Ny guide till Bugaboos ståbrädor

Skrivet söndag, 6 december, 2015 · 12 Kommentarer

stabradeguide_bugabooNYBugaboo har i skrivande stund, slutet av år 2015, släppt totalt fyra stycken olika versioner av sin ståbräda. Ingen av ståbrädorna kan fästas på någon vagn utan adapter. Till de tre första ståbrädorna har det funnits en medföljande stropp, som sett lite olika ut beroende på modell och som finns till för att ståbrädan ska kunna hängas upp när den inte används. Den fjärde ståbrädan, som heter Bugaboo Komfort Ståbräda, behöver ingen stropp då den är självupphängande i två olika lägen.

Tillägg sommaren 2017: I samband med att Bugaboo släppte Bee5 i början av år 2017 så har ståbrädan fått en ändring och släppts i en ny version – Comfort+. Adaptrarna som nu säljs för Comfort+-ståbrädan fungerar inte med den första versionen av Bugaboo Komfort ståbrädan. Den nya ståbrädan kan användas på Bee5 utan adaptrar då dessa är integrerade i Bee5-chassit, och kan användas med adapter till övriga av Bugaboos modeller (ej Runner). Adapters till den tidigare versionen av Comfort-ståbrädan kommer att finnas tillgängliga som servicedel.

 

Den första och äldsta ståbrädan, markerad med en rosa prick i bildguiden ovan, är kompatibel med Frog, Cameleon och Gecko. Ståbrädan känns igen på att den är helsvart utan några vita detaljer. För att använda denna ståbräda så krävs adaptrar som först fästs på bakstången på chassit, det är samma adapter oavsett vilken av de tre vagnarna ståbrädan ska användas till. Gecko har utelämnat i bildguiden ovan eftersom att den är vagn man sällan ser köpas och säljas numera. För att få på den äldsta ståbrädan på vagnen så måste man lägga chassit på sidan eller lyfta på det, ståbrädan sätts på från fel håll och snurras sedan på plats. Inte särskilt användarvänligt och ståbrädan är dessutom rätt skramlig att köra med. Den finns fortfarande tillgänglig begagnad och brukar ha ett andrahandsvärde på ett par hundra kronor som mest.

Den andra ståbrädan, blå prick, och den tredje ståbrädan, grön prick, är faktiskt precis samma bräda, men med olika utseende på hjulet. Det är alltså enbart en estetisk skillnad. Anledningen är att hjulet är samma som på Bee, och äldsta versionen Bee Classic har ett hjul med en heltäckt, vit sida medan nyare Bee Plus och Bee3 har ett vitt hjul med ekrar. Därav har äldre versioner av ståbrädan det hela hjulet och nyare har hjulet med ekrar. Dessa brädor är kompatibla med samtliga av Bugaboos vagnar. Köpte man den ståbrädan ny så ingick alltid adaptrar för Bee och Cameleon. Ville man ha ståbrädan till Buffalo och Donkey så fick man köpa till en sådan adapter separat, för en extra utgift. De har två ståbrädorna klickas enkelt på chassit där adaptrarna sitter och har ett mycket mjukare rull. Saknar man någon adapter för de nyare ståbrädorna så går de att få tag på som reservdel hos Bugaboos återförsäljare men brukar även gå att hitta begagnade.

Den fjärde ståbrädan, Komfort Ståbräda – den första som mig veterligen fått ett officiellt namn utöver Ståbräda, är tillgänglig på marknaden sedan hösten 2015. Komfort Ståbräda har till skillnad från de andra brädorna förutom upphängning utan stropp även en sittpall, tillverkad och godkänd av Bugaboo, som följer med på köpet. När man köper ståbrädan ingår hjul, bräda och sittpall. Men inga adapters, de måste alltså alltid köpas till separat. Det är ett sep med adapter för Cameleon/Frog, ett för Bee (passar + och 3) och en adapter för Donkey och Buffalo.


12 Comments

 1. Kommenterat av Thérése :
  december 18, 2015,5:05 e m

  Kan man ha nr 4 till emmaljunfa eller kronan?

 2. Kommenterat av Anna :
  december 18, 2015,6:36 e m

  Hej, jag vet inte säkert men jag har svårt att tro det. Bugaboos adaptrar är exakt anpassade efter de tre olika chassiformerna, de går inte att anpassa alls.
  /Anna

 3. Pingback av Guide till Bugaboos ståbrädor :
  januari 31, 2016,10:06 e m

  […] Uppdatering 2016: Det finns nu en ny ståbräda från Bugaboo, varför jag har skrivit ett uppdaterat inlägg om ämnet: Ny guide till Bugaboos ståbrädor […]

 4. Kommenterat av Alex :
  februari 13, 2016,10:30 f m

  Tror du adaptern till nya Komfort passar lika bra på Cameleon+ som Cameleon3? De pratar bara Cameleon3 på Bugaboos hemsida.

 5. Kommenterat av Anna :
  februari 13, 2016,9:01 e m

  Hej Alex, jadå, det vet jag med 100% säkerhet att den gör!
  /Anna

 6. Pingback av Bugaboo Komfort Ståbräda :
  mars 8, 2016,10:01 f m

  […] känner sig vilse bland Bugaboos olika modeller av ståbräda så rekommendera jag min uppdaterade Ny guide till Bugaboos ståbrädor. Den nya ståbrädan heter alltså Comfort på engelska och Komfort på svenska och likt Victoria […]

 7. Kommenterat av Susslan :
  mars 8, 2016,11:49 e m

  Hej!
  Är tanken med comfortbrädan att pallen alltid ska vara på eller kan man välja att ha den utan pallen?

 8. Kommenterat av Anna :
  mars 9, 2016,2:43 e m

  Hej, det är helt valfritt! Att ta loss den tar typ en sekund, så du kan växla fritt!
  /Anna

 9. Kommenterat av Jessica :
  april 20, 2016,2:39 e m

  Hej!
  Vet du om man kan använda version 3 ståbräda med de nya adapter? För det verkar som att det bara säljs nya adapter

  Mvh

 10. Kommenterat av Anna :
  april 22, 2016,9:49 f m

  Hej Jessica,
  nej tyvärr, det vet jag att du inte kan. Det är olika adaptrar!
  /Anna

 11. Kommenterat av Theresa :
  mars 5, 2017,11:41 f m

  Nu har Ståbräda Comfort + kommit. Tyvärr då funkar inte adapter till Cameleon som har lila prick brevid, den som säljs i 3 svensk butiker på nätet. Den nya Ståbräda Comfort + (bara nämns så på svensk butikslapp, fortfarande ‘bugaboo comfort wheeled board’ på förpackning) kopplas på vagnen med två stång, och då måste adapeterna ha ett hål så att det skulle passa. Brädan och adapter köpt mar 2017 i Big Baby funkade inte ihop. Bara ett tips till andra med en Cameleon att trippel kolla.

 12. Kommenterat av Anna :
  mars 5, 2017,11:46 f m

  Hej! Tack för informationen, trist att det har krånglats till ytterligare!
  /Anna

Leave a comment