BOB Revolution Pro

av Anna
BOB Revolution PRO_1

Recension av BOB Revolution PRO

Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Britax, pris ligger på 5995 kr.
Försäljning: Finns ingen ute på andrahandsmarknaden just nu.
Typ av vagn: Joggingvagn.

Den enda vagn jag sprungit med tidigare är en Brio Spin. Spin är alltså en sulky med två små framhjul, ingen handbroms och även om den har ett skönt gung så är det knappast gjord för de (visserligen låga) hastigheter som jag kommer upp i ute på mina löpturer. Och jag kan säga direkt, att i jämförelse med Brio Spin så är BOB Revolution PRO förstås en dröm att springa med. Men det är ju inte så konstigt.

Och även när Revolution PRO inte ställs sida mot sida mot en vanligt stadssulky så är jag positivt överraskad. Det kommer alltid att vara bra mycket tyngre att springa med ett barn i joggingvagn än att springa själv, men vill man kombinera ansvaret för ett litet barn med träning så går det att få till på ett väldigt bra sätt måste jag säga. Dessutom, just eftersom att det är så mycket tyngre, så jag det som en fördel att jag med Revolution PRO kunde klappa mig lite extra på ryggen efter varje springtur – 3 km med joggingvagn måste väl ändå motsvara minst 5 km utan, eller hur?

BOB Revolution PRO_sittdelen

Förutsättningar är dessa: BOB Revolution PRO är en fast framåtvänd joggingvagn med tre luftfyllda hjul. Framhjulet har två lägen – ett låst och ett rörligt. Om vi inledningsvis tittar närmre på sittdelen så har den ett ganska tillbakalutat sittläge (2) som sedan kan fällas ned till ett bra, nästa helt plant, liggläge (3). Liggläget har absolut varit bra nog för att en ettåring ska kunna sova riktigt bekvämt, och han har inte misstyckt i sittläget heller. Ryggstödet regleras steglöst med hjälp av remmar (1), en på vardera sida om sittdelen. Och den här funktion är faktiskt det jag gillar minst med hela vagnen. Allt annat känns genomtänkt utifrån hur vagnen ska användas – man ska springa med den! Så för att fälla ryggstödet hade det logiska varit om det gått att göra med en hand, så man kan hålla den andra på handtaget med bromsen inom räckhåll. Men med två separata remmar så måste man antingen fälla en sida i taget, med följden att det blir rejäl slagsida för barnet , eller så måste man stanna till helt och fälla ryggstöden jämnt med hjälp av båda händerna. Oavsett hur man väljer att göra så stör det både rytmen för mig som springer och insomnandet för barnet i vagnen. Det här är något jag hoppas ses över och förändras på kommande versioner av Revolution PRO.

På baksidan av ryggstödet finns en förvaringsficka i nättyg (4), perfekt för att lägga sådant man vill ha nära till hands i medan man är ute och joggar. Att det är nättyg gör också att man ser direkt vad den pryl man vill ha ligger. Själva sittdelen (5) känns bekväm, den är rymlig på bredden och har en fempunktssele som är enkel att justera i längd. Även för barnets finns praktiska förvaringsfickor (6) i sittdelens sidor. Bra att stoppa ned en napp, en leksak eller en vattenflaska i. BOB Revolution Pro har ett ställbart knäledshandtag (3) som kan vinklas i flera olika vinklar, så att den som springer med vagnen kan hitta en bekväm vinkel för armarna oavsett längd.

BOB Revolution PRO1_storlekpabarnen

Jag har använt vagnen som stadsvagn med min fyraåring, samt testsprungit kortare sträckor med henne. När jag joggat på allvar har det varit med ettåringen. Detta handlar främst om min egen förmåga som löpare, det skiljer 8 kg mellan barnens vikt och det är helt enkelt lite för tungt för mig för att palla skogsterrängen med fyraåringen i vagnen. Så hon får cykla bredvid och ettåringen får vara den som rullar fram. Båda två har suttit bra i vagnen. När fyraåringen lutar sig bakåt så har hon huvudet mot det nedvikta sufflettyget, men suffletbågarna är högre placerad och det är inga problem att fälla upp suffletten över hennes huvud. Ettåringen har mycket gott om utrymme åt alla håll och åt sidorna finns det så mycket space att det känns luftigt även när vi haft en åkpåse från Britax i vagnen (vilket för övrigt funkade utmärkt). På BOBs amerikanska sida anges vagnens maxvikt till 32 kg (inklusive belastning i varukorgen), i Sverige är den 17 kg. Men då får vagnen även belastas med 4 kg i varukorg och 1 kg i förvaringsutrymmet på baksidan av ryggstödet. Och jag har hört att vagnen testats upp till 100 kg. Det handlar troligtvis främst om det vanliga problemet med olika viktbelastningar i de olika säkerhetstester vagnar genomgår, där en högre vikt används i USA än i Europa. Mina barn väger cirka 12 och 20 kg, och helt ärligt känns BOB Revolution Pro robust nog för att palla en joggingtur även om det var jag som satt i sittdelen. Kanske inget jag bör rekommendera, men sammantaget är min bedömning att BOB Revolution Pro har en lång användningstid, utan problem upp till 4-5 års ålder för det normallånga och normaltunga barnet.

BOB Revolution PRO_detaljer


BOB Revolution Pro har ett stadsläge och ett joggingläge. Bilden ovan är klickbar och då ser man tydligare spärren ovanför framhjulet med vilken man kan låsa det i ett fast läge (1). Det är en väldigt smidig spärr och det fasta läget på framhjulet är väldigt stabilt, och helt klart ett måste medan man springer för att vagnen ska hålla kursen utan att man ständigt behöver aktivt justera riktningen med händerna på styret. Bakhjulen (2) är precis som framhjulet stora och luftfyllda, det är enkelt att komma åt ventilen för att fylla på med luft och bakhjulen kan både tas loss helt snabbt och smidigt, men det finns också möjlighet att själv justera hur de sitter för att vagnen ska rulla rakt och balanserat. Varukorgen är riktigt stor och lättåtkomlig (3), kanske inte helt givet på en joggingvagn. Men BOB Revolution Pro ska ju även gå att använda som en vanlig vagn och det är verkligen inte ett bekymmer att få med sig ett par matkassar i den här varukorgen.

Något som är väldigt viktigt för att en vagn verkligen ska fungera bra som joggingvagn i praktiken är fjädring och broms. BOB Revolution Pro har en rejäl fjädring inbyggd i chassit (4) och det gör springturen mycket mindre stötig både för den som springer och för barnet i sittdelen. Handbromsen (5) är bra placerad på handtaget och enkel att snabbt krama om. Att en joggingvagn bör ha en handbroms handlar inte bara om att man snabbt ska kunna stanna till utan också om att underlätta för joggaren i nedförsbackar. Med en handbroms som är halvt inpressad får man hjälp med att hålla emot vagnens fart när det lutar utför. Det finns dock även en fotbroms på vagnen (6), vilken fungerar som en bra parkeringsbroms när man ska stanna till helt eller lämna vagnen stående.

BOB Revolution PRO_sufflett

Kanske är suffletten extra viktig hos en framåtvänd joggingvagn? Jag kan nog luta åt att jag tycker det. Framför allt om jag ska springa med ett litet barn, jag som annars försöker dra ut på att vända mina kids framåt. Ute på en springtur i skogen känns det dock helt okej att ha min ettåring vänd mot världen, men jag vill fortfarande kunna ha koll på hur han mår, och om han är vaken eller sover. BOB Revolution Pro har en tittlucka uppe på suffletten, med ett lock som mörklägger (1). Ovanför ser man en liten meshficka där man kan lägga någon liten småsak men också snabbt knöla in tittluckans lock. Under finns ett fönster i klarplast (2) som ger en godkänd vinkel in när barnet sitter upp, och en bra vinkel när ryggstödet är nedfällt till liggläge. Är det en riktigt varm sommardag som man är ute och springer, så går det att öppna upp halva bakstycket på vagnen helt för en superb luftgenomströmning (3). Suffletten kan ställas i tre olika lägen – fullt infälld (4), halvt utfällt (5) och fullt utfälld (6). Fullt utfälld så skärmar de av både sol och vind från barnet, jag har sprungit även när det varit kallt ute och det blev inte blåsigt inne hos ettåringen trots att det var kyligt nog i luften för att jag skulle behöva ha vantar på mig.

bobrevolutionproihopfalld

Okej, så de flesta har kanske en vanlig duovagn och sedan spritter det i benen på en när man är föräldraledig och man vill ut och springa. Och helt plötsligt finns behovet av en springvagn, och var ska man få plats med den? Det har i alla fall varit en tveksamhet jag har känt, då vi bott i lägenhet och inte haft yta att ha en stor joggingvagn på. I uppfällt läge framför allt så är många jogginvagnar väldigt långa, inget man gömmer undan i ett hörn direkt. Men även i det avseendet kan jag ge BOB Revolution Pro tummen upp, för den viks ihop till ett relativt kompakt paket. Förfarandet är dessutom relativt okomplicerat. På bilderna ovan har jag framhjulet i låst läge, då blir vagnen lite längre än om man fäller med hjulet rörligt. Sedan är det enklast om man lägger i parkeringsbromsen. Därför trycker man in fällningshandtagen på båda sidor av vagnens handtag (3) och viker sittdelen framåt (1). Sedan lyfter man upp vagnen i hopfällningsremmen under sittdelen (4) och lägger sedan vagnen ned på marken (2). Ska man lyfta vagnen och vill att den förblir ihopfälld så låser man ihop remmen på handtaget (som även fungerar som säkerhetsrem runt handleden när man springer) med en kortare ram i chassit. Et voilá – klart!

Men vissa saker gör sig ju bäst i rörlig bild, så därför har jag satt ihop en liten film för att bättre visa ihop- och uppfällning av vagnen och som visar lite av hur vagnen är att springa med. Vilket också är det sista jag tänker skriva om, mitt totalt intryck av BOB Revolution Pro. Efter flera månaders användning så känner jag att det är en springvagn jag kan rekommendera. Den känns gedigen och välkonstruerad både ur barnets och förälderns perspektiv. Trots att det är tungt att springa med vagn så är det fullt genomförbart även för en amatörjoggare som jag. Att springande styra vagnen, trots det låsta framhjulet, är smidigt och tack vare det ställbara handtaget så kan jag ha ett bra grepp men samtidigt gott om utrymme för att aldrig behöva korta av mina löpsteg. Både jag och min man har sprungigt med vagnen, vi är cirka 170 och 185 cm långa, och båda har tyckt att det känts bra både under och efter löpturen. Barnen har suttit bra i vagnen, de har sovit gott och haft bra utsikt ut när de varit vakna. Vi har inte använt vagnen mycket som cityvagn men tagit den med oss till mataffären och även om Revolution PRO känns klumpigare inne på Hemköp än ute i skogen så har det funkat det också. Tid är en bristvara. Att vara med sina barn och att träna är något som många vill hinna med, och med en bra joggingvagn som BOB Revolution Pro så kan man hinna med båda samtidigt och det gör den till ett smart inköp för den med mycket spring i benen.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Tävling – vinn en BOB Revolution PRO! 15 juni, 2015 - 11:50

[…] hittar du på BOBs hemsida och i min recension av BOB Revolution PRO. Tävlingen pågår fram till och med midsommarafton 19 juni, vinnaren meddelas per e-mail (så se […]

Reply
Datevig 26 juni, 2015 - 12:52

Hej! Såg din recention nu, hann kommentera på första inlägget:
”Vad kul att du ska testa Boben. Hittade inte så många användarrecentioner när vi var ute efter en löparvagn. Vi har haft just den här modellen i snart ett år och älskar den. Den har använts främst som löparvagn/powerwalkvagn, men eftersom den rullade så lätt, har swivelhjul fram och var så stabil så fick den även hänga med på stan, i bussen och i bilen. Blev tom så att Buffalon bara stod och denna blev huvudvagn. Min man sprang mycket med den under pappaledigheten och sonen sover skönt i den då. Man får pallra upp med nackkudde och filt så han sitter stadigt bara. Nu när vi har fått en till liten så är det perfekt att mannen tar med storebror (18 mån) på löptur, kan bli uppåt en halvmara i längd, och jag kan gå på stan med lillen. Ett tag var vi inne på att skaffa liggdelen till Boben men blev nya MB Swiften istället och Buffalon fick säljas. Ska bli kul att läsa vad ni tycker om vagnen. Vi älskar den som sagt och den kommer stanna kvar tills inget av barnen vill åka vagn längre :)”

En reflektion ang remmarna för ryggstödet. Vi tyckte likadant först, men min man har uppskattat att det är två för att få till en liten lutning åt ena hållet så sonen inte ”rullar” när man springer och han sover. Den ska ju dessutom inte vara i helt liggläge när man springer, utan så upprätt som möjligt för att få rätt balans i vagnen.

Kul att ni gillade den också.

Reply

Lämna en kommentar