Brio Go 2013 vs. Bugaboo Donkey Mono

av Anna

Brio Go 2013 vs. Bugaboo Donkey Mono
Jag har tidigare gjort en jämförelse mellan Brio Gos äldre årsmodeller och Bugaboo Cameleon, men numera är det klart vanligare att jag får frågan om vilken vagn man ska välja mellan Go och Donkey Mono. Nu har ju dessutom Brio förändrat och förbättrat Brio Go en aning, varför jag tycker det är relevant med en ny jämförelse av dessa vagnar baserat på mina personliga intryck av respektive vagn. För att förtydliga så jämför jag alltså Donkey Mono, dvs Donkey med en sittdel och sidokorgen på, med Brio Go 2013 med den nya framhjulsupphängningen. Här finns tidigare recensioner av Bugaboo Donkey och Brio Go.

Storlek
Brio Go är 61 cm bred och Bugaboo Donkey är 60 cm bred – på den bredaste punkten. Medan Brio Go avsmalnar framåt så är Donkeyn jämntjock hela vägen. Visuellt ser Donkey väsentligt större ut än Go men jag tycker att vagnarna känns likvärdiga i storlek när jag kör runt dem. När det gäller storleken ihopfälld så slår Brio Go Donkey Mono på fingrarna ganska hårt. Visserligen kan bägge vagnar fällas med sittdelen på men Donkey blir relativt stor och otymplig då, medan Brio Go blir ett smidigt litet paket.

Liggdel
Det känns svårt för mig att jämföra liggdelarna när jag aldrig använt Donkeyn med liggdel. Så jag säger pass på den här, men om jag ska jämföra Gos liggdel med vad jag hört av mina vänner som kör Donkey med liggdel så tycker flera att Donkeys liggdel är rätt smal och att det är synd att liggdelslocket är så kort samt lätt för barnet att sparka av. Gos liggdel gillade jag väldigt mycket, den var rymlig och ombonad.

Sittdel
Donkey har ergonomisk sits med tre lägen, Go har en vanlig sittdel med ställbart fotstöd och steglöst reglerbart ryggstöd. De är ungefär lika rymliga i längd, men Go har något kortare fotstöd än Donkeyns sittdel. Vad man föredrar av vanlig sittdel och ergonomisk är mest en smaksak, mina barn har aldrig  brytt sig så mycket om den saken men jag vet att de tycker om att det är ett väldigt upprätt sittläge på Donkeyn. Samtidigt är Gos sittdel något rymligare i bredd. Bägge sittdelar är vändbara.

Bygel
Båda vagnarna har avtagbar bygel. Gos bygel är klädd i samma textil som vagnen, Donkeyns är i samma skum-material som handtaget. Jag gillar Gos bygel en aning mer eftersom att den har en grenflärp som gör att barnet inte kan glida ur sittdelen. Hade bygeln på Donkeyn varit swingaway som den numera är på Cameleon3 så hade jag antagligen utsett den till vinnare. På Go känner jag inte att jag behöver ta av bygeln utan jag kan sätta barnet på plats relativt smidigt ändå, men på Donkeyn skulle jag gärna knäppa loss bygeln men orkar aldrig böka så mycket med den. Väl på plats tycker jag dock att den sitter i en bra höjd.

Sufflett
Här kan vi snacka väldigt olika typ av sufflett. Bugaboos suffletter är i enkelt tyg och inga funktioner. Du kan fälla upp eller ned den, och ha den i mellanläge. Gos sufflett har vädringsficka med inbyggt myggnät och dubbelt tyg. Jag tycker att bägge suffletter skulle kunna vara längre, eller ha en liten solkeps. Det som för min del gör Donkeyn till en vinnare på den här punkten är hur enkelt det är att variera utseendet, att byta färg på suffletten görs på en minut och man kan till och med sy egna suffletter och få ett helt unikt utseende på sin vagn.

Sele
Donkey kan aldrig vinna en kamp om bäst barnvagnssele. Den är kort och väldigt omständlig att få loss när man ska ta i och ur sittdynor eller åkpåsar. Gos sele är betydligt mer lätthanterlig.

Handtag
Jag tycker att Donkeyns handtag är trevligt, lagom brett och lagom mjukt. Men Brio Go har ett ergonomiskt handtag som verkligen är som manna från himlen för vilken småbarnsförälders handleder som helst. Kanske inte en fröjd för ögat men jag tycker funktion får gå före utseende och Go är verkligen skön att köra. Det enda jag kan önska är att Gos handtag skulle gå att få lite högre upp, men jag har alltid föredragit teleskophandtag framför knäledshandtag, och tror att det också är en smaksak. Båda vagnarnas handtag går att få väldigt lågt, så de borde vara likvärdiga i det avseendet om man är av lite kortare längd.

Varukorg
Jag brukar hylla Brio Go för dess rymliga varukorg, som sväljer mycket både på bredd, längd och höjd. Men Donkeyn mono har liksom två varukorgar. Den under är smart organiserad med olika fack, och både lätt åtkomlig och stor. Sidokorgen är något man inte visste att man behövde men när man väl har den så använder man den hela tiden, och saknar den på alla andra vagnar. Det är nog nästan bara Donkey Mono som kan slå Brio Go just när det kommer till varukorgen.

Fällning
Som jag nämnt högre upp så tar jag alltid av sittdelen på Donkeyn innan jag fäller den, vilket jag inte behöver på Go. I övrigt är ihopfällningsmekanismen lika enkel att begripa sig på på båda vagnarna. Men just eftersom att Go går att fälla i ett stycke på ett så smidigt sätt, så tycker jag att den känns enklare att hantera vid bilåkning och liknande.

Hjul
Go -13 har plasthjul både fram och bak, vinterhjulen är exakt likadana som bakhjulen, fast utan bromskuggarna. Donkey Mono har lufthjul och jag tycker om lufthjul, de ger rullet i barnvagnen det där lilla extra. Ännu en fördel med lufthjul är att det inte fastnar småsten i dem. Samtidigt så finns det alltid en viss punkteringsrisk och man måste, verkligen måste, se till att lufthjulen har rätt tryck i sig för annars blir vagnen inte alls rolig att köra runt på.

Förnyelse
Det finns många sittdynor och åkpåsar som funkar i Brio Go, samma gäller förstås för Donkeyn. Och visst kan du byta klädsel på din Go-sittdel, men det är inte lika enkelt som på Bugaboos vagnar och utbudet är inte ens i närheten. Donkeyn kan ha tusen olika ansikten och den går att förnya om och om igen.

Ståbräda
Bägge vagnar har sin egen ståbräda och jag tycker att de funkar bra. Donkeyns ståbräda sitter inte centrerat på chassit, så med den finns det lite extra utrymme för benen om man har långa sådana. Sen gillar jag att Donkeyns ståbräda är lite högre, det gör det enklare att använda den även i terräng och snö. Brio Gos ståbräda med dess hårda små hjul tenderar dessutom att skramla en del, men det ska vara en ny ståbräda på väg som funkar till alla Brios vagnar – en med TRE hjul, så att inte vagnen ska ta lika mycket av tyngden. Ska bli spännande att se hur den funkar. Donkeyn ståbräda är dessutom enklare att hänga upp än Gos, en sådan rem medföljer medan jag för Gos ståbräda fick hitta på en egen lösning.

Pris
En ny Go 2013 med sitt- och liggdel kostar omkring två tredjedelar av priset för en Donkey Mono. Men om man vill kan man bygga om sin Donkey till en syskonvagn, så det kan ju motivera den högre prislappen för en del.

Körkänsla
Go och Donkey är två av de vagnar jag gått absolut flest promenader med, så trots att de är så olika tycker jag att bägge har väldigt bra körkänsla. Go vinner framförallt på den underbara fjädring, som är ännu bättre på årsmodell 2013. Vagnen liksom vaggar sig fram och det är väldigt behagligt både för barnet som sitter i och för mig som kör. Donkey Mono har en väldigt knapp fjädring men kompenserar det med ett fantastiskt rull. Tog en långpromenad med Donkeyn nu i helgen och ibland kändes det som att vagnen var ute och gick med mig, snarare än tvärtom. Som Duracell-kaninen fast den bara rullar och rullar och rullar…!

Terrängkörning
Med terränghjulen på är Brio Go fullt kapabel att hantera även grov terräng, och om vagnen fastnar så är fjädring på både fram- och bakhjulen ett bra sätt att få loss vagnen. Eftersom att vagnen då har fasta framhjul så rullar den på stadigt i sin spår och den som kör kan koncentrera sig på styrkan att skjuta på istället för att hålla linjen. Donkey är också en mycket bra terrängvagn och framhjulen går ju att lösa om de skulle börja tendera att slira åt sidor eller fasta i tvärläge mellan stenar och rötter.

Så, Brio Go 2013 eller Bugaboo Donkey Mono?
Det här är ett väldigt svårt val. När det gäller duovagnar så är Go -13 och Donkey Mono just nu mina favoritvagnar, bägge två. Men samtidigt som de är olika på så många punkter så är de också för lika för att det ska vara motiverat att ha dem samtidigt. Jag har testat, flera gånger, och de är tyvärr lite för mycket inne på samma område och konkurrerar. Det bästa med Go är fjädringen som ger vagnen riktigt bra körkänsla ihop med det bekväma handtaget. Det bästa med Donkey är rullet, den kör sig själv nästan och den har många väldigt smarta funktioner såsom sidokorgen, den välorganiserade varukorgen och möjligheten till förnyelse så fort andan faller på. Jag kan faktiskt inte välja en framför den andra, de korsar mållinjen samtidigt för mig!

Min rekommendation till alla som står i valet och kvalet är att lista de för er tre viktigaste punkterna av de saker jag tagit upp, och sen se vilken vagn som verkar ha övertaget på det som ni prioriterar. Gå sen och provkör om ni kan. Och kom ihåg, oavsett vilken av dessa vagnar ni väljer för ert barn så har ni gjort ett riktigt bra val!

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Klara 7 november, 2012 - 18:30

Alltså, din blogg är oslagbar! Jag visste inte att det fanns så mycket att säga om vagnar! På ett bra sätt 🙂 jag läser under gamla rubriker och blir verkligen hjälpt i mina funderingar kring val av vagn! Tack!

Reply
alltombarnvagnar 7 november, 2012 - 19:10

Hej Klara,
och tusen tack för din kommentar som fick mig att skratta! 🙂 Kul att jag kan både upplysa och förvåna!
/Anna

Reply
Caroline 18 december, 2012 - 16:01

Hej, på pris har du skrivit att go kostar två trejdedelar av donkey. Men hur mycket kostade brion med båda delarna? På vissa sidor ser det ut som att man får båda delarna för ca 7000kr men andra så är liggdelen separat för 3000kr utöver de 7000kr? Svara gärna till min mail 🙂
Med vänlig hälsning, caroline

Reply
alltombarnvagnar 18 december, 2012 - 23:26

Hej Caroline! Vad Go kostar varierar lite mellan olika återförsäljare, så det kan jag inte svara på tyvärr eftersom att det inte finns någon enhälligt svar!
/Anna

Reply
li 20 januari, 2013 - 18:32

hej!
vi är lite sugna på en brio go. undrar hur du upplever handtaget vara placerat i förhållande till själva vagnen. både jag och min sambo är kring 180 cm och det låter som när du skriver att du också är lång? alltså, när man går med vagnen, kan du ta ut stegen ordentligt eller är du nära att ”slå/sparka” i vagnen med fötterna/benen?
tack för en mycket barnvagnsutförlig blogg! helt underbar för en rookie som mig.
/li

Reply
alltombarnvagnar 20 januari, 2013 - 20:46

Hej Li!
Nja, jag är 170 cm lång så medellång antar jag. Men min man är 185 cm och han kör ju vagnarna (nästan) lika mycket som jag göra. Vi gillar bägge att ha Gos handtag på högsta läget men har vi så, så är det precis att vi kan ta ut stegen utan att snudda vid chassit. Det är inte så man sparkar i ”på riktigt” men man tror att man ska det. Fäller man ned handtaget ett snäpp så man hamnar lite länge från vagnen så är det dock inget problem längre.

Tack!
/Anna

Reply
Emma 7 februari, 2013 - 15:32

Hej! Jag har precis köpt en brio go 2013, den kom igår och har än så länge bara kört den inne men vi älskar den, både jag, min son och min sambo. Men jag har en fråga angående fällningen. Måste man ha sittdelen vänd ifrån sig när man fäller den? Alltså jag kunde fälla den med den mit mig men sen fick jag inte upp den igen.. Ska det vara så eller har jag gjort något knasigt? Tacksam för svar! Vänliga hälsningar Emma

Reply
alltombarnvagnar 7 februari, 2013 - 15:54

Hej Emma!
Nej, sittdelen kan vara vänd både framåt och bakåt, Go kan fällas i ett stycka ändå. Det som dock kan hända ibland om man har sittdelen vänd mot sig när man fäller vagnen är att sittdelens rygg tar i lite i ramen vid framhjulen. Så lyft upp den lite bara medan/innan du fäller upp vagnen! Det brukar ge med sig lite med tiden också. Hoppas att jag kunde vara till hjälp!
/Anna

Reply
Emma 7 februari, 2013 - 21:10

Tack så jätte mycket. Det funkade alldeles utmärkt nu! Och tack för snabbt svar!
// Emma

Reply
Lovisa 8 december, 2014 - 09:42

Hej och tack för en grym blogg!
jag o sambon är 182 c bägge två. vilken av dessa rekommenderar du då? Ska byta mom min edge duo s! 🙂

Reply
Anna 8 december, 2014 - 23:41

Hej Lovisa, med längden i åtanke så säger jag Donkeyn, bättre stegutrymme för långa ben med den än med Go!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar