Nordic Crown Spin och Nordic Crown Race

av Anna
Recension av Nordic Crown Spin

Recension av Nordic Crown Spin

Inköp: Ordinarie inköpspris för Spin är cirka 2995 kr. Vagnen jag kört är ett recensionsexemplar från Nordic Crown.
Tillbehör: Regnskydd, åkpåse och ratt (att fästa på bygeln) kan köpas till separat.
Typ av vagn: Sittvagn, sulky.

Nu ska jag länka till vad som för denna bloggs del får anses vara tidernas begynnelse, nämligen min recension av Brio Spin som jag publicerade här i november 2011. Min Brio Spin 2010 var den tredje vagnen jag ägde och jag beställde den i Brio Store på Norrlandsgatan innan de ens fått in ett visningsex. Det var nämligen en av de första sulkys med snurrbara framhjul som släpptes i Sverige. Jag var så ivrig att få börja köra mitt äldsta barn i någon annat än vår klumpiga duovagn. Det var love at first sight och jag hann faktiskt med att en kortare period även äga en senare årsmodell av Spin.

När Britax köpte upp Brio så la de hösten 2014 ner all tillverkning av bland annat sulkymodellerna, till mångas stora sorg. Men nu kan den ledsna minen bytas ut mot ett leende. Svenska Nordic Crown har köpt upp rättigheterna till flera av Brios gamla modeller och tillverkar dem nu under eget namn. Brio Sitty heter nu Nordic Crown Sporty och både Spin och Race har också fått nytt liv.

Nordic Crown Spin jämfört med Brio Spin

Men det roliga är inte bara att en populär barnvagnsmodell har gjort comeback, utan att Nordic Crown tagit sig tid att förvalta Spin och utveckla vagnen vidare. Nordic Crown Spin har enligt mig förbättrats på precis alla de punkter som behövde bli bättre. Vagnen har fått en ny typ av klädsel, som känns både tålig men samtidigt bekväm att sitta på. Suffletten är längre och maxvikten har höjts, från 15 kg till 23 kg. Varukorgen är godkänd för 5 kgs belastning. Gamla Spin hade hjul som det fastnade grus i, men nya Nordic Crown Spin har fått PU-hjul som är både punkteringsfria och väldigt tåliga – absolut inga grusätare.

Nordic Crown Spin har en rymlig sittdel och bra viloläge

Rymlig sittdel med liggläge och delbar sele

Nordic Crown Spin är en fast framåtvänd sulky. Ryggstödet kan ställas in i tre lägen. Ett upprätt sittläge, ett lutat viloläge och ett liggläge som är bra men har en svag lutning. Det är alltså inte ett plant liggläge i Spin men bra nog för att jag utan tvekan skulle kunna ha den som sovagn även till mindre barn, så snart de är stora nog att sitta framåtvända.

För att justera läget på ryggstödet så lyfter man det uppåt i övre kanten, man känner när spärren lossnar så att stödet kan fällas bakåt. I liggläget så är översta delen av ryggstödet lite uppvikt, som jag förstått det är tanken att det ska bli en kant som skyddar barnets huvud. Det gör också vagnen lite mer ombonad. Selen i sittdelen är en fempunktssele. På bilden är krokarna lösa. De ska sedan dras genom skåror i klädselns sidor och fästs i en metallring i chassit.

Nordic Crown Spin är utrustad med en riktigt lång sufflett och ställbart fotstöd

Ställbart fotstöd och fast bygel med grenband

Precis som gamla Spin har också Nordic Crown Spin ett ställbart fotstöd, som antingen kan vara nedfällt eller ställs in vågrätt för att förlänga liggläget eller sittytan. Vagnen har en fast bygel. Den är relativt högt placerad, så även lite större barn får plats med benen. Spin har också ett grenband, som sitter fast med tryckknapp. Fotbromsen är rejäl och löper längs med hela vagnens bakre stag. Det är inte den perfekta bromsen för en bar fot. Den är helt enkelt inte så bekväm att fälla upp när man har sandaler i sig. Men den är enkel både att lägga i och att lossa.

Bra titt- och vädringslucka i suffletten på Nordic Crown Spin

Sufflett med tittlucka och riktigt bra solkeps

Suffletten är enormt mycket bättre på Nordic Crowns version av Spin. Gamla Spin hade en sufflett som knappt täckte barnet när det satt upp, och det finns ingen tittlucka alls. På nya Spin finns en rejäl vädringslucka med meshnät. Något som verkligen är toppen sommartid eftersom att klädseln är ganska kompakt, vilket i sin tur är ett plus när det är kallt och blåsigt. Meshnätet släpper igenom luft och gör att man kan se om barnet sover eller är vaket. Luckan kan rullas ihop och fästas undan med en elastisk snodd.

Hade jag fått ändra något på Nordic Crown Spins tittlucka så hade jag tagit bort kardborren för att hålla fast den och istället satt dit magnetlås. Kardborre låter, och om jag går med luckan stängd men vill se efter om mitt barn har somnat så vill jag inte då i samma veva vecka hen med ett ritschande ljud. Förhoppningsvis är detta något som enkelt kan ändras på kommande årsmodeller.

Längst fram på suffletten finns en dragkedja. Öppnar man upp den så upptäcker man en magnifik, inbyggd solkeps som utgörs av inte bara en utan två hela paneler tyg. Såhär ska en bra sufflett se ut! Med solkepsen helt utfälld så blir barnet skuggat ända ned till i höjd med bygeln. Suffletten sitter så pass högt att luft ändå kan komma in och cirkulera. Solskärmen är även så pass styv att det kan gå att ha den bara halv utvikt om man skulle vilja. Att packa in den igen och åter stänga ihop dragkedjan har inte varit besvärligt alls. Jag är otroligt nöjd med den här suffletten och hur den är konstruerad för att fylla ett syfte oavsett årstid.

Punkteringsfria PU-hjul, ställbart handtag och bra varukorg på Nordic Crown Spin

Punkteringsfria däck och ställbart handtag

Varukorgen på Nordic Crown Spin går bäst att komma åt rakt bakifrån. Det är dock enklare när ryggstödet är i sittläge än när det är nedfällt till liggläge (1). Varukorgen är inte så stor men känns ändå ganska rymlig. Jag har fått in en välfylld matkasse och lite extra där under. Så den är stor nog för de vardagliga behoven.

Alla hjul på Spin kan smidigt klickas av och på chassit. Framhjulen är snurrbara men plattan som sticker ut framtill kan pressas i läge så att de låser sig i fast läge (2). För att ta loss framhjulet så drar man ut en spärr på insidan av infästningen i chassit. Bakhjulen klickas loss lika enkelt. Vagnen har när bilden togs rullat ett flertal gånger, ändå är bakhjulet bara lite dammigt (3). Inte ett enda gruskorn har fastnat.

Nordic Crown Spin har ett ställbar teleskophandtag som kan justeras i flera olika lägen (4). Det är mer än en decimeters skillnad mellan högst och lägsta positionen. För att ändra höjd på handtaget trycker man in en rund knapp på vardera sida.

Nordic Crown Spin fälls ihop till ett platt paket

Fälls med två handgrepp ihop helt platt

Uppfälld är Spin 53 cm bred, vilket gör att den upplevs som en nätt och smidig sittvagn. När den fälls ihop förblir bredden densamma. Vagnen blir väldigt platt – men också ganska lång. Det är inget problem alls att lassa in Spin i ett normalstort bagageutrymme. Vagnen väger bara knappt 12 kg så särskilt tung är den inte heller. För att fälla vagnen så trycker man ihop de två spärrarna på båda sidorna av chassit. Sedan måste man hålla undan säkerhetsspärren på höger sida så att ihopfällningen kan fullföljas. Det är väldigt enkelt, när spärrarna pressats in så sker fällningen i princip av sig självt.

Väl ihopfälld så låser sig chassit automatiskt. För att låsa upp det så drar man ut den runda metallspärren som syns nederst i collaget ovan. Sen är det bara att lyfta tag i handtaget och dra upp det. På mellanbilden är Nordic Crown Spin fälld med ryggstöd i liggläge. Vill man göra vagnen något kortare så går det även att vinkla upp ryggstödet till sittläge.

Körkänslan i Nordic Crown Spin

Lättrullad körkänsla i Nordic Crown Spin

Senast jag körde Brio Spin var åtminstone fyra år tillbaka i tiden, men jag mindes körkänslan som enkel och positiv. Precis så känns även Nordic Crown Spin. Handtaget kan justeras upp till en höjd som passar mig perfekt. Jag använder nästan alltid högsta läget på alla vagnar, men på Spin är det något för högt för min smak. Vagnen torde alltså fungera bra även för längre föräldrar.

Det finns mycket mer fjädring i chassit än vad man kan tro. Det bjuder på ett härligt gung och en väldigt mjuk körning över ojämnheter och trottoarkanter. Rullet är också det väldigt bra. Det gäller även när 14 kg barn sitter i sittdelen. Min 3,5-åring är strax under meter lång och sitter riktigt bra i vagnen. Fotstödet är den del som barnet växer ur först. Men i mitt falls så skulle barnet kunna ha fötterna vilandes på dess kant (den är dock ganska grund). Han tycker dock att det är skönare, eller roligare, att låta dem dingla.

Ryggstödet passar honom väldigt bra i längd och under suffletten finns det väldigt mycket utrymme kvar. Dessutom kan sufflettfästena skjutas uppåt på chassit, vilket gör att det blir extra mycket space i sittdelen. Skillnaden mellan suffletten i de olika lägen syns på bilderna till vänster i collaget ovan. Högsta läget överst och lägsta läget underst. Min treåring har gillat att åka i vagnen lika mycket som jag gillar att köra den.

Mitt omdöme av Nordic Crown Spin

Som jag inledde denna recension kan jag också avsluta den. Allt jag gillade med Brio Spin finns kvar hos Nordic Crown Spin. Och allt jag inte tyckte så mycket om har förbättrats avsevärt. Om tanken på en klassisk sulky lockar så tycker jag att denna förbättrade Spin är en av de bästa på marknaden just nu. Får en barnvagnsnörd drömma fritt skulle jag önska att det gick att köpa till ett kit med lufthjul för ännu bättre terrängegenskaper. Men som det är nu så funkar Spin riktigt bra även på lite ojämnheter. Och den borde fixa snö likvärdigt eller en aning bättre än sin föregångare. Den höga maxvikten och därmed den långa användningstiden gör ju dessutom detta till ett väldigt bra alternativ som sista vagn för ett större barn som kanske mest åker till och från förskolan, eller vilar benen ibland på väg hem från utflykten.

Recension av Nordic Crown Race

Recension av Nordic Crown Race

Känner man att allt det jag precis skrev om Spin låter bra men att swivelhjulen känns lite små och mesiga, då ska man istället ta sig en titt på kusinen Nordic Crown Race. Allt jag skrev om Spin ovan stämmer också på in på Race – suffletten, maxvikten, ihopfällning, liggläget och så vidare. Den enda skillnaden är att chassit ser annorlunda ut framtill.

Istället för rörliga framhjul har Race fasta framhjul, lika stora som bakhjulen. Faktiskt identiska med bakhjulen. Alla fyra hjul kommer med bromskuggar så man kan sätta hjulen på chassit som man vill. Skillnaden blir körkänslan och vagnens framkomlighet. Race kommer utan tvekan bättre fram i terräng av olika slag. Men istället för att kunna svänga med en hand så måste man vid snäva svängar häva handtaget något för att byta riktning. Hur mycket tryck som krävs beror delvis på hur tungt barnet i vagnen är. Jag personligen är inget stort fan av fasta framhjul. Men jag bor i stan och har inte samma behov av att kunna ta mig fram i skog och mark som den som bor mer ute på landet. Återigen så tror jag att alla som gillade Brio Race kommer finna att Nordic Crown Race är allt dess föregångare var men samtidigt mycket bättre.

Det är roligt att se hur Nordic Crown har plockat upp dessa gamla barnvagnsmodeller och gett dem nytt liv. Det ska bli spännande att se hur den framtida produktutvecklingen ser ut och vilka andra modeller som kommer ges en andra chans att rulla gatorna fram på nytt.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Nordic Crown Spin och Race hos: Babyland
Se pris för Nordic Crown barnvagnar hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

27 kommentarer

Anneli 1 augusti, 2017 - 14:41

Hej! 🙂
Har du hunnit testa någon ny cyckelvagn i sommar? Vilken i sånt fall och hur skilljer sig hamax outback sig från den?
Tack på förhand!
H. Anneli

Reply
Anna 1 augusti, 2017 - 22:05

Hej Anneli! Ja jag försöker ju testa en cykelvagn per sommar men i år blev det pga missar i logistiken inte av på Gotland, utan det kommer bli av i höst i ställer. Blir en av de nya modellerna från Thule!
/Anna

Reply
Majja 11 september, 2017 - 16:55

Hej, bra recension.. Är bygeln avtagbar?

Reply
Anna 11 september, 2017 - 22:36

Hej, och tack!
Nej bygeln kan inte tas av.
/Anna

Reply
Emma 20 september, 2017 - 11:08

Hej!
Hur långt är ryggstödet på denna? 🙂

Reply
Anna 20 september, 2017 - 21:52

Hej Emma,
totala måtten för sitsen hittar du här: http://crownproducts.eu/sv/barnvagnar/spin
Jag har inget mått för bara ryggstödet tyvärr!
/Anna

Reply
Mia 25 december, 2017 - 21:53

Hej.
Tack för en bra recension! Undrar om det går bra att ha en ståbräda till, med tanke på den långa fotbromsen?

Vill ha en sulky med hög maxvikt, svängbara framhjul och som funkar bra att ha en ståbräda på. Har du någon annan du skulle rekommendera?

Med vänlig hälsning, Mia

Reply
Anna 26 december, 2017 - 22:02

Hej Mia, det ska gå, när Brio gjorde dessa vagnar så fanns en särskild Brio-ståbräda för dem. Den går säkert att hitta begagnad och BÖR ju passa även dessa från Nordic Crown, men det är min gissning för jag har inte sett någon bild på det. Finns säkert universalbrädor som funkar också. typ Buggy Board.

Jag tycker Crescent 360 XT Air har väldigt bra med utrymme mellan vagn och handtag så den borde vara smidig med ståbräda!
/Anna

Reply
Hannah 27 december, 2017 - 19:36

Hej, ja har en snart 2 åring så är ute efter sista vagnen. Står och velar mellan Nordic Crown Spin och Emmaljunga Scooter 4S. Vilken akuöe du rekommendera och vilken blir minst ihopfälld?

Mvh Hannah

Reply
Anna 28 december, 2017 - 16:34

Hej Hannah, jag har inga exakta mått på dem men båda blir långa och platta när de fälls ihop. Så utrymmesmässigt tar de upp typ lika mycket plats tex i bilen. Nordic Crown Spin upplever jag dock som rymligare och den har mycket högre maxvikt.
/Anna

Reply
Tereza 28 mars, 2018 - 12:52

Hej hade du valt denna eller en britax 4 motion 4 till en 1.5 åring? Vill ha den länge mvh

Reply
Anna 2 april, 2018 - 10:31

Hej Tereza, jag hade valt denna eftersom att jag tyckte att Britaxen kändes lite för tung och för trögstyrd.
/Anna

Reply
Pernilla 4 april, 2018 - 18:41

Hur verkar Nordic Crown Spin vara att resa med? Med tanke på både buss tåg och flyg? Får den plats i ett airschell? Hur bedömer du framkomligheten med den på en flygplats? Hur skulle den fungera på en solresa?

Reply
Anna 5 april, 2018 - 23:16

Hej!
Skulle säga att Spin varken är sämre eller bättre än andra sulkys att resa med. Den blir ju väldigt platt ihopfälld, men ganska lång. Den får absolut utan tvekan plast i en Airshell, de är stora! Det går nog bra att ha den på flygplatsen, om flygbolaget tillåter gate checking förstås. För solresa tror jag den är okej. Ganska kraftigt tyg, men väldigt bra solskydd.
/Anna

Reply
Pernilla 8 april, 2018 - 10:01

Hej!
Tack för svaret! Nu är den beställd . Har du tips på någon sittdyna som kan passa till?

Reply
Anna 8 april, 2018 - 10:06

Hej!
Har faktiskt inte testat någon dyna i Spin, hade Brios dynor i gamla Brio Spin men jag skulle gissa att tex Outlooks dyna borde funka bra iom att den är ganska rektangulär i formen?
/Anna

Reply
Pernilla 8 april, 2018 - 10:53

Hej!
Tack för tipset! Jag ska titta på de dynorna.
/Pernilla

Reply
Madeleine Lundgren 16 maj, 2018 - 23:46

Hej,
Hm.. himla svårt det här. Står också och ska byta ut till sista vagnen. Min son fyller 4 i september men han sover och nattas fortfarande i vagn ute. Han älskar det! Och så behöver man ju den till utflykter i sommar osv. Det står mellan Crescent XT Air och Nordic Crown Race . Han bryr sig inte om liggläget utan vill somna halvsittandes, bara det känns mysigt och han blir omstoppad med en filt så inga höga krav från hans sida, haha. Tänker bara att den ska hålla länge nu. Vilken var högst i rygg och förställ? Crescent verkar finnas med bättre pros just nu också.. typ 40% rabatt, vilket gör ju stor skillnad i sammanhanget. Något tips? 😛

Reply
Anna 17 maj, 2018 - 09:55

Hej Madeleine, jag har tyvärr inte så bra koll på exakta mått på dessa vagnar men jag TROR/uppfattade det som att Nordic Crown är lite högre i ryggen. Annars är de ju ganska lika ändå, så gå på körkänsla om du har möjlighet att testköra dem!
/Anna

Reply
Madeleine Lundgren 17 maj, 2018 - 10:20

Stort tack för svar!

Reply
Cecilia Vestlind 1 maj, 2020 - 14:28

Halloj! Vet att det var ett tag sedan det här inlägget skrevs, men jag har en undran angående måttet på Nordic crown spin när den är ihopfälld. Det officiella måttet är 86 cm lång, med ryggen i liggläge (ser det ut som på alla tillverkarens bilder). Men jag är osäker på hur dom har mätt.. Du nämner att man kan fälla ihop den med ryggen uppfälld. Blir längdmåttet alltså mindre än 86 då? Har försökt fråga på nordic crowns hemsida hur de har mätt men har inte fått svar. Så jag chansar och frågar här!
Är annars väldigt sugen på en nordic crown spin som sista vagn till vår son som blir 3 i sommar, den har det mesta vi söker!
Ha det fint!

Reply
Anna 1 maj, 2020 - 22:05

Hej Cecilia,
tyvärr har jag inte mått kvar från när jag körde Spin, så det vet jag tyvärr inte. Det jag kan säga är att vagnen blir kortare ihopfälld om man har ryggstödet mer i sittläge, men jag vet inte hur mycket kortare tyvärr.
/Anna

Reply
Cecilia 2 maj, 2020 - 10:23

Ok! Tack för svar! Jag förstår ju att det var ett tag sedan…
Det är på håret att den går in i bilen på längden, därav frågan. Men vi får se om dom svarar på Nordic crown.

Ha det fint!

Reply
Angelica 9 februari, 2023 - 12:23

Hej! Supergammalt inlägg men vilken föredrar du? Nordic Crown spin eller Kronan sulky s?

Ska ha en ny vagn till 1,5 åringen.

Reply
Anna 13 februari, 2023 - 11:35

Hej Angelica, jag skulle nog välja Kronan Sulky/S, främst för att den blir mindre ihopfälld!
/Anna

Reply
Michelle 1 juni, 2023 - 16:57

Vet att inlägget är gammalt men hur funkar hjulen i snön även om det är rätt högt med snö

Reply
Anna 2 juni, 2023 - 10:04

Hej Michelle!
De funkar sådär, skulle jag säga. Vill du kunna köra i djup snö så är det här inte rätt modeller, jag skulle satsa på större hjul helt klart.
Kanske en Mountain Buggy Urban Jungle Single eller en Baby Jogger City Mini GT eller Elite?
/Anna

Reply

Lämna en kommentar