Recension av Joolz Hub 2
Inköp: Ordinarie pris för Joolz Hub 2 med endast sittdel är 9690 kr, liggdelen kostar 2990 kr. Som duovagn i paket med både sitt- och liggdel är priset alltså 12,680 kr. Denna vagn är recensionsexemplar från Joolz.
Tillbehör: Liggdel, regnskydd, åkpåse, LED-belysning och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Vändbar sittvagn eller en smidig liten duovagn.
När första versionen av Joolz Hub släpptes år 2018 blev vagnen direkt en favorit, och inte bara för mig. I Hub lyckades Joolz kombinera något som få andra lyckats med tidigare. Hub har i princip alla egenskaper som en fullstor duovagn har, men kan fällas ihop till att bli inte mycket större än en stor resevagn. Som alltid hade även den första versionen av denna vagn sina bättre och sämre egenskaper. Men Joolz tog till sig av kritiken och 2021 lanserades en uppdaterad version – Joolz Hub+. Under alla de här sex åren sedan Hubs lansering så har bara fler och fler insett vagnens storhet. Och i år var det så dags för nästa uppdatering.
I mars 2024 blev jag inbjuden till ett lanseringsevent på Joolz huvudkontor i Amsterdam, Nederländerna. På plats fanns journalister och influencers från hela världen. Från Sverige var även Josefin som driver Barnvagnsgalen inbjuden och vi hade som bilden ovan visar riktigt kul på Joolz middag samma kväll. Syftet med eventet var både att presentera Joolz som barnvagnsmärke. Men också att i hemlighet introducera oss för en ny Joolz-vagn. Då gick den under arbetsnamnet Joolz Dot. Men nu i oktober 2024 släpptes den hemliga vagnen alltså som Joolz Hub 2. Och det här är en barnvagn jag har mycket att säga om.
Skillnaden mellan Joolz Hub+ och Joolz Hub 2
Jag förstår varför Joolz väljer att behålla Hub som produktnamn. Det är redan väl etablerat och då kan man rida vidare på tidigare versioners popularitet. Men det hade faktiskt varit lika logiskt om denna vagn fått heta Joolz Dot. För faktum är att även om de ser lika ut, så är det väldigt mycket som har ändrats även om det tänkta användningsområdet är precis samma. Utvecklingen påminner lite om hur Bugaboo bytte ut sin vagn Bee mot ersättaren Dragonfly, eller om hur Emmaljunga utvecklade NXT90 till Sento Pro. Här är några av skillnaderna mellan Hub+ och Hub 2:
- Rakt igenom uppdaterad design med mer slimmad look
- Lägre vikt, Hub+ med sittdel väger 11,2 kg men Hub 2 med sittdel väger endast 9,3 kg
- Enhandsjustering av teleskophandtaget
- Hub 2 har fyra positioner på ryggstödet, mot Joolz Hub+ som har tre lägen
- Ny hopfällning som helt kan göras med en hand
- Helt ny varukorg, som nu har en maxvikt på 10 kg mot tidigare 5 kg
- Uppdaterad sittdel med ny konstruktion på fotstödet och ryggstöd i mesh
Hub 2 i siffror
Som alltid är alla mått mätta av mig, med eget måttband. Räkna med en liten felmarginal. Hub 2 är en 53 cm bred, eller snarare 53 cm smal, vagn – mätt över bakhjulen. Vagnens handtag kan ställas i fem lägen. Som lägst mäter handtaget 94 cm från golvet till övre kant, och i högsta läget är handtaget 108 cm högt.
Hissmått är vad jag kallar hur liten en vagn kan bli medan man använder den, alltså utan att den fälls ihop. Med handtaget i lägsta läget och liggdel monterad på chassit är Hub 2 cirka 84,5 cm lång. Med framåtvänd sittdel i sittläge, och med bakåtvänd sittdel i sittläge, är Hub 2 ungefär lika lång – cirka 84 cm. Har man den bakåtvända sittdelen nedfälld till liggläge är Joolz Hub 2. 94 cm lång.
Joolz Hub 2 går att fälla ihop med sittdelen på, oavsett åt vilken håll den är vänd. Liggdelen måste dock tas loss från chassit innan vagnen kan fällas ihop. Något jag uppskattar med vändbara sittvagnar, är när de är som mest kompakta om de fälls med sittdelen bakåtvänd. Och så är faktiskt fallet med Hub 2:
Joolz Hub 2 hopfälld med framåtvänd sittdel | 53 x 66 x 35 cm |
Joolz Hub 2 hopfälld med bakåtvänd sittdel | 53 x 66 x 29 cm |
Mått på liggdel och sittdel
Hub 2 har en liggdel med ett bäddmått på 35 x 78 cm. Från madrassen upp till liggdelens kant mäter jag 20 cm. Höjden mellan golvet och liggdelens botten är 52 cm. Och från golvet till liggdelens kant är det cirka 71 cm. Planerar att man att fästa ett barnvagnshänge på Hub 2, så är det bra att veta att det är 38 cm mellan sufflettens bågar.
Sittdelens ryggstöd får jag till 54 cm, 55 cm om jag trycker till lite mot sufflettyget med måttbandet. Ryggstödet är 26 cm brett mätt mellan sömmarna, 36 cm brett mätt från kant till kant uppe vid axelbandens fästen. Själva sittytan är 26 cm bred och 19 cm djup. Sittdelens fotstöd är 19 cm högt, och 30 cm brett – mätt mitt på. Från sittytans kant och ned till det inbyggda fotstödet framtill på chassit är det 23 cm. Mellan sittytan och bygel mäter jag 19 cm, och från bygeln till ryggstödet är det ett avstånd på 26 cm.
Joolz Hub 2 har en vanlig sittdel som fälls ned till liggläge. Den totala ligglängden är 83 cm om man mäter fram till fotstödets hårda kant. Men klädseln, som är hyfsat styv men ändå mjuk, fortsätter en bit till. Inkluderar man hela fotstödet är ligglängden 90 cm. Höjden från sittytan till den utfällda sufflettens insida är 49 cm, och avståndet mellan sufflettbågarna är 26 cm. Hub 2 har en sittyta som befinner sig 52 cm över marken.
Hub 2 har en klassisk liggdel som lossas med enhandsgrepp
Jag tänker ofta på Joolz Hub som en vändbar sittvagn. Men faktum är att Hub 2 har en liggdel som är exakt lika ombonad och funktionell som liggdelen tillhörande en fullstor duovagn. Det är nog dags för mig att börja tänka på Hub både som en smidig sittvagn OCH som en duovagn i litet format. Liggdelen tillhörande Hub 2 går likt nästan alla andra liggdelar att fälla ihop. Något som är värt att göra för långtidsförvaring eller om man behöver spara utrymme när vagnen ska packas in för långresa med bilen. På liggdelens undersida finns fyra rejäla stödben, så att liggdelen kan placeras stabilt på golvet eller tillfälligt ställas på marken utan att bli blöt på botten.
Det är enkelt att ta loss liggdelen från Joolz Hub 2. På undersidan av liggdelens huvudända sitter en spärr, som ett handtag som man drar i med en hand. Med andra handen kan man då lyfta upp liggdelen från chassit. Smidigast grepp får man om man lyfter liggdelen i bygeln. Det är samma bygel till sittdelen som till liggdelen, och den funkar alltså även som ett bärhandtag.
Sufflett med inbyggda fästen för barnvagnshänge
Liggdelen har ett liggdelslock med dubbla dragkedjor, så locket kan öppnas från båda håll och även vikas undan i fotändan och lämnas hängande. Det går även att ta loss liggdelslocket helt från liggdelen. Madrassen går förstås att ta loss, så man kommer ut metallbågarna som håller liggdelen uppspänd.
En genomtänkt detalj på liggdelen är de tre fastsydda öglorna på insidan av suffletten. En ögla sitter mitt på suffletten, i toppen av bågen så att säga. De andra två sitter mitt på sufflettens sidor. Dessa öglor är perfekt för den som vill fästa barnvagnshängen på Hub 2. Man kan ha ett klassiskt hänge uppspänt tvärs över, eller hänga ett i mitten som dinglar ned. Den här typen av inbyggt fäste kostar inte Joolz något men ökar helt klart liggdelens användarvänlighet.
Liggdel med förlängningsbar sufflett och vädring i huvudändan
Sol- och väderskyddet i liggdelen är också riktigt genomtänkt. Joolz Hub 2 har en liggdel vars sufflett kan förlängas genom att man, i vanlig ordning, öppnar upp den med en dragkedja. Fullt utfälld går suffletten ned en bit över bygeln. Suffletten har ingen vädringslucka. Men det gör inget, för hela huvudändan kan öppnas upp. Tyget i liggdelens främre del kan också öppnas upp med en dragkedja. Antingen kan man låta det hänga rakt ned, vilket inte är så vackert. Eller så kan man göra som jag gjort på bilden nedtill, till höger, i collaget ovan. Där har jag vikt tyget dubbelt, så det håller sig på plats men hela vädringsluckan av meshnät ändå är blottad.
Fördelen med att ha en liggdels enda vädring i huvudändan tänker jag är att detta är en funktion som främst används på sommaren. Och då är det väldigt soligt, så man vill ha sin bebis i skuggan. Om liggdelen har sin enda vädringslucka i suffletten så kan ju solen skina in på barnet. Visserligen blir det ljusare i liggdelen om man har en vädringslucka öppen, oavsett var den är placerad. Men om den utfällda suffletten skuggar barnet och vädringen sitter i liggdelens huvudända, så kommer det in frisk luft utan att solen kan skina rakt på barnet.
Joolz Hub 2 har en vanlig, vändbar sittdel
Joolz Hub 2 har en vanlig sittdel som kan fästas på chassit både framåtvänd och bakåtvänd. För att lossa sittdelen från chassit så behöver man trycka upp fotstödet mot ryggstödet, samt vinkla sittdelen i läge. När den är rätt positionerad kan man bara lyfta rakt uppåt. Detta moment kräver två händer, men känns inte krångligt och går snabbt att genomföra.
Den smidigaste selen man kan önska sig
Joolz Hub 2 har den typ av sele som jag tycker är absolut allra bäst. De är inte den enda barnvagnstillverkaren med den här selen, och visst finns det andra selar som också funkar bra. Men den här typen är så smidig och flexibel att man snart inte vill använda någon annan variant. Det allra bästa är att alla fyra remmar – två axelremmar och två midjeremmar – klickas i selspännet separat. Det innebär dels att det är väldigt enkelt att spänna fast även ett barn som trilskas. Dels ger det föräldern friheten att välja att spänna fast ett äldre barn bara över höfterna. Att selremmarna är separata innebär också att man enkelt kan använda alla sorteras åkpåsar och sittdynor i Hub 2.
Något annat riktigt bra med selen är att axelremmarna hålls uppåt när selen är uppknäppt. Det gör att man mindre sällan behöver gräva bakom barnets rygg för att kunna spänna fast överkroppen. Vidare är det väldigt enkelt att bara dra axelremmarna, med vaddering och allt, uppåt och nedåt. På så sätt kan man snabbt justeras höjden, så selen bekvämt kommer ut i höjd med barnets axlar. Jag gillar också att Joolz satt resårband på axelremmarna, så man kan justera selen till önskat omfång och sen rulla ihop det som är över av remmen. Med resårbandet kan man sen fästa upp den hoprullade remmen, så den inte hänger och är i vägen.
Hur stora barn ryms i Hub 2?
Joolz Hub+ | Joolz Hub 2 | |
Höjd ryggstöd | 53 cm | 55 cm |
Sittyta djup | 26 cm | 19 cm |
Fotstöd höjd | 20 cm | 23 cm |
Total ligglängd | 91 cm | 90 cm |
Utrymmesmässigt upplever jag att Hub 2 blivit rymligare i sittdelen än äldre varianter av vagnen. Men tittar man på de faktiska måtten är det ingen större skillnad. Så något lurar ögat antar jag? Proportionerna har omfördelats något, men totalt sett är sittdelen ungefär lika stor. Min då fyraåring fick precis plats i Hub+ utan att sitta obekväm, men det här är en vagn som gör sig bäst för barn upp till omkring 3 års ålder. Min brorsdotter på 9 månader sitter helt perfekt i Hub 2, och vagnen är verkligen som allra bäst för det första 2-2,5 åren.
Gott om vädring i sitsen tack vare uttagbar dyna
Joolz Hub 2 har ett ryggstöd som delvis utgörs av meshnät. Med sittdelen ingår en uttagbar dyna. På så sätt kan man välja mellan att anpassa sittdelen för att vara luftig när det är varmt eller mellan att vara vindtät och ombonad när det är kallt. Det här är en ny funktion för Hub, men ingen nyhet för Joolz. Även Joolz Day 2 hade en sommarsittdel av mesh, men då fick man byta ut sittdelstyget för att ändra till sommarläge.
Meshpartierna på ryggstödet är rätt blygsamma och placerade ut mot kanterna på sitsen. Jag får känslan av att tanken här inte är att specifikt svalka barnets rygg? Utan snarare att maximera luftgenomströmning i sittdelen, genom att se till att sval luft kan passera runt om barnets kropp. Det är svårt att säga hur stor skillnad det här gör. Men jag tycker det är en klok placering av vädringspartier, så mycket sol lär inte kunna skina in genom ryggstödet. Särskilt inte när man har det i liggläge. Med tanke på hur förtjust jag varit i sommarsuffletter med breezy-partier när det varit varmt på sommaren så hade jag utan tvekan använt Hub 2 med dynan urtagen om jag skulle köra ett barn i den under sommarhalvåret.
Hub 2 har ett ryggstöd som fälls ned till liggläge
Hub 2 har en vanlig sittdel, vilket innebär att ryggstödet fälls nedåt tills ett plant (eller så gott som plant) liggläge uppnås. Spärren för att låsa upp ryggstödet så att det kan vinklas sitter högst upp på sittdelens baksida. Det är en klassisk lösning som funkar utan problem. Med spärren utfälld kan man justera ryggstödet från ett mycket upprätt och bra sittläge, ned till två olika vilolägen och slutligen till liggläget. Joolz Hub 2 har inte ett fullständigt plant liggläge, men det är inte långt därifrån.
Förlängningsbar sufflett med stor vädringslucka med lock
Jag är mycket nöjd med suffletten på Hub 2. Just suffletten var ett utvecklingsområde på första versionen av Hub, men Joolz har tagit till sig av kritiken och det finns inte mycket att anmärka på längre. Öppnar man upp dragkedjan som löper tvärs över, så går suffletten att förlänga ytterligare en bra bit. Fullt utfälld får man riktigt bra skugga över mer än halva barnet, suffletten slutar nedanför bygeln. Redan Hub+ hade en rätt bra sufflett, men på Hub 2 är den ännu bättre och jag är faktiskt nöjd med hur lång den är nu.
Den sufflettpanel som utgör förlängningen har två lager tyg. Underst finns meshnät, så att man kan öppna upp en vädringslucka tvärs över suffletten. Överst finns ett lager vanligt sufflettyg, så man själv kan välja om man vill släppa in luft eller ha skugga i sittdelen. Suffletten går ställa i flera olika lägen och håller sig stabilt i det läge man har valt. I det förlängda läget kan man dock behöva trycka till på båda sidor av suffletten för att den ska bli helt utspänd, sen håller den sig där.
När en vagn är så bra att man stör sig på detaljer
Jag vill inte skapa en missuppfattning om att Hub 2 skulle vara en dålig vagn, bara för att jag hittat några detaljer att anmärka på. Faktum är att en vagn måste vara riktigt bra för att småsaker som detta ska sticka ut tillräckligt. Om en vagn är trög att köra eller hopplös att fälla ihop så finns det inte energi över att öda på hur en dragkedja är placerad. Men på Joolz Hub 2 kommer jag anmärka på precis det.
Dragkedjan för att förlänga suffletten löper från sufflettfäste till sufflettfäste. Har man sittdelen bakåtvänd så befinner sig dragkedjan en bra bit från chassit, och inget oljud uppstår. Men om man kör Hub 2 framåtvänd, med ryggstödet i sittläge och dragkedjan stängd, så slår metallhänget mot handtagets insida så att det hela tiden hörs ett klinkande ljud när man går med vagnen. Något som snabbt irriterar mig. Det räcker dock att man drar upp dragkedjan några centimeter så avhjälps problemet lätt. Men det stör mig att man inte kan stänga igen dragkedjan hela vägen, som avsett. Här har Joolz ett (visserligen pyttelitet) utrymme för förbättring, för sina allra petigaste kunder.
Swing away-bygel och fotstödet som kan regleras i tre lägen
Hub 2 har en praktisk och smidig swing away-bygel. Den kan tas loss helt från sittdelen, men går också att öppna upp på båda sidorna så att den enkelt kan vikas ur vägen när barnet ska sättas ned eller lyfts upp. Tyvärr har Joolz valt att skriva ut ”Joolz” på bygeln, något jag personligen tycker är onödigt. Dels för att det inte är snyggt, men det är förstås en smaksak. Dels för att bygeln går att fästa på sittdelen åt båda håll. Och jag tycker det är störigt att man som förälder ska behöva komma ihåg att fästa bygeln åt ”rätt” håll för att Joolz inte ska stå upp och ned.
Sittdelen har ett ställbart fotstöd, det funkar fint men tog faktiskt några försök att förstå sig på. Fotstödet kan ställas i tre lägen – nedfällt, ett vinklat läge samt ett vågrätt läge. Sittdelsklädseln är något längre än själva fotstödet, så den ytterst biten är mjuk. Fotstödet ger alltså stöd några centimeter kortare än vad det ser ut som. Om man fällt ned fotstödet kan det enkelt klickas uppåt med en hand. För att vinkla det nedåt från det vågräta läget så behöver man först trycka det uppåt, så att det blir upplåst. Sitter inget barn i vagnen kan man behöva båda händer för det. En hand som trycker upp fotstödet och en som håller emot sittytan så inte hela sittdelen börjas vikas ihop. Med tyngd i sitsen är det enklare, men samtidigt lite bökigare då barnets ben eventuellt kan vara lite i vägen.
Joolz Hub 2 har en både rymlig och lättåtkomlig varukorg
Tidigare versioner av Hub hade många utseendemässiga likheter med Joolz duovagn Day. Men Hub 2 har fått sin egen design (vilket också hade gjort att ett nytt produktnamn inte hade varit så dumt) och sin egen varukorg. Denna varukorg är godkänd för att ta 10 kg last. Det är riktigt enkel att komma åt från alla fyra håll. Och lastar man bakifrån kan man få in rätt stora paket under Hub 2, tack vare ett generöst avstånd mellan varukorg och sittdelens undersida.
Men jag är också imponerad av att varukorgen har en så bra höjd från marken. Det gör att den inte blir lika skitig, när lera och smutsvatten inte kan stänka upp på den lika lätt. Det kan också ge en viss bättre framkomlighet, när varukorgen inte kan ta i om man kör över höga kanter eller i snö. Varukorgen har bra kanter, som gör att man både kan lassa in en ryggsäck eller skötväska som redan är färdigpackad, eller lassa in matvarorna under vagn en och en.
Justerbar teleskophandtag – nu med enhandsgrepp
Det här är en uppdatering jag är glad över! Joolz har ganska länge hållit fast vid sina tvåhandslösningar för olika funktioner på märkets barnvagnar, men stegvis har dessa fasats ut. Och Hub 2 är verkligen en enhandsvagn i nästan alla avseenden – det nya teleskophandtaget inkluderat. Istället för två stycken spärrar på handtagets insida, har Hub 2 fått en ensam spärr mitt på handtaget. Och jag gillar verkligen att den inte sitter ovanpå handtaget, utan på den smala delen som pekar snett ned mot marken. Om man som jag gillar att alternera mellan att ha en och två händer på handtaget, så innebär den här lösningen att man kan hålla mitt på handtaget precis som vanligt.
Teleskophandtaget kan ställas i fem lägen. Som lägst är handtaget 94 cm högt, och som högst är det 108 cm högt. Det ger ett väldigt bra spann, och gör att Hub 2 är bekväm att promenera med för föräldrar av helt olika längd. Joolz är känt för att ha barnvagnar väl anpassade för långa förälder, det är ju ett nederländskt barnvagnsmärke. Trots att Hub 2 är en liten och nätt vagn, så är även den skönt att hålla i om man är en lång pappa eller mamma. Förutom spärren som låser upp handtagets teleskopfunktion, sitter där också en smal liten kloss – som ska ta i marken när vagnen fälls ihop. På så sätt skadas inte själva handtaget av marken som den hopfällda Joolz Hub 2 placeras på.
Punkteringsfria hjul som fixar både asfalt och grus
Joolz Hub 2 har punkteringsfria hjul som jag först tyckte såg lite billiga ut, men som visat sig hålla fin kvalitet. Trots ett antal promenerade på både grusväg och asfalt så syns inga märken alls, och greppet på underlaget har varit bra. Alla hjul kan klickas av från chassit. Framhjulen är snurrbara, och går inte att låsa i fast läge. Bakhjulen är infällda i chassit, vilket gör att Hub kan behålla sitt smala yttermått men ändå maximera utrymme för sittdelen och varukorgen. Mitt på vagnens bakre stag sitter fotbromsen, en pedal som pressas upp och ned med tåspetsen. Man behöver inte titta på vagnen för att hitta rätt med foten när bromsen ska läggas i.
Jag förstår att Joolz valt att skala bort en del funktioner för att få vagnen lättare, ett steg i rätt riktning tycker jag. Men jag saknar faktiskt möjligheten att låsa framhjulen. Hub 2 är en så otroligt lätt vagn, så ibland om man promenerar på en trottoar som sluttar sidledes så vill vagnen dra åt det hållet. Det händer inte ofta, men det händer. Och det hade gått att avhjälpa om man kunnat låsa framhjulen. Som det är nu får man istället parera detta manuellt när det inträffar. Samtidigt tror jag ändå att den lägre vikten är något som gynnar fler än vad låsbara framhjul hade gjort.
Körkänslan i Joolz Hub 2
Joolz Hub 2 har ett så härligt, härligt rull. Exakt lika bra som Hub alltid haft. Det här är en vagn som knappt känns tung även om man har ett barn på 16 kg i sittdelen. Klart man känner av barnets vikt när man går i en uppförsbacke, men på plant underlag rullar Hub 2 praktiskt tagit av sig själv. Vagnen är otroligt lätt att svänga, och kan styras med bara några fingrar på handtaget. Vagnen är inte stötig, men har inte heller något direkt gung i chassi. Den är helt enkelt skön att rulla. På hårt underlag med grovt grus kan Hub 2 bli lite hoppig, men inte så det stör och inte så det blir skakigt för barnet.
Jag är 170 cm lång och tar väldigt långa steg, och kommer aldrig ens nära att sparka i varukorgen. Benutrymmet för den som kör Hub 2 är riktigt bra. Jag tror även den förälder som är runt 190 cm kommer uppfatta att man kan gå helt normalt bakom vagnen. Förutom att handtagets vinkel ger bra benutrymme, så skapar det en bra hävstångseffekt. Det känns inte trögt eller tungt att häva upp Hub 2 på bakhjulen när vagnen ska köras över en hög trottoarkant. Det här är helt enkelt en vagn som man kan gå timslånga promenader med, utan att tröttna.
Kan man köra Hub 2 i snö och terräng?
Om man har tidigare erfarenhet av att köra Joolz Hub så kommer man känna av en liten skillnad i körkänslan. En vagn som väger mindre är lättare att lyfta och bära med sig, men förlorar samtidigt lite i kraft i körningen tycker jag. Det märker man främst av om marken man kör på är ojämn. Man kan inte trycka sig fram och genom tuffare terräng på samma sätt. I stort tycker jag att Hub 2 har snarlik framkomlighet jämfört med tidigare versioner av vagnen. Men den är nog en aning sämre i terräng faktiskt. Och där med också (gissar jag, då det inte varit vinter än) aningen sämre i snö.
Visserligen är det väl få som köper sig en Joolz Hub för skogspromenader. Men äldre versioner av Hub imponerade med att fixa mer än det såg ut som. Med Joolz Hub 2 skulle jag säga att vagnen fixar precis de underlag den ser ut att klara av. Betydligt mer än en liten resevagn, men inte lika mycket som en stabil duovagn, med större hjul. Men jag har promenerat med vagnen i elljusspåren i Nackareservatet, och det gick alldeles utmärkt. Jag kunde hålla samma promenadtempo som på asfalt och körde aldrig fast mig. Så Hub 2 ska absolut inte underskattas. Bäst gör sig vagnen dock utan tvekan i stadsmiljö och på asfalt.
Hub 2 fälls enkelt ihop med bara en hand
Till min stora glädje är det inte bara teleskophandtaget som nu kan hantera med en hand. Hub 2 kan även fällas ihop med bara en hand. Det gör att man riktigt enkelt kan lyfta ur sitt barn, och sedan bära barnet med en arm medan man med den andra fäller ihop Hub 2 och lastar in den i bilen. Det är ett stort hopp framåt för vagnens användarvänlighet. Hub 2 kan fällas i ett stycke med sittdelen på. Och till min glädje är den aningen mindre när man fäller den med sittdelen bakåtvänd.
Joolz Hub 2 hopfälld med framåtvänd sittdel | 53 x 66 x 35 cm |
Joolz Hub 2 hopfälld med bakåtvänd sittdel | 53 x 66 x 29 cm |
För att fälla ihop Hub 2 börjar man med att vika sittdelen i rätt läge, där fotstödet viks upp mot ryggstödet och hela sitsen vinklas i position med chassit. Mitt på staget som löper under sitsen finns en svart spärr med en grå knapp. För att fälla chassit grabbat man tag om hela spärren med en hand och trycker in knappen med fingrarna samtidigt som man vrider runt. Då låser chassit upp sig och när man lyfter vagnen lite uppåt så fälls den ihop. Hub 2 är självstående ihopfälld. Chassit låser sig inte när vagnen fällts ihop. För att fälla upp den igen behöver man alltså bara lyfta vagnen i handtaget. Men håller man i bärhandtaget så har Hub 2 inga tendenser till att börja fälla ut sig när den lyfts in i en bil eller ställs undan i hallen.
Smart bärhandtag gör Hub 2 lätt att bära upp för trappan
Vill man bära med sig Hub 2 en längre sträcka så går det faktiskt fint. Dold under sitsen finns en bärrem, den syns nedanför hopfällningsspärren på bilden längst ned till höger i collaget ovan. Bärremmen dras in i klädseln när den inte används. Men när man ska bära Joolz Hub 2 så tar man tag i den och drar ut den. Då är remmen precis lagom lång för att man ska kunna ta Hub 2 över axeln. Och eftersom vagnen bara väger 9,3 kg så orkar man faktiskt bära den upp för trapporna, även fast man bär sitt barn på andra armen. Detta är en av anledningarna till att jag så ofta tipsar om Joolz Hub för familjer som bor i lägenhet utan hiss. Otroligt smidigt och praktiskt, och vagnen blivit 2 kg lättare i den senaste varianten av Hub känner man faktiskt av.
Mitt omdöme av Joolz Hub 2
När den första versionen av Hub lanserades så var vagnen prissatt på ett sätt som gjorde att den, i mitt tycke åtminstone, passade perfekt in i kategorin vändbara sittvagnar. Hub+ gick upp något i pris, och Hub 2 hoppar upp ytterligare en bit. Det är inte en billig vagn, även om barnvagnspriser för det mesta brukar sjunka en aning med tiden. Men Joolz Hub 2 kostar nu snarare som en duovagn än som en sittvagn. Jag tycker ändå att det är acceptabelt. I alla år har jag sagt att detta är en liten vagn men med alla funktioner hos en stor vagn. Och egentligen borde ju det vara extra mycket värt? Med Hub 2 får man allt man kan önska sig i form av ställbart handtag, bra liggläge, lång sufflett, rymlig varukorg – men vagnen blir dessutom liten ihopfälld och väger imponerande lite.
Om det inte vore för att varken Hub 2 eller de äldre versionerna av vagnen är så mycket för vinterkörning, så skulle jag tro att många fler skulle välja den som sin första och enda vagn. Åtminstone fram tills det är dags för en enklare resevagn eller sulky för förskolan. Bor man någonstans där man inte får mycket snö på vintern så är Hub 2 utan tvekan ett fantastiskt fint val av duovagn redan nu. Men här i Stockholm där jag bor, i en visserligen ofta dåligt plogad närförort, så har de flesta vintrarna de senaste åren sett för mycket snö för att jag skulle klarat mig med Hub 2. Åtminstone om jag vill kunna, eller behöver, komma ut varje dag oavsett väder och väglag.
Är Joolz Hub 2 bättre än gamla Hub?
Ibland ser jag att vagnar beskrivs som ”plastiga”, och det är då alltid avsett som något negativt. Jag är gammal nog att minnas de näst intill plastfria barnvagnarna man körde för ett par decennier sedan, och minns också exakt hur tunga och klumpiga de var. Jag tar upp detta för att jag faktiskt upplever Hub 2 som en aning plastigare än äldre versioner av Hub. Men jag ser det inte som något negativt. Det är ju plasten som gör att vagnen kan vara så otroligt lätt men ändå med en så stabil och skön körkänsla. För den som kört Hub innan kan det dock vara värt att känna till att detta är en liten skillnad man kanske märker av.
Jag vidhåller att Joolz Hub 2 kanske borde fått behålla arbetsnamnet Joolz Dot. Visst har Hub 2 en massa likheter med sina föregångare. Men det är även SÅ mycket som har ändrats. På det stora hela är jag mycket nöjd med vad Joolz har gjort med vagnen. Är Hub 2 bättre än de tidigare versionerna? Mitt svar blir ja. Det faktum att i princip alla funktioner förbättrats, och att vagnen blivit hela två kilo lättare, är verkligen imponerande. Det skulle inte förvåna mig det minsta om Joolz Hub 2 blir ännu mer populär än sina föregångare.
Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.
Se pris för Joolz Hub hos: Babyland
Se pris för Joolz Hub hos: Baby V