Gästblogg: Recension Joolz Day

av Lofsan

Äntligen är det dags för en ny gästbloggare! Anna har en Joolz Day hon gärna berättar mer om för oss om.

Jag och min man var relativt opålästa vid köpet av vår första barnvagn. Det enda vi var säkra på att vi ville ha var en ’trehjuling’ och hade med det bestämt oss för en Urban Jungle. Det gick dock inte mer än 2 minuter inne i barnvagnsbutiken innan allt stod på ända eftersom UJ inte hade en sittdel som gick att ha vänd emot sig. Efter att ha nämnt det, samt smal och lättkörd som kriterier plockades Joolz Day Duovagn fram. Vi har ju ingen tidigare erfarenhet av vagnar, men trots en del tillkortakommanden tycker jag väldigt mycket om vår vagn, trots att den köptes utan noggrann föranalys. Joolz största fördel tycker jag är just det som vi var ute efter; en smal och lättmanövrerad vagn som jag får med mig i princip överallt. Och så tycker jag att den är snygg oxå.

Inköp

Typ av vagn: Duovagn med ligg och sittdel. Jag har blivit sagd att Joolz utvecklats av designers som tidigare jobbat åt Bugaboo och det tycker jag märks i många av dess funktioner utifrån vad jag sett hos våra vänners Bugaboovagnar.

Pris: 8999:- och då ingår chassi, hjul, sittdel, liggdel, varukorg och regnskydd.

Chassi

Ställ upp 10 vagnar på raken och Joolz kommer sticka ut.  Oavsett om du har det matta aluminiumchassit eller svart så syns det att det är en Joolzvagn!

Joolz chassi är vid första intryck stabilt. Vi har dock haft problem med leden på ena sidan, men fick då chassit utbytt av återförsäljaren och ett lånechassi medan vi väntade på ett nytt. Chassit fälls enkelt ihop, när man väl lärt sig det, genom att sätta handtaget i bottenläget och med ett lätt tryck viks det ihop. Jag gillar att man satsat lite extra på designdetaljer; handtaget är i skinn/leatherette (liksom bågen på ligg-/sittdelen) och chassit i borstad aluminium. På chassit sitter en liten varukorg. Jag säger liten för jag jämför med den jag sett på Bugaboo. Joolz är ca hälften i storlek, men dess fördel är att den går att stänga med ett lock med magnet. Ett minus är väl dock att korgen måste tas bort för att chassit ska kunna fällas ihop helt… Chassit är smalt och det enda ställe jag hitills inte kommit in med det på är i mittgången på SJs tåg där det saknades någon cm. Vid jämförelse med Bugaboo Cameleon är bredden mellan däcken på Joolz ytterst lite bredare – kanske var det den cm jag behövde på tåget? Vi har flugit med vagnen, vilket gick utmärkt. Vi fällde ihop chassit helt, tog bort bakhjulen och lade med liggdelen i ”flygpåsen” som checkades in. Tro det eller ej, men vagnen var helt oskadd när vi kom fram.

Hjul

Bak- och framhjulen går lätt att plocka bort. Framhjulen är svängbara och går enkelt att låsa. Vi blev sagda att en nackdel var att det ännu inte fanns några vinterhjul till Joolz på marknaden, men jag tycker att dem som finns har fungerat bra under vintern 2012 – både i tjock snömodd inne i stan och i lite mer ’terräng’ ute i promenadspår. Jag skulle väl dock inte rekommendera att köra mer ’off-road’ än så.

Suflett

Liggdelens suflett är inget extra, den är heltäckt och går att fälla ner. Utan något att jämföra med kan jag väl dock inte säga att jag väsentligt saknar något.

Liggdel

Liggdelen tycker jag är stilren och snygg med aluminium och skinndetaljer. Ligg- och sittdel har, likt Bugaboo, en ’bärbåge’ som vi tycker är ett smidigt sätt att lyfta den i. Liggdelen lyfts relativt enkelt av från chassit i ’Bugaboo-stil’ genom att hålla in en knapp på vardera sida av bågen och samtidigt lyfta rakt upp. Jag kan dock som kort tjej få problem med att nå hela vägen på var sida och samtidigt hålla in knapparna och då blir det lite knepigare eftersom jag får hålla in en sida i taget och då får upp liggdelen snett. Bugaboo Donkey har till exempel en funktion där knapparna ’låser’ sig när man trycker in dem så man inte behöver hålla dem inne samtidigt som man lyfter – det hade jag önskat. Om jag är kort så är min man däremot desto längre och han uppskattar att liggdelen sitter relativt högt upp på chassit, vilket även jag gillar, och att det är teleskophandtag på chassit som gör att han enkelt får upp handtaget till sin höjd.

Sittdel

Får jag kanske lov att återkomma till då vår son än så länge inte är tillräckligt gammal för att använda den. Som jag nämnde tidigare är sittdelen vändbar så att sonen kan åka både vänd framåt och emot oss när det väl är dags att sitta. Den är av så kallad ergonomisk sort vilket innebär att sitsen är skålad och hela sitsen tiltas när man ska lägga ryggen bakåt

Mått & vikt

Innermått liggdel:80 x 35 cm. Ihopfälld vagn med sittdel vänd framåt:89 x 62 x 39 cm. Joolz Day väger 12 kg

Körförmåga

Körförmågan tycker jag är en av Joolz stora fördelar. Den rullar lätt och svänger väldigt lätt runt sitt egen axel med sina svängbara framhjul. Joolz Day har fungerat bra även genom den värst snön denna vinter, bättre än vad jag trodde faktiskt.

Övrigt

Joolz satsar hårt på stilen i färger och sömnader för sufflett och liggdel, precis som Bugaboo kör de limited edition då och då med specialgjorda tyger och mönster, en rolig extragrej för dig som gillar att sticka ut lite extra, om nu inte Joolz karaktäristiska chassi redan vänt på huvuden.

Vi har köpt skötväska (995:-), åkpåse (998:-), XL shoppingbag (349:-) och mugghållare (199:-) till vår Joolz. Skötväskan är rymlig med många fack och ett stort ytterfack som dras igen med dragkedja. Jag hade dock önskat att några av facken inuti väskan inte haft lock och/eller kardborreband utan bara var enkla nedstoppsfickor så att blöjor och torkhanddukar inte behöver tryckas ner och fastna i kardborrebanden, men det är väl en petitess. Väskan har även två stycken cylinderformade kylfack på vardera yttersidan att stoppa flaskor i. En vadderad skötbädd ingår i väskans pris – den fungerar bra och är relativt stor.

Åkpåsen har bra passform i liggdelen, även om jag tror att den främst är designad för sittdelen. Påsen går att öppna helt med dragkedjor från vardera håll och den är väldigt varm.

Shoppingbagen kan jag tyvärr inte säga något om just nu då den endast passar på chassit när man använder sittdelen. Det i sig tycker jag är en nackdel, men jag ser fram emot att börja använda den om ett par månader för den verkar rymma mycket och vara praktisk. Nätet fästs med clips i chassit och går enkelt att ta av när det inte används.

Jag gillar min mugghållare! En larvig pryl kan hända, men den används flitigt till mammas kaffe så här på vintern och jag kan tänka mig att den blir än mer användbar till sommaren när sonen blivit lite större och vill ha vatten med sig. Hållaren fästs med ett clip i chassit och jag gillar verkligen att clipet och hållaren enkelt går att ta isär så att jag slipper ha hållaren på chassit när den inte används utan då enkelt kan ta av den och lägga den i varukorgen.

Det finns flertalet andra tillbehör till Joolz Day, tex. adapter till babyskydd och något som åtminstone låter smart; ett UV solskydd som ser ut ungefär som ett regnskydd fast lite nättare.

Sammanfattning

Jag är nöjd med min Joolz Day. Den passar min livsstil väl med cityliv i Stockholms innerstad, promenader på Djurgården och utflykter ut ur stan. Jag ser med spänning fram emot att få byta til sittdel så småningom och kunna använda Joolz Day med tillbehör fullt ut. Jag kan rekommendera Day till de som tittar på en robust men lättkörd barnvagn, kanske extra passande för längre föräldrar.

Vill du också gästblogga och recensera din barnvagn eller ett barnvagnstillbehör? Maila alltombarnvagnar@yahoo.com

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Min sons mamma 29 mars, 2012 - 16:16

Hej! Jag har också en Joolz day till min son, som för någon månad sen växt ur liggdelen, och nu använder sittdel. Jag vill tipsa om att det går alldeles utmärkt att använda shoppingkassen till liggdelen. Har haft den nästan från det att han föddes. Den fungerar däremot mycket sämre till sittdelen när man har honom vänd mot sig. Om han nu inte ligger i fullt liggläge, då funkar det.

Den lilla varukorgen som är till är ju totalt värdelös. Man får knappt in något i den och om man lyckas, så måste man ta ut det igen innan vagnen fälls ihop. Dessutom är det ännu svårare att pilla in nåt i varukorgen när man använder shoppingkassen.

Det verkar även som att ni har haft samma problem med chassit som vi. Dvs att det är fel på nån ”led”. Det problemet fanns på chassit när vi fick den levererad och dom bytte ut den efter 2 månader! Vi har även senare haft mer problem med vagnens sittdel som saknade en fjäder i ena sidans låsning = livsfarligt. Även detta fel upptäcktes när den var oanvänd och skulle testas första gången. Så även sittdelen fick dom byta ut helt.

Får hålla med om att den är väldigt skön att köra, med bra fjädring och stora bakhjul som tar sig fram i stort sett överallt. Var också lite nervös inför vintern men det visade sig vara en onödig oro.

Liggdelen var kanon, stor och rymlig. Min son, som låg långt över kurvan, kunde få plats med både vinterkläder och täcke tills han var över 6 månader.
Jag tycker dock inte att min son sitter bra i sittdelen. Han ”glider” ur i alla andra lägen än liggläget och hänger i selen på nåt konstigt sett. Känns som att den är för lite ”skålad”.

Överlag så är jag inte nöjd med vagnen. Vi har haft mycket problem med den och jag har tröttnat. Ska passa på att sälja den nu, innan fler problem uppstår. Just nu suktar jag efter en bugaboo bee+. Ut med joolzen, in med buggan.

Reply
alltombarnvagnar 29 mars, 2012 - 17:19

Tack för din kommentar, Malin! Det är alltid intressant med flera åsikter om en vagn! Hoppas du blir med nöjd med er nästa, för jag tycker verkligen att man ska ha en vagn som både föräldrar och barn trivs med.
/Anna

Reply
Min sons mamma 30 mars, 2012 - 07:21

Det var så lite så! Ska nämna det också att vi har haft maxi cosi babyskydd på chassit med adaptrarna som man kan köpa till. Det har varit bland det bästa med hela vagnen. Jag vet att det finns på fler vagnar, och det är nog den bästa uppfiningen någonsin. Jättepraktiskt!

Jag hoppas också jag blir nöjd med nästa vagn, ska bara övertyga sambon att vi veeeerkligen behöver en ny kärra ;). Vi har nämligen en liggvagn från emmaljunga från 1966 och en sulky från silver cross från 1967 också…. 🙂 Ha en fortsatt härlig dag i solskenet! /Malin- en barnvagnsnörd.

Reply
Emma 23 juli, 2012 - 07:45

Tack för en bra recenssion av Joolz! Även om det var ett tag sedan nu! 🙂 Nu undrar jag om du hunnit använda sittdelen något och vad du har tyckt? Vi har varit och kollat på vagnen några gånger i affären, då vi väljer på den eller Buggan, och tycker sittutrymmet för den lille ser väldigt litet ut? Är detta något som du märkt av när din son har suttit? Jag menar,som ovanstående kommentar att det kanske är lätt att ”glida ut” inte sitta riktigt bra då det är rätt liten ”sittdyna” och inte så djupt skålad i ryggen. Vad är dina erfarenheter?
Tack!

Reply
Catti 24 september, 2012 - 12:24

Hej! Kanonbra blogg 🙂
Jag undrar om du någon gång har provat TAKOs barnvagnar? En uppstickare med mycket grövre däck, perfekt för oss norrlänningar 😉 har sökt lite på sidan men fann inget så tänkte fråga direkt och passa på att tacka för en bra blogg 🙂

Reply
alltombarnvagnar 25 september, 2012 - 13:20

Hej Catti, och tack! Nej, någon barnvagn från TAKO har jag tyvärr aldrig testat, men jag känner ju till märket. Ska se om jag kan få tillfälle att prova en någon gång!
/Anna

Reply
Nora 13 januari, 2013 - 09:10

Hej!
Skulle gärna vilja ha fler recentioner av Joolzen, nu när den kommit ut i fler butiker.
Finns det några nyheter inför 2013 kanske?
Denna vagn har fångat mitt intresse då barnet ligget ganska högt upp jämfört med Bugaboo, men är den detaljen tillräcklig för att välja Joolz över Buggan?

Reply
alltombarnvagnar 13 januari, 2013 - 22:07

Hej Nora!
Jag håller med dig, det är dags att skriva mer om Joolz. Jag ska se vad jag kan göra!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar