Recension av Mountain Buggy Duet

av Lofsan

Efter 1,5 månad har jag nu tillräckligt många timmars användning av vår Duet att jag kan skriftligt utvärdera design, funktioner och användarvänlighet. Mountain Buggy Duet finns bara i en färg än så länge; svart/flinta. Jag hoppas att den lanseras i fler färger för även om det är väldigt praktiskt med svart och mörkt grå så vore det roligt med en färgklick. Duets största behållning är det smala chassit. Om man som vi bor i storstan, åker buss, handlar och går på trånga trottoarer är det guld att ha en smal syskonvagn som är lättmanövrerad.

Chassi

Mounatin Buggy Duets chassi känns stabilt, det fjädrar lite i både sidled och frontalplan men inte lika mycket som en Duo (Mountain Buggy´s syskonvagn i standardbredd). Chassit är robust, i aluminium men knakar lite när två barn sitter i. Kanske ska man smörja lederna?

Suffletter

Med två separata suffletter så kan ett barn sitta och titta åt sidan medan andra barnet ligger skyddat och sover med sin sufflett uppfälld. Längst fram sitter en liten solkeps som man kan fälla fram för skugga eller för att skydda mot insyn. Suffletten gör sittdelen ombonad även i sittläget. Båda suffletter har en lucka med plast under så att föräldern kan titta ner på barnet medan man promenerar, den är mest användbar om barnet ligger ner, i sittläget ser man bara en hårbotten eller mössa.

Sittdelar

Det finns två stora nackdelar med Duet´s sittdelar; den första är att de är framåtvända så att även små barn måste åka framåt. Den andra är att de även i det mest upprätta läget lutar lite bakåt. Det förstnämnda känns inte så jobbigt för oss nu, med en kille på 14 månader och en 2,5-åring så klarar de att åka framåt men lillebror skulle inte ha gjort det för ett halvår sedan. Det känns värre med det bakåtlutade läget på sitsarna. Båda killarna vill gärna dra sig upp till helt sittande, som de är vana från Bugaboo Donkey. Storebror har tillräcklig styrka i nacken för att kunna sitta rakt upp med händerna på bygeln men för att lillebror ska vara nöjd så har vi ofta pallat upp honom med en kudde. Fördelen med sitsarna är att de i nedfällt (sitsarnas lutning regleras med remmar på baksidan) hamnar helt plant och tillsammans med de stora suffletterna blir det en riktigt mysig och ombonad sovplats. Selen går att regler i tre höjder genom en enkel handrörelse och har ett stort och rejält spänne i grenen. Våra barn föredrar att bara spännas fast över höften även om det rekommenderas att selen träs över bröstkorgen.

Mått och vikt

Bredd: 63cm (bygeln är bredaste punkten)
Höjd: 86-104cm (beroende på hur högt du har knäledshandtaget)
Längd: 113cm
Maxbelastning: 36 kg
Vikt: 15,5 kg
Sitsarna är 29 cm breda

Vi använder Duet med vinteroveraller och en dubbelvikt fleecefilt vintern 2012. Hade vi haft yngre barn hade vi haft åkpåsar till men vi har inte provat. Båda barnen sitter bra avseende både bredd på sitsen på på höjden.

Körförmåga

Duet är en lättrullad och lättsvängd vagn. Eftersom framdäcken (Duet har samma däck som Swift) sitter tätare än på Bugaboo Donkey är den mer lättmanövrerad, som en trehjulad vagn fast utan de nackdelar en trehjulad vagn medför. Varukorgen rymmer 5 kg och även som fullastad påverkar den inte tyngdpunkten eller körförmågan.

Övrigt

Duet går att kombinera med en eller två liggdelar, en eller två babyskydd (i olika höjd) eller två sittdelar.Jag hade önskat en mer lättåtkomlig varukorg som rymmer mer än 5 kg, om man har två små barn behövs mycket packning för en heldag. Jag skulle gärna se en bättre lösning för att låsa vagnen i ihopfällt läge. Man ska dra en rem och spänna ett plastspänne för att låsa ihop chassit, en lite knepig lösning. Jag använder inte den utan lyfter upp vagnen i bagageluckan på bilen med ett grepp i understa delen på chassit istället. Vi har gjort tre flygresor med Duet, nerpackad i en Airshell (den passar i singelvagnsvarianten) och den har kommit fram helt opåverkad.

Sammanfattning

Om du kan bortse från att barnen åker vända framåt, lätt bakåtlutade och uppskattar en smal syskonvagn på bekostnad på extra utrymme i sitsarna är Duet en vagn för dig. Om du (som jag) inte vill att yngre syskonet ska åka framåt direkt efter liggdelen bör du överväga en annan syskonvagnsvariant, till exempel Bugaboo Donkey.

 

/Lofsan

Du kanske också gillar

13 kommentarer

ellenojag 17 januari, 2012 - 12:03

Alltid lika bra recensioner!
Här blir det dock Donkeyn 😉

Reply
i min lilla lilla värld 20 januari, 2012 - 21:10

Så klart det blir Donkeyn för dig, Hanna hahaha

Reply
Emelie 17 april, 2012 - 21:30

Jag har beslutsångest! En donkey eller duet? Vilken rekomendreas?! Kommer vara
17 månader mellan mina små. Vi bor centralt går mkt åker buss,inte då ofta bil!
De har ju för o nackdelar båda. De jag tänker på mest är att dueten har så små sittdelar…
Hjälp!!!

Reply
alltombarnvagnar 17 april, 2012 - 21:49

Hej Emelie!
Den stora fördelen med Donkeyn är att du kan ha barnen mot dig, den stora fördelen med Dueten är hur smal och smidig den är. Du/ni måste avgöra vad som väger tyngst!
/Anna

Reply
Emelie 19 april, 2012 - 20:20

Tack!!! Det blev en Donkey tillslut, både jag o LillaLoui älskar den!

//Emelie

Reply
Maria 8 februari, 2013 - 08:57

Hej!

Vill först ge beröm för en fantastisk blogg, med snyggt utseende, men framför allt GRYM information i denna barnvagnsdjungel! 🙂

Du verkar ju ha full koll på både UJ och MB. Läste din recension av MB Duet. Kanon! Vi har nu köpt en sådan vagn, men jag får huvudbry gällande REGNSKYDD till när man har en sitt- och en liggdel monterad samtidigt. Har en kille på snart 2 år och han får syskon nu i april, så då måste det ju finnas något regnskydd som kan användas till en ligg- samt en sittdel?

Medföljer gör ju ett stormskydd till två sittdelar samt regnskydd till liggdel.

Hur har du gjort och hur gör alla andra i detta läget? River snart mitt hår, haha! Jag provade mig fram lite igår, då med liggdelens originalregnskydd på samt att jag testade med ett BRIO (svart, ej genomskinligt) regnskydd för enkelvagn, men det funkade inget bra. Satt inte fast nedtill och täckte inte över sufletten 🙁 Så om man måste ha en sådan här lösning, vilket regnskydd fungerar då att komplettera med till sittdelen?

Vore SÅÅÅÅ tacksam om du kan hjälpa mig, så jag får klarhet i detta innan vagnen skall tas i bruk. Har sökt massor på nätet, men finner inget bra svar. Konstigt, med tanke på hur vanliga dessa vagnar är och att det inte finns något sådant regnskydd i original för en ligg- och en sittdel är mysko tycker jag, hmm!? 😉

Maila mig gärna svar om du har möjlighet.

Jättetack på förhand!

Bästa hälsningar
Maria…

Reply
alltombarnvagnar 8 februari, 2013 - 11:36

Hej Maria, och tack för dina fina ord!
Jag förstår ditt regnskydds dilemma, jag kände likadant när jag för två år sedan körda UJ Duo med en liggdel och en sittdel. Min lösning då var att helt enkelt inte använda regnskydd, det var mitt i vintern så det regnade ju inte. Men i april lär det regna och klart du inte vill att barnen ska bli blöta. Hur tillverkarna av dessa regnskydd har tänkt sig att man ska lösa det vet jag faktiskt inte, men det finns universallösningar. Tullsa har ett regnskydd för syskonvagn på bredden, enda kravet är att liggdelen är på höger sida men det är gjort för en liggdel och en sittdel: http://www.kopbarnvagn.se/sv/artiklar/barnvagnar-tillbehor/regnskydd/tullsa-regnskydd/regnskydd-syskonvagn-tullsa.html
Kanske är det ett sådant du får investera i? Kolla Blocket och Tradera först, de brukar gå att hitta lite billigare begagnade.

Hoppas att jag kunde vara till hjälp!
/Anna

Reply
Maria 8 februari, 2013 - 13:17

Hej igen Anna!

Tack för ditt svar. Låter kanon!
Ett sådant får det helt kalrt bli, när inget originalskydd från tillverkaren finns 🙂

Trevlig helg!

Mvh Maria…

Reply
Emma 8 februari, 2013 - 16:40

Hej Anna,
du gör sådana superrecensioner!
Men en sak jag funderar kring med Dueten är om du har några fler jämförelsebilder på den när den är fälld? Bild på den i bil och bredvid andra vagnar.
Funderar på att köpa en Duet som syskonvagn/bilvagn till mina barn (6mån och 2 år). Till vardags använder vi mest enkelvagn+pulka/gå men ibland önskar jag att jag hade en liten smidig syskonvagn. Dueten verkar dessutom inte vara helt omöjlig att få med sig i bilen på semestern.
Hälsningar/Emma

Reply
alltombarnvagnar 8 februari, 2013 - 17:24

Hej Emma, och tack! Just den här recensionen har Lovisa skrivit, vi hade bloggen ihop i början! Jag har lite andra bilder på Dueten ihopfälld, t.ex. den här: http://blogg.alltforforaldrar.se/alltombarnvagnar/2011/12/ihopfallda-vagnar-2/
Jag ska se om jag kan hitta någon bild på den ihopfälld i en bil, återkommer om det!
/Anna

Reply
Emma 9 februari, 2013 - 12:33

Hej,
tack för att du svarade! 🙂
Problemet med den bild du länkade till är att jag aldrig sett Donkey fälld heller! =D Så jag får som inget intryck av hur stor den är. Lokala butiken här har inte heller Duet hemma, men får se om vi kan ta en tur till annan stad kanske.
/Emma

Reply
alltombarnvagnar 9 februari, 2013 - 16:57

Hej igen! Jag ska försöka fixa bild på Dueten bredvid någon annan vagn, håll koll här så ska jag återkomma!
/Anna

Reply
maria 29 augusti, 2014 - 09:48

Hej! Nu är kanske denna blogg inte igång längre, men jag chansar med en fråga. Har du el någon provat att ordna med en sittlösning med sufflett i liggdelen på duett el duo? Jag funderar på om man kan byta ut suffletten till en större (annat märke?) så att en 7-8-månaders kan sitta upprätt i liggdelen med dyna som ryggstöd. Samt sele då. Vill helst inte vända dottern framåt förrän runt 1års ålder…

Reply

Lämna en kommentar