Brio Go vs. Bugaboo Cameleon

av Anna

Brio Go vs. Bugaboo Cameleon
En jämförelse baserad på mina personliga intryck av respektive vagn.

Storlek
På bredden skiljer det faktiskt bara en ynka centimeter (Cam 60 cm och Go 61 cm), så där finns det ingen vinnare eller förlorare i den här jämförelsen. Jag tror att Cameleon upplevs som mindre och smidigare än Go men själv tyckte jag att framkomligheten var densamma oavsett vagn. Det vill säga väldigt god, det var ingenstans som jag inte fick plats. Ingendera har den minsta sortens liggkorg och sittdelarna är även de hyfsat likvärdiga.

Liggdel
Jag har aldrig använt Cameleon med liggdel, men jag har ju ägt en liggdel till den och jag tycker de verkar vara lika ombonade. Jag gillar Camens liggdelslock med dragkedja, till Go finns ett liggdelsöverdrag men det är inte alls lika smidigt att ha halvöppet då det fästs med resår runt liggdelens fotända och sedan med kardborrband vid suffletten. Liggdelen på Go är dock högre belägen från marken sett (varifrån annars?) än vad Cameleons är. Jag är inte jättelång, 170 cm står det i passet, men min man är längre och han föredrar att slippa böja sig ner allt för djupt.

Sittdel
Bägge vagnarna har vändbar sittdel. Camens har tre lägen medan Gos sittdel justeras steglöst med en rem. Cam har fullt liggläge men en ergonomisk sits. Go har ett väldigt bra viloläge men det är inte helt plant och går inte heller att få upp i ett helt rakt sittläge. Det störde inte mig eller mina barn men jag vet att det finns de som ogillar det. Go har ett ställbart fotstöd vilket Camen saknar.

Bygel
Camen har en avtagbar bygel, vilket jag tycker är otroligt praktiskt. Dels för att det underlättar vid i och urlyftning, dels för att mindre barn inte direkt har något behov av en bygel att luta sig mot. Runt Gos bygel finns det en rem från sitsen som man kan fästa så att större barn kan sitta ganska säkert där utan att selen är på. Jag skulle kunna tänka mig, men helst undvika ändå, att sätta Majken i en Go utan selen. Skulle jag sätta henne i en Cam utan sele så glider hon ur och ner på marken på nolltid. Gos bygel är klädd i textil som från åtminstone 2010 års modell är enkel att ta av och tvätta. Hela bygeln går även den att ta av och på efter smak och behov. (Text redigerad 120229)

Sufflett
Bägge vagnars sufflett går att ha i olika lägen: helt utfälld, halvt utfälld eller helt bak. Jag upplevde Gos sufflet som mycket djupare en Camens. Detta beror förstås delvis på att när man fäller Cameleons sits så fälls suffletten med den. Men när Gos sittdel är i helt viloläge så befinner sig suffletten i samma position och släpper därför inte in lika mycket sol. Till bägge vagnar har jag ändå använt mitt barnvagnsdraperi från AddStroller för att helt eliminera ljusinsläpp. Gos sufflett går att öppna upp med dragkedjor så att luftfickor med myggnät kan ventilera vagnen. På Camen har du samma sufflett till sittdelen som till liggdelen, medan Gos liggdel har en egen sufflett som inte är lika bra som den till sittdelen.

Sele
Gos sele är lös. Bra om man gillar att barnet kan sitta selad men ändå med rak rygg utan att vara fjättrad till sitsen. Bra att man kan ta bort den helt. Helt otroligt störande att man varje gång den ska användas först måste trassla ut den. Camens sele är bättre men möjligtvis enklare för barnet att orma sig ur.

Handtag
Go har ett ergonomiskt handtag som jag vet avskräcker många. Men var inte rädd, det är ljuvligt för handlederna att köra med det handtaget och oavsett vilket grepp man vill ha så går det att hålla så. Handtaget har en knäled som möjliggör att justera det i höjd, men det saknar teleskopfunktion. Min man kunde önska att handtaget gick att få ett snäpp högre när man skulle köra vagnen med ståbräda till. Camens handtag är ganska smalt och hårt och med en teleskopfunktion. Med bägge vagnar kan du alltså få undan handtaget när du åker buss eller tunnelbana eller rent allmänt vill att vagnen ska ta mindre plats.

Varukorg
Här slår Go sin motståndare med hästlängder. Varukorgen på den vagnen är helt fantastisk! Den rymmer hur mycket som helst och är alltid lika lätt att komma åt, oavsett om man har sitt- eller liggdelen på. Den är i textil och går ej att ta loss och använda som väska – vilket du skulle kunna göra med Cameleons varukorg om du vill. Däremot går den att ta loss för rengöring, förstås. Det finns också en lös väska att köpa till om man vill kunna förvara saker i Brio Gos varukorg utan att riskera att sakerna blir skitiga. Budgetvarianten på den väskan kallas för plastkasse från matbutiken. Cameleons varukorg går däremot att stänga med en dragsko så det som är däri hålls bättre torrt och rent. Men det är dess enda fördel. Den är svår att komma åt, det är svårt att veta vad som finns däri och letar man efter ett par vantar kan det sluta med att hela korgen måste tömmas innan man hittar dem.

Fällning
Ingen av vagnarna går att fälla med liggdelen på. När du fäller Cameleon så tenderar varukorgen att hamna upp och ned. Själva chassit tar mindre plats ihopfälld på Camen än på Go, men som sittvagn måste du ta av sittdelen på Bugaboon medan Go som sittvagn fälls hur lätt som helst och då blir väldigt liten, samt står på hjulen så även det i varukorgen hålls på plats. Jag föredrar fällningsmekanismen hos Go än den hos Cam, det är färre steg och lite enklare.

Hjul
Brio Go och Bugaboo Cameleon är stadsvagnar med moderna, snurrbara framhjul. Hjulen går att låsa i fast läge. Go har bakhjul i hårdplast medan Cameleon på de äldre vagnarna har lufthjul och på de nyare vagnarna skumfyllda bakhjul. Jag har inte kört en Cam i snö men jag har förstått det som att det inte fungerar särskilt bra. Camens framhjul är dessutom mindre än framhjulen på Go. Att köra en Brio Go i snö är inte ultimat, men det funkar faktiskt om man är beredd att trycka på lite mer. I djup snö är bägge vagnar förlorare. Till Cameleon finns dock vinterhjul att köpa till, men dessa är inga swivelhjul så mycket av körkänslan hos Camen går förlorad då.

Förnyelse
Med Cameleon har man fler färger, dynor, åkpåsar, suffletter och annat att välja mellan. Det är dessutom inte så svårt att själv sy egna tillbehör. Cameleon kommer då och då ut i limited editions. Brio Go kommer i årsmodeller och då även i nya färger, men det är inte lika enkelt att variera vagnen som det är med en Cameleon. Självklart kan man köpa åkpåsar och dynor även till en Go men Cameleon känns mer konstruerad för att förnyas av konsumenten själv än vad Go gör.

Ståbräda
Jag har kört bägge vagnar med den ståbräda som tillverkaren avser ska användas för just den vagnsmodellen. Här vinner Bugaboo. Dels för att den bara har ett hjul och därför är smalare baktill och då också mindre enkel att slå i fötterna i. Dels för att Bugaboos ståbräda kommer med en galet smart funktion; en elastisk snodd med dragsko som gör att man enkelt kan fästa upp ståbrädan när den inte används. Vill man göra det med Brio Gos ståbräda så köper man sig med fördel en billig bagagestropp från Clas Ohlsons, men lika snyggt och smidigt blir det ju inte. Bägge vagnarna blir mycket mer svårkörda med ståbrädan och det är inte fysiskt möjligt att gå i en helt bekväm ställning. Tyvärr verkar det vara något man får räkna med om man vill ha en ståbräda (utom på Orbit, men det är en annan historia).

Pris
En ny Cameleon i någon av grundutbudets färger kostar cirka tiotusen kronor med ligg- och sittdel i Sverige. En ny Brio go med ligg- och sittdel kostar cirka 9000 kronor. Ungefär likvärdiga pris. Vill man köpa begagnat går det ungefär tio stycken begagnade Buggor på varje begagnad Brio Go.

Körkänsla
Fick frågan om körkänsla och fjädring. Jag älskar gunget i Brio Go, det tycker jag saknas helt hos Cameleon. Min upplevelser är att barnet får en mjukare åktur i Go. Själva körkänslan är väldigt olika hos vagnarna, men jag tycker inte att det går att säga att den ena är att föredrar framför den andra. Det är snarare en smakkänsla, så jag tycker att man alltid ska provköra en vagn innan man köper den.

Så, Go eller Cameleon?
Kanske vill ni att jag ska välja vilken som är bäst? Tja, fick jag bara välja en av dessa två vagnar och skulle stå för det valet livet ut med alla existerande och kommande barn, så skulle just jag välja en Brio Go. Den är enligt mig lite roligare att köra, lite bekvämare i alla fall för mina barn, något smidigare att fälla ihop och har mycket bättre packningsmöjlighet. Bugaboo Cameleon är roligare eftersom att den går att förändra, och den har en bättre bygel samt är en aning mindre. Vilken vagn som är bäst går inte att svara på.

Min åsikt är att det inte finns någon perfekt vagn, men det finns vagnar som passar vissa personer och familjer perfekt!
/Anna

(Om jag har glömt någon funktion ni vill ha jämförd så hojta till, så kan jag uppdatera inlägget!)

Du kanske också gillar

6 kommentarer

H. Caesar 17 februari, 2012 - 20:17

Kanonbra jämförelse! Brio Go here I come! ^^

Reply
alltombarnvagnar 17 februari, 2012 - 20:26

Roligt att jag kunde vara till hjälp! 🙂

Reply
mathilda 24 februari, 2012 - 20:23

Vi äger idag en Cameleon men jag sneglar hela tiden åt Go. Just för att jag saknar fjädring och ett bekvämt handtag. Nu i vinter har jag fått konstant värk i handlederna efter att ha kört vagnen med vinterhjul på. Mycket lyfta och som sagt – ingen som helst fjädring som ”hjälper till”.

Är dock ”rädd” för att jag, trots ovanstående punkter, kommer ångra mig. Jag gillar ju grejen med att kunna förändra vagnen (tröttnar snabbt och då är ett nytt tyg till suffletten perfekt ;-)), bygeln som är lätt att få av/på och att sittdelen är väldigt ergonomiskt utformad. Det är väl som du skriver – det finns ingen perfekt vagn. Jag måste bara hitta den som känns mest rätt för vår familj (och mina handleder!!!).

Tack för en väldigt bra och rättvis jämförelse! Denna ska jag ha i bakhuvudet medan jag fortsätter att fundera, testköra osv.

Reply
alltombarnvagnar 24 februari, 2012 - 21:12

Hej Mathilda!
Kul att du har nytta av jämförelsen! Dock bör jag göra ett tillägg i texten, bygeln GÅR att ta av och det är jätteenkelt. Jag vet inte om jag bara missade det på den jag hade eller om jag gjorde fel, eller om de äldsta modellerna inte ha det? Hur som, nu har jag en ny Go hemma och på den tar jag av bygeln jämt och ständigt. Men ja. Vad gäller körkänslan så är Go bättre än Cameleon, och handtaget är klart mer skonsamt mot handlederna. Du borde testa en och se vad du tycker?
/Anna

Reply
Hanna 14 mars, 2012 - 21:24

hej! tack för en fin jämförelse av dessa två helt på sina egna sätt underbara vagnar!
själv har vi en Brio go årsm 2010 och vill påpeka att varukorgen går att ta loss på den.. har de ändrat det nu? jag tycker det är så praktiskt att man kan tvätta den emellanåt! det ända som jag hittar minus på brio go är hjulen som är så mjuka att grus och sten tränger in och gör stora hål i det mjuka däcket! till vintern använder vi därför emmaljunga med luftdäck, det har gått fint hittills.

god forstättning på våren! 🙂

Reply
alltombarnvagnar 14 mars, 2012 - 21:44

Hej Hanna!
Jag förstår vad du syftar på, jag tror jag menade att den inte går att ta loss och använda som ”väska” såsom man kan göra med Bugaboos varukorg, men det förstår man faktiskt inte av texten. Jag ska ändra det.

Ja det där med däcken känner jag igen men det är tyvärr inget specifikt för Brio Go utan ett problem som i princip alla luftfria däck har.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar