Bugaboo Cameleon

av Anna


Bugaboo Cameleon -07
Inköp: Begagnad i augusti 2011. Nypris i Sverige för vagnen är 10250 kronor och 880 kronor för ståbrädan. Begagnatmarknaden är enorm, och priserna varierar stort.
Försäljning: Såld oktober 2011.
Typ av vagn: Kombivagn, separat ligg- och sittdel även fast det i Buggans fall rör sig om sittdels- och liggdelstyg som sedan fästes på samma ram.

Jag har någon gång sagt att jag aldrig tänker äga en Bugaboo Cameleon, och det låter ju som typiskt mig att uttala mig helt kategoriskt emot något och sen göra en totalomvändning. Men faktum är att det här inköpet är det mest spontana barnvagnsinköpet jag kan föreställa mig. Jag var på vägen ut genom dörren en måndagmorgon när jag upptäckte att ena framhjulet på Donkeyn var trasigt. Det snurrade inte. Fick totalpanik och tre timmar senare var Camen inköpt. Mitt enda krav var att den skulle ha en ståbräda, jag tror inte ens jag funderade över färger och skick. Dagen därpå fick jag långlåna en sufflett av Erika, det är hennes mamma som skapat den och med den på blev jag riktigt förtjust i vagnen och fick många komplimanger för den från främlingar också.

Bugaboo Cameleon är nog en av de absolut vanligaste barnvagnsmodellerna i Stockholm. Kanske inte här ute där jag bor men ju närmre city man kommer, desto fler ser man. Vagnen har funnits ett bra tag men till skillnad från många andra barnvagnsmärken så kommer den inte ut i årsmodeller. Den stor skillnaden skedde under år 2007. Då gick man från det äldre chassit där man fick skruva på vingmuttrar för att ändra på höjdläget på handtaget, till de nyare chassit med snapfästen för snabbare och enklare justering. Det gamla chassit, det är ett sånt jag har/hade, kallas ofta för det glidfria. Detta eftersom att Bugaboo fick problem med det nya chassit när handtagen på en del vagnar började glida. Viktigt att notera att mig veterligen har ett handtag aldrig helt gått av, men det har alltså oförutsett glidit ut till högsta läget vilket givetvis är en mycket obehaglig sak att råka ut för om man exempelvis åker rulltrappa med vagnen. Värt att notera är att i princip ingen barnvagn egentligen är tillåten att dra upp i trappor eller åka rulltrappa med, men det är ju något som en majoritet av alla ändå gör och något som jag trots allt tycker att man kan förvänta sig av en vagn att klara av. Bugaboo är generösa med reklamationer och har bytt ut de glidande chassina, problemen har också minskat på sistone och det sägs var just de första chassina som kom efter bytet vid 2007 som framför allt är drabbade av problemet. Har man ett glidchassi så finns det ett kit man kan köpa för att själv ”laga” handtaget. I samma veva som chassiändringen så bytte man även från lufthjul till skumfyllda bakhjul. Vill man veta en massa detaljer om Bugaboo Cameleon så finns det många bra sidor på nätet som beskriver dem väldigt utförligt. Mitt bästa tips är nog Bugaboo-tråden på Familjeliv, den hittar ni här! Sen finns det många Buggaproffs i barnvagnsgruppen på Facebook också.

Anledningen till att jag varit mycket skeptisk till Cameleon är framför allt hur den är som liggvagn. Det känns lite snårigt att uttala sig om eftersom att jag fortfarande aldrig kört den som liggvagn, men många i min mammagrupp har gjort det så jag vågar mig på lite recenserande ändå. Själva vagnen i sig är alltid liten och smidig, den får plats i princip överallt och väger väldigt lite. Den ger ett rangligt första intryck i och med att handtaget är löst i vertikal riktning, vilket utgör en del av fjädringen. Det är en vanesak att köra med ett handtag som först ger med sig en liten bit, men det var inget som störde mig. Ogillar man det men vill ändå ha en Bugaboo så är det en Frog man letar efter!

Vagnen består utav chassi och en ram, på ramen fäster man antingen ligg- eller sittdelen. Det går således inte att under en övergångsperiod smidigt byta mellan dessa två. Om man inte köper en extra ram förstås, men det är inte gratis. Som liggvagn hamnar i mitt tycke liggkorgen i princip i knähöjd och ska man ta upp barnet får man böja sig djupt ner. Dessutom så blir varukorgen mycket svåråtkomlig då. Med sittdelen på hamnar barnet högre upp och föraren ges en mer naturlig tillgång till varukorgen. Sittdelen är givetvis vändbar, samt ställbar i tre lägen: fullt liggläge, lutat läge och fullt sittläge. Notera dock att sitsen är ergonomiskt utformad, magsovande barn såsom min Sigge var som liten kan få svårt att sova i sittdelen.

Jag tycker att Bugaboo Cameleon är en väldigt trevlig stadsvagn och som sittvagn är den smidig och med den stora fördelen att jag kan ha mitt barn vänt mot mig. Den blir liten ihopfälld och handtaget går att vända över så att man kan köra med barnet i andra riktningen utan att vända på sitsen. Det finns en uppsjö av tillbehör, bland annat vinterhjul som man kan byta ut swivelhjulen fram mot när man ska köra i snö eller terräng. Vinterhjulen är dock inte snurrbara så körkänslan blir en annan med dem på. Jag vet inte varför jag inte slår på stora trumman för den här vagnen, för på pappret är den väldigt bra. Den går dessutom enkelt att förändra genom att köpa nytt topset (= sufflet, sittdelsöverdrag och liggdelslock) eller genom att själv sy eller köpa av någon annan som sytt sufflett eller dyna. Bugaboo släpper med jämna mellanrum diverse limited editions för den mer designintresserade.

Så varför låter jag inte superlativen hagla? Jag tycker att förvaringsutrymmena är dåliga. Varukorgen är visserligen stor men den är svår att komma åt och vill man ställa ner en matkasse får man trixa. Dessutom är den i tyg och det är omöjligt att ha någon översikt över vad som ligger var någonstans däri. Sen är det något ospecifikt med körkänslan, medan Donkeyn nästan rullar av sig själv så kräver Camen mer underhåll och tenderar att dra snett lite oftare. Handtaget är inte heller det det mest greppvänliga. Fällningsfunktionen är dessutom riktigt ogenomtänkt. För smidigast fällning av sitsen behöver du tre händer, två som trycker in vardera knappen på sidan av ramen och en tredje som vinklar läget. Knapparna tenderar dessutom att vara tröga och kräver på vissa vagnar att man tar i ordentligt. Och är det något man vill kunna göra smidigt när barnet nyss somnat, så är det att fälla från sitt- till liggläge! Bugaboo har ju redan hittat en annan lösning på detta i och med fällningsmekanismen på Donkeyn, återstår bara att se om Camen får ett mer uppdaterat chassit någon gång i framtiden eller om de kanske kommer fasas ut helt till förmån för Donkeyn. Cameleon är en bra vagn, bor man i innerstan är den en av de bästa. Samtidigt tycker jag att den har flera områden där det finns utrymme för förbättringar.
/Anna

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Melodie 4 januari, 2013 - 20:06

Jag har just köpt en cameleon chassi fr 07, den gamla chassit med vingmuttrar. Då dök upp tanken, om det går att ha nya delar på den dvs nytt ram och hjul osv? vinterhjul oxå? vore hyggligt om du kunde svara på min frågor. 🙂

Reply
alltombarnvagnar 4 januari, 2013 - 22:11

Hej Melodie!
Ja du kan mixa det hur du vill med alla delar från nästa modell, alltså Cameleon+ (den med snäppfästen för reglering av handtaget). Du kan mixa med en del av Cameleon3s delar också, dock inte hjulen – vare sig de vanliga eller vinterhjulen!
/Anna

Reply
Jenny 8 mars, 2013 - 09:08

Hej! Du skriver att det finns ett laga-själv-kit om man har ett glidande chassi, var köper man det? Har en Cameleon från 2008 och ingen garanti kvar nu när vagnen börjar strula…
/Jenny

Reply
alltombarnvagnar 8 mars, 2013 - 22:58 Reply
Jenny 12 mars, 2013 - 10:21

Toppen, tack! 🙂

Reply
Anna 9 augusti, 2014 - 17:38

Hej. Har ett trasigt chassi från 2007.
Kan jag använda ramen mm på ett Camelon + chassi,
som jag funderar på att köpa?

Reply
Anna 11 augusti, 2014 - 13:12

Hej, ja det kan du! Cameleon och Cameleon+ är helt kompatibla med varandra, det är först med Cam3 som vissa delar inte längre funkar att byta sinsemellan!
/Anna

Reply
Vanessa 17 augusti, 2014 - 17:30

Hej Anna, en fråga för du verkar som sagt ha stenkoll på vagnar. Vad tycker du är ett rimligt pris att ge för en Camelon från 2011 inklusive liggdel ’sovsäck’ regnskydd o vinterdäck?

Hälsn Vanessa

Reply
Anna 18 augusti, 2014 - 22:58

Hej Vanessa, det beror på skicket först och främst. Men cirka 3-4000 kronor, någonstans däromkring!
/Anna

Reply
Marie Eriksson 5 januari, 2015 - 16:32

Hej undrar om du vet,min dotter har köpt en bugaboo cameleon 08 o där står att man inte ska behöva pumpa hjulen dom är skumfyllda men säljaren säger att man ska göradet o det känns som dom behövs pumpas..Tacksa för svar

Med vänlig hälsning

marie

Reply
Anna 5 januari, 2015 - 23:59

Hej Marie,
på äldre Cameleon så var bakhjulen luftfyllda. När Cameleon+ släpptes 2008 så övergick Bugaboo till skumfyllda bakhjul. Här är en länk till ett inlägg jag gjort om hur man ser skillnad: http://ombarnvagnar.com/2013/11/allt-om-bugaboo-cameleon/
Om ni har en Cameleon+ med snäppfästen för att reglera handtagets höjd så bör det vara skumfyllda bakhjul men det kan även vara så att föregående ägare bytt dem mot lufthjul. Om det är lufthjul så finns det en synlig ventil på bakhjulen.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar