Cybex Agis M-Air 3

av Anna

Cybex-Agis-M-Air-3-firstRecension av Cybex Agis M-Air 3
Inköp:
Agis M-Air 3 kostar 2999 kr hos återförsäljare.
Försäljning:
Omkring halva nypriset.
Typ av vagn: 
Sittvagn, sulky.

Det känns som att jag snart har recenserat varenda vagn i Cybex sortiment, nu när Agis M-Air 3 blir tredje ut efter Cybex Priam och Cybex Balios M. Cybex fortsätter hålla en väldigt hög lägstanivå även med sina fast framåtvända sulkys. Bra att veta kan vara att Agis M-Air 3 även finns som M-Air 4, då givetvis med fyra hjul. Låt inte namnet lura er, ingen av dem har lufthjul utan hjulen är punkteringsfria men ändå rätt mjuka och väldigt lättkörda. Faktum är att just rullet nog är Cybex Agis M-Air3s största styrka. Vagnen är riktigt skön att promenera med på de rätta underlägen. Ska man ha en sulky för terrängkörning blir man säkert besviken men som en lite större resevagn eller en sulky för stadskörning och shopping så funkar Agis väldigt bra. Maxvikten för sittdelen är 17 kg och det finns några funktioner med Agis M-Air 3 som gör att den faktiskt lyckas sticka ut en del trots att marknaden är rätt full av liknande barnvagnar.

Cybex-Agis-M-Air-3-sittdelSittdelen är rymlig. Min 6,5-åring åker inte vagn längre men jag tycker ändå det ger ett bra storleksperspektiv på vagnen att se ett barn på 115 cm sitta i den. Huvudet ryms faktiskt fortfarande under suffletten, medan benen förstås börjar bli alldeles för långa. Vår yngsta, som nu är 1,5 år gammal, sitter desto bättre. Cybex Agis M-Air 3 har inte ett ställbart fotstöd. Om barnet främst ska sitta i vagnen så är det antagligen inget man saknar. Ska barnet ofta sova i vagnen så vet jag att en del föredrar om barnet kan få ett plant liggläge från topp till tå. Mina barn har inte varit så noga med det där och min ettåringen har sovit i Agis utan bekymmer. Sittytan är relativt djup och selen går att dra ut långt. Jag gillar verkligen Cybex upphängning av axelmuddarna och själva selfästet, att man kan fästa in selremmarna en i taget istället för att först behöva para ihop dem.

Cybex-Agis-M-Air-3-detaljer-1
1: Selkuddar som hålls ihop med tryckknappar, och på insidan finns ett gummiband som man trär över själva selspännet uppe vid axelfästet. På så sätt slipper man att selkudden hela tiden glider ned längs med remmen.
2: Bygel ingår på köpet med Cybex Agis M-Air 3 och den har en vinkel så det finns gott om rymd för barnets ben. Bygeln är av swing away-typen med en knapp som är lätt att hitta och trycka in. Det går alltså bra att bara vika upp bygeln på ena sidan så kan barnet sätta sig i vagnen på egen hand.
3: Dubbelt framhjul framtill. Vill man ha lite bättre styrsel på vagnen i djupare grus eller anna terräng så går framhjulet att låsa och låsa upp genom att den vita spärren pressas upp och ned.
4: Steglös justering av ryggstödet. Det här är inte min favoritlösning på att reglera ryggstöd. I teorin ska det vara något som kan göras med en hand och det är oftast sant för fällning, men när ryggstödet ska upp igen krävs två händer för att remmen ska kunna dras åt tight nog.
5: Chassit har ett fäste som är kompatibelt med Cybex mugghållare för deras M-serie av barnvagnar. Det är alltså samma mugghållare till Cybex Agis M-Air 3 som till Balios M.

Cybex-Agis-M-Air-3-handtag
Det finns relativt gott om framåtvända sulkys med smidig ihopfällning och bra liggläge – alltså av samma typ som Cybex Agis M-Air 3. Både Baby Jogger och Britax har vagnar av den modellen. Men det som gör att Agis sticker ut lite, både bildligt och bokstavligt talat, är att den har ett ställbart teleskophandtag. Mitt på handtaget sitter en knapp som pressas in med handen och sedan kan handtaget ställas i fyra olika lägen. Höjdskillnaden mellan högsta och lägsta läget är på omkring en decimeter, så jag tycker att det gör ganska stor skillnad och får vagnen att fungera bättre för två föräldrar av olika längd och som behöver komma olika långt ut från vagnen för att få benutrymme för ett normalt steg.

Cybex-Agis-M-Air-3-detaljer-21: Cybex Agis M-Air 3 har en fantastisk varukorg, den är väldigt rymlig och de klädda sidorna, nedtill i vattentålig textil och upptill i meshnät, gör att det går att packa på höjden med många småsaker utan risk för att något faller ur och tappas bort.
2: Åtkomligheten bakifrån är god när ryggstödet är uppfällt. Vid liggläge så blir det bökigare och det här kanske inte är den ultimata varukorgen om man vill kunna ställa in en matkasse som den är, men det funkar och att hiva in de tunga matvarorna separat är inte krångligt.
3: Toppenbra broms, dels för att den tar precis som den ska, dels för att man aldrig behöver pressa uppåt med foten utan alltid kan trampa nedåt – både för att bromsa och för att lossa bromsen. På bilden är bromsen i låst läge.
4 + 5: Hjulen har tålt grus bra och verkar överlag vara av den slittåliga typen.

Cybex-Agis-M-Air-3-ihopfallning
Ihopfällningen av Cybex Agis M-Air 3 är faktiskt fullt genomförbar med en hand, vilket ger den ett extra plus i min bok. Steg 1 är att lokalisera den lilla stroppen i sidan av sittdelen. Den är elastisk och med ett litet knyck, steg 2, så drar man ut den så att säkerhetsspärren lossnar. Steg 3 är att hålla stroppen utdragen samtidigt som man lyfter hela vagnen uppåt i ihopfällningsremmen. Vagnen viks då ihop bakåt från mitten och blir riktigt kompakt, och som bild 4 visar är den också självstående. Givetvis blir vagnen betydligt mindre om man tar av bygeln först, men om det inte behövs så tycker jag att det är bekvämt att ha den bra och lyfta den ihopfällda vagnen i. För att enklare kunna hantera vagnen i ihopfällt läge så finns det en enkel spärr på sidan av chassit, bild 5, som håller ihop det.


Cybex-Agis-M-Air-3-sufflettSuffletten är riktigt bra, sett till längden på den. Cybex Agis M-Air 3 har en sufflett som kan ställas i fem olika lägen, där det femte kräver att man öppnar upp suffletten med en dragkedja. Den förlängda delen utgörs av meshtyg, varför det kanske lämpar sig bäst att använda sommartid när behovet av att skärma va vind och kyl med suffletten inte är likadant som det är vintertid, när man gärna vill hålla kvar den värme som finns i vagnen innanför suffletten. I sittläget så är suffletten utan förlängning fullt tillräcklig. Det finns väldigt mycket luft under suffletten i och med att den främre sufflettbågen är så pass hög, men det gör ju också att sol enklare skiner in på barnet när ryggstödet är nedfällt till liggläge om suffletten inte är utfälld med förlängningen. Många suffletter är dock bra mycket kortare än den på Cybex Agis M-Air 3 så det är inte något jag direkt klagar på, men här i kalla Sverige är det värt att känna till att lösningen för förlängningen kanske inte är så optimal när det är kallt.

Cybex-Agis-M-Air-3-ligglageEtt vanligt problem hos barnvagnar med steglöst ställbart ryggstöd är att sittläget alltid är lite tillbakalutat, och det stämmer även för Agis men det är inte värre än hos konkurrenterna. Mina barn kan misstycka om det tycker att de inte får sitta upp tillräckligt men ettåringen har inte visat några tecken på att inte sitta bra i Cybex Agis M-Air 3.  Och i gengäld så är liggläget väldigt bra. Redan halvvägs nedfälld, som på bilden längst ned till höger i collaget ovan, så har min yngsta en tillräckligt bra lutning för att somna. Fullt nedfälld så är liggläget i princip helt plant när det är 11 kg ettåringen som tynger ned ryggstödet. På bilderna ovan syns varukorgen fullpackad med matvaror som lastats in när ryggstödet var helt nedfällt, som en kommentar till det jag skrev ovan om packningsmöjligheterna hos Agis.

Ju fler vagnar jag kör, desto mer skeptisk blir jag till trehjulingar generellt. Jag tycker helt enkelt att det känns mer bekvämt att köra fyrhjulingar och tipprisken blir förstås reducerad. Men det finns alltid undantag och även om jag säkert skulle gilla Cybex Agis M-Air 4 ännu mer än M-Air 3 så var jag väldigt nöjd med att köra vagnen. Både min man och jag kunde gå bekvämt med vagnen, och det skiljer 15 cm i längd mellan oss så vi utnyttjade till fullo att handtaget kan justeras i höjd. Barnen satt bra i vagnen och framför allt så tycker jag att körkänslan var superb. Sovande barn i liggläge, massor med tunga mjölkpaket i varukorgen och ändå kunde jag med lätthet styra vagnen med en hand, och då inte bara stora svängningar utan även småjusteringar av färdriktning gick bra utan att jag måste ta i. Slutsatsen blir densamma som för övriga vagnar från Cybex som jag har testat, och det är att jag tror att det här är ett barnvagnsmärke som har kommit för att stanna.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Cybex Agis hos: Babyland

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar