Bugaboo Runner

av Anna
Recension av Bugaboo Runner

Recension av Bugaboo Runner

Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Bugaboo, inköpspris för chassit är 3749 kr och ett par adaptrar kostar 250 kr. Vill man köpa vagnen komplett med Runner-sittdelen också så kostar hela paketet 7195 kr.
Försäljning: 
Har ännu inte sett Runner säljas begagnad.
Typ av vagn:
Springvagn, löpvagn, jogginvagn – kärt barn har många namn.

Det finns en uppsjö av springvagnar på marknaden redan, i prisklasserna från en knapp tusenlapp till många tusenlappar. Så när Bugaboo annonserade att de hade en helt ny vagn på gång så tänkte i alla fall inte jag i den riktningen, marknaden kändes full. När jag sedan såg Runner för första gången så slogs jag förstås först av allt utav den vändbara sittdelen. Bugaboo hade återigen lyckats med sin devis om att ge sina kunder det de inte visste att de ville ha. Och jag hade ärligt talat ingen aning om att jag ville ha en joggingvagn med vändbar sittdel men efter den här sommaren är jag helsåld på den kombinationen. Fler vagnar med den funktionen är på väg, men för nu är det något vad jag vet helt unikt för Bugaboo Runner.

Efter att ha haft Runner med mig under en fem veckor långa semester på Gotland så kan jag konstatera att det är två saker med vagnen som gör den riktigt bra: den vändbara sittdelen och det fantastiska rullet. Har man redan en Bugaboo-vagn har man dessutom halva Runner hemma redan, vilket gör att den för många blir ett väldigt prisvärt inköp.

Körkänslan när man springer med Bugaboo Runner

Körkänslan när man springer med Bugaboo Runner

Oftast brukar jag avsluta en recension med körkänslan, men idag vänder vi på steken och gör precis tvärtom. Jag har sprungit flera mil med Runner under sommaren och hunnit med asfalt, grusvägar och traktorstigar i skogen. I mitt tycke är Runner inte en terrängvagn. Det finns fjädring i chassit och en vanlig grusväg klarar den bra, men på grövre underlag så blir det lite skakigt och jag valde ofta att slå av på takten de sträckorna. Så vill man springa i skogen eller på väldigt gropiga vägar, då rekommenderar jag en annan typ av springvagn. Men springer man mest på asfalt eller någorlunda plant underlag, då är Runner en dröm.

Faktum är att Bugaboo Runner är den första springvagn jag använt som jag känt inte begränsade mig under löpturen. Efter att ha fått in en bra teknik för hur handtaget ska hållas så hade jag under slutet av sommaren i princip samma kilometertider med vagnen som när jag sprang utan. Tidigare har jag föredragit att springa ensam men nu kunde både jag och min man frivilligt välja att ta en löptur med Runner efter lunch så vår ettåring fick sova samtidigt som den ena av oss fick motion medan den andra av oss blev avlastad och bara behövde se efter två barn för en timme. Win – win! Och det är det som gör Runner så bra. Att den verkligen blir ett verktyg för att underlätta att få in motionen i vardagen och inte bara något tungt att dra runt på fast man hellre skulle slippa.

Magiskt bra rull gör löpturen lätt

Så, vad är det som är så bra med rullet då? Jo att Runner nästan drar dig framåt på löprundan, istället för att du måste skjuta på vagnen med armarna. Jag har testat att släppa handtaget på långa raksträckor (givetvis med säkerhetsremmen runt handleden) och kunde springa 10-20 meter innan Runner började slå av på takten. Det fasta framhjulet skulle man kunna tro gör vagnen svårstyd. Men den är så välbalanserad att jag med en hand kunde hävda handtaget bara en aning och då enkelt ändra riktning. Egentligen var det endast i de värsta uppförsbackarna och vid branta svängar som jag behövde hålla två händer på handtaget. Att framhjulet är fast gör dessutom att vagnen håller kursen väldigt väl, och det finns möjlighet att finjustera just framhjulets position så det är exakt som man vill ha det.

Adaptrarna som behövs för att fästa olika sittdelar på Runner-chassit

Adaptrarna som behövs för att fästa sittdel tillhörande Donkey, Buffalo, Fox, Cameleon och Bee på Bugaboo Runner

Runner-koncepet är egentligen ganska enkelt. Antingen köper du vagnen i sin helhet med Runner-sittdelen och chassit. Sittdelen är då identisk med Bugaboo Buffalos, förutom att den inte har skum på sittdelsramen. Eller – om du redan har en Bugaboo-vagn – så köper du chassit och använder din befintliga sittdel som då fästs på chassit med adaptrar. Det finns adaptrar för Cameleon, Bee, Donkey och Buffalo (samma adaptrar som för Runner-sätet alltså). Alla sittdelar kan använda både framåt- och bakåtvänt på chasssit.

1: Chassit med adaptrar fastsatta.
2: Närbild på adapter.
3: Adapterfästet på chassit.
4: Adaptern sätts runt mittstången och dras i position, den klickar när den hamnat rätt.
5: Snarlika men ändå olika – adaptrar för Donkeyns respektive Runners/Buffalos sittdel.

Så stora barn ryms i Bugaboo Runner

Så stora barn ryms i Bugaboo Runner

Jag har haft tillgång till Runner-sittdelen men hade inte plats för den i packningen till Gotland. Eftersom att jag skulle ha med Bugaboo Donkey så räckte det ju att bara packa in chassit och använda Donkeyns sittdel även på Runner. Sittdelen har då precis samma funktioner som på Donkeyns chassi. Alla lutningslägen på sittdelen och så gott som alla tillbehör funkar också. Att kunna ha mugghållare på handtaget var guld värt när en skulle springa långt mitt i gassande solsken.

Mina barn gillar Donkeyns ergonomiska sittdelar sen gammalt och vi upplever den som rymlig, så även 4,5-åringen kunde få testsitta en kort stund trots att hon befinner sig över den tillåtna maxvikten. Ettåringen sitter riktigt bra och sover ännu bättre. Det har varit relativt soligt väder i sommar, så jag uppskattade att jag kunde ha breezysuffletten på. Även om svetten rann på mig så blev det aldrig varmt för mitt sovande barn.

Detaljer hos Bugaboo Runner

Runner har rymlig varukorg och avtagbara hjul

1: Som vanligt med Bugaboos vagnar så är det mesta enkelt att förstå sig på. Alla vita plastdetaljer ska markera en funktion. Bakhjulen är enkla att knäppa loss för att få vagnen mindre.
2: Handbromsen löper i en båge längs med hela handtaget. Det spelar alltså ingen roll var man håller händerna, bromsen finns alltid nära till hands och är riktigt enkelt att pressa in, det kan räcka med ett finger och effekten märks av direkt. Jag använde den flitigt i nedförsbackar, för att inte känna att jag måste öka takten för att hinna med i vagnens fart.
3: Det finns även en parkeringsbroms på vagnen, en rejäl fotbroms som är mycket bra att ha när vagnen ska stå stilla utan att man håller i den samtidigt.
4: Varukorgen! Den är rymlig och lättåtkomligt, och har fastsydda elastiska remmar som är mycket användbara för att man ska känna att filten eller den extra tröjan man har med verkligen sitter fast förankrad och inte fladdrar iväg när man springer snabbt som vinden. På bild 3 (klicka på bilden för förstoring) ser man dessutom att bakstycket av varukorgen är försedd med nätfickor som kan förslutas med kardborre. Där har jag stoppat i hemnycklar, telefon eller solglasögon och det har inte funnits en chans att de kan vare sig skramla runt eller falla ur.
5: Framhjulet är alltså ett fast, luftfyllt hjul som också det går att lossa relativt enkelt. Först öppnar man upp spärren, sedan får man skruva på fästena och så drar man bara isär den elastiska delen så lyfts framhjulet bort från chassit.
6: Bakhjulen med det fantastiska rullet,och med bra stänkskydd som man slipper lerfläckar på vagn och kläder.

Runner har ställbart handtag som kräver tvåhandsgrepp

Så funkar Bugaboos Runners handtag

Bugaboo Runner har ett handtag som går att ställa i tre vinklar, skillnaden mellan de olika lägena tycker jag är något större än vad jag lyckas återgå i bilderna 1-3 ovan. Jag är 170 cm och min man är ungefär 185 cm lång. Vi föredrog båda det mellersta läget för det mesta, ibland valde min man det översta läget. Handtagets form var jag tveksam till initialt men jag har inte tyckt att Runner varit det minsta obekväm att hålla i, antagligen just för att den rullar på så bra att det bara krävs att man rör vid den för att den ska köra på framåt.

För att reglera handtaget krävs ett tvåhandsgrepp, vilket jag när jag var som tröttast under löprundorna tyckte var lite jobbigt att få till bra medan jag sprang men som oftast inte var ett problem. Det krävs alltså att man med båda händerna samtidigt drar de två vita spärrarna på insidan av handtaget (bild 4) uppåt mot sig. Det är också så man gör för att fälla ihop chassit. Runner-sittdelen (bild 5) har precis som Buffalos sittdel en swing away-bygel. Är man nyfiken på skillnaderna mellan Runner/Buffalos sittdel och Donkeyns sittdel så bjuder jag på en jämförelsebild (bild 6) av de två bredvid varandra – notera dock att Donkeyns sittdel har en sittdyna i sig.

Så fäller man ihop Bugaboo Runner

Så fäller man ihop Bugaboo Runner

Springvagnar är ofta stora. Bugaboo Runner är 70 cm bred och jag har inte kört den inne i city eller i butiker, även om de flesta syskonvagnar är större än Runner så känns den lite lång och klumpig för den typen av användning. Samtidigt är den otroligt stabil så jag tycker att bredden känns bra i det avseendet. Ihopfälld går Runner med enkelhet in på längden i bagageutrymmet i vår VW Touran, och att fälla den går snabbt så det är inte en vagn jag skulle dra mig det minsta för att ta med i bilen. Vill man få Runner att ta upp ännu mindre plats så är det dock fullt möjligt om man ger det ett par minuter.

För en vanlig ihopfällning så lossar man först handtaget från fastlåst läge genom att dra de vita spärrarna mot sig. Vinkla handtaget uppåt och framåt (1) och fäll det ned mot framhjulet (2). Lyft sedan vagnen i mittstången så viker sig bakhjulen in mot framhjulet de också (3). Nu är vagnen enkel att lyfta in i en bil. Vill man ha den ännu mindre så klickar man först loss bakhjulen med snabbfästen (4) och ska den ta upp minimalt med plats så tar man även loss adaptrarna och framhjulet (5). Då blir chassit helt platt och vagnen är enkel att stuva undan även i en liten garderob.

Mitt omdöme av Bugaboo Runner

Bugaboos rekommendationer för Runner är att den används från att barnet är 9 månader gammalt. Chassit är dock kompatibelt med liggdelen också, men jag skulle absolut inte råda någon att springa med ett barn som inte kan sitta själv och har stabil nacke. Vill man dock börja tidigt med promenader så finns det ingen anledning med att vänta med att köpa ett Runner-chassi som tillbehör om man redan har en Bugaboo-vagn, för den här vagnen är en riktigt bra promenadkompis. Jag har gått på stenstränder och på oklippta gräsmattor och tagit mig fram överallt med en enkelhet jag sällan annars upplever på den typen av underlag.

Hade Runner-chassit funnits när man yngsta var bebis hade jag kastat mig över det för mina powerwalks här ute i förorten när han var nyfödd, för vagnen är så himla trevlig att gå med. Jag tog med Donkeyn till Gotland för att jag trodde att jag skulle använda den, men i och med att jag även med Runner-chassit kunde ha min ettåringen mot mig så stod Donkey-chassit i en lada och samlade spindelväv större delen av sommaren. Bara inne i Visby såg jag en poäng i en lite mer kompakt vagn både ihop- och utfälld.

När ska man köpa Bugaboo Runner?

För den som redan har en Bugaboo-vagn och vill springa på slätt underlag så är det Runner-chassit ni ska köpa. Om man vill köpa hela Runner med sittdel till så blir ju prislappen onekligen lite saftigare, men finns budget för det så tycker jag att det vändbara sittdelen gör köpet värt det. Jag har varit så otroligt nöjd med min Runner jag hade på lån från Bugaboo att jag nu beställt mig ett eget Runner-chassi. Förutom att springa med det nu under sommar och höst så ser jag ivrigt fram emot att glida fram med Runner som en varm smörkniv genom snön när den kommer i vinter.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Bugaboo barnvagnar hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

3 kommentarer

Ingela 10 april, 2017 - 20:20

Hej Anna,
Vet du om nån av adaptrarna till ståbrädan funkar till Runner? Tänker mig en promenad till förskolan och sen en löptur utan att gå hem och byta vagn mellan…

Reply
Christine 7 september, 2018 - 20:57

Undrar som ovan! Även ställt frågan under inlägg för de olika brädorna som finns.

Hur var Runner i snö?

Reply
Maria 30 april, 2023 - 21:30

Runner i snö är ju en jäkla dröm

Reply

Lämna en kommentar