Mountain Buggy Duet V3

av Anna

Ibland har jag äran att få ta del av andra erfarna barnvagnskörares tankar och åsikter om olika barnvagnsmodeller. En recension av Mountain Buggy Duet V3 har länge varit efterfrågat men jag har själv inte haft tillfälle att köra den. Men nu får ni istället en riktigt noggrann redovisning av denna syskonvagn, från en annan fyrabarnsmamma som vet vad hon pratar om när det kommer till barnvagnar – Sandra Nyberg. För mer av Sandra barnvagnskunskap så finns hon som @litengron på Instagram.

Mountain Buggy Duet V3 recension

Gästblogg: Recension av MB Duet V3

Hej, Sandra Nyberg heter jag och här kommer en liten gästrecension skriven av mig. Hoppas den kan komma till nytta och glädje för någon!

V3 är den senaste versionen av Mountain Buggys populära syskonvagn Duet. Första versionen kom 2011 och den har uppdaterats flera gånger sedan dess. Mountain Buggy Duet V3 kom våren 2017. Jag har kört vagnen i ett antal olika konfigurationer (framåtvänd sittdel, liggdel, f2f) nu i cirka ett år. Just nu kör jag den med två framåtvända sittdelar. Jag har inte provat Duet som singelvagn med Joeyväskan. För mig blir vagnen för bred och kanske framförallt för lång för att kvala in som alternativ till singelvagn.

Mountain Buggy Duet V3 recension sittdel liggläge

Mountain Buggy Duet V3 med sittdel

Duet har så kallade ”vanliga” sittdelar som kan fällas till fullt liggläge. Sittläget är ganska bakåtlutat, som ett viloläge jämfört med andra vagnar. Det här vet jag att alla inte uppskattar. Själv hade jag också hellre sett mer upprätta sittdelar. Det fulla liggläget är dock väldigt mysigt. Barnet blir helt omslutet, som i en kokong av tyg. Sittdelarna är enbart framåtvända, vilket också är en av Duets stora nackdelar.

Ämnet kan diskuteras länge men för mig har det fungerat helt ok att ha min son i sittdelen från det att han var 9 mån. Jag använder även en bakåtvänd singelvagn med ståbräda, ska kanske tilläggas. Jag tror att det dels beror på de ganska ombonade sittdelarna och dels på att han sitter så nära sin storasyster, kropp mot kropp. På så sätt blir det ändå tryggt. Med det sagt så hade jag ändå föredragit en dubbelvagn med vändbara sitsar, om vagnen skulle användas ofta.

Mountain Buggy Duet V3 recension justera ryggstöd

Så justerar man ryggstödet på Duets sittdel

Ryggen på Duets sittdelar fälls steglöst med hjälp av två remmar som man lossar bakpå ryggstödet. Det behövs två händer och kan upplevas lite krångligt. Jag brukar hålla en hand på själva ryggplattan för att inte störa barnet i vagnen medan den andra handen lossar banden. Detta är krångligt då man justerar en sida i taget, och alltså ett band i taget. Därtill blir det svårt om man har en liggdel monterad på ena sidan, alernativt. om den andra sittdelen är i liggläge då man ska sätta upp ryggstödet. Då drar man nämligen i remmarna, och det blir svårt att dra remmen utåt när den andra liggdelen/sittdelen är i vägen.

Mountain Buggy Duet V3 recension medföljande sittdyna

Duet kommer med matchande sittdynor, dessa kan dock enkelt bytas ut mot andra sittdynor. Med tanke på sittdelens relativt smala bredd är det nog klokt att prova i förväg. Jag har använt en Inovi-dyna i mellanstorleken och den satt riktigt bra. Jag har tagit bilder på vagnen där ena sittdelen har originaldyna och den andra sittdelen är ”naken”.

Mountain Buggy Duet V3 recension utrymme i sittdelen

Hur stora barn ryms i MB Duet V3?

En vanlig oro gällande Duet är de små sittdelarna. Och ja, sittdelarna är små – men inte omöjligt små. Framförallt är det på bredden de är små. Längden är det däremot inget fel på. Ryggen är imponerande 56 cm lång. Min 2,5-åring är 100 cm lång och 17,7 kg tung och ryms fint i sittdelen. Men allt beror förstås på hur ens barn är byggt. Bredden mäts mellan chassirören, bakom dem är sittdelen enbart uppbyggd av tyg och där mer flexibel i storlek.

Mountain Buggy Duet V3 recension bygel

Duet har en bygel som går över hela vagnen och alltså delas av barnen. Det finns tyvärr ingen enkelbygel att sätta fast när man använder en sittdel tillsammans med en liggdel eller joeybag. Bygeln kan man knäppa upp och svänga undan vilket är en väldigt trevlig funktion, fästet sitter dock ganska hårt.

Mountain Buggy Duet V3 recension material klädsel

Material på klädseln på Duet V3

Tygerna på Duet v3 är i polyester, men inte i det vanliga, kraftiga och lite regntåliga material vi är vana att se på vagnar. Tyget är mer som en sorts canvas, mjuk, lite dassig – och väldigt dammsamlande. I vår familj har vi visserligen hund men förutom hundhår så dras allehanda damm och skräp snabbt till tyget. Och det är inte vackert. Dynorna som följer med är tillverkade i ett annat material men drar också de åt sig mycket damm. Observera dock att Mountain Buggy till i år – 2019 – har uppdaterat tygerna, de ska inte längre dra åt sig hår och damm!

Mountain Buggy Duet V3 recension sufflett

Sufflett till Mountain Buggy Duet V3 sittdel

Sittdelen på Duet har en sufflett som fälls ut och fastnar i yttersta läget. Dock lossnar min sufflett då och då ur det läget. Det finns inga fasta mellanlägen. Suffetten har en tittlucka i klarplast med magnetstängning, vilket känns som en väldigt trevlig och lite lyxigare detalj på vagnen. Kanske en petitess i det stora hela men vem har inte stört sig på högljudda kardborre-ritsch när man ska kika till det eveventuellt sovande barnet?

Suffletten har en liten solkeps som jag i ärlighetens namn inte förstår vitsen med. Den är kort och i nät vilket släpper igenom solljus och vind. En annan sak jag stör mig på är den glipa som skapas mellan sufflett och ryggstöd. Det blir framförallt märkbart när man har sittdelen i liggläge. Glipan är inte jättestor men den finns där. På Duet 2.5 gick sufflettens tyg en bit ned över ryggstödet. Det är synd att det ändrats till V3an.

Mountain Buggy Duet V3 recension sele i sittdelen

Sele som enkelt delas i fem separata remmar

Duet har en fempunktssele som öppnas helt genom att man trycker in knappen i mitten av spännet. Banden fästs individuellt. Man kan till exempel välja att enbart fästa barnet med höftbanden. Den här typen av sele blir alltmer populär och jag förstår varför. Det är trevligt att själv få välja hur man spänner fast sitt barn och dessutom blir det väldigt enkelt att fästa dynor och åkpåsar. Axelbanden kan justeras i tre höjdlägen ut från ryggstödet. På både axel- och höftbanden finns spännen för att enkelt justera längd.

Mountain Buggy Duet V3 recension fotstöd

Rejält fotstöd och förlängningsbar sittyta

Fotstödet är fast och rejält i plast. Det är praktiskt och enkelt att hålla rent från lera och smuts. Jag har aldrig stört mig på att det inte går att vinkla fotstödet. Barnen har suttit samt legat och sovit gott ändå. Inbyggt i varje sittdel finns även ett litet utdragbart fotstöd. Det är mest passande för de minsta då det snarast är en förlängning av sittytan (liknande som Bugaboo Bee har, där sittytan förlängs).

Mountain Buggy Duet V3 recension f2f face 2 face sittdel

Duet Face 2 Face – liggdel som görs om till bakåtvänd sittdel

Face 2 face (f2f) är ett tyg som man får med när man köper liggdelen separat. Notera dock att f2f ingår EJ vid köp av familypack, som man köper för att göra sin singel-Duet till en syskonvagn. Den ingår enbart om man köper liggdelen separat. F2f-tyget spänns enkelt över samma ram som används till liggdelen. Även liggdelens sufflett används till f2f. På så sätt kan man ha sin bebis sittandes emot sig ett litet tag innan det blir dags för den framåtvända sittdelen.

Sele finns, och den är utrustad med axelband som är ställbara i tre höjdlägen. Banden är även justerbara i längd. Observera att f2f bara har ett fast, babysitterliknande läge. Det varierar vad barn tycker om detta och om de accepterar att sitta halvt bakåtlutade. Det ska tilläggas att man kan fälla ned f2f i liggläge. Men det kräver i princip 3 händer och är heller inte godkänt av Mountain Buggy.

Jag blev inte särskilt imponerad av f2f. Det blir en väldigt liten och väldigt öppen sittdel där barnet är oskyddat från väder och vind. Den är dessutom så grund att jag var tvungen att hålla emot så att inte mitt barn skulle glida ur den innan jag hunnit spänna selen. Mitt barn var heller inte förtjust i att sitta så bakåtlutat. Vi använde den när han var runt 8 månader. Vet dock att andra använt f2f i flera månader och uppskattat den.

Mountain Buggy Duet V3 recension liggdel

Mountain Buggy Duet V3 med liggdel

MB Duet har lite blivit känd för sin minimala liggdel. Jag var själv i flera år väldigt skeptisk till den och närmast förfasade mig över de ”stackars barn” jag såg åka i den. Jag har numera ändrat uppfattning. Det är en liten liggdel, ingen tvekan om den saken. Men den håller längre än man tror. Min son åkte i den tills han var 7 månader, då var han cirka 70 cm lång och 8,5 kg tung. Ingen bjässe och visst fanns det inte mycket utrymme kvar. Men han trivdes däri. Liggdelen gjordes om när Duet uppdaterades till version 2,5 hösten 2014 och blev då aningen mindre än föregångaren. Formen är mer oval på den nya. Den tidigare var mer rektangulär.

Liggdelen har en liten sufflett som kan vara helt nedfälld eller helt uppfälld. För att fastna i uppfällt läge ska man dra den uppåt så den klickar i. För att fälla ned suffletten trycker man sedan ned den innan den kan fällas bakåt. Min sufflett har suttit fast bra i uppfällt läge men jag vet många som beskrivit hur deras suffletter fällts ned när de kört vagnen. Många har även beskrivit att sufflett-tyget lossnat framtill från korgen när de dragit upp suffletten. Det har nästan inte funnits tillräckligt med tyg. Det här är framförallt ett problem på Duet V3s liggdel. Jag vill poängtera att min liggdel är från Duet 2,5. Det är samma liggdel i grunden fast i ett annat rejälare tyg som håller sig på plats när man justerar suffletten.

Mountain Buggy Duet V3 recension liggdel utrymme

Så är Duets liggdel uppbygd

Liggdelen är uppbyggd av ett ”mesh-material” och är väldigt ventilerad, madrassen känns rejäl. Den har ett extra läge, ett sorts viloläge, där man justerar huvudändan för att ge liggdelsbotten lite lutning. Detta för att underlätta för bebisar med reflux. Men läget kan givetvis även användas om bebisen vill komma högre upp med huvudet.

Liggdelen fästs på chassit genom att man för ned två fästen, ett på vardera sida liggdelen, i skåror på chassits fästen. Det yttre av chassits fästen är rörligt vilket gör det lite svårt att få dit liggdelen. Det är sedan inte självklart hur liggdelen ska sitta i fästena så man sätter inte bara dit den med ett klick. För att få loss liggdelen trycker man en del av ena chassifästet utåt med handen och med andra handen trycker man på insida liggdel för att komma åt andra fästet. Sedan lyfter man liggdelen rakt uppåt. Den krångligaste liggdelen att fästa och plocka loss av alla jag testat. Med det sagt är det inte svårt och med lite övning så går det relativt enkelt.

Mountain Buggy Duet V3 recension knäledshandtag

Duets fjädring och bekväma knäledshandtag

Duet har ett greppvänligt och i mitt tycke skönt knäledshandtag som är enkelt att justera. Ytan är räfflad vilket dock alla inte uppskattar. Handtaget pekar rakt uppåt i sitt högsta läge och i sitt lägsta läge ligger handtaget an mot chassit. Det finns med andra ord goda möjligheter att hitta ett läge som passar just dig.

Duet har ingen regelrätt inbyggd fjädring, varken i bakaxel eller i framhjulen. Det här gjorde mig orolig till en början. Men faktum är att Duet inte alls känns stum. Det finns ett gung/giv i chassit och det ihop med lufthjulen ger vagnen en mjuk känsla när man kör den. Det har aldrig känts studsigt eller obekvämt. Och då är jag riktigt kräsen med just fjädring ska tilläggas.

Mountain Buggy Duet V3 recension lufthjul

Rejäla lufthjul och svängbara framhjul

Duet har fyra lika stora lufthjul, de är 24 cm (10 tum). Hjulen är inte särskilt stora men de fungerar riktigt bra i princip överallt där jag har kört med vagnen. Från stan till elljusspår. Hjulen är också lagom breda och ger på så sätt en mjuk körkänsla. Givetvis hjälpt av att det är just lufthjul. Lufthjul ger generellt en mjuk och sviktande körkänsla. Visst får man inte samma rull som med hjul med en större diameter. Men mindre hjul tar mindre plats och Duets signum är ändå smidighet. Framhjulen låser man enkelt genom att trycka ner plastbrickan ovanför hjulet. En klar fördel är att Duets framhjul är ovanligt enkla att ta loss från sina framgafflar. Man bara skruvar på ett vred så går de att ta loss.

Mountain Buggy Duet V3 recension varukorg och fotbroms

Hyfsat rymlig varukorg och något krånglig broms

Varukorgen gillar jag. Den är relativt stor och har ordentliga sidor så att inget ramlar ut. Jag har aldrig känt att den varit för liten. Dock är den inte särskilt lättåtkomlig, framförallt inte när man använder de framåtvända sittdelarna. Den är lättare att komma åt när liggdel används. Varukorgen har fickor i meshnät invändigt och två fickor med dragkedja baktill. Dessa har jag i princip aldrig använt. De fickorna sitter också lite olägligt till då det lätt skvätter upp smuts på dem.

Bromsen är en av nackdelarna med vagnen enligt mig. Bromsen består av två röda pedaler, en på vardera sida vagnen. Pedalerna är förvisso lätta att fälla ned för att bromsa vagnen. Men de är tyvärr krångliga att låsa upp då de hamnar så nära marken. Har man lite högre skor blir det svårt att nå under pedalen med tårna. Därtill är det ibland svårt att hitta åt pedalerna, jag måste titta ner för att se vart jag sätter foten. Rent tekniskt fungerar dock bromsen bra och bromsar vagnen som den ska.

Mountain Buggy Duet V3 recension handbroms

Duet v3 har även en handbroms. Den fungerar bra i exempelvis. nedförsbackar. Jag har dock haft problemet att min broms legat för tätt mot hjulets skiva efter att jag använt den och därigenom skapat missljud. Har upplevt liknande med demoex i butik. Ljudet har gått tillbaka om jag spänt bromsvajern, men det har fått mig att sluta använda handbromsen. Själva handtaget till bromsen sitter åt ”fel håll”. Det känns väldigt ologiskt men jag antar att det är för att bromsvajern ska slippa bli böjd. Det är dock inget som direkt stör själva användandet av bromsen.

Mountain Buggy Duet V3 recension storlek ihopfälld

Duet V3 är enkel att fälla ihop och blir kompakt

Fällningen är uppdaterad från tidigare varianter av Duet och det är en bra uppdatering de gjort. För att fälla Duet tar man tag i staget som sitter under sittdelarna. Där finns en knapp man trycker in samtidigt som man vrider på staget, vagnen fälls då ihop. I staget finns också ett automatiskt chassilås som aktiveras om vagnen trycks ihop ordentligt. För att fälla upp vagnen gör man exakt likadant: trycker in stagets knapp, vrider och drar upp vagnen. Chassilåset lossas då automatiskt.

Det är lite trixigt med vagnar som fälls som en fällkniv. Det är i alla fall min personliga uppfattning. Man får vara med och stötta upp vagnen och akta så inte framgaffel och handtag tar skada av underlaget eller blir smutsiga. Med det sagt är Duet relativt enkel att fälla, framförallt för att vara en dubbelvagn. Använder man vagnen med de två framåtvända sittdelarna behöver man inte ta bort några delar först utan fäller allt i ett stycke. Ett stort plus om man jämför med dubbelvagnar där man är tvungen att ta bort sittdelarna från chassit först. Har man liggdel, joeybag eller f2f monterad på Duet V3 så behöver de delarna dock plockas av först.

Mountain Buggy Duet V3 kan dock vara lite knepig att hantera. Det är ju ändå en dubbelvagn som man i en del ska lyfta och hantera. Armarna ska räcka till att få ett bra grepp samtidigt som man vill se vart man lägger den. Men fortfarande, klar fördel att slippa ta loss sittdelarna. Ovan finns bild på vagnen ihopfälld jämte en Fjällräven Kånken av standardstorlek, för att man ska få en uppfattning om storlek.

Så skiljer sig Duet V3 från äldre modeller av Duet

 • Nya tyger på v3 – tyvärr drar de åt sig damm.
 • Vagnen är nu något lättare.
 • Högre rygg, vilket de fått till genom att sänka sittytan (höjden från mark till sittyta).
 • Något mindre ihopfälld.
 • Inbyggt chassilås i fällningsmekanismen.
 • Handbroms.
 • Små utfällbara benstöd.
 • Tittluckan stängs med magnet istället för kardborre,
 • Handtaget har fått en något annan vinkel och har blivit längre från knäleden och utåt vilket ger bättre hävkraft.
 • Chassit samt varukorgen har fått annan form.
 • Förbättrad sele som kan användas med enbart höftbanden.

Att åka buss med MB Duet V3

Jag har åkt buss med Duet några gånger och det har gått bra. Vagnen har bra hävkraft, vilket gör det enkelt att komma på bussen. Den är smal och får plats även där man kanske inte tror den ska rymmas. Duet är dock en ganska lång vagn, vilket tyvärr märks då den sticker ut en bit i gången trots infällt handtag. Att bromsen är något krånglig att manövrera och hitta är heller ingen hit på bussen då det kanske är trångt om utrymmet. De här nackdelarna är dock småsaker i det stora hela, och jag skulle säga att Duet fungerar bra i kollektivtrafiken.

Mountain Buggy Duet V3 recension bredd

Körkänslan i Mountain Buggy Duet V3

Duet är en väldigt trevlig vagn att köra. Den är liten och lätt för att vara en syskonvagn på bredden, därför känns den inte för otymplig och klumpig. Det enda jag kan påpeka är att den är ganska lång och att svängradien blir stor. Duet V3 rullar på riktigt bra trots att hjulen inte är de största. Men hjulstorleken räcker förvånansvärt bra och man kommer fram i princip överallt där man normalt kör en vagn. Den har även som sagt en skön fjädrande känsla i chassit som ihop med lufthjulen ger en mjuk körkänsla. Vagnen är även ganska lättstyrd. Kanske inte den mest lättsvängda jag testat men då ska man komma ihåg att det sitter två barn i den också, inte ett.

Min sammanfattande bedömning av Mountain Buggy Duet V3

Så vad är min samlade bedömning av Duet v3? Det finns saker jag verkligen uppskattar, såsom körkänslan, att vagnen fungerar i de flesta miljöer och det mysiga liggläget. Det är även riktigt trevligt att den är så pass smal. Två barn i en vagn som är 65 cm bred är svårslaget. Sedan finns det saker jag inte är så förtjust i såsom sittläget, suffletten och materialet. Saker som jag tror är relativt enkla att åtgärda, och som det är synd att en bra vagn ska falla på. Låt oss hoppas framtida versioner blir bättre på dessa punkter. Att den enbart är framåtvänd är också en nackdel, dock inte lika lätt att åtgärda. Jag tror det är väldigt svårt att lyckas få plats med vändbara sitsar när man arbetar med en vagn som ska vara max 65 cm bred. Men vem vet vad framtiden håller?

För att summera: För mig är Duet en ganska enkel men kompetent liten vagn. Den rullar på väldigt bra i de flesta miljöer och framförallt är den väldigt smal för en dubbelvagn på bredden och där oöverträffad i smidighet. Inte vagnen med de flesta finesserna men det är heller inte poängen med Duet. Poängen med Duet är att vara en arbetshäst som tuffar på i alla lägen, som en stark liten Shetlandsponny.
/Sandra


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Mountain Buggy Duet V3 hos: Babyland

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Pia 29 oktober, 2019 - 14:19

Hej!
Finns det varma åkpåsar som passar till den lilla liggdelen?

Reply
Anna 1 november, 2019 - 15:16

Hej Pia, ja det gör det! Kolla på tex Voksi Movie eller Easygrow Mini!
/Anna

Reply
Susanna Youssef 22 november, 2020 - 20:06

Hej! Passar en liggdel/ face 2 face sittdel från 2.5 till den nyaste modellen?

Reply
Anna 24 november, 2020 - 12:11

Hej Susanna, jag är tyvärr osäker på hur det är med den kompatibiliteten. Kan därför inte hjälpa dig är jag rädd.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar