sitsen på! Det ska jag pröva nästa gång!

Reply
Sara 27 oktober, 2013 - 19:10

Hej,

Funderar på en joie brisk och blev så glad då jag fann ditt inlägg om den, kan du inte berätta lite mer om den? Är även nyfiken på Carena travel lux som är ny för i år…Vad tycker du om den? Vilken paraplyvagn skulle du köpa i 1000 kronorsklassen som enbart ska användas på resa..? SUPERtacksam för snabbt svar 🙂

Reply
Anna 27 oktober, 2013 - 22:22

Hej Sara!
Brisken har jag tyvärr inte kunnat testa då det blev något fel när jag skulle montera bakhjulen, så jag kan verkligen inte ge den vagnen ett rättvist omdöme. Carena Explorer som jag också haft hemma har jag testat lite mer och jag tycker den är helt okej för att vara en paraplyvagn, med främsta fördelen att den är stabil och rymlig!
/Anna

Reply
Storleksjämförelse mellan Bugaboo Bee+, Carena Explore och Joie Mirus 18 november, 2013 - 08:53

[…] Alla ligger alltså direkt mot väggen, och skillnaden i längd är tydlig. Från vänster syns Joie Mirus, Bugaboo Bee+ och Carena […]

Reply
Pernilla 7 juni, 2014 - 08:53

Hej!
Har du något mått på hur lång ”ryggen” är? Har letat överallt med hittar inget!:/ har en väldigt lång son på 1år och 9mån nämligen! Har du möjlighet svara gärna till min email!:)

Reply
Anna 10 juni, 2014 - 21:45

Tyvärr, har inget sådant mått! 🙁
/Anna

Reply
Lovisa 20 april, 2015 - 11:36

Hej!

Vilken vagn skulle du välja: Chicco liteway eller Joie Brisk?

Reply
Anna 21 april, 2015 - 07:53

Hej Lovisa,
då skulle jag nog välja Liteway! Om inte annat så för att den har bättre andrahandsvärde om du ska sälja vagnen efter ett tag.
/Anna

Reply
Caroline 20 november, 2015 - 14:11

Hej Anna

Tack för en bra blogg!

Vi ska köpa en extravagn som ska med till förskolan varje dag och som vi kan ha med när vi semestrar. Ska vara liten ihopfälld och lätt att lägga in i bilen. Har kollat lite på Quinny Zapp Xtra men där finns ingen fjädring vilket jag funderat lite på. Har även kollat på Joie Brisk lx och Chicco Liteway. Funderar på vilken som är mest rymlig och skön att sova i. Vet du? Kan du rekommendera någon av dessa eller har du några andra tips? Kan tillägga att min dotter är 18 mån och väldigt liten för sin ålder. Behöver ej kunna sitta i båda riktningarna.

Hälsningar Caroline

Reply
Anna 20 november, 2015 - 14:21

Hej Caroline,
personligen är jag inte så förtjust i den typen av vagn som Chicco Liteway och Joie Brisk. Dvs paraplyvagnar är inte riktigt min grej. De är ju fortfarande väldigt konkurrenskraftiga vad jag gäller pris men man får mycket mer för pengarna om man kan tänka sig något som är lite mer ”vagn”. Bara idag publicerade jag min recension av Nuna Pepp Luxx – den tycker jag är mycket smidigare att fälla än en paraplyvagn! Och har dessutom mer fjädring, den har faktiskt lite gung i sig. Kolla här: http://ombarnvagnar.com/2015/11/nuna-pepp-luxx/
/Anna

Reply

Lämna en kommentar