Recension av Cybex ePriam
Inköp: Ordinarie pris för Cybex ePriam är cirka 15,000 kr för vagnen med sittdel, och omkring 19,000 kr för vagnen som komplett duovagn med liggdel och sittdel. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Cybex.
Tillbehör: Regnskydd, mugghållare, skötväska, åkpåse och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Eldriven barnvagn, duovagn.
Framtiden är här, och den rullar på fyra hjul. De många gånger jag funderat över vad mina barn och barnbarn kommer köra för slags barnvagnar så har jag ofta, skämtsamt, landat i att det kommer bli en svävare. Vem vet hur vagnarna ser ut år 2070? Men år 2019 tog barnvagnen sitt största tekniska kliv framåt på bra länge – med motor och batteri. Den första eldrivna barnvagnen att lanseras är Cybex ePriam.
Det är fler e-vagnar på väg ut på marknaden. Samtidigt som Cybex gick ut med nyheten om ePriam avslöjade Emmaljunga att de skulle skäppa en NXT90e, vilket båda märkena valde att dela med sig av under Kind + Jugend-mässan 2018. Min gissning är att det inte dröjer många år innan de andra större märkena hakar på.
För att få veta mer om hur ePriam är vad gäller hopfällning, utrymmet i sittdelen, mysfaktor i liggdelen och annat hänvisar jag till min recension av Cybex Priam. Detta inlägg fokuserar endast på Cybex ePriams unika funktion med den batteridrivna motorn.
Cybex ePriam i siffror
Cybex ePriam är så gott som helt identisk med vanliga Cybex Priam. Den enda skillnaden är att ePriam har ett chassi med inbyggd motor och ett laddningsbart, löstagbart batteri som driver motorn. Cybex ePriam väger 2,4 kg mer än vanliga Priam, som väger 12,6 kg. Cybex ePriam väger alltså 15 kg totalt. Tyngre än normalt för en duovagn, men inte uppseendeväckande tung.
I övrigt är Cybex ePriam 60 cm bred, har en maxvikt i sittdelen på 22 kg och liggdelen tar 9 kg. Ihopfälld med hjulen på mäter ePriam 95,5 x 60 x 38 cm. Att jämföra med vanliga Cybex Priam som är 92 x 60 x 38 cm stor ihopfälld. En minimal skillnad mellan de olika modellerna alltså.
Hur funkar Cybex ePriam?
ePriam är inte en självrullande barnvagn. Motorn kan inte rulla iväg med vagnen bort från en. Istället fungerar den som en till hand som knuffar på i sega uppförsbackar eller genom en lerig gräsmatta, och som hjälper till att hålla emot när det lutar nedåt. Sensorer i handtaget känner av vilken hjälp som behövs och kickar igång när belastningen ökar.
Det är riktigt enkelt att ladda batteriet. En särskild laddningskabel medföljer såklart och man kan ladda batteriet antingen när det sitter monterat på chassit. Eller så kan man klicka av batteriet, vilket tar två sekunder och görs genom att man drar en svart spärr åt sidan. Den sitter till höger på bakaxeln. Sedan kan man ladda batteriet separat. Indikatorn på själva batteriet visar tydligt när det är fulladdat.
Enkelt att se hur mycket batteri som återstår
Enligt Cybex så slås motorn av säkerhetsskäl av om man promenerar snabbare än 6 km/h. Batteriets användningstid varierar helt beroende av hur vagnen används och vilket väder det är. En sval sommardag på ett slätt underlagg kan motorn hållas aktiv i 20 km eller längre. Vid kraftiga backar och minusgrader uppger Cybex att batteriet kan ha energi för cirka 8 km. Laddningstiden är cirka 6 timmar. Batteriet tål självklart regn och slask.
Dioderna på ePriams bakaxel visar hur mycket batteritid som återstår. Till vänster om de små lamporna sitter av och på-knappen. Man kan dra den upp och ned enkelt med tåspetsen av skon. Slår man på motorn i ePriam så är den igång på ett par sekunder. Det viktiga är att inte hålla i handtaget när motorn slås på, då vagnen behöver utgå ifrån ett handtag helt utan belastning för att kunna kalibrera hur och när motorn ska kicka iväg under användning.
Körkänsla och användning av ePriam
För att verkligen kunna utvärdera Cybex ePriam så har jag använt den på både kortare och längre sträckor. Framför allt har jag utgått ifrån en långpromenad jag har gjort många gånger, där jag kan varenda grusväg och backe utantill. När jag lämnade hemmet var batteriet precis laddat till max. Knappt 6 omväxlande kuperade kilometer senare, i ett gråmulet höstväder med en temperatur på omkring 12 grader, kom jag fram till målet. Och batteriet visade ännu på maxkapacitet. Med tanke på att de flesta har möjlighet att ladda varje kväll så tror jag att det är i väldigt få scenarion som ePriams batteri inte räcker till.
ePriam i uppförsbackar och i grus, gräs och lera
Första gången motorn går igång, i första lilla backen man stötar på, blir man förvånad över hur sömlös övergången är. Precis när man hinner känna av att man är i en backe och måste lägga lite mer tyngd i barnvagnskörningen så försvinner belastningen magiskt. Att gå i backar med Cybex ePriam känns precis som att gå på ett helt plant underlag med en vanlig barnvagn. Magiskt och märkligt på samma gång.
På samma sätt reagerar motorn när man måste trycka på i ojämnt underlag. En ojämn grusväg eller en lerig, mjuk gräsmatta är ingen match för Cybex ePriam. Trots de inte allt för stora framhjulen tar man sig fram. Då gissar jag att om man köper till Priams terränghjul till sin ePriam så lär vagnen blir ett riktigt monster i snön i vinter. Att köra barnvagn i blötsnö är otroligt tufft så kan man få motorhjälp i de lägena så skulle jag tackat ja direkt.
ePriam i branta nedförsbackar
När jag tänkte på Cybex ePriam innan jag kunde testköra vagnen själv så var det framför allt uppförsbackarna jag såg framför mig. Men med facit i hand var det oväntat hjälpsamt att ePriam bromsar emot, som en automatisk handbroms, när det är brant utför. På min promenadsträcka finns en backe jag alltid varit lite rädd för att gå i. Tanken på att råka tappa greppet om handtaget där, eller att själva snubbla och därefter tappa vagnen, har skrämt mig. Speciellt orolig för ett sådant scenario är jag på hösten och vintern, när det är blött och halt ute.
I branta backar måste man spjärna emot för att inte börja rulla för snabbt och när man tar spjärn mot ett halt underlag finns alltid risken att man halkar. Med Cybex ePriam försvann helt behovet av att spänna kroppen. Jag kunde gå i den branta nedförsbacken helt vanligt, vagnen bromsade in till ett precis lagomt promenadtempo. Det ihop med handledsremmen på handtaget gjorde att jag kände mig helt trygg under en del av sträckan där jag annars alltid är på min vakt.
Nackdelar med Cybex ePriam
Lite mer motstånd i rullet
Det första jag reagerade på med ePriam är att vagnen är lite trögare att köra i de små rörelserna. Det gäller när motorn är av, men även när motorn är på men inte är aktiv. Väl ute på promenad tänkte jag inte alls på det. Men när man rullar runt i hallen hemma, eller om man är i en butik och mest förflyttar sig en meter hit eller dit. Då känner man av att det är lite mer motstånd i rullet. Jag gissar på att det har något med motorns friktion mot bakhjulen att göra? Eller om det är tyngdskillnaden?
För 2,4 kg mer i vikt är märkbart – i teorin. I praktiken var det inget jag reagerade på alls. Jag är van vid att vikten i mina vagnar fluktuerar ändå. Man har olika tunga barn i sittdelen, olika mycket packning i varukorgen. 2,4 kg är bara lite extra prylar i skötväskan som jag ser det. Vid inpackning i bilen spelar såklart de extra kilona roll, så man ska vara medveten om att vagnen är lite tyngre än normalt.
Motorer låter
Ja det säger väl sig självt, en motor som är aktiv ger ett ljud ifrån sig. Det är ett ganska diskret, jämnt hummade. Jag tänkte på det i början men jag vande mig snabbt. Kör man i stadsmiljö med bilar och annat buller runt omkring så försvinner det snabbt. Men kanske är det något man är mer medveten om ifall man går någonstans där det annars är tyst?. Det är dock inte ett ljud som stör barn. Snarare är det ett white noise ljud skulle jag säga. Det kanske till och med kan verka sövande?
Är Cybex ePriam värd sitt pris?
Att betala 19,000 kr för en barnvagn är förstås inte ens en möjlighet för de allra flesta. Men priserna på barnvagnar klättrar stadigt uppåt och inom något år kommer ePriam inte vara den enda som ligger runt, eller över, 20,000 krs-gränsen. En gräns som kändes extremt avlägsen när jag köpte min första barmvagn hösten 2008 inte kunde begripa hur de dyraste vagnarna hade en prislapp på hela 9000 kr.
Med Cybex ePriam kan jag känna att man förutom själva barnvagnen också betalar för innovationen. Dessutom får man en faktiskt, praktisk användbar funktion för pengarna. Jag är positivt överraskad av hur hjälpsam motorn faktiskt var. Och vill man ta en powerwalk och svettas av ansträning i närområdets mördarbacke så är det ju enkelt att med en tåfjutt stänga av batteriet.
Mitt omdöme av ePriam
För den som mest använder sin vagn i vardagen och inte har några särskilda behov eller besvär så är det inte en nödvändighet att lägga de extra tusenlapparna på en ePriam. Jag har kört barnvagn i över ett decennium helt för egen maskin, och för just mig har det funkat fint. Men för den som både har budgeten och som bor högst upp på en kulle, går mycket i backar, har ryggvärk, har smärta i handlederna eller på något annat sett har ett besvär eller funktionsnedsättning som orsakar problem vid barnvagnskörning så kan Cybex ePriam vara en räddare i nöden. Och det där besväret kan ju även vara att man ibland bara inte orkar och att man då mer än gärna betalar lite mer för att få energi i batteriformat.
Nästan mest imponerande av allt är ändå att Cybex motstod frestelsen att göra en framtidsvagn som mer ser ut som ett rymdskepp. ePriam är en helt vanlig vagn. Med en helt ovanlig, riktigt unik batteridriven motor. Trots att det är den första e-vagnen jag kört så känns det ändå som att Cybex ePriam kanske blev en fullträff direkt.
Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!
Se pris för Cybex ePriam hos: Babyland
6 kommentarer
Tack för en väldigt informativ recension. Finns någon ståbräda som funkar för E-priam?
Hej Amanda!
Jag har inte testat själv, men det borde funka med de flesta universalbrädorna tänker jag? Easy X Rider, Bumprider och Lascal – jag tror alla de ska gå att fästa?
/Anna
Jag har en Priam från 2018.
Funkar sitt och liggdel att klicka fast om man köper epriam-chassi?
Försöker googla mig till det men hittar inget
Hej Emma!
Vad jag vet ska det funka, Prima har haft samma fästen hela tiden och jag tror inte att formen på sitt- och liggdel ska ha ändrats så att de inte funkar på nyare chassin. Så min gissning är att det ska gå, men jag har inte testat själv.
/Anna
Hej,
Jag har köpt en e-priam som inte jag har använt ännu. Har ångrat mig färgen bronze och funderar på att färga det till svart (just de delar som syns mest av vagnen chassi underdel) är det möjligt? kan man annars köpa reservdelar och byta ut de till svart? känner att det kommer bekosta mig mycket att sälja och sedan köpa en ny.
tack för ert svar.
R
Hej!
Jag skulle inte färga en helt ny vagnsklädsel. Tyget blir alltid stelare när man färgar det, det kommer dra ner andrahandsvärdet på din vagn. Har man en solblekt vagn är det toppen att kunna färga den så den ser fräsch ut igen, men annars är det inget jag rekommenderar. Att bara färga en sufflett kan dock funka okej.
Tidigare har det funnits klädsel för Priam att köpa separat, kolla om det går att beställa som reservdel är nog mitt bästa tips. Det ska en Cybex-återförsäljare kunna hjälpa dig med.
/Anna