Guide till Bugaboos ståbrädor

av Anna

Uppdatering 2016: Det finns nu en ny ståbräda från Bugaboo, varför jag har skrivit ett uppdaterat inlägg om ämnet: Ny guide till Bugaboos ståbrädor

stabradeguide_bugaboo

 

Bugaboo har släppt tre olika versioner av sin ståbräda. Ingen av ståbrädorna kan fästas på någon vagn utan adapter. Till alla ståbrädor har det funnits en medföljande stropp, som sett lite olika ut beroende på modell och som finns till för att ståbrädan ska kunna hängas upp när den inte används.

Den första och äldsta ståbrädan, markerad med en rosa prick i bildguiden ovan, är kompatibel med Frog, Cameleon och Gecko. Ståbrädan känns igen på att den är helsvart utan några vita detaljer. För att använda denna ståbräda så krävs adaptrar som först fästs på bakstången på chassit, det är samma adapter oavsett vilken av de tre vagnarna ståbrädan ska användas till. För att få på ståbrädan på vagnen så måste man lägga chassit på sidan eller lyfta på det, ståbrädan sätts på från fel håll och snurras sedan på plats. Inte särskilt användarvänligt och ståbrädan är dessutom rätt skramlig att köra med. Den finns fortfarande tillgänglig begagnad och brukar ha ett andrahandsvärde på ett par hundra kronor.

Den andra ståbrädan, blå prick, och den tredje ståbrädan, grön prick, är faktiskt precis samma bräda, men med olika utseende på hjulet. Det är alltså enbart en estetisk skillnad. Anledningen är att hjulet är samma som på Bee, och äldsta versionen Bee Classic har ett hjul med en heltäckt, vit sida medan nyare Bee Plus har ett vitt hjul med ekrar. Därav har äldre versioner av ståbrädan det hela hjulet och nyare har hjulet med ekrar. Dessa brädor är kompatibla med samtliga av Bugaboos vagnar. Köper man ståbrädan ny så ingår alltid adaptrarna för Bee och Cameleon. Vill man ha ståbrädan till Buffalo och Donkey så får man köpa till deras adapter, den kostar 140 kr. Ny kostar ståbrädan 890 kr och andrahandsvärdet ligger på omkring 5-600 kronor. De har ståbrädorna klickas enkelt på chassit där adaptrarna sitter och har ett mycket mjukare rull. Saknar man någon adapter för de nyare ståbrädorna så går de att få tag på som reservdel hos Bugaboos återförsäljare men brukar även gå att hitta begagnade.

Du kanske också gillar

23 kommentarer

Elin 7 april, 2014 - 18:30

Hej,
Tack för en bra blogg!
Vet du vilken vikt det är som gäller på ståbrädor?
Till vilken ålder kan det vara vettigt med ståbräda?

Med vänlig hälsning,
Elin

Reply
Anna 7 april, 2014 - 20:42

Hej Elin, och tack, kul att du gillar bloggen!
Bugaboos ståbräda har en maxvikt på 20 kg. Jag skulle säga att den kan användas från cirka 2 års ålder, men kanske inte några längre promenader. Och när min son var 2 år och precis fått ett syskon så var han ganska oförutsägbar i beteendet och kunde hoppa av ståbrädan precis när vi korsade en gata… Nu när min 3-åring precis fått ett syskon så funkar det här med ståbräda suveränt!
/Anna

Reply
Sofia 8 april, 2014 - 06:50

Hur är det med pall? Visst finns/fanns den som tillbehör till någon av modellerna? Jag letar efter en ståbräda med pall som passar på bee+ och då verkar ju bugaboos vara det smartaste alternativet!
/Sofia

Reply
Anna 8 april, 2014 - 07:23

Hej!
Jo det finns ett pall som passar, tror den kommer från Tiny Tot. Det är dock inte ett originaltillbehör, dvs Bugaboo tillverkar den inte och har inte godkänt den för användning med ståbrädan. Dock är det ju många som har gjort det ändå!
/Anna

Reply
Johanna 18 november, 2014 - 21:15

Jag har en bugaboo gekko. Vet du om man kan använda sig av alla ståbrädorna eller är det bara den första som funkar för min vagn?

Reply
Anna 20 november, 2014 - 22:42

Hej Johanna, vilken bra fråga, men jag är ganska säker på att det är samma adpatrar till Gecko som det är till Cam och Frog, så då borde du kunna använda alla versioner av ståbrädan. Dock ej helt säker på hur det är med den nyaste från Bugaboo som ska släppas nu i vinter!
/Anna

Reply
Sophie 26 januari, 2015 - 20:48

Hej, Anna har en lite fråga/fundering. Visst har båda dina större barn åkt lite ståbräda och just den från Bugaboo om jag inte missminer mig helt :). Min son blir 5 när han blir storebror om allt går vägen och nu undrar jag mest om jag vågar köra han med ståbräda någon gång ibland när vi ska ut på längre äventyr etc. Han är 120 lång redan och väger runt 25kg. Tror du att de blir för mycket för vagnen (en ny Buffel)?

Tack på för hand Sophie

Reply
Anna 26 januari, 2015 - 23:40

Hej Sophie, absolut! När jag hade Buffalon körde vi den väldigt mycket med ståbräda. Ståbrädan har ju egentligen en maxvikt på 20 kg, nu tror jag nog att den tål lite mer och även Buffalon är ju en robust vagn som nog klarar lite extra vikt. Är det en tillfällig lösning så tror jag det funkar men med det sagt så är min äldsta en flugviktare som bara väger 3 hg mer än sin två år yngre syster, så vi är inte uppe i maxvikten ännu.
/Anna

Reply
Hanna 5 februari, 2015 - 12:43

Hej!
Bugaboo skulle släppt en ny ståbräda med pall i höstas (november enligt NK) men den verkar fortfarande inte ha kommit? Är det något du har koll på?
Tack för en toppen blogg 🙂

Reply
Anna 5 februari, 2015 - 13:21

Hej Hanna!
Ja, den är tyvärr uppskjuten till ett obestämd datum. Tydligen var den inte riktigt klar, min gissning är att det är något med självupphängningsfunktionen som krånglar. Har frågat senast för någon vecka sedan om den är på gång, men inget nytt släppdatum är satt än!
/Anna

Reply
Anna 27 augusti, 2015 - 09:41

Hej
Går det att använda ståbrädan utan adapter på bee+? Det går ju att sätta dit men glappar pga att ramen är smalare…

Reply
Anna 28 augusti, 2015 - 11:21

Nej, det går inte, den kommer glida åt sidan när du kör, men även ”jucka” fram och tillbaka! Det kommer bli superinstabilt för barnet att stå på den och störigt för den som kör, jag har testat hemma…
/Anna

Reply
Anna 31 augusti, 2015 - 10:21

Ok tack för svar. Vet du vart man kan köpa enbart adapter till bee+?
/Anna

Reply
Anna 31 augusti, 2015 - 10:26

Hej, nej jag är inte säker, kolla med en Bugaboo-återförsäljare om det kan finnas som reservdel. Har även sett fästen säljas begagnade då och då!
/Anna

Reply
Anna 9 december, 2015 - 21:37

Hej,
undrar passar dom nya bugaboo ståbrädshjulen till den första generations ståbräda?
alltså den med rosa prick…
Tack

Reply
Anna 9 december, 2015 - 21:40

Hej Anna, mig veterligen passar de inte, tyvärr.
/Anna

Reply
Ingela 29 januari, 2016 - 09:43

Hej, har du gjort någon motsvarande jämförelse med den nyaste ståbrädan?
/Ingela

Reply
Anna 31 januari, 2016 - 22:04 Reply
Ingela 2 februari, 2016 - 08:11

Tänkte väl att du hade en sådan någonstans, du har ju svar på alla mina frågor, alltid! 🙂 Tack!
/Ingela

Reply
luljeta krasniqi 15 mars, 2016 - 16:34

Hej har en annan fråga som inte gäller ståbrädan. Undrar om du vet ifall liftbygeln på cam3 passar på camplus? Mvh luljeta

Reply
Anna 16 mars, 2016 - 20:38

Hej, nej tyvärr, swing away-bygeln funkar inte på den äldre ramen, du måste ha Cam3-ramen för den!
/Anna

Reply
Katarina 29 oktober, 2017 - 17:23

Hej, har en buffalovagn o en ståbräda som använts till cameleon. Finns ngn adapter som kan läsa det? Med vänlig hälsning, Katarina

Reply
Anna 31 oktober, 2017 - 00:28

Hej, absolut! Vilken version av Bugaboos ståbräda har det? Det är det som avgör vilken adapter du ska söka efter.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar