Greentom Upp

av Anna

Greentom Upp_1

Recension av Greentom UPP.
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar från Geeentom, inköpspris för vagnen med vändbar sittdel är cirkaa 2900 kr, som fast framåtvänd sulky cirka 2500 kr.
Försäljning: Omkring 2000 kr för sulkyversionen.
Typ av vagn: Duovagn och sulky.

Greentom gör sig ett namn i barnvagnsvärlden genom att ha en starkt uttalad ekologisk profil, med en vagn som både är tillverkad till stor del av återvunnet material och som enkelt kan återvinnas igen när den gjort sitt. Ovanpå det så är vagnen väldigt prisvärd och har många goda egenskaper, som gör att den även som icke-ekologisk modell säkerligen hade kunnat bli populär ändå. Personligen tror jag inte att det finns så många som skulle välja en vagn enbart för att den är snäll mot miljön. En barnvagn är ett bruksföremål och funktion går nog för god intention. Samtidigt är det nog en bonus för många att veta att de med sitt barnvagnsköp kan bidra till något bra.Vill man läsa mer om hur och vad av Greentoms vagnar som ingår i miljötänket så finns information på Greentoms egen hemsida. I den här recensionen kommer jag att avhandla både UPP Classic – som är sulkyvarianten av vagnen – och UPP Reversible – när vagnen har en vändbar sittdel. Båda vagnarna har samma chassi, samma hjul och samma varukorg. Enda skillnaden är att med Reversible fäster man en separat ram på chassit, medan Classic har en sittdelsklädsel som fästs direkt på chassit. Classic har därför en högre maxvikt (18 kg) än vad Reversible (15 kg) har.

Greentom Upp_5Greentom UPP Reversible är inget mysterium att förstå sig på, funktionerna är enkla och kräver ingen manual. Vagnen utgörs av chassit och en avtagbar, vändbar ram. De gråa cirklarna är funktionsknappar. De på ramen används för att vinkla sittdelen och för att lossa ramen från chassit. De gråa knapparna på chassit pressas in och vrids runt när vagnen ska fällas. Suffletten är inte den längsta (1) men den har en liten solkeps som kan fällas ut (2). Det ideala hade förstås varit om man antingen hade kunnat förlänga hela suffletten ett helt steg till eller om solkepsen åtminstone varit någon dryg decimeter längre. Men suffletten skärmar av något både vad gäller sol och vind. Sittdelen är ergonomisk, den fälls alltså i sin helhet och har alltid den skålade formen. Sittdelen kan framåtvänd vinklas till ligg-, vilo- och upprätt sittläge. När sittdelen är vänd bakåt finns endast viloläge (4) och liggläge (5). För ett litet barn räcker det fint, upp till ett år klarar sig nog många barn med att ligga ned eller lutas bakåt. Och så finns ju förstås alltid alternativet att vända sittdelen framåt om barnet vill sitta upp ordentligt. Vill man ha sitt barn bakåtvänt även en bit upp i åldern så är det en nackdel hos vagnen att detta ej är möjligt. Min yngsta på bilden ovan är 14 månader och vill gärna kunna sitta upp i vagnen när han är vaken, men när vi använde UPP Reversible för honom att sova i så var ramens lutning inte ett problem. Sittytan är rätt rymlig och utrustad med fempunktsele (5). En normallång ettåring har gott om utrymme att växa på både vid huvud och fötter (6). Fotstödet är i hårdplast och det tycker jag är toppen om man har ett barn som kan gå och kanske ofta sätts i vagnen med skor på efter att ha lekt i sand och lera först.

Greentom_reversible

UPP Reversible är en väldigt liten och smidig vändbar vagn, enkel att köra och med godkänt rull. Hjulen är inte de största och det händer ibland att vagnen kör ned sig i djupare vattenrännor i trottoarerna. Den gör sig således bäst på jämna underlag. Till skillnad från vad man kanske kan tro, så är UPP Reversible allt annat än stötig. Faktum är chassit känns rätt mjukt och att den mjukheten i plasten gör vagnen lite stuns. Även promenader på grus har funkat helt okej, utan att barnet i sittdelen har skakats om för hårt.

I kollektivtrafiken är det toppen med handtag som på något sätt kan fällas in eller förkortas, och en sådan funktion saknas hos UPP Reversible. Men vagnen har redan så nätta mått, så det har inte känts som att den har tagit för mycket plats ändå. Sen är det givetvis så att det fasta handtaget kan innebär att vagnen inte funkar för alla längder på föräldern. Jag med mina 170 cm har tyckt att höjden varit rimlig och min dryga decimetern längre man har också kört vagnen utan problem. Man kommer nära chassit när man går, men samtidigt så är bågen mellan bakhjulen vinklad uppåt så det finns utrymme för att ta ut stegen ändå. UPP Reversible är ingen terrängvagn och inte en vagn jag skulle välja för dagliga långpromenader men som extravagn eller resevagn så funkar den bra. Förutsatt att man har ett barn i en ålder som går väl ihop med att sittdelen bara kan ställas i vilo- och liggläge bakåtvänt. För det är just den detaljen som känns som Reversibles främsta minus.

Greentom Upp_3

UPP Classic är en fast framåtvänd sulky där klädseln fästs direkt på chassit. Det gör att vagnen kan ta en högre vikt och det gör också sittdelen något rymligare, upplever jag det som. UPP Classic har en så kallat vanlig sittdel (4), där ryggstödet kan fällas ned till ett viloläge (5). Något liggläge finns inte men för ett större barn så funkar lutningen utmärkt, den är att jämföra med lutningen hos andra mindre vagnar, tänk MB Nano och Babyzen Yoyo. Ryggstödet fälls med ett enhandsgrepp och kan regleras steglöst (3). Sittdelen har en fempunktssele, axelremmarn kan lossas helt om man bara vill spänna fast barnet över höften (6). Precis som på Reversible-sittdelen så har UPP Classic en sufflett av kort modell (1) men saknar dock en solkeps som förlänger i fullt utfällt läge (2). I sittläget så skyddar suffletten bra mot sol, men i viloläget känns det något kort.

Upp_sulky

Jag måste säga att jag föredrar UPP i Classic-utförandet. Det är mer körglädje i vagnen då och bättre funktioner, exempelvis att vagnen kan fällas ihop i ett stycke. Med ett stort barn som väger vad vagnen max klarar av, så kan UPP Classic när man ska nerför högre kanter bli något framtung och tillfälligt instabil. Det är lite lurigt hur man ska tackla det men det handlar om att öva upp den rätta tekniken. Och om att förstås inse vilka underlag den här vagnen ska användas på. UPP Classic är dock imponerande i sin på samma gång litenhet utanpå och sin rymlighet inuti. Min ettåring satt bra i den, men min fyraåring på 110 cm satt också riktigt bra i vagnen.

Greentom_ihopfallningUPP Reversible måste tas isär i två delar innan ihopfällning, ramen får lossas från chassit och sedan fäller man ihop chassit som då får en kompakt form – se bild ovan med röd sittdel. UPP Classic kan fällas i ett stycke, och blir då även självstående. Det är såklart mycket mer behändigt och något som gör vagnen intressant i resevagns- och bilvagnskategorin. Själva ihopfällningen är inte helt exemplarisk, på ena sidan av chassit ska den grå funktionsknappen vridas och på den andra pressas in. Jag tyckte inte att det var helt enkelt gjort och ofta behövde jag hjälpa till med ett knä för att påbörja själv ihopfällningen efter att alla spärrar släppt. Väl ihopfälld är vagnen väldigt kompakt, och samtidigt lätt att lyfta och hantera. Placerar man den på högkant på sidan i ett bagageutrymme så får man i de allra flesta bilar gott om utrymme kvar till annat.

Greentom Upp_4Dags för detaljer:
1:  Varukorgen. Den är hopplöst liten. Inget man får ned en normalstor skötväska i ens. Om man inte, vilket jag faktiskt testade, trycker bort fotstödet förstås för då kan man med lite kraft pressa ned en normalstor skötväska däri. Annars ryms det förstås ett paket våtservetter och lite annat löst, men att öppningen är så liten och inte flexibel gör att utrymmet är kraftigt begränsat.
2: Bromsen är enkel att använda, man behöver aldrig trycka uppåt med often för att lossa den och den har tagit bra.
3: Bygeln har samma funktion oavsett vilken sittdel man använder den till. Den är inte av swing away-typen, men är inte heller hård och fast som en bygel annars kan vara. Precis som med chassit så har plasten i bygeln lite giv i sig, så man trycker ihop den och kan sedan lossa den från ramen eller chassit.
4: Spännet på baksidan av UPP Classic, med vilken ryggstödet regleras.
5:  Hjulen, som inte ser så mycket ut för världen men som klarade grus med godkänt betyg.

Mitt sammanlagda intryck av UPP är att jag applåderar det miljövänliga anspråket på vagnen och att det faktum att priset håller en så bra nivå trots detta är desto mer imponerande. UPP Reversible är en god tanke, det finns åtminstone ett vändbart alternativ och vill man använda vagnen till bebis (liggdelen har jag ju inte testet) så kommer det funka bra. Men det är UPP Classic som är den bättre vagnen av de två versionerna. Söker man en smidigt sulky och tycker att det är viktigt med ekotänk så klarar UPP Classic allt som en vanlig paraplyvagn klarar – fast med en generellt högre maxvikt, ett helt handtag och riktigt schysst tillverkningsmaterial. Om inte annat hoppas jag att dessa vagnars existens ska skynda på hur andra tillverkar tänker kring eko och återvining när de tar fram nya modeller.

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Caroline 1 juni, 2015 - 07:58

Hej! Har en helt annan fråga till dig som expert om rymlighet i sittdel på Emmaljunga double viking versus Bugaboo Donkey.

Jag läste följande på din sida: ”Emmaljunga double viking: Rymligheten sidledes i sittdelen och under bygeln var mycket god, barnen hade fått plats även med full vintermundering på sig. Bugaboo Donkeys sittdelar placerar sig någonstans mitt emellan Kronan och Emmaljunga. På Donkeyns sittdel kan suffletten fästas lite högre upp på sittdelsramen när barnet växer, så längdmässigt funkar den upp till cirka 110 cm tycker jag. Däremot är själva sittytan inte så stor och vill man ha åkpåse eller tjock dyna i sittdelen kan man uppleva den som trång om ett större barn ska sitta däri.”

Jag har på andra sidor läst precis det motsatta och tycker själv att sittdelen ser supersmal ut på double viking och är orolig för om min flcika som blir 2 år i nov överhuvudtaget kommer kunna sitta i den med tjock dyna och vinteroverall?! Dessutom hade jag gärna sett att hon kommer i den även vintern därpå med vinteroverall vid förskolelämningar mm. Just nu lutar jag åt en donkey pga rymlighet i sittdel men blev osäker när jag läste detta.

Snälla hjälp mig i mitt beslut! 🙂

Reply
Anna 1 juni, 2015 - 10:42

Hej,
jaa, som du redan insett så känner jag inte igen mig i den slutsatsen! Min sexåring skulle kunna sitta i DVs sittdel idag, men Donkeyns skulle bli väldigt trång för honom. Av de jag pratat med som liksom jag kört båda vagnarna, så har de allra flesta tyckt som jag angående sittdelarnas rymlighet. Men med tjock dyna _och_ vinteroverall så blir nog de flesta vändbara syskonvagnar åt det trånga hållet. Jag skulle skippa dynan om det kändes tight i det läget!
/Anna

Reply
Caroline 1 juni, 2015 - 12:14

Tack så mycket, du är guld värd! Har du provat eller har du sett hur det blir med Buffalotyg i Donkeys sittdel? Då borde väl sittdelen bli djupare och rymligare?

Reply
Anna 3 juni, 2015 - 15:24

Hej, har inte testat själv eftersom att jag ej haft behov, jag har verkligen tyckt att det funkat ändå. Men jag har sett bilder, och ja lite djupare verkar det bli. Men ramen har ju samma mått, så sittdelen kan ju inte bli sååå mycket större.
/Anna

Reply
Kind + Jugend 2015 – del 2 6 maj, 2016 - 10:55

[…] barnvagnsmärke som inte legat på latsidan under 2015 är Greentom. Jag skrev om deras vagn Greentom Upp i våras, och då var det deras enda modell – visserligen tillgänglig både som vändbar […]

Reply

Lämna en kommentar