Bugaboos sittdynor (i Bugaboo Donkey)

av Anna

Bugaboo har mig veterligen släppt åtminstone fem olika modeller av åkpåsar, och två olika modeller av sittdynor. I det här inlägget tänkte jag gå igenom skillnaderna mellan den äldre och den senaste modellen av sittdyna samt visa hur man sätter i dem och hur väl passformen är i en Bugaboo Donkey. Den äldre modellen, på bilden ovan i blå färg, är vändbar och har en sommarsida och en vintersida, där sommarsidan är tänkt att andas bättre och hantera fukt/svett bättre, medan vintersidan ska hålla värmen. Den nyare modellen, på bilden i svart, verkar ha samma material på bägge sidor och även om den går att vända så har den en uppenbar framsida.

Den nya modellen på sittdyna är tänkt att fungera lika väl i Bee+ och Donkey som i Cameleon. Som ni ser har den svarta dynan två öglor överst, med hjälp av dem fäster man dynan i Bee+ (i samma knappar som man fäster suffletten med). Den har även en övervikbar ficka, som man trär över kanten på sittdelen på Cameleon och Donkey. I fliken finns en skåra för den flärp som man reglerar sittläget med på Donkeyns sittdelar. På baksidan av den nya sittdynan finns även en tygskåra. Den trär man under själva sittdelsytan och den gör att dynan verkligen sitter på plats. Dynan har en enda lång skåra för axelbandet, detta eftersom att både Donkey och Bee+, och snart även nya Cameleon 3, har reglerbar sele. Den äldre modellen passar bäst i Frog och Cameleon. Skåran för axelbandet är egentligen två mindre skåror efter varandra. Som ni ser på bilden så är den blåa, äldre dynan både längre och bredare än den nya modellen, framför allt nederdelen av dynan har en helt annan form på den nyare versionen.

Såhär går du till väga för att få den nya modellen av sittdyna på plats i sittdelen på en Bugaboo Donkey:

För att få loss selen från sittdelstyget så kan du trä ur den ur spännet antingen vid höften eller uppe vid axlarna. En mer noggrann beskrivning av det finns (en bit ner) i min recension av Bugaboo Donkey. Och nu när det ändå finns med på bild; har du en Cameleon eller Donkey så se till att lyfta på sittytan av sittdelen då och då och dammsug ur utrymmet där under. Jag är städpedant när det gäller mina vagnar och ändå kan det hinna samlas förvånansvärt mycket sand, damm, barr, russin och allmän skit där mellan varven.

På frågan om bägge sittdynor funkar lika bra i Bugaboo Donkey så tycker jag att det är en smaksak. Bägge funkar, ja absolut. Men lika bra? Nej. Den äldre modellen sitter inte alls lika stadigt på plats och vad gäller passformen är den uppenbart för bred i sittytan och vid benen. Överkanten går att vika ner under suffletten så det ser bara dumt ut om man har vagnen utan sufflett. Jag är inte överdrivet kräsen och har hellre en dyna som är lite för stor än en oskyddad sittdel, men vill man att det ska se riktigt snyggt ut är det absolut den nya sittdynan valet bör falla på.

Du kanske också gillar

15 kommentarer

Shopaholic ♥ Blivande mamma till tre! 18 juni, 2012 - 11:33

Gud vilken bra guide, nu vet jag precis vilken dyna jag ska ha till donkeyn!

Reply
alltombarnvagnar 18 juni, 2012 - 17:02

Vad kul att jag kunde vara till hjälp! 🙂
/Anna

Reply
Filippa 18 juni, 2012 - 15:17

Toppen, Anna! Precis vad jag behövde se. Och perfekt tajmat!

Reply
alltombarnvagnar 18 juni, 2012 - 17:02

Vad bra! Det är ju onekligen högsäsong för sittdynor nu!
/Anna

Reply
Erika - Emblas mamma 18 juni, 2012 - 20:44

…önskar jag informerat mig om detta tidigare… Tack för ett bra inlägg!

Reply
Hanna 25 juni, 2012 - 13:05

Vilken bra info!
Har den äldre modellen av sittdyna, hur vet man vilken är sommarsida och vintertida?

/Hanna

Reply
alltombarnvagnar 26 juni, 2012 - 10:30

Hej Hanna! Bra fråga! Och svårt att beskriva i text, men en sida är gjord för att andas bättre (dvs leda bort svett på sommaren) och den andra för att hålla värmen bättre. Sommarsidan ser litegrann ut som materialet i funktionskläder man ska ha när man joggar.
/Anna

Reply
Hanna 29 juni, 2012 - 09:15

Hej igen! 🙂

Har tittat på sittdynan på bägge sidorna, men dom ser likadana ut?
Är det framsidan som är sommarsidan och baksidan är vintersidan?

/Hanna, okunnig

Reply
alltombarnvagnar 2 juli, 2012 - 13:12

Hej igen Hanna, nu blir jag lite osäker och har inte mina dynor tillgängliga. Men jag tror att det är framsidan som är sommarsidan? Du får testa och kolla om det verkar stämma!
/Anna

Reply
Hanna 2 juli, 2012 - 17:02

Okej 🙂
Tack för hjälpen!
/Hanna

Reply
Fröken svår- blivande tvåbarnsmamma 30 januari, 2013 - 12:45

Tack för superinfon! Vi undrade vad vi gjort för fel då vår dyna satt väldigt illa. Vi hade missat att sittdelen var delbar… Nu sitter den perfekt! Både jag och sambon klickar in oss här så fort vi undrar något om donkeyn (han gjorde det senast i helgen för att se hur man fäller ihop den bäst!) och finner alltid det vi söker.

Reply
alltombarnvagnar 30 januari, 2013 - 13:52

Hej! Och tack! Vad roligt att höra, kul att jag kan vara till hjälp!
/Anna

Reply
Annelie 7 maj, 2013 - 14:07

Bra beskrivning! Inte lätt o veta första gången men jag undrar vad är den skåran som finns längst ner till för?

Reply
alltombarnvagnar 12 maj, 2013 - 18:10

Hej Annelie! Det är för att sittdynan även ska funka i Bee+!
/Anna

Reply
Guide till Bugaboos sittdynor 12 juni, 2015 - 10:15

[…] var och den funktionen var inget man märkte av. Bugaboos gamla dyna passade bäst i Cameleon, den passade inte alls i exempelvis Donkeyn som ju har en smalare […]

Reply

Lämna en kommentar