Bildguide till att städa barnvagnen!

av Anna

Sol! Plusgrader! Våren är faktiskt här och förr eller senare kommer den punkt då man betraktar sin vagn i ett friskt vårljus och tänker… ”hjälp, så smutsig den är”. Och inte vill man dra med sig all vinterns grus och gegga ända fram till sommaren? Det ville inte jag i alla fall, och därför har jag nu vårstädat vår Bugaboo Donkey – som är den vagn vi använt till vardags och som därför ser ut som en glad liten gris som tagit sig ett lerbad. På den undre bilden ser ni mitt ihopplockade underhållskit för att hålla barnvagnar fina och fräscha  – alla medel kan inhandlas på exempelvis Clas Ohlsons och ska givetvis förvaras så att inga barn kan komma åt dem.:

1: Vanlig tvättsvamp, hink med ljumet vatten och grönsåpa.
2: Autosol Kromglans.
3: Våtservetter.
4: Silikonspray.
5: Handduk/trasa.
6: Universalfett.
7: Toalett- eller hushållspapper.
8: Svinto.

Det första man ska göra vid en riktigt rejäl städning av barnvagnen, är att plocka isär den så mycket det bara är möjligt. Nu kommer mina specifika exempel handla om Bugaboo Donkeyn på bilderna, men samma princip funkar på de allra flesta barnvagnar. Om klädseln är avtagbar – tvätta den i tvättmaskin. På Bugaboos vagnar går sittdelsklädseln och sufflett utmärkt att tvätta, även varukorgen om den går in i maskinen. Just Donkeyns varukorg är dock rätt stor och otymplig så den brukar jag handtvätta. Det viktiga vid maskintvätt av barnvagnsklädsel är att följa tvättråden: 30 eller 40 grader, inget sköljmedel och låt hängtorka – torktumla aldrig. Knäpp alltid ihop alla selar och ta ut eventuell vaddering eller plattor ur sittdelen innan du stoppar in klädseln i tvättmaskinen. Är man rädd att klädseln ska ta skada, stäng då av centrifugeringen.

Ta därefter av hjulen från chassit. Har man möjlighet att tvätta utomhus så är ju det toppen – vi flyttade till lägenhet med uteplats häromveckan så detta var min premiär för utetvätt. Att tvätta i dusch eller badkar går dock precis lika bra. Och vill man ha vagnen kliniskt ren kan jag faktiskt rekommendera det. Ute finns ju alltid lite sand eller gräs som inte kan undvikas. Gör en grundtvätt med ljummet vatten, grönsåpa eller diskmedel och en tvättsvamp eller trasa. Är vagnen väldigt sandig eller grusig – dammsug den först! Använd tvättsvampens mjuka sida mot de delar som är ömtåliga på chassit, och som inte får repas. Den hårda sidan kan dock med fördel användas för att gnugga på de vita detaljerna, i alla fall på Bugaboos vagnar. När vagnen är så ren som vatten och såpa förmår få den, så torkar man av vagnen med handduk så att den inte längre är blöt. I och med att jag inte använder några starka rengöringsmedel låter jag gärna barnen hjälpa till i den här fasen av barnvagnsstädandet. Faktum är att de älskar det och ibland ber mig om att få städa vagnen – inte mig emot!

Okej. Så du har en ren vagn och det är förstås alltid trevligt. Men jag är inte nöjd förrän vagnen är så nära nyskick som det är fysiskt möjligt att få den! Min Donkey fyller 2 år i sommar och har rullat åtskilliga mil, så givetvis går det inte att lura i någon att den är ny ens efter att jag putsat den så minutiöst som möjligt. Men det går att få den riktigt snygg och nu ska jag berätta hur.

1: Först av allt, skrubba hjulen lite extra – framför allt de vita detaljerna.
2: Hjulinfästningen där det samlas smuts och sand. Det är riktigt dåligt för vagnen och just den här delen bör man rengöra grundligt regelbundet. Samlas för mycket skit där så påverkas swivelhjulens funktion och vagnen kan faktiskt ta skada. Om det har fastnat hår runt hjulen så är pincett eller sprättare ett bra sätt att få loss det. Jag vet även att en del använder tändare för att bränna loss det men det är jag lite för rädd om mina vagnar för att våga mig på.
3: Autsol Kromglans är som en vit pasta som putsar. Den kan användas på aluminiumchassin, såsom Bugaboos vagnar, för att putsa bort små repor. Det ska inte användas på färgade chassin, för då orsakar medlet istället små repor. Men Autsol Kromglans gör även vitt vitare, och därför gnuggar jag med tort eller blött pappen in lite medel på den vita delen av hjulen. Kommer det Autsol på det svarta, torkar bort det försiktigt. Torka även bort alla överflöd noga, i synnerhet om man putsat ett chassit med det eftersom att det lämna en hinna efter sig annars.
4: Universalfett att smörja hjulen med. De flesta hjul mår bra av att smörjas med lite fett, det får de att snurra bättre. När hjulet är rent och torrt appliceras fettet på i lagom mängd och sen sätter man tillbaka hjulet på chassit.
5: Tryck på bilden så förstoras den upp, jämför sen bild 1 med bild 5. Skillnaden är rätt stor, åtminstone för den som granskar barnvagnar på nära avstånd. Om man tvättar hjulen regelbundet så undviker man dessutom smuts om liksom gror fast.

 De medel jag inte använde idag var siliconsprayen och Svinto. Svinto funkar finfint tat putsa bort rost med, ofta nödvändigt på exempelvis äldre retrovagnar. Siliconsprayen är för att smörja en vagns leder, när något tjärvar eller gnisslar kan man alltid testa med siliconspray. Obsevera dock att man ALDRIG ska använda sprayen inomhus, dels för att det nog inte är så sunt men dels för att det gör marken under läskigt hal och det är omöjligt att få bort. Spraya utomhus och lägga gärna tidningar under för att inte ska en halkfläck som hålla i sig närmsta månaden.

När all klädsel är färdigtvättad så är det bäst att låta den självtorka upphängd på en ställning. Men redan när den nått fasen att den endast är lite fuktig så går det bra att sätta tillbaka klädseln på vagnen. Framför allt suffletter nästa rekommenderar jag att man monterar på vagnen i fuktigt tillstånd, så kan den få torka utspänd på vagnen och så undviker man att den blir skrynklig. Om klädseln inte är avtagbar så kan man yttvätta med en svamp, ibland har jag använt grönsåpa och ibland ljummet vatten med lite tvättmedel i. Blöt inte ner hela vagnen för då kan det ta tid innan den torkar, utan tvätta med fuktig svamp. Var uppmärksam på fläckar som inte går bort eller som luktar, det kan vara mögel. Mögel går inte att få bort, även om man skulle lyckas så finns det sporer kvar och det kommer växa fram nytt mögel. I och med att mögel är mycket hälsovådligt och barnen är det viktigaste vi har så ska alla barnvagnsdelar med mögel kasseras.

Tvättar man sin barnvagn grundligt två, tre gånger per året så kommer den inte bara hålla sig fin och fungerande betydligt längre utan andrahandsvärdet ökar också. Jag tvättar alltid mina vagnar som mest noga inför försäljning. Inget maxar priset på en begagnad barnvagn så mycket som en möjlighet för köparen att glömma att det någonsin tidigare åkt något annat barn i vagnen!

 

 

Du kanske också gillar

22 kommentarer

Elin- Barnvagnsblogg 15 april, 2013 - 21:10

Härligt att se att även du använder Ikeas tvättlappar. Jag har en ”egen” speciellt avsedd för barnvagnstvätt 🙂

Reply
Kristina 16 april, 2013 - 20:18

Alltså det där med mögel på vagn. Hur å när uppstår det från början? Blir det som ludd som växer som i en syltburk eller? Känner att jag har noll koll å säkert skulle missa om det uppstod. Våra vagnar förvaras i hallen, i trapphuset ibland samt i ett varmt källarförråd. Aldrig utomhus mer än på dagen på förskolan då den står under tak. Gärna ett inlägg om detta!

Blev livrädd när jag såg FB-grupptråden om möglig vagn som nån sålt å tänkte att usch, jag skulle säkert kunna råka sälja en möglig vagn helt ovetande. OBS, har inte sålt nån begagnad vagn ännu dock… Har däremot adopterat en brio race som stått ute å var genomblöt i höstas. Tvättade alla tygdelar, torkade skivorna snustorra å har inte sett nåt misstänkt.

Reply
alltombarnvagnar 18 april, 2013 - 19:16

Alltså, detta är en vetenskap jag skulle vilja skriva mer om men jag känner att jag inte är riktigt torr bakom öronen som mögelexpert… Men nej, det blir inte direkt luddigt men däremot mörka fläckar som helt enkelt ser suspekta ut när man ser dem. Och som inte går bort av tvätt, alt går bort tillfälligt men kommer tillbaka. Tror inte det är någon fara att vagnen förvara ute ibland på förskolan, eller att vagnen blir blöt ibland. Det viktiga är att den regelbundet får torka helt torr!

Ska försöka samla ihop mer fakta om detta och sen skriva om det!
/Anna

Reply
Jenny / Ekomamma i stan 22 maj, 2013 - 12:35

Tvättade ena vagnen enligt ovanstående för första gången idag. Toppen med en bra beskrivning, framför allt med enkla produkter.

En fråga jag har är dock om det finns något smidigt sätt att smörja swivelhjulen på? Nu hade jag visserligen inget universalfett ändå den här gången, men tänkte att de går ju inte att ta av och på, i alla fall inte på alla vagnar (eller så vet jag inte hur man gör).

Reply
alltombarnvagnar 22 maj, 2013 - 20:55

Hej Jenny, om du syftar på din Donkey så ska du icke smörja framhjulen! Och på de flesta vagnar går swivelhjulen att ta av, oftast är det faktiskt riktigt enkelt. Går det inte får man spraya med lite siliconspray om behovet uppstår!
/Anna

Reply
Sofia 25 maj, 2015 - 20:58

Så man ska inte smörja med fett på ”pinnarna” på Donkeys framhjuls? Isf varför? Bakhjulen är okej?
Finns det något man kan putsa upp det svarta med? Och hur gör jag rent bumpern?
Om det svarta blivit repiga går det att ”få bort” det på något sätt?

Många frågor nu men vill inte förstöra vagnen om jag tänker fel. Tack på förhand 🙂

Reply
Anna 27 maj, 2015 - 08:43

Hej Sofia, det beror på att Bugaboo menar på att det kan leda till att framhjulen börjar vobbla. Vilket ju inte kan ske med bakhjulen, men enl Bugaboo ska man inte behöva smörja dem heller numera. För några år sedan sa de att man skulle det dock.
/anna

Reply
Anna 27 maj, 2015 - 08:44

Och sorry, tryckte iväg för snabbt: det svarta kan putsas upp med lite siliconspray på en trasa, bumpern kan du blötlägga och krama ur. Om du med svarta menar plasten så vet jag inget bra sätt att putsa upp plast, tvyärr!
/Anna

Reply
Jenny 21 april, 2016 - 14:20

Hej. Tänkte höra med dig om du vet något om det. Sulfetterna är beiga och har fått några fläckar, kan man ta vanish på dom innan utan att dom förstörs eller hur får man bort fläckarna?
Mvh Jenny

Reply
Anna 22 april, 2016 - 09:53

Hej Jenny, vad är det för vagn? Har du testat att tvättat suffletterna i maskin först?
/Anna

Reply
elin 14 september, 2016 - 09:02

Hej! Är väldigt tacksam för svar då jag verkligen behöver hjälp!! Jag har en bugaboo buffalo och vill tvätta sittdelen och varukorgen. Är det några plattor jag ska ta ut och vart tar jag ut dem isåfall, annars hur gör jag? Är såå förvirrad.

Reply
Anna 14 september, 2016 - 21:06

Hej Elin, du kan tvättas Buffalons sittdelstyg i maskin, men du måste ta ut själva sittplattan ur den först (den barnet har rumpan på). Tvätta i 30 el 40 grader, båda funkar, och inget sköljmedel. Hängtorka eller montera på vagnen och låt torka så. Varukorgen brukar jag handtvätta, den kan du inte ta ur plattorna på.
/Anna

Reply
Tova Fermskog 8 mars, 2020 - 09:16

Hej! Hur får jag bort bak hjulen på min Bugaboo Buffalo?? Jag förstår inte!!

Reply
Anna 8 mars, 2020 - 10:34

Hej Tova, titta på insidan av chassit där bakhjulen sitter, och tryck in de små vita knapparna som finns där! Då lossnar hjulen.
/Anna

Reply
Pernilla 6 juli, 2020 - 22:12

Hej! Jag håller på att städa ut min vagn innan försäljning. Den var i väldigt fint skick men jag har inte lyckats hitta någon vit pasta som du tipsade om för att få bort små repor på aluminium chassit. Har detta slutat tillverkats tro? Smörjer du bara de bakre däcken? Med vad i så fall? Mina däck är inte slitna men det skulle vara kul om de kunde se lite svartare ut. Vet du något man kan göra?
Tusen tack för bra inlägg ❤️

Reply
Anna 12 juli, 2020 - 16:03

Hej Pernilla, det finns än! Googla på Autosol Kromglans, jag hittade den t.ex. hos Clas Ohlsons nu när jag sökte!
/Anna

Reply
Anna 24 juli, 2020 - 22:59

Hej! Så himla bra blogg detta är. Vi håller på att städa upp en Bugaboo Donkey (modellår 2017) som vi köpt begagnat. Har tagit av klädseln för att tvätta, men på sittdelarna så är det långa ”paneler”/plastlameller som inte går att ta ut, de är insydda i tyget i ryggstödet. Där barnet har sin rumpa finns det ju en träskiva som går att ta bort, men dessa långa platta ”stavar” är ju insydda och går inte att ta bort. Ändå verkar folk tvätta den i maskin? Stämmer det? Trots att lamellerna/panelerna är kvar?

Reply
Anna 31 juli, 2020 - 09:39

Hej Anna!
Plastskenorna i sittdelstyget sitter där de sitter, så du kan absolut tvätta klädseln med dem i! Jag hr gjort det många gånger, utan problem. Brukar dock max tvätta två sittdelsklädslar samtidigt, så det inte ska bli för trångt för dem och så de inte böjs mer än nödvändigt. Men de gånger jag tvättat Donkey-delar så har det aldrig blivit någon åverkan alls på klädseln efteråt. Så städa på! 😀
/Anna

Reply
Cecilia 28 mars, 2021 - 15:55

Hej,
En fråga, kan man tvätta liggdelen i maskin också tror du?
/Cissi

Reply
Anna 28 mars, 2021 - 16:18

Hej!
Vissa barnvagnar har liggdelsklädsel som kan tas loss för tvätt, medan andra liggdelar endast kan yttvättas. Så det beror helt på vilken vagn det handlar om!
/Anna

Reply
Gunilla 18 juni, 2022 - 22:41

Bugga donkey 2012,hur tvättar jag sufletterna? Bara, klicka lös dom från ramen? För jag ser inte att jag kan tråckla lös tyget från skenorna?

Reply
Anna 22 juni, 2022 - 19:53

Hej Gunilla!
Precis, ta loss sufflettfästena från ramen och sen drar du ut de 3 bågarna ur suffletten. Bågarna är enkla att dra ur fästena. Sen har suffletten även en insydd, tunn båge. Den kan/behöver man inte ta loss utan man kan köra suffletten i tvättmaskin som den är!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar