Crescent Trike

av Anna

Recension av Crescent Trike
Inköp:
 Denna vagn är ett recensionsexemplar, inköpspris för Trike med endast sittdel är cirka 5495 kronor.
Försäljning:
Det har inte funnits tillräckligt många ute för att det ska gå att bilda sig en uppfattning.
Typ av vagn: 
Duovagn, separat liggdel kan köpas till för 1495 kr.

Vändbara trehjulingar har aldrig varit något direkt vanlig syn i det samlade barnvagnsutbudet, men nu verkar detta koncept vara på väg upp och Crescent Trike är ett exempel på en duovagn med tre hjul och vändbar sittdel. Efter att ha kört Trike i skog och mark såväl som i stan kan jag konstatera att Trike känns som en väldigt gedigen vagn vars sittdel är mysigt och bekväm för barnet samtidigt som körkomforten för föräldern är väldigt god. Framför allt är det på långpromenader och i lite grövre terräng som Trike utmärker sig som något utöver det extra. Kombinationen lufthjul och en väldigt bra fjädring gör att Trike är mycket lättrullad, även upp för branta och steniga backar inne i skogen. Det finns en risk att framhjulet ibland hakar fast sig i sidläge men om man ser till att smörja hjulaxeln med rikligt med fett så händer detta extremt sällan och jag upplevde Trike som väldigt lätt att svänga och manövrera även om jag körde vagnen med bara en hand.

Crescent Trike är utrustade med teleskophandtag som går att få överraskande högt, något jag är väldigt tacksam för då jag gillar att kunna ha handtaget högt. Är man lång är det ju dessutom ofta en nödvändighet för att komma tillräckligt långt bort från vagnen för att det ska fungera att ta ut stegen som man vill. Med handtaget i högsta läget, och även i flera lägen där under, fanns det inte en chans att jag skulle kunna sparka i chassit och min mans upplevelse var densamma. För den som undrar är vi 170 respektive 185 centimeter långa. Precis som med alla andra trehjulingar så krävs det en viss körteknik, det går inte att ta sig upp och ned för exempelvis trottoarkanter på samma sätt som med en vagn med fyra hjul. Och när vagnen har körts på stigar med brant lutning åt ena hållet och sedan ska man göra en skarp sväng, visst känns det som att det finns en risk för att vagnen ska tippa åt sidan men detta har aldrig skett och jag upplever Trike som väldigt stabilt uppbyggd. Mina barn har själva kunnat klättra upp och i vagnen utan att den visat något som helst tendens att välta, och anledningen till att jag tar upp detta är att det är en återkommande fråga kring trehjulingar generellt.

Mitt äldsta barn är en dryg meter lång, min yngsta är strax under 90 cm. De väger bägge strax under 15 kg, vilket även är maxbelastning för sittdelen på Crescent Trike. Jag tycker att det syns ganska tydligt på bilderna ovan att min son är för lång för att sitta bekvämt i Crescent Trike. Visserligen åker han inte mycket vagn längre, men det finns yngre barn som kan vara långa för sin ålder och det är något man bör vara medveten om vad gäller Crescent Trike – sittdelen är inte den största. Men, den är inte heller den minsta och min dotter sitter alldeles utmärkt i den. Fötterna vilar lagom på fotstödet och hon har gott om rymd upp till suffletten, även i liggläget. Sonen i liggläget ser dock lite lätt ihopklämd ut. Samtidigt tycker jag att det är ganska mycket med Crescent Trike som känns tänkt för ett mindre barn, exempelvis det ljusa innertyget och suffletten och den väldigt ombonade sittdelen. Jag kan med lätthet föreställa mig hur skönt och mysigt en bebis skulle ha det i sittdelen.

Trikes sittdel är vändbar och har tre lägen: upprätt sittläge, viloläge och liggläge med lite lutning, för mer detaljbilder på detta hänvisar jag till tidigare inlägg. Dessa lägen regleras på ett liknande sätt som sittdelen på Bugaboo Cameleon, det är två knappar på sidan av sittdelen som ska tryckas in samtidigt medan sittdelen ska vinklas. Jag föredrar enhandsjustering av lägena på en barnvagns sittdel, i synnerhet när man har lite tyngre barn kan det bli en aning bökigt att få båda knapparna ordentligt intryckta samtidigt som man med en tredje hand (eller kanske ett knä) ska ändra vinklingen. Efter ett tag får man dock in knixet och att byta håll på sittdelen är förstås väldigt enkelt, bara att trycka in och dra rakt upp.

Dags att gotta ner oss i detaljnivå! Bild 1 till 3 visar suffletten på Trike. Jag skulle klassa den som normalstor och det finns en liten solkeps att fälla ut. I den bakre delen av suffletten (bild 1) finns en lucka i nät, i den främre (bild 2) är den en tittlucka i plast. Som bild 3 visar så går det att öppna upp suffletten på mitten med hjälp av en dragkedja. Då suffletten baktill hålls på plats runt sittdelen med hjälp av en resår, så faller denna del av när man öppnar suffletten. Den främre delen går dock att vinkla efter eget tycke och kan ställas in så att den skyddar barnet mot solen samtidigt som det förstås kommer in gott om luft.

Crescent Trike går att fälla ihop med sittdelen på, men det är i mitt tyckte bara lönt om sittdelen är vänd framåt. Är sittdelen bakåtvänd blir vagnen otymplig och då är det enklare att fälla chassit separat och stapla sittdelen ovan på. Vagnen fälls genom att man först lägger i bromsen, sedan trycker man in knappen man reglerar höjden på handtaget med, samtidigt som man trycker in ihopfällningsknappen på insidan av vänstra sidan av handtaget. Tryck nedåt så viker framgaffeln in sig under vagnen. Trike blir inte direkt liten ihopfälld men den blir på något vis ändå kompakt och är enkel att få grepp om för att lyfta i och ur bilen. Bild 5 visar den enkla men effektiva plastbiten som man låser vagnen i hopfällt läge med. Mina barn har även använt den att hålla i när jag säger åt dem att hålla i vagnen, praktiskt med ett greppvänligt handtag för en liten barnahand. Bild 6 visar bygeln på Crescent Trike. Den är klädd i samma textil som resten av sittdelen, i mitt fall en snygg marinblå nyans – men så är jag också svag för allt blått, och det finns ett grenstycke av klädseln att fästa runt bygeln så barnet sitter någorlunda på plats även om man struntar i selen. Bygeln är av swingaway-typen, det vill säga det går att öppna upp den på en sidan för att enkelt sätta barnet på plats, och sen är den bara att klicka i igen. Crescent är dessutom väldigt pedagogiska i sin design och har märkt ut med pilar på bygel och chassi för att man enkelt ska förstå åt vilket håll bygeln ska sitta.

Ännu fler detaljer på bild och i text! Bild 1 visar hur man hanterar handtagets höjd. Jag gillar den här typen av enhandsreglering men det är också lite irriterande om man vill köra vagnen med bara en hand, eftersom att man då inte kan hålla mitt på handtaget. Funktionen i sig är dock väldigt smidig och som jag nämnt tidigare har handtaget på Trike många olika lägen. Varukorgen som syns på bild 2 är helt normalstor och hyfsat enkel att komma åt. Framtill finns en metallpinne som hindrar en från att få in en stor skötväska den vägen, den syns bättre på bild 4, men sidorna går att vika ned en aning. Längst bak i varukorgen finns en luftpump för däcken som medföljer vagnen. Varukorgen är enklare att komma åt med sittdelen framåt än bakåt, småsaker tar man i och ur man ska man få ur hela skötväskan får man fälla upp fotstödet lite. Selen på bild 3 tycker jag sitter bra, den går att förlänga så att den räcker även runt en rundare liten mage och den är enkel att öppna och låsa.

På bild 4 ser ni fotstödet som också är textilklätt samt går att reglera i olika höjd genom att en knapp trycks in på vardera sida. Jag har två barn som är allt annat än naturligt renliga när vi är utomhus så mina vagnar blir snabbt väldigt skitiga. Jag har testat att ta av och tvätta hela klädseln på Trike och det var väldigt smidigt gjort då den sitter på med dragkedjor. Efter en tvätt såg den som ny ut och att en vagn är enkel att rengöra är alltid pluspoäng i min bok! Så bild 5 slutligen, där bromsen syns. Det är en vanlig fotbroms och jösses vad den tar. En elefant skulle kunna försöka ramma den här bromsen och gå bet. Det är bra och känns väldigt säkert, Trike står stadig när den är bromsad. Nackdelen är att den sitter i hårt och att det krävs lite benstyrka att få upp den. Rent generellt bör man vara noga med att smörja den här vagnen, den kan knirka lite från bakhjulen och bromskuggarna också men det var inget som inte fett och siliconspray kunde råda bot på. På bild 5 syns också bakhjulen väl, alla tre hjul är enkla att ta av och på.

Min sammantagna intryck av Crescent Trike är att den överträffade mina förväntningar. Jag tänkte mig en duovagn bland andra duovagnar men på vissa punkter sticker den iväg uppåt i betygsskalan. Trikes främsta begränsning som jag ser det, är att sittdelen är liten och maxvikten på 15 kg är låg. Söker man en vagn att ha från födseln upp till 18-24 månader och vill ha en vagn med bra rull och som funkar väl för många långa promenader på olika slags vägläg – då tror jag att Trike är en vagn man blir nöjd med! Vagnen har en väldigt bra fjädring som är bekväm både för barn och förälder, sittkomforten för barnet är hög och körkänslan för förälder är också väldigt bra med tanke på att vagnen rullar på av sig själv i stort sett, även om det är grus eller rötter på en skogsstig. Gissningsvis kommer Trike också vara en bra vagn i snön i vinter. Självklart funkar vagnen även i stan, men det är inte där den utmärker sig från övrigt vagnsutbud och söker man en strikt cityvagn skulle Trike inte vara mitt förstahandsval. Men den som tycker om att röra på benen och gillar känslan som en trehjuling inger, och som samtidigt vill kunna ha sitt barn emot sig även i sittdelen, ska absolut känna på en Trike och se om det inte kan vara något att rulla runt på.

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Jenny 17 oktober, 2012 - 19:50

Superbra recension som alltid. Dock några tillägg från en Trike ägare.

Det går utmärkt att fäll även med sittdelen vänd bakåt, dock blir den inte lika liten. Bygeln är supersmidig att lyfta vagnen. Även om den väger en del lyfter jag lätt in den i bilen men en arm när jag måste ha bebisen på den andra.

Jag som har en liten intygar att det blir väldigt mysigt och ombonat med en åkpåse i. Sittdelen känns verkligen gedigen.

Reply
alltombarnvagnar 17 oktober, 2012 - 19:53

Hej Jenny! Det är helt sant, jag har själv fällt den med sittdelen bakåtvänd men jag gör inte om det för vagnen blev galet otymplig då. Jag ska förtydliga det i texten, tack! Och att lyfta in vagnen tyckte jag inte var något problem alls, men det skrev jag väl? Tycker att Trike var rätt smidig att hantera överlag faktiskt, den ser större och tyngre ut än vad den är!

Det kan jag verkligen tänka mig att den är. Mina barn har ju passerat den där mysa i vagnen-åldern, de vill helst bara springa runt i sina skitiga kläder så tyvärr har vi slutat med åkpåse. Jag får titta på andras fina åkpåsar istället! 😉
/Anna

Reply
Jenny 17 oktober, 2012 - 20:10

Du skrev inte att den var otymplig utan jag bara gjorde tillägget utifrån min vardag. Visst blir den klumpigare att fälla bakåt men det får gå då jag inte orkar byta håll varje gång 😉

Är som du imponerad över hur smidig den är trots att den är så gedigen. Efter 2.5 månads användande har den vuxit i både mina och makens ögon

Reply
Christiane 17 juni, 2013 - 23:46

Hvilken vil du anbefale av denne og Brio Smile?
Bor i byen og reiser mye kollektivt, og har ikke bil. Vil gjerne ha en vogn som vi kan ha med på tur i skogen, altså ikke en ren byvogn.

Takker for svar! 🙂

Reply
Ylva Nordström 17 april, 2014 - 21:50

Hej! Jag har just köpt en Crescent trike efter mycket jämförande och övervägande. Jag har köpt den begagnad och tänkte tvätta klädseln till sittdelen, precis som du gjort. Tänkte hör hur du gjorde med plattan som sitter i delen vid fötterna? Jag hittar inget sätt att få ut den, till skillnad från ryggplattan. Tvättade du i maskin? Med eller utan platta? Om du kommer ihåg är jag tacksam för svar!

Vänligen Ylva

Reply
Anna 21 april, 2014 - 20:48

Hej Ylva, ja du, det var ju ett tag sedan jag tvättade Trikens klädsel så jag minns faktiskt inte exakt vilka plattor jag fick loss. Men ja, jag tvättade den i maskin, så mycket minns jag. Kan hända att jag handtvättade just den delen om plattan inte går att få ur? Fast jag tror faktiskt att jag körde med den i maskin, den är ju rätt så liten.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar