Phil & Teds Promenade

av Anna

Recension av Phil & Teds Promenade
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar, inköpspris för Promenade ligger på 8999 kr plus 1899 kr för syskonsätet.
Försäljning: Det har inte funnits tillräckligt många ute för att det ska gå att bilda sig en uppfattning.
Typ av vagn: Singel- och syskonvagn.

När Phil & Teds började marknadsföra sin nya vagn Promenade släppte de bland annat en kort film där vagnens funktioner visades upp, framför allt den för Phil & Teds vagnutbud stora nyheten med vändbart säte. Till skillnad från tidigare P&T modeller är Promenade inte det minsta sportig och reklamfilmen riktade sig snarare mot något slags lyxsegment än mot det som kanske tidigare varit deras kundkrets. Jag har själv erfarenheter av en P&T Vibe och även om den har vissa utseendemässiga likheter med Promenaden så är skillnader mycket stora. Jag skulle inte gå på skogspromenade med Promenade, men den är i mitt tycke en sann cityvagn som gjord för kollektivtrafik, shopping och trånga utrymmen.

En vagn som växer med familjen; det är vad som är tanken med Phil & Teds syskonvagnar. Därför inleder jag med att berätta om Promenade som vagn för ett barn. En funktion som är ganska unik med vagnen är att liggdelen är samma som sittdelen. Med hjälp av två spännen på undersidan reglerar man om man vill ha en plan eller en ergonomiskt utformad botten. I och med att selen är fast i sittdelen så bör man  således använda liggdelen med en mjuklift i och P&Ts egna sitter som ett smäck i, som ni kan skymta på bilden överst till vänster. Liggdelen med mjuklift känns både ombonad och rymlig och jag tycker att det är ett plus att liggdelen kommer väldigt högt upp då det innebär mindre ansträngning för ryggen när man ska lyfta i och ur bebisen. Suffletten går att öppna upp med dragkedja och får då en riktigt bra täckning så att barnets huvud ligger i skugga om man så önskar.

Sittdelen kan justeras i tre lägen; fullt liggläge, viloläge och sittläge. På huvudsitsen, alltså den sitt- & liggdel som visas på bild, är dessutom fotstödet ställbart i flera olika positioner. Sittdelen går att ha vänd mot sig, då fäst med på chassit med medföljande adaptrar, men den går även att ha framåtvänd och hamnar då något längre ned. Varukorgen är helt enorm med en nätficka längst bak och höga sidor som går att böja ned. En riktig packåsna men oanade möjligheter när det gäller att packa på höjden.

Promenade kanske ser stor ut att ha som singelvagn men faktum är att den är enbart 64 cm bred, det är 3 cm bredare än Brio Go. På längden är dock skillnaden större. Promenade är knappt tre decimeter längre än Brio Go med sina 106 centimeter. Till föräldrar med ett barn och utan planer på fler så skulle jag inte i första hand rekommendera Promenade som vagn, men som singelvagn när den även används som syskonvagn så tycker jag inte att måtten är något som jag hakar upp mig på.

Med omvandlingsbara vagnar är det svårt att veta vilken deras styrka är. En del är fenomenala singelvagnar medan själva syskonversionen känns som en akut nödlösning, andra är högfunktionella syskonvagnar medan de i singelversion kan vara riktigt klumpiga. Promenade har definitivt syskonversionen som sin starkaste sida. En enorm fördel jämfört med andra modeller av P&T är att bägge barnen kan få liggläge samtidigt. Åtminstone en del av Phil & Teds äldre vagnsmodeller har inget viloläge alls på syskonsätet, på nyare modeller finns det men är inte särskilt generöst. Med Promenade kan bägge barnen sova lika gott med lika hög komfort! Dessutom är syskonsätet precis lika stort som huvudsätet, så barnens storlek behöver inte på något vis styra hur de ska sitta. Enda skillnaden är att syskonsätet inte har ställbart fotstöd och inte heller någon bygel. Bägge säten tar 18 kgs belastning, som liggdel tål de 9 kg. Vagnen går även fint att använda till tvillingar, med det övre sätet vänt mot föraren och det undre vänt framåt.

Den övre bildraden i collaget ovan visar sätena när de är i samma läge, den undre visar hur de kan kombineras i olika lägen. Bägge suffletter går att ha uppfällda när barnen sover i liggläge, men det är bara huvudsätet som har sufflett som kan förlängas. Att ha det undre sätet i liggläge och det övre i sittläge är inget problem, motsatt kombination är lite klurigare men om huvudsätet är i viloläge så finns det utrymme för barnet i syskonsätet att sitta upprätt.

På hemsidan såväl som i instruktionsboken är det noga markerat hur vagnen får användas med två säten på, och det är bara godkänt med bägge i framåtvänt läge. Eftersom att jag vet att frågan kommer att dyka upp ändå så tar jag tillfället i akt visa hur det skulle se ut om man ändå har huvudsätet vänt mot sig. Och jag ställer mig på Phil&Teds sida på den punkten – det är inte någon bra idé. På bild 1 är huvudsätet i viloläget och för att ett syskon ska kunna sitta upprätt då krävs att det inte har något huvud, i princip. Om syskonsätet läggs i liggläge, eller används som en nedre, framåtvänd liggdel, så är kombinationen fysiskt möjlig men inget jag skulle vilja köra runt med. Sikten ned till det undre barnet är helt blockat av huvudsätets fotstöd och som ni ser på bild 3 så kan huvudsätet inte fällas till sittläge. Om man inte vill att det övre barnet ska ha fri lejd att sparka det undre i ansiktet förstås, för att inte tala om all lera och sand som kommer falla från skorna och nedåt. För er som tänkt tanken om att kombinera bakåtvänt med framåtvänt får jag tyvärr konstatera att den idén är det bara att slå ur huvudet!

Mina barn väger bägge omkring 15 kg, den äldsta är en dryg meter och den yngsta är cirka 90 cm lång. Jag tycker att min lilla sitter väldigt bra i huvudsätet på Promenade, på bilden har hon bara tårna mot fotstödet men jag tycker hon har utrymme att växa ytterligare innan vagnen kommer att börja kännas trång för hennes del. Min stora ryms på bredden med marginaler och skulle antagligen sitta lika bekvämt även med tjockaste vintermundering på, däremot är hans ben på gränsen till för långa. Lämpligt nog föll han pladask för det bakre sätet och där är brist benutrymme ett minne blott då han ju har hela varukorgen att sträcka ut sig på. Visserligen försvinner en del av packutrymmet då men det har gått att lägga lägga en skötväska på kanten av varukorgen så att han kan ha benen på andra sidan och jag har även använt mig av väskor som man fäster på utsidan av chassit. En annan fördel är att varukorgen är enkel att komma åt även om det sitter ett barn i syskonsätet, då sidorna går att böja ned och den är även lättåtkomlig framifrån. Som det går att se på bilden högst upp till vänster så ryms sonens överkropp väl i sittdelen och huvudet slår inte i suffletten när den är uppfälld. Den bilden är tagen med syskonsätet i viloläge.

En vanlig fråga jag fått är om det inte är trist att sitta baktill? Av förklarliga skäl har jag inte kunnat prova själv men min 3,5-åring är väldigt verbal och har berättat för mig att han tycker om att sitta där för han kan klättra i och ur helt själv och han ser ut åt bägge håll. När något blev för spännande stack han ut huvudet och kikade framåt men att den bristande sikten var något problem verkar han inte hålla med om och lillasyster fick knappt provsitta ”hans” säte Promenade är väl genomtänkt och bakhjulen är utrustade med rejäla stänkskärmar. Dels för att förhindra att smuts skvätter upp på barnet i syskonsätet, dels för att barnet självt inte ska ges någon möjlighet att stoppa in fingrarna i hjulen medan vagnen rullar.

I mitt tycke har Promenade en lång användningsperiod som syskonvagn i och med sittdelarnas generösa mått och den hög maxbelastningen på 18 kg. Inte ens när det är dags att sova känns vagnen trång. När bägge barnen skulle vila ställde jag in båda sittdelarna i viloläge och förlängde huvudsätets sufflett så att min lilla skulle avskärmas lite från alla intryck. Vill man ha helt mörkt kan man, som jag, använda sig av ett barnvagnsdraperi. När sonen slappat klart och vi stannade till för att leka i en park så kunde jag, utan att hon själv märkte av det, fälla dotterns sittdel till fullt liggläge och hon måste tycka att sovkomforten var bra eftersom att hon alltid sovit väldigt gott i vagnen.

P&T Promenade är utrustad med snurrbara framhjul med viss fjädring och i princip ingen fjädring alls baktill. Hjulen är av plast och blev fula i ytan av grus och sten ganska snabbt, men efter den första förslitningen har de hållit väl. Jag har kört vagnen både inne i stan och ute i förorten och den här typen av hjul är ingen hit i skog och terräng. På grusgång funkar det okej men det är som cityvagn betraktad som Promenade kommer till sin rätt. På asfalt och stenlagda trottoarer rullar vagnen fram väldigt lätt. Är den tungt lastad i kombination med två stora barn kan vagnen, precis som andra vagnar med små swivelhjul, tendera att dra lite när vägen lutar mycket men det är enkelt att tillfälligt låsa framhjulen och då försvinner det problemet. Chassit kanske ser underdimensionerat ut men jag har till exempel hävt upp vagnen, med barnen i, på en buss och tycker att själva körkänslan är robust. Hävstångseffekten är förstås allra bäst med handtaget i yttersta läget men det höjden regleras snabbt genom att hålla in en spärr mitt på.

Dags att gå igenom lite detaljer och nu blir det mycket bilder men det finns många småsaker hos Promenade som ändå är värda att peka ut.
1 – Det ena av två spännena under vardera sittdel. Med spännet uppknäppt är delen en liggdel och knäpper man dem så formas botten till en ergonomisk sittdel.
2 – Trepunktssele som går att förlänga och förkorta efter eget tycke, selen kan även regleras i höjd på sittdelensrygg. Bara att vrida runt och dra ut genom hålet och sen in igen på önskad höjd.
3- Bygeln är av swing away-typen, min absoluta favorit! Det är så mycket bekvämare att sätta barnet i sittdelen när man kan ta bort bygeln genom att öppna upp den på ena sidan, samtidigt som man slipper hitta någonstans att lägga den på under tiden. På bilden syns även en Promenade-sittdyna som gör sittdelen lite mer ombonad för det mindre barnet.
4 – Regnskydden är av klarplast och kommer i tillhörande väskor. Jag vet inte om det var jag eller regnskydd som hade en bra dag när jag testade detta, men de var faktiskt förvånansvärt enkla att vika ihop och få ned i sina väskor igen. Och det är inget man ser hända ofta… Regnskydden är enkla att sätta på och har bra passform, barnet gillade att de kunde se ut väl.
5 –  Bägge suffletter har en tittlucka och bägge sittdelar fälls genom att man lyfter få den svarta flärp som syns på bilden, samma funktion finns till exempel på Bugaboo Donkeys sittdelsramar. Alltid ett plus för mig när fällningen kan ska med en hand!

Ännu mer detaljer!
1 – P&T Promenade ihopfälld, med sittdelarna staplade på varandra, i bakluckan på vår Opel Astra kombi från 2006. Vagnen går in på längden och det fanns överraskande mycket utrymme kvar på sidan av.
2 – Här syns till vänster de adaptrar man sätter på för att ha huvudsätet mot sig, och längre ned på chassit syns till höger de ordinarie fästen för att ha huvudsätet framåtvänt. Det gröna som skymtar är en indikator på chassit som visar att vagnen är korrekt uppfälld, om inte är det rött i den lilla rutan.
3 – De bakre fästena i vilka man placerar syskonsätet.
4 – Bromsen är så kallad flipflopfriendly. På ren svenska innebär det att man inte behöver bända upp bromsen med ovansidan av foten när det är dags att promenera vidare, utan man trycker en gång på den röda delen för att bromsa och sen bara en gång till på den gråa, så lossar bromsen. Jag tycker bromsen är väldigt bra, dels baserat på den här funktionen, dels för att den verkligen tar ordentligt. En väl fungerande broms är extra viktigt för en syskonvagns om ska lastas tung med flera barn.
5 – Spärren på handtaget med vilken det kan höjdregleras. Handtaget har tre lägen. Ett då det är helt indraget vilket lämpar sig när vagnen står parkerad eller ska fällas ihop, ett för användning i singelläge men som även funkar i syskonläge, och sen ett ännu längre om man behöver extra svängrum för benen. För mig, som tar långa kliv, räckte det fint att köra vagnen med handtaget i mellanläget.

För att fälla P&T Promenade krävs det att huvudsätet är i framåtväntläge och syskonsätet måste tas av. Den nedre bilden till vänster visar den lilla spärr man fäller åt sidan på vardera sida av syskonsätet, sen är det bara att lyfta upp det ur dess fästena. Det kan alltså göras med en hand. Själv fällningen kräver dock två händer. Bilderna överst visar de spärrar på chassit som samtidigt måste fällas ned samt dras upp. Det är väldigt enkelt gjort och chassit så gott som gäller ihop sig på egen hand. Det låser sig automatiskt så för att fälla upp lossar man en annan spärr och bara lyfter handtaget. Många syskonvagnar blir otympliga ihopfälld eller så måste de plockas isär i mindre beståndsdelar för att inte vara det. Att ta av syskonsätet går på några sekunder och sen har man ett färdigt paket som även för inte så starka mig är lätt att få grepp om för att lyfta in i bilen.

Måtten för vagnen ihopfälld med en sittdel, med bygeln av, är 106 x 64 x 33,5. Ihopfälld med syskonsätet staplad i huvudsätet, och bygeln av, är 106 x 64 x 54. Om jag ska jämföra med vår andra syskonvagn, Bugaboo Donkey, så är fällning på Promenade tio gånger enklare och vagnen går att få mycket mer kompakt. På det området står den sig väldigt väl mot konkurrensen och just förmåga till kompakthet är något Promenade är väldigt bra på.

När man bor eller rör sig i stadsmiljö så handlar det ofta om att ta sig fram på ett så smidigt sätt som möjligt och med Promenade kunde jag gå genom även den trängre gångarna i butikerna. På buss och tunnelbana kunde jag fälla in handtaget helt och få en kompakt liten kub som inte stack ut eller var i vägen, samtidigt som mina barn satt lika bekvämt som annars. Givetvis är även P&Ts andra barnvagnsmodeller bra för stan och kompakta ihopfällda men med Promenade kan bägge barnen sova samtidigt och har jag lämnat av den ena kan jag ha det andra barnet mot mig, något som verkligen är en för mig avgörande punkt om vagnen ska användas till en liten bebis och ett äldre syskon. Barn över ett år kan för många kännas okej att ha framåt men barn där under är det många som vill kunna ha ögonkontakt med och det erbjuder Promenade trots att den som syskonvagn bygger på höjden.

Om man som jag har barn täta i ålder, där båda syskon fortfarande sover eller i alla fall vill kunna vila bekvämt i vagnen, och rör sig i stadsmiljö samt har behov av en vagn som funkar där det finns mycket folk, såsom kollektivtrafiken eller köpcentrum – då är Phil & Ted Promenade en vagn som bör övervägas. För naturupplevelser finns det bättre alternativ men efter en heldag inne i city själv med två små fanns det inte några funktioner som jag saknade hos Promenade. Vagnen är dyr men den kan användas länge och är man ute efter en barnvagn som är kompakt men rymlig på samma gång så tror jag inte man blir missnöjd. ”Premium urban stroller” är Phil & Teds ord för att beskriva vagnen och jag håller med, i sin rätta (stads)miljö fyller den sin funktion.

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Barn & Baby-mässan i Kista – del 2 15 oktober, 2013 - 08:24

[…] – en syskonvagn! Vagnen byggs på längden, inte helt olikt Baby Jogger City Select och Phil & Teds Promenade, sittdelarna kan i syskonläget endast vara vända framåt men vagnen kan även användas som […]

Reply
Madde 26 juni, 2014 - 22:26

Vi väntar vårt andra barn i oktober och funderar nu på syskonvagn.
Dem vi funderar på för tillfället är Phil and teds navigator, Phil and teds promenade och Emmaljunga superviking.
Navigator och promenade har jag inte kunnat testa då det inte finns någon återförsäljare där vi bor. Superviking har jag testat i butik och tycker att den är något klumpig och lite svår när man ska fälla sittdelen…
Vi vill ha en smidig och lättkörd vagn. Sonen kommer vara ca 2,5 år när bebisen kommer så han åker ju en del vagn men han går ju också ibland beroende på vad vi gör..
Vi har idag en Urban Jungle som vi varit helnöjda med, men har dock saknat att kunna ha sonen emot mig (mest när han var liten) och där har ju promenade ett plus. Dock så har ju promenade inga lutfthjul vilket jag tycker är ett minus.

Har du testat dessa tre vagnarna och vill ge mig lite tips och råd? Är glad för alla råd jag kan få för just nu tycks jag ha fastnat i barnvagnsdjungeln…

Reply
Anna 4 juli, 2014 - 15:41

Hej Madde! Jag har testat Promenade och Super Viking, men inte Navigator. Har dock haft en Vibe V2, så inte riktigt samma som Navigator men ändå en trehjuling från P&T. Av de tre tycker jag nog Vibe var smidigast att köra, och som du säger är det absolut en fördel med lufthjul om man ska ha vagnen året runt. Promenade kändes inte riktigt som en vagn anpassad för svenska vintrar, tyvärr. Är det bara syskonvagnar på längden du är intresserad av?
/Anna

Reply
Emelie 13 februari, 2015 - 22:57

Hej
Har lite frågor jag undrar om du vill/kan svara på 🙂
Är det svårt att lägga ned i liggdelen när den är underst? Känns kanterna på liggdelen låga? Hur är det att köra i snö/slask. Nått negativt med vagnen? 🙂

Reply
Anna 16 februari, 2015 - 09:26

Hej Emelie!
Nu ska vi se vad jag minns, det är ändå två år sedan jag körde Promenaden. Men nej, att lägga ned i liggdelen när den är underst tror jag inte blir svårt, iaf inte om du använder den med mjuklift. Kanterna är ganska låga, ja, men det är ju för att de ska funka som sittdelar också. Jag körde den i lite snö då, det var okej, speciellt om man låste framhjulen men det är inte en terrängvagn. Bor du där det är mycket snö/plogas dåligt och ska köra den med ett större barn framtill kan du nog uppleva att den gräver sig ned i snön.

Den har ganska högt handtag även i lägsta läget, bra att veta om man själv inte är så lång. Det är en cityvagn, så funkar väl bäst för den som rör sig i stadsmiljö eller kanske åker mycket bil till köpcentrum eller liknande.
/Anna

Reply
Sofia Johansson 7 juni, 2015 - 15:10

Vilka babyskydd går de att använda på philteds promenade? 🙂
Tack för en utförlig reccention!!!

Kram Sofia

Reply
Anna 12 juni, 2015 - 09:39

Hej Sofia,
det var inget jag kunde utantill men jag hittade denna länk: https://philandteds.com/se/Buy/drive/car-seat-adaptors/promenade-smart-lux-car-seat-adaptors
Så Maxi Cosi verkar vara ett säkert kort! 🙂
/Anna

Reply
Phil & Teds Dash 2 maj, 2016 - 09:00

[…] 4-5 år sedan och jag har tidigare skrivit om två av deras modeller här på bloggen. Senast om P&T Promenade och dessförinnan, en av de äldsta recensionen på Allt om barnvagnar, om P&T Vibe V2 som […]

Reply

Lämna en kommentar