Köpa barnvagn på Blocket

av Anna

Del 2 av 2, del 1 handlar om att sälja barnvagnar på Blocket.

Vad letar du efter?
Vissa kollar hela Blockets barnvagnssektion minst en gång i timmen för nöjets skull, jag tillhör den skaran. Men är man ute efter att faktiskt köpa en ny vagn så lönar det sig att veta vilket märke och gärna vilken modell det är man söker efter. Mitt bästa tips är att skapa en profil på Blocket och att sedan spara en sökning på just ”bugaboo” eller ”bugaboo cameleon” så att alla annonser som kommer upp med de orden i sig ligger som en bevakning på din sida på Blocket. Är man ute i god tid är det här ett bra sätt att bilda sig en uppfattning om vad som är ett normalt, lågt eller högt pris för den vagn man söker.

Vagnens ålder och skick
En del märken använder sig av årsmodeller (t.ex. Brio Spin -10/-11/-12) medan andra bara gör uppdateringar av sina modeller när behov uppstår (t.ex. Bugaboo och Phil & Teds). Det som är viktigt är förstås att samma vagn kan ha olika funktioner eller design beroende på vilken version av modellen det är. Att vagnen är från exempelvis 2010 kan ju ändå vara relevant för då får man ett hum om hur länge den har använts, men generellt går ändå skick före ålder. En del sköter sina vagnar pedantiskt och andra sliter på dem så man knappt förstår hur det är möjligt, varför en äldre vagn kan vara mycket finare och i bättre skick än en yngre. Läs på om en den vagn du är intresserad av och ta reda på vilken årsmodell som är intressant för er.

Funktioner
Det absolut viktigaste att kolla på när du är spekulant på en vagn är att se att den är hel och fungerar som den ska. Ärliga säljare nämner eventuella fel redan i annonsen, och till fel räknar jag inte vanligt slitage, solblekta tyger eller repor på chassit, men långt ifrån alla på Blocket är ärliga människor. Provkör alltid vagnen åtminstone fram och tillbaka några meter. Testa bromsen, noga! Fäll ihop och upp vagnen, känn på däcken, om det är teleskophandtag så kolla att det inte glider och är det knäledshandtag är det bra att känna efter så att den låser sig som den ska i alla lägen. Kontrollera fotstödet, sittdelens fällning till ligg- eller viloläge. Klädseln ska du titta igenom så att den inte är möglig, och är den det ska du tacka för dig och åka därifrån. Möglig klädsel går inte att rädda utan ska kasseras, ett barn ska aldrig placeras i en möglig vagn då det är direkt farligt.

Vissa funktioner är enkla att åtgärda själv. Gnisslande ljud kan ofta åtgärdas med siliconspray, solblekt klädsel kan färgas och är vagnen bara allmänt smutsig går den förstås att rengöra och få in fint skick igen. Däck med punka man lagas eller bytas ut, smårepor kan putsas bort och trasiga selar kan (ofta) bytas ut. Kika gärna efter rost också, i viss mån kan rost åtgärdas men inte alltid.

Pruta
Prutandes ädla konst är det inte alla som behärskar men faktum är att de flesta annonser på Blocket läggs upp med viss prutmån. Och har en barnvagn redan legat ute ett par veckor är det definitivt läge att diskutera priset. En viktig sak med prutning är att alltid vara trevlig och förutsättningslös. Samt att det pris du erbjuder är rimligt i förhållande till utgångspris och vagnens värde. Även här hjälper det att ha koll på vad andra vagnar av samma märke och modell har sålts för så att man kan värdera den man är intresserad av för att bättre komma fram till vad man själv är villig att ge. Personligen föredrar jag att andra prutar via mail, telefon eller sms på det jag har till salu. Då vet både jag och köparen om det är värt för den senare att åka hem till mig för att köpa vagnen. Samma när jag själv ska köpa en vagn, förstås. Men det är en smaksak.

Kvitto och garanti
Som andre (eller tredje eller fjärde…) ägare av en vagn har du ingen rätt till garantin. Det är en väldigt vanlig missuppfattning att garantin är bunden till vagnen men den är faktiskt personlig. Ibland kan man ha köpt en vagn kontant och fått ett kvitto utan personuppgifter eller ett oifyllt garantikort och i de fallen kan det förstås vara möjligt att föra garantin vidare till någon annan men allra oftast är så inte fallet. Att be om originalkvitto är det därför ingen större poäng med. Däremot kan det vara intressant att få se kvittot om man skulle vara orolig för att vagnen är stulen. Med det inte sagt att avsaknad av kvitto betyder att en barnvagn är stöldgods! Trots att jag är väldigt noga med mina papper har jag ändå lyckats tappa bort flera viktiga kvitton till mitt eget stora förtret.

Den sorts kvitto som kan vara relevant att skriva vid en andrahandsaffär är på det köp som då genomförs. På kvittot ska bägge personers namn samt kontaktuppgifter finnas med, pris på vagnen samt märke och modell, varför inte en printscreen på Blocket-annonsen? Detta signeras sedan av bägge parter samt kompletteras med datum för affären. Detta kvitto fyller sedan en funktion av försäkringsskäl om vagnen skulle bli stulen eller förstörd i den nya köparens ägo.

Var snabb
Vet du vilken vagn du söker och vilket pris den brukar ligga på så gäller det att ständigt ha ett vaknade öga på Blocket. Det går att göra helt otroliga fynd! Men då gäller det att kasta sig på telefonen inom de första fem, tio minuterna från att annonsen har kommit ut och ofta måste man vara beredd att åka iväg och hämta vagnen ganska omgående.

Skicka barnvagn?
Ibland känns det lönlöst att hitta den vagn man söker i sitt eget närområde. För mig som bor i Stockholm är utbudet ganska lyxigt men i glesområden finns ofta inte samma möjligheter att välja och vraka. Det går att skicka barnvagnar för en relativt liten penning. En liten varning dock, generellt rekommenderar jag INTE att köpa en vagn osedd. Dels för att det finns riktiga lurendrejare och dels för att vad den ena anser är ”fint skick” kan vara något helt annat för den andre. Ska man köpa barnvagn på distans är det verkligen att föredra om någon man känner kan titta på och godkänna vagnen först, innan den skickas iväg till dig.

Lycka till i jakten på ny barnvagn och kom ihåg att ha is i magen samtidigt som du är snabb som en vessla, det är då man gör de bästa köpen!
/Anna

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Jenny / Ekomamma i stan 4 april, 2012 - 18:57

Toppen inlägg både det här och sälj-inlägget. Ska återkomma till dessa när det är dags för oss att byta vagn.

Reply
alltombarnvagnar 4 april, 2012 - 19:16

Tack! Vad bra att mina erfarenheter kan komma andra till nytta!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar