Versa GT vs Trike

av Anna

Crescents trehjuling Trike och Baby Joggers City Versa GT är bägge vagnar som riktar sig mot en all round-användning, där barnvagnen ska funka i terräng såväl som i stadsmiljö. En helhetsrecension av City Versa GT har redan skrivits och inom kort kommer även Trike att recensera här på bloggen. Det här inlägget är tänkt som en jämförelse mellan de två för att se inom vilka områden vilken slags vagn kan vara att föredra.

Vikt och storlek
Vikt:
Versa GT väger 13 kg, Trike väger 15,5 kg.
Bredd:
Båda vagnarna är 60 cm breda.
Maxvikt på barnet:
Versa GT tar 30 kg, Trike har 15 kg som maxvikt.
Mått ihopfälld:
Versa GT: L 87 x B 60 x H 22 cm. Trike (framåtvänd utan bågen): L 94 x B 60 x H 40 cm.
Ryggstöd: Versa GT: 55 cm. Trike: 49 cm.
Sittdelsplatta till suffletten: Versa GT: 61 cm. Trike: 58 cm.
Sittdjup: Versa GT: 25 cm. Trike: 22 cm.
Sittbredd: Versa GT: 31 cm längst ut. Trike: 30 cm.
Längd fotstöd: Versa GT: 21 cm på kortaste, 24 på längsta. Trike: 20 cm.

Hjulen
Kortfattat beskrivet så har Versa GT punkteringsfria däck, medan Trike har luftdäck. Pump medföljer till Trike. Hjulen på Versa GT är helt underhållsfria men något tyngre, luftdäcken på Trike har bättre rull men det kräver att de har rätt lufttryck och det finns alltid en risk för punktering.

Shoppingtur
Versa GT såväl som Trike rullar på utan problem på slät asfalt och inne i köpcentrum. Triken är något kortare än Versan i uppfällt läge, men det är ingen avgörande skillnad. Eftersom att Versan har knäledshandtag så är det enklare att fälla ned i ett försök att få vagnen mindre benägen att haka fast sig i klädställningar när man tar snäva kurvor inne i en butik. Baserat på känsla snarare än fakta så skulle jag, om jag tvingades att välja, hellre shoppa med Versan. Men på den här punkten tycker jag att vagnarna är mycket likvärdiga.

Skogspromenad
Precis som man kan tro så är det skillnad på att köra en vagn med tre hjul mot att köra en med fyra hjul. Dels handlar om din teknik som förare – man kan helt enkelt inte ta sig upp och ner för kanter eller ta kurvor med en trehjuling och förvänta sig att det ska vara och kännas likadant som med en fyrhjuling. Min personliga erfarenhet är att det är enklare att komma fel med en trehjuling så att det känns som att den ska tippa, men de flesta trehjulingar är i sig inte mindre stabila än fyrhjulingar och Triken känns väldigt stabil i sin konstruktion. För mig är lufthjul nästan ett måste när det gäller riktig terrängkörning och jag kan redan nu meddela att Trike vinner den här ronden med stor marginal. Över stock och rot, uppför branta backar och med ett barn i vagnen och ett med trött ben hängandes i handtaget – den var ändå otroligt lättkörd och höll kursen rakt fram. Inget ont om Versan, den funkade också väl i terräng men i jämförelse med Trike kändes den tung och inte alls lika självgående. Rullet i Trike får högsta betyg.

Ihopfällning
Att fälla ihop Versa GT är ju nästan orättvist att jämföra med ihopfällningen på de flesta andra vagnar. Allt som krävs är att fälla ihop själva sittdelen och sedan lyfta upp vagnen i remmen/handtaget under sätet. Klart! Trike kräver en aning mer finess men går även den att fälla ihop i ett stycke, dock blir den i mitt tycke bara hanterbar om man fäller den med sätet framåtvänt. Lås vagnen, tryck in knappen på insidan av den vänstra delen på handtaget och håll sedan in spärren som du reglerar handtaget med samtidigt som du trycker det inåt och nedåt. Ja. Det låter som många fler moment men när man väl fått in knycket så går det snabbt. Versa GT vinner ändå denna rond, den är väldigt svårslagbar just i detta moment och blir även bra mycket mindre och därmed enklare att få in i bagageutrymmet på bilen.

Varukorg
Versa GT har en varukorg som både är större och bättre tillgänglig från alla håll än vad Trike har. Samtidigt så har Trikes varukorg en helt annan stadga och känns på något vis tåligare. Trikes varukorg har också fördelen att det går att ha åtminstone en viss mängd saker i den när man fäller ihop vagnen, medan jag upplever det som att Versans varukorg måste vara i princip tom för att den inte ska hänga svullen och störa när jag fäller vagnen. Marginell vinst för Versa GT eftersom att en varukorg faktiskt inte kan bli för stor, störst är bäst.

Sufflett
På den understa av de tre bilderna nedan syns bägge vagnarna i liggläge med fullt utfälld sufflett. Trikes sufflett kan även öppnas upp med en dragkedja så att den bakre delen blir lös och kan tas bort, medan den främre kan regleras så att den är i rätt vinkel för att skydda barnet mot solen. Versan har en längre sufflett med två tittluckor som stängs med magnetlås, även Triken har tittluckor samt också en solskärm som kan vara in- eller utvikt. Suffletten på Versa GT täcker klart bättre i sittläget men i liggläge är det ingen avsevärd skillnad. Mina barn hade väldigt enkelt för att fälla bak suffletten på Versan medan Trikes sufflett är mer stadig i sin konstruktion och den kan även ställas i många olika lägen utan att halka fram eller bak. Trikes sufflett känns mer ombonat men vitt innerfoder är halvlyckat när man har lite större barn som gärna rullar sig i lerpölar medan man blinkar.

Sittdel
Både Trike och Versa har ergonomisk , vändbar sittdel med tre lägen: sitt-, vilo- och liggläge. Inget liggläge är helt plant men Trike är kanske något närmare 90 grader än vad Versan är. Både vagnarna har ställtbart fotstöd men bara Versans går att förlänga. Närstuderar man måtten som jag har redogjort för ovan inser man snabbt att å ena sidan så har Trike en märkbart mindre sittdeln än Versan. Å andra sidan är Trikes sittdel mycket mer ombonad och känns mysigare för barnet. Versans material känns mer smutståligt, men Trikes sele är verkar ha något bättre passform i alla fall på mina barn. Det finns bygel att köpa till även till Versan, till Triken ingår den och det finns också en rem att fästa runt bygel. Pluspoäng för det, jag gillar verkligen när det känns som att barnet sitter hyfsat väl på plats även när man är lat och dum som inte använder selen. Jag tycker att bägge sittdelar har sina för- och nackdelar. Skulle jag välja vagn för ett mindre barn, 18 månader eller yngre, skulle jag absolut föredra Trikes sittdel. Har jag ett barn som är två år eller äldre och i normal storlek så är nog Versan det det i mitt tycke bästa valet.

Handtag
Trike har ett teleskophandtag som går att ställa i många olika lägen och som i högsta läget blir väldigt högt, i lägste läget är normallågt. Versa GT har knäledshandtag som också går att ställa i många olika lägen men som inte innebär att man i samma omfattning kan reglerar hur långt bort från vagnen man vill gå när man kör den. Jag gillar höga handtag och tycker att jag ibland kom lite närmre Versan än vad skulle ha velat, så min åsikt är att Trikes handtag är snäppet bättre i det här avseendet. Materialmässigt är Trikes handtag mjukare och mer greppvänligt, men också mindre tåligt för repor och slitage. Dessutom sitter regleringsknappen mitt på handtaget vilket gör det lite klurigare att köra vagnen med en hand.

Funktioner
Med Crescent Trike får man det man ser och det är inget att klaga på. Med Baby Jogger City Versa GT så finns det en massa småsaker som jag verkligen tycker lyfter vagnen. Jag uppskattar den lätthanterliga handbromsen som är smart men samtidigt enkel att begripa, den enkla ihopfällningen, förvaringsfickan på baksidan av ryggen och fotstödet som går att förlänga. Just bromsen på Trike är av någon anledningen otroligt svårjobbad, det krävs benstyrka för att få upp och den är inte flip flop friendly. Versan kan man bromsa och låsa upp med nymålade naglar om man skulle vilja det. Trike är en gedigen vagn, likaså Versan men till det tillkommer också en massa smarta och finurliga detaljer som man kanske inte vet att man behöver men som man verkligen uppskattar när man har dem.

Sammanfattning
Jag kommer inte välja en vagn och utnämna den som bättre än den andre. Outtröttlig tjatar jag vidare om att det inte finns något som den ”perfekta vagnen”, bara kanske en vagn som passar just dig perfekt. Ingen av dessa vagnar är dålig, tvärtom gillar jag båda två, men de har lite olika styrkor och svagheter. Så – vilken vagn andra föredrar beror på hur vagnen ska användas, ålder och storlek på barnet som lite grann om vad man som barnvagnsförare tycker är viktigt. Om du som läser står i valet och kvalet mellan Trike och Versa GT hoppas jag att den här jämförelsen har kunnat vara till hjälp för dig!

 

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Hannah 5 oktober, 2012 - 12:12

Hej!

Tack för en jättebra blogg! Har lärt mig massor här som inte ens personalen i barnvagsnaffärerna känner till!!
Har en liten fråga, vi ska till New York om några veckor och planerar att köpa en Bugaboo Donkey (håller just nu på att övertyga min man att vi ska ha den…). Vi åker med ett barn så vi får ta med en barnvagn på flyget men jag funderar på att hyra en Airshell för att skydda den under flygturen. Kan bara inte hitta information om den får plats i en sådan. Vet du något om detta? Har läst att Donkeyn skall få plats i en Stokke Pram Pack men har ingen riktig lust att köpa en sådan. Skulle verkligen bli jätteglad om du kunde hjälpa mig!

Reply
alltombarnvagnar 5 oktober, 2012 - 19:11

Hej Hannah!
Donkey får plats i Airshell, inga problem! Vad jag har hört får den plats i vanliga airshell till och med i duo, men om du ska köpa en i mono så är det verkligen lugnt.
/Anna

Reply
Sofia 23 maj, 2013 - 07:23

Hej Anna!
Du skriver att måtten på Versa ihopfälld är: L 87 x B 60 x H 22 cm, enligt babyjogger.se är höjden på en ihopfälld 36,5 cm! Har du mätt själv, eller är det felskrivet? Jag bara undrar, för det spelar stor roll för oss hur liten vagnen blir ihopfälld, är det så att den bli 22 cm blir jag överlycklig 🙂

/Sofia

Reply
alltombarnvagnar 28 maj, 2013 - 12:54

Hej sofia, vilken knepig fråga. Jag har inte kvar Versan längre så jag vet faktiskt inte, det är ju en himla skillnad på 22 och 36,5 cm dock. Vagnen finns hos mina grannar nu, jag ska försöka komma åt att mäta den igen!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar