Höststäda vagnen – varför inte?

av Anna

Det kan möjligtvis anses som ett slöseri med tid att städa vagnen nu inför den långa period av lera, smuts och skitig snö som ligger framför oss – där allt orent på marken som ser som sin främst uppgift att göra din vagn till en rullande skräphög. Men lite vardagsunderhåll då och då kan en vagn bara må bra av! Och har man ett eget litet barnvagnsstall så kanske det är dags att städa sommarvagnarna och sen ställa undan dem för säsongen?

stadabarnvagnar_2013Min bebisförberedelser på barnvagnsfronten har inletts med att jag återigen, och det var ett himla bra tag sedan sist, har en liten Bugaboo Bee+ här hemma. En vändbar vagn man kan använda med Bugaboos egen Cocoon eller med mjuklift blir perfekt när man bara ska till affären och handla eller om det är ruskigt väder en helg i februari och vi mest vill strosa i ett köpcentrum. Så nytillskottet fick agera modell för hur en vagnrengöring kan läggas upp.

1: Har man kört sin vagn ute nyligen så kan man inleda med att borsta av det värsta i form av grus, barr och löv. Är vagnen sandig så brukar jag dammsuga den, glöm inte all veck i klädseln och inte heller varukorgen – där kan mycket intressant dölja sig. Tycker man att vagnen är i okej bruksskick så kan det ibland räcka med att bara torka av den lite snabbt med en våtservett.

2: Men vill man städa från grunden, då kan man med fördel leka barnvagnskirurig och fördela vagnen ned till minsta beståndsdel. Har vagnen avtagbar klädsel (vilket alla borde ha…) så tvättas den separat, antingen för hand eller i maskin. Jag kör klädseln på 30 eller ibland 40 grader i ett kort program, använder ett skonsamt tvättmedel och inget sköljmedel alls. Ibland stänger jag av centrifugeringen men åtminstone Bugaboos textilier tål normal centrifugering. Tänk på att ordentligt knäppa igenom all kardborre så den inte fastnar i andra tygdelar och sliter upp dem! Lång remmar ska också knäppas ihop. Är någon del av klädseln extra känslig, tvätta den i en tvättpåse. Chassit kan sedan ställas i badkar eller dusch och sköljas med ljummet vatten. Sen torkar jag av hela vagnen med vatten blandat med grönsåpa i lagom mängd. Jag använder antingen en vanlig disktrasa eller en tvättsvamp.

3: Låt vagnen droppa av och ställ den sedan på en handduk. Jag handtorkar hela vagnen med små handdukar och ser till att krama ur skumhandtag, eventuella byglar, selband osv riktigt ordentligt. Hjul som kan tas av tar jag, mellan hjul och chassi samlas smuts väldigt lätt.

4: Alla hjul mår bra av att rengöras då och då! Inte bara för att de blir fina men det påverkar också vagnens körförmåga och körkänsla. Hårstrån samlas lätt i hjulen men med tålamod, en pincett, en bra nagelsax eller en sprättare så kan man rensa riktigt bra. Ett hjul som mår bra ska kunna snurras igång och sen inte stanna så fort du slutar snurra på det.

5: För den vita delarna på ett chassi så börjar jag alltid med att gnugga försiktig med tvättsvampen och vanlig grönsåpa, det kan man komma otroligt långt med. Behövs det lite mer styrka i rengöringen så använder jag en liten klick Autosol Kromglans som jag gnider in, väntar lite, och sen torkar bort. Det går att göra väldigt stor skillnaden men små medel och vita detaljer som ser solkiga ut drar verkligen ned helhetsintrycket av en vagn, värt att tänka på om man ska sälja vagn och vill få intressenter att förstå hur fint skick den är i.

6: Smuts och sand och borttappade russin kan ta sig in överallt! Så om man ändå ska tvätta klädsel och hjul är det bra att kolla igenom vagnen själva stomme också, oftast behövs inget mer än en fuktig trasa men jag tycker personligen det känns bra att göra jobbet ordentligt, ända från grunden.

7: Behöver någon annan del av vagnen smöras, ett gnisslande hjul eller så, så brukar jag ta en liten klick universalfett. Just för Bugaboos vagnar så avråds det numera vad gäller de swivlande framhjulen. Är det andra delar av vagnen som behöver smörjas, en hopfällningsfunktion, ett knäledshandtag eller dylikt, då behandlar jag med siliconspray. Gör absolut inte det inomhus eller utan att väldigt noga täcka golvet först! Och ha tålamod, spraya siliconspraya och låta det sjunka in rejält – ibland över natten – innan du torkar bort överflödet.

8: Klar nystädad vagn! Redo för bebis, för försäljning eller bara för att skina lite extra vid nästa promenad i höstsolen!

 

Du kanske också gillar

1 kommentar

20 år & mamma 24 oktober, 2013 - 11:42

Vilket bra tips 🙂

Var gärna med och tävla en smart amningssjal

http://ourlife.vimedbarn.se/tavling-vinn-en-amningssjal/

Reply

Lämna en kommentar