Elodie Details Stockholm Stroller

av Anna

Recension av Stockholm Stroller
Inköp:
 Vi har fått låna vagnen av Elodie Details för att kunna skriva om den, inköpspris är 2399 kronor.
Försäljning:
Det är i princip omöjligt att sia om andrahandsvärde på en såhär pass ny vagn.
Typ av vagn:
Paraplyvagn.

Med Stockholm Stroller rök min paraplyvagnsoskuld. Visserligen har jag kör Maclaren flera gånger då jag i många år jobbat som barnflicka åt olika familjer, men det var innan mitt barnvagnsintresse kickade in och jag verkligen började utvärdera vagnarna jag kör. Först lite fakta och mått om Stockholm Stroller. Vagnen tar upp till 15 kgs belastning, hittar ingen maxvikt för varukorgen men uppskattar den till att klara 3-5 kg i alla fall. Enligt Elodie Details hemsida är den 50 cm bred men jag fick det snarare till 51-52 cm över framhjulen. Den väger 8,5 kg och är således både lätt och nätt. Från golv till högsta punkten på handtaget är det prick 100 cm. Jag är 1,70 och min man är 1,85. På övriga vagnar har vi alltid handtaget i högsta läge, vilket på exempelvis en Bee+ är 106-107 cm. Inledningsvis tyckte vi bägge, men framför allt min man, att vi sparkade i vagnen men det är troligtvis något av en vanesak för efter att ha gått en stund med vagnen så anpassade man steget efter utrymmet. Sittdelen är 33 cm bred längs ut och 31 cm bred längst in. Djupet är 21 cm med nedfällt fotstöd och med helt utfällt fotstöd är det 36 cm. Sittdelens rygglängd är 45 cm. Jämför man dessa mått med måtten på sittdelen i en vanlig sulky såsom Brio Race så är Stockholm Stroller normalstor i utrymme i sittdelen, jämför man med sittdelen i Bugaboo Donkey så är Stockholm Stroller bredare men något grundare (med fotstödet nedfällt). Hjulen på Stockholm Stroller är cirka 16 cm i diameter.

Stockholm Stroller har tre lägen på ryggstödet: liggläge, viloläge och sittläge. I mina ögon är liggläget väldigt generöst och det är ett stort plus om man ska ha sovande barn i vagnen. Sittläget skulle kunna vara något mer upprätt men medan vissa barn verkar störa sig väldigt mycket på lutningen så bryr sig andra inte alls. Min 1-åringen satt bekvämt i vagnen medan 3-åringen nog skulle ha uppskattat en liten kudde bakom ryggen.

Stockholm Stroller har en massa bra detaljer värda att framhäva:

1. Ihopfällningsmekanismen sker i två steg och det gör du enkelt med hjälp av foten. Tryck till på höger spak och dra upp i mitt handtaget. Bromsen som skymtas längst ned i bild är en kugghjulsbroms och bägge hjul kan bromsas i en rörelse.
2. Suffletten är väldigt mångsidig. Dels har den en solkeps som man kan fälla ut men framför allt går det att öppna och förlänga hela suffletten endast med hjälp av en dragkedja.
3. Precis som alla paraplyvagnar så fälls även Stockholm Stroller i ett svep och blir väldigt liten. Med hjälp av handtaget på bilden låser man den enkelt i ett ihopfällt läge och på andra sidan chassit finns ett bärhandtag som gör det enkelt att transportera vagnen ihop med annat bagage till exempel vid en resa.
4. Varukorgen är riktigt stor och rymlig! När sittdelen är i liggläge är den svår att komma åt men det går att pilla i och ur småsaker från sidan. Stort plus för att varukorgen rymmer både en mindre skötväska och lite matvaror.
5. Ryggstödet fälls genom att två knappar trycks ned. Smidigt och inga klämda fingrar riskeras.
6. På baksidan av suffletten finns en ficka försedd med blixtlås att förvara småsaker i.
7. Vagnen har en 5-punkts sele med tillhörande, förstås matchande, vadderingar.
8. När suffletten är fullt utfälld finns en vädringsficka med myggnät i, som även har ett tillhörande lock som fästs med kardborre eller binds upp med hjälp av resårband och en stropp. Känns som gjort för varmare klimat eller Sverige med för den delen, i synnerhet det varmare halvåret.

Jag har en 1-åring och en (väldigt väldigt snart) 3-åring och bägge sitter bra i Stockholm Stroller. Att ettåring ryms att sova däri säger sig självt men att treåringen på en knapp meter gör det är inte lika självklart. På bilden ovan har han själv lagt sig på rygg i vagnen och med fötterna uppkurade mot fotstödet.  Som synes så är suffletten fullt utfälld och med solskärmen täcker den så bra att inga filtar eller barnvagnsdraperier är nödvändiga. Det blir både mörk och lite lagom ljudisolerat där inne ändå. Jag är väldigt imponerad av suffletten och hur Elodie Details löst problemet så att man inte alltid behöver ha den så stor men samtidigt väldigt snabbt och enkelt kan omvandla den mellan lägena. Både Brio och Bugaboo har något att ta efter på den punkten.

Min vagnpark består i skrivande stund av Bugaboo Donkey, Bugaboo Bee+, Mountain Buggy Duet och Brio Go. Man kan ju fråga sig om en paraplyvagn som Stockholm Stroller kan konkurrera med det utbudet? På en springande punkt slår den faktiskt Bee+ och det är storleken ihopfälld. Stockholm Stroller blir så liten och smidig att man lätt kan ha den permanent förvarad i bakluckan på bilen så att den alltid finns tillgänglig när man ska iväg och handla eller gör andra ärenden som inte kräver terrängkörning. Dessutom är den klart mest färgglad och man bör inte köpa en Stockholm Stroller i Retro Revolution-utförande om man inte uppskattar främlingar som kommer fram till en för att prata om vagnen. Bara på någon timme i Farsta Centrum fick vagnen enormt mycket uppmärksamhet, vilket bara är kul tycker jag! Vagnarna är i övrigt i princip leka breda, Stockholm Stroller hjulbas uppfattar jag dock som något längre men det är ingen större skillnad där heller. Karaktäristiskt för paraplyvagnar är det delade handtaget. Det går faktiskt alldeles utmärkt att styra Stockholm Stroller med bara en hand men det är ännu enklare på Bee+ i och med att man då kan centrera sitt grepp. Sen kan man förstås inte blunda för den största skillnaden; priset. Bee+ kostar trots allt mer än dubbelt så mycket som Stockholmer Stroller. I viss mån får man vad man betalar för, Bee+ är exmpelvis vändbar, men är man ute efter en snygg, liten och smidig vagn så är Stockholm Stroller ett fullgott alternativ.

Körkänslan då? Där finns utrymme för förbättring hos Stockholm Stroller. Visserligen är underlaget nu rätt hemskt, isigt och grusigt, och det var absolut stor skillnad att köra vagnen inomhus i ett köpcentrum jämfört med utomhus på promenadvägarna här i förorten. Men med små hårda hjul så blir känslan lätt lite skakig och skramlig. Den här tiden på året är det bara lufthjul som verkligen kan ge någon körglädje. Samtidigt tror jag inte, men mitt perspektiv är något skevt – för mig är fyra vagnar helt normalt, att någon använder en paraplyvagn som enda vagn året runt. Det skulle jag inte heller rekommendera. För mig ingår det i själva definitionen av paraplyvagn att den är ett komplement till något större och mer gediget.

Stockholm Stroller är en liten fröjd för ögat och helt klart något för dig som har en bra allround-barnvagn men som söker en paraplyvagn som är enkel att använda och tar liten plats. Vagnen finns även i All Black samt Rockabilly Dots och utbudet att matcha med är nästintill oändligt. Så, det gör ju inte direkt ont att köra runt med den här vagnen om man är stilmedveten.

 

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Jenny / Ekomamma i stan 26 februari, 2012 - 21:09

Intressant att läsa, och toppen att du jämförde med bee+ för det var en fundering jag hade.

Reply
alltombarnvagnar 28 februari, 2012 - 21:16

Jo men av de vagnar jag har hemma för närvarande så känns ju Bee+ som den mest lämpliga att jämföra med! Säg till om du har några frågor, Jenny!
/Anna

Reply
John Sätterström 2 mars, 2012 - 13:46

För er som vill ser mer finns nu en demo-video upplagd på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=-xmdH8x1bbw

Reply
Cecilia 4 juni, 2012 - 09:44

Hej hej! Funderar på att köpa en bra resevagn nu när vi ska utomlands i sommar o vara borta en längre tid…. Är sugen på Stockholm stroller men behöver kanske vidga mina vyer. Vi har en mountainbuggy som vagn, men vill ha en lättare vagn när man ska ut o resa eller handla! så nu vill jag ha lite expert hjälp;).. min yngsta son är 1,5 år. Har ni några andra resevagnar att rekommendera??? mvh cecilia

Reply
alltombarnvagnar 4 juni, 2012 - 15:42

Hej Cecilia!
Jag har själv inte haft så många olika resevagnar, mest eftersom att jag inte reser så mycket. 😉 De jag har testat är Stockholm Stroller, en Nuna Pepp som jag nyligen recenserade här i bloggen och så även Bugaboo Bee. Det är tre väldigt olika vagnar så det beror lite på hur man vill använda vagnen. Maclaren är ju också en väldigt populär resevagn, jag har aldrig ägt en själv men kört en ganska mycket och jag gillade den även om det var några år sedan.

Så, det här svaret är lite intetsägande men om du är sugen på en Stockholm Stroller, varför inte testa? 🙂
/Anna

Reply
chris 30 maj, 2013 - 21:39

hej.

jag har tänkt att beställa mig en stockholm stroller till min dotter här i England.
men är inte helt på deras cosycushions, men så råkade jag hitta en trevlig kvinna i
Australien som syr upp liners till Strollers osv. Jag kan bara inte hitta måtten på
en cosycushion någonstans på nätet.
Du råkar inte sitta på dom och ha lust att lägga in dom här eller maila dom.
Inte meningen att sätta dig i massa jobb, men jag hade varit attans tacksam om du hade möjligheten.

Tach för ett super inlägg ang Stockholm strollern.

hej
chris

Reply
alltombarnvagnar 1 juni, 2013 - 08:42

Hej Chris! Jag ska försöka ta reda på det åt dig, jag återkommer!
/Anna

Reply
chris 2 juni, 2013 - 13:53

tack. det skulle vara super 🙂

Reply
Lina 30 april, 2014 - 18:00

Hej!
Hur skulle du säga att denna står sig mot Babyjogger city mini? Vi är ute efter en vagn smidig att resa med, enkel att fälla, liten ihopfälld men ändå ganska ordentlig så man kan köra den även här i Stockholm som cityvagn.

Tacksam för svar. Med vänlig hälsning, Lina

Reply
Elodie Details Stockholm Stroller 3.0 7 juli, 2017 - 11:31

[…] att testa som ett recensionsexemplar var den första versionen av Elodie Details paraplyvagn Stockholm Stroller. Det var ett stort ögonblick för mig som barnvagnsbloggare och det gör att det känns lite extra […]

Reply

Lämna en kommentar